EUROLEAGUE

Κουζμίνσκας: "Δεν μου αρέσει να παίζω με τον Ολυμπιακό!"

Κουζμίνσκας: "Δεν μου αρέσει να παίζω με τον Ολυμπιακό!"

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας μιλάει στην κάμερα του Euroleague Greece για τη νέα σεζόν που ξεκινά και εξηγεί τους λόγους που το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα στη διοργάνωση (VIDEO)!

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας προέρχεται από την καλύτερη σεζόν του στην Euroleague (12.5 πόντοι, 4,5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ σε 24 αγώνες με τη Μάλαγα) ενώ έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στο 39ο Eurobasket με την εθνική Λιθουανίας ωστόσο το εμπόδιο της Ισπανίας του Πάου Γκασόλ αποδείχτηκε απροσπέλαστο.

Ισπανία, αποστολή: Γιάννης Σταυρουλάκης

Το Euroleague Greece βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στo Martín Carpena της Μάλαγα για το ισπανικό Supercopa και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Κουζμίνσκας, ο οποίος διανύει την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του με την Ουνικάχα και μοιράζεται τις σκέψεις του για την έναρξη της χρονιάς.

Η Μάλαγα έκανε το τέλειο παιχνίδι στον ημιτελικό του Supercopa κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ωστόσο κατέρρευσε στον τελικό με την Μπαρτσελόνα. Τι σας έλειψε στον αγώνα που έκρινε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς;
"Ξέρεις, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να κερδίζεις δυο από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ώρες! Ήμασταν μαζί μόλις 9 μέρες και δώσαμε ό,τι είχαμε στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ξεκινήσαμε καλά στον τελικό, το ίδιο και η Μπαρτσελόνα όμως οι αντίπαλοί μας πέτυχαν κάποια τρίποντα, πήραν το προβάδισμα ενώ εμείς... παραδοθήκαμε. Η ενέργεια που βγάλαμε στον ημιτελικό εξαφανίστηκε! Και δεν αναφέρομαι μόνο στην σωματική κούραση, αλλά κυρίως στην πνευματική. Η Μπαρτσελόνα ήταν πολύ-πολύ δυνατή. Αν θες να την κερδίσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος. Τρεις φορές πιο έτοιμος από αυτούς!".

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να αφήνουν περιθώρια στους υπόλοιπους. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, μπορεί να βρεθεί κάποια ομάδα που θα σπάσει την κυριαρχία της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα;
"Ξέρω τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Πέρσι ήμασταν στο 2-2 με την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά όμως ο Ναβάρο πέτυχε το τρίποντο στα 17" για τη λήξη στο Game 5 κι εκεί τελείωσαν όλα. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα σπάσουμε την κυριαρχία των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ όμως νομίζω ότι στην Liga Endesa υπάρχουν πολλές και καλές ομάδες όπως η Λαμποράλ Κούτσα, η Βαλένθια και άλλες που μπορούν να τις κερδίσουν. Είναι πιο εύκολο να το κάνεις στο Supercopa ή το Copa del Rey, αφού μιλάμε μόνο για ένα παιχνίδι. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σε σειρά αγώνων... Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσουμε".

Σε προσωπικό επίπεδο, η συμμετοχή στο Eurobasket φαίνεται πως σου έκανε καλό αφού βγάζεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι σου...
"Είναι η τρίτη μου χρονιά στη Μάλαγα και η τέταρτη με τον ίδιο προπονητή (σ.σ. ο Κουζμίνσκας συνεργάστηκε με τον Τζοάν Πλάθα στη Ζάλγκιρις Κάουνας, τη σεζόν 2012-13). Καταλαβαίνεις ότι νιώθω πιο άνετα. Φυσικά το Eurobasket ήταν μεγάλη υπόθεση. Είχα την ευκαιρία να παίξω στις μεγαλύτερες στιγμές, στους πιο κρίσιμους αγώνες με τη Λιθουανία και να φτάσουμε ως τον τελικό! Σε αυτές τις διοργανώσεις αγωνίζεσαι στο πιο υψηλό επίπεδο, απέναντι στους καλύτερους της Ευρώπης. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το ότι οι διεθνείς ξεκινούν τη χρονιά στις ομάδες τους ενώ βρίσκονται ήδη σε ρυθμούς αγώνων. Επομένως, το θεωρώ φυσιολογικό".

Κουζμίνσκας: "Δεν μου αρέσει να παίζω με τον Ολυμπιακό!"



Σε λίγες μέρες ξεκινάει η Euroleague. Πως είδες τις κινήσεις των ομάδων και τι μπορούμε να περιμένουμε τη νέα σεζόν στη διοργάνωση;
"Σε ό,τι αφορά την ομάδα μου, όλοι λένε ότι συμμετέχουμε σε ένα πολύ δύσκολο γκρουπ (με Μπάμπεργκ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Νταρουσάφακα, Σάσαρι, Μακάμπι). Η Euroleague δεν έχει αδύνατα γκρουπ. Όλοι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες! Είμαι Λιθουανός και είδατε τι έγινε πέρσι με τη Νεπτούνας. Ήλθε από το πουθενά, έκανε 4 νίκες στον όμιλο κι έφτασε στο σημείο να διεκδικεί την πρόκριση στο TOP-16. Όπως, λοιπόν, προτετοιμάζεσαι για τους αγώνες με την ΤΣΣΚΑ, πρέπει να πράξεις το ίδιο και για τους αγώνες με τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες. Αυτή η διοργάνωση γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, όλο και πιο δημοφιλής! Είναι, λοιπόν, πολύ πιο ενδιαφέρον να την παρακολουθείς από το να κάνεις προγνωστικά (γέλια). Προσωπικά, θα είναι η έκτη μου σεζόν στην Euroleague και ανυπομονώ".

Μπορεί, λοιπόν, κάποια ομάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιθουανίας και να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής αφήνοντας εκτός συνέχειας τα φαβορί;
"Θεωρητικά ναι. Από τη στιγμή που δεν ξεκινήσαμε καλά στον όμιλο του Eurobasket, όλοι έλεγαν ότι η Λιθουανία δεν είναι τίποτα το εξαιρετιικό φέτος. Το ε'ιπαν στην πρώτη φάση, το είπαν στα προημιτελικά και τα ημιτελικά όμως φτάσαμε ως το τέλος! Άλλες ομάδες όπως η Ιταλία και η Σερβία είχαν καλύτερο ρόστερ όμως είχαμε καλύτερη ομάδα και μεγάλη καρδιά. Το σημαντικό δεν είναι το μπάτζετ και τα συμβόλαια αλλά η ατμόσφαιρα στην ομάδα, αυτό που βγάζεις στο γήπεδο".

Τι θα θεωρήσεις επιτυχία για τη Μάλαγα φέτος;
"Ποτέ δεν σκεφτόμαστε τόσο μπροστά. Πάντα βήμα-βήμα. Ο πρώτος στόχος, φυσικά, είναι η πρόκριση στο TOP-16. Μετά, γιατί όχι το TOP-8; Αλλές ομάδες λένε ότι θέλουν να φτάσουν ως το Final Four και ό,τι αν δεν τα καταφέρουν, αυτό θα είναι αποτυχία. Εμείς, απλώς, προετοιμαζόμαστε για την πρεμιέερα με την Μπάμπεργκ! Ειδικά όταν συμμετέχεις ταυτόχρονα στην Liga Endesa και την Euroleague, δεν μπορείς να κοιτάζεις τόσο μπροστά! Αν, για παράδειγμα, έχεις παιχνίδι με την τελευταία ομάδα στην ACB και σκέφτεσαι το επόμενο παιχνίδι στην Euroleague, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχεις. Παιχνίδι με παιχνίδι, προπόνηση με προπόνηση!".

Κουζμίνσκας: "Δεν μου αρέσει να παίζω με τον Ολυμπιακό!"

Πάντως αν παίξετε όπως με τη Ρεάλ, μπορείτε να φτάσετε ως τον τελικό!
"Ναι, σίγουρα! Αν όμως παίξουμε όπως με την Μπαρτσελόνα, θα αποκλειστούμε από την πρώτη φάση (γέλια)!!!"

Πως βιώνεις τις συνεχείς μετακινήσεις και το πιεσμένο καλεντάρι, από τη στιγμή μάλιστα που η Liga Endesa δεν διευκολύνει το έργο των ομάδων στην Ισπανία;
"Είναι αλήθεια ότι το καλεντάρι είναι πολύ πιεσμένο ενώ έχουμε και τα συνεχόμενα ταξίδια. Πετάμε, μεν, με πτήσεις τσάρτερ όμως αυτές δεν σου δίνουν... ενέργεια. Πολλές ομάδες έχουν υποχρεώσεις σαν κι εμάς, επομένως δεν είναι πρόβλημα. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να παίζω σε δυο διοργανώσεις top επιπέδου, αφού έτσι βελτιώνομαι κι εγώ. Κάποιες φορές είσαι κουρασμένος, άλλες φορές είσαι θυμωμένος όμως δεν έχω κανένα παράπονο! Τα τελευταία δυο χρόνια τα πήγαμε καλά και στις δυο διοργανώσεις".

Θα ήθελα το σχόλιό σου για τις ελληνικές ομάδες στη διοργάνωση. Αρχικά για τον Παναθηναϊκό. Νέος προπονητής, νέοι παίκτες, ομάδα με παράδοση στην Euroleague...
"Νομίζω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά αυτό το καλοκαίρι, αρχής γενομένης από τον προπονητή. Όλα ξεκινούν από τον κόουτς! Αυτό που έκανε (ο Σάσα Τζόρτζεβιτς) με τη Σερβία και ο τρόπος που παίζει η εθνική ομάδα είναι εντυπωσιακός! Νομίζω ότι θα κάνει τα ίδια και με τον Παναθηναϊκό. Απέκτησε επίσης καλούς παίκτες, όπως ο Ραντούλιτσα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα".

Ολυμπιακός;
"Εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική. Κράτησαν σχεδόν όλους τους σημαντικούς παίκτες. Έχασαν τον Σλούκα όμως έχουν ακόμα τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, την «καρδιά» του Ολυμπιακού. Υπάρχει, επίσης, ο ίδιος προπονητής. Κάνουν πολύ καλές χρονιές στην Euroleague. Νομίζω ότι αυτή η σεζόν θα είναι πολύ-πολύ καλή για το ελληνικό μπάσκετ στην Ευρώπη! Τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην Ελλάδα, στα μεταξύ τους παιχνίδια! Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να πεις ποιος είναι καλύτερος ή ποιος θα κερδίσει. Δεν μπορώ να πω ποιος είναι καλύτερος και ποιος όχι αλλά κατά τη γνώμη μου, θα κάνουν καλή πορεία".

Κουζμίνσκας: "Δεν μου αρέσει να παίζω με τον Ολυμπιακό!"

Τα τελευταία χρόνια έχεις αντιμετωπίσει πολλές φορές τις ελληνικές ομάδες. Η γνώμη σου για αυτά τα παιχνίδια στην Euroleague;
"Ειλικρινά και μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, από τα πιο δύσκολα παιχνίδια είναι αυτά κόντρα στον Ολυμπιακό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παίξει επτά φορές, μαζί με τα φιλικά! Δεν μου αρέσει να παίζω εναντίον τους (γέλια)! Στη θέση μου υπάρχει ένας σπουδαίος παίκτης, ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος είναι σουτέρ και καλός αμυντικός. Δεν μου αρέσει τόσο πολύ να παίζω κόντρα στον Ολυμπιακό!".

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΛΑΓΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ