EUROLEAGUE

Ρεάλ Μαδρίτης: Αλμπέρτο Αμπάλντε, η ακριβότερη αγορά του Πάμπλο Λάσο

Ρεάλ Μαδρίτης: Αλμπέρτο Αμπάλντε, η ακριβότερη αγορά του Πάμπλο Λάσο

Εν καιρώ πανδημίας του κορονοϊού, η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 1.500.000 € για την αγορά του Αλμπέρτο Αμπάλντε. Η ακριβότερη αγορά του Πάμπλο Λάσο, ο λόγος της επιλογής του 24χρονου φόργουορντ και ο... Λουίς Φίγκο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου την απόκτηση του Αλμπέρτο Αμπάλντε, λίγες μόλις ώρες μετά την ενημέρωση της Βαλένθια πως καταβλήθηκε το ποσό που προβλεπόταν (βάσει συμβολαίου) για την ελευθερία του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η "Βασίλισσα" δεν δίστασε να βγάλει από τα ταμεία της 1.500.000€ για τον 24χρονο φόργουορντ, ο οποίος άφησε τη Fonteta μετά από τέσσερα χρόνια για να μετακομίσει στο Wizink Center.

Σε μία περίοδο που σχεδόν όλες οι ομάδες της EuroLeague μιλούν για περικοπές και εξορθολογισμό των εξόδων, η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε την ακριβότερη αγορά επί των ημερών του Πάμπλο Λάσο, ενώ παράλληλα συνέχισε την παράδοση που έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία σχεδόν κάθε καλοκαίρι "σπάει" ένα συμβόλαιο παίκτη, για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Μοναδική εξαίρεση στον... κανόνα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δέκα χρόνια ήταν το καλοκαίρι του 2016.

ΕΙΔΕ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

Η αλήθεια είναι πως η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε άμεσα ανάγκη από έναν παίκτη στο "3" δεδομένης της παρουσίας του Τζέφρι Τέιλορ και του Γκάμπριελ Ντεκ (εκεί μπορεί να πάρει κάποια λεπτά κι ο Ρούντι Φερνάντεθ). Ο Πάμπλο Λάσο διέβλεψε όμως πως τα επόμενα χρόνια μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό -τότε ενδεχομένως να ήταν πολύ αργά για να το καλύψει.

Από τη μία, ο κίνδυνος να μετακομίσει άμεσα ο Γκαμπριέλ Ντεκ στο ΝΒΑ (έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων), από την άλλη το γεγονός πως ο Ρούντι Φερναντεθ βρίσκεται στα τελευταία μέτρα της τεράστιας καριέρας του (στις αρχές του καλοκαιριού είχε ανανεώσει για ακόμη δύο χρόνια) κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη προσθήκης φρέσκου ισπανικού αίματος στον οργανισμό της "Βασίλισσας". Κι ο Αλμπέρτο Αμπάλντε είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε (sic) στην αγορά της Liga Endesa.

Σε αυτό βέβαια, υπολογίστε τον κίνδυνο να κατέληγε ο παίκτης σε άμεσο ανταγωνιστή (βλ. Μπαρτσελόνα ή Μπασκόνια), φέρνοντας επί της ουσίας τη Ρεάλ Μαδρίτης προ τετελεσμένου και με πολύ μεγαλύτερη πίεση για την εύρεση ενός άλλου παίκτη με ανάλογο ταλέντο.

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ

Παρεμπιπτόντως, η Ρεάλ Μαδρίτης χρειάστηκε να... χτυπήσει -δύο φορές- σε τοίχο στο παρελθόν έως ότου καταφέρει να τα βρει με τη Βαλένθια για παίκτη που της ανήκει, εν προκειμένω για τον Αλμπέρτο Αμπάλντε. Οι μερένγκες είχαν επιχειρήσει να κάνουν αντίστοιχου βεληνεκούς κινήσεις τα τελευταία χρόνια τόσο για τον Βίκτορ Κλαβέρ όσο και για τον Νάντο Ντε Κολό, παίκτες των οποίων τα δικαιώματα στην Ισπανία διατηρούσαν οι πορτοκαλί, ακόμη κι όταν αποχώρησαν από τη "Fonteta" με προορισμό το εξωτερικό. Για τον πρώτο δεν βρέθηκε ποτέ η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα να φορέσει εν τέλει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ενώ για τον δεύτερο οι όποιες προσπάθειες έπεφταν επανειλημμένως στο κενό.

Ρεάλ Μαδρίτης: Αλμπέρτο Αμπάλντε, η ακριβότερη αγορά του Πάμπλο Λάσο

Η τρίτη φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης επιχείρησε να αποκτήσει παίκτη που βρισκόταν υπό το καθεστώς ιδιοκτησίας της Βαλένθια, αποδείχθηκε... φαρμακερή. Ο τρόπος απόκτησής του βέβαια δεν ήταν τόσο απλός αφού εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές διατηρούσαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Την ίδια ώρα, που ο χρόνος πίεζε και ήταν ακόμη ένας αντίπαλος για τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεδομένου ότι στην Ισπανία υπήρχε η πληροφορία ( που πάντως δεν επιβεβαιώθηκε εκ προοιμίου) πως το buy out του 24χρονου φόργουορντ είχε ισχύ έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Μετά το πέρας αυτής της ημέρας, η Βαλένθια θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει... όσα θέλει για να συναινέσει στη μεταγραφή.

Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ

Εν μέσω πανδημίας λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία ένα ποσό που -βάσει όσων έχουν γραφτεί στον Τύπο- είναι εφάμιλλο με αυτό που έδωσε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Μπασκόνια για να αποκτήσει τον Τόρνικε Σενγκέλια. Πέραν αυτού, πρόκειται για την πιο ακριβή αγορά που έχει κάνει ο ισπανικός σύλλογος επί των ημερών του Πάμπλο Λάσο. Πολύ πάνω από οποιαδήποτε άλλο "σπάσιμο συμβολαίου" πραγματοποίησε εδώ και εννέα χρόνια -κι είναι αλήθεια πως πρόκειται για πολλές περιπτώσεις παικτών.

Συγκεκριμένα, από το καλοκαίρι που βρίσκεται στο τιμόνι της "Βασίλισσας" ο 52χρονος τεχνικός, μέχρι να φτάσουμε στην απόκτηση του Αλμπέρτο Αμπάλντε, είχαν δοθεί περίπου 2.000.000€ για μια ντουζίνα παίκτες. Ουδέποτε όμως δαπανήθηκαν περισσότερες από 300.000 ευρώ για έναν παίκτη, με τον Ντοντέι Ντρέιπερ, τον Άλεξ Σουάρεθ και τον Όγκνιεν Κούζμιτς να γκρεμίζονται πλέον από την κορυφή της λίστας των αγορών.

Ρεάλ Μαδρίτης: Αλμπέρτο Αμπάλντε, η ακριβότερη αγορά του Πάμπλο Λάσο

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΛΟΥΙΣ ΦΙΓΚΟ

Η συγκεκριμένη πρωτιά του Αλμπέρτο Αμπάλντε (ειδικά δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών στον πλανήτη) είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Ειδικά από την στιγμή που έχουν περάσει δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που εκταμιεύθηκε επταψήφιο ποσό για έναν παίκτη από τα μαδριλένικα ταμεία. Τότε, όταν ο Έτορε Μεσίνα ήταν ακόμη προπονητής της, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε δώσει κάτι παραπάνω από 1.000.000€ στην Εστουδιάντες προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της τον Κάρλος Σουάρεθ. Ένα ποσό που πάντως ουδέποτε δικαιολογήθηκε στο παρκέ, αφού ο ύψους 2μ03 έπαιξε για τρία μόλις χρόνια με τη φανέλα των μερένγκες, πριν αποχωρήσει και μετακομίσει στην Ουνικάχα Μάλαγα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Όσο για την ακριβότερη μεταγραφή της "Βασίλισσας" στη νέα χιλιετία; Έχει για πρωταγωνιστή τον Ραούλ Λόπεθ για τον οποίο ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε δώσει 1.800.000€ (300.000.000 ισπανικές πεσέτες) στην Μπανταλόνα το καλοκαίρι του 2000, σε μία εντυπωσιακή κίνηση για έναν παίκτη που -τότε- ήταν βέβαια ένα από τα πλέον "καυτά" ονόματα της ισπανικής αγοράς.

Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για την ίδια εποχή που η Ρεάλ Μαδρίτης είχε κάνει το "μπαμ" με την καταβολή των 62.000.000€ της ρήτρας στην Μπαρτσελόνα για τα... μάτια του Λουίς Φίγκο.

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ