EUROLEAGUE

Η χρυσή εποχή του Λάσο

ΡΕΑΛ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΡΕΑΛ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε μία επταετία, ο Πάμπλο Λάσο έχει δώσει στη Ρεάλ Μαδρίτης περισσότερους τίτλους απ ότι οι... δεκαέξι τελευταίοι προκάτοχοί του. Κι όλα αυτά με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας!

Για περίπου μια δεκαετία (ίσως και κάτι παραπάνω), η Ρεάλ Μαδρίτης είχε περιοριστεί σε δευτερεύοντα ρόλο στην Ισπανία. Από τη μία η Μπαρτσελόνα του Σβέτισλαβ Πέσιτς και του Τσάβι Πασκουάλ, από την άλλη η Τάου του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Η "Βασίλισσα" έμεινε μακριά από τους τίτλους, είδε το στέμμα της να... ξεθωριάζει και να μην λογίζεται πλέον ως η πρώτη δύναμη στη Liga Endesa.

Όλα αυτά μέχρι να αναλάβει τις τύχες της ο Πάμπλο Λάσο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2011 πήρε την σκυτάλη από τον Λελέ Μολίν (σ.σ.: έκλεισε τη σεζόν, μετά την παραίτηση του Έτορε Μεσίνα). Κι από εκεί, σταδιακά η Ρεάλ Μαδρίτης άρχισε να επιστρέφει στον... αφρό. Όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά -πολύ περισσότερο- της Ευρώπης. Με τον άλλοτε πλεϊμέικέρ της στην άκρη του πάγκου και το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης που έγινε να αφορά σε γηγενείς παίκτες, οι οποίοι μέχρις εκείνο το σημείο κατέληγαν κατά βάση στην Μπαρτσελόνα.

Επτά χρόνια μετά, κι ενώ η φετινή σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Πάμπλο Λάσο καταγράφεται ως ο πιο πετυχημένος προπονητής της "Βασίλισσας" για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από αναμονή είκοσι χρόνων, ούτε ότι έφερε τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο σε μια τετραετία ! Είναι ότι έκανε μεγάλο στα παρκέ ξανά έναν σπουδαίο σύλλογο. Κάτι που αποτυπώνεται στους αριθμούς και τους τίτλους -γιατί στο τέλος, αυτοί μένουν για να καθορίζουν το μέγεθος της όποιας επιτυχίας.

Η " AS " εστίασε λοιπόν στο κομμάτι των τίτλων: από το 2011 λοιπόν (κι ενώ, ξαναλέμε ότι η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί) ο Πάμπλο Λάσο έχει πανηγυρίσει δεκατέσσερις φορές (!) την κατάκτηση μίας κούπας. Την ίδια ώρα που στο βιβλίο των τίτλων της Ρεάλ Μαδρίτης γράφει "10" από το 1989 μέχρι την στιγμή που αποφάσισαν οι διοικούντες τον σύλλογο να του δώσουν το "τιμόνι" της ομάδας.

Το κοντέρ γράφει:

  • Liga Endesa (2012-'13, 2014-'15, 2015-'16)
  • EuroLeague (2014-'15, 2017-'18)
  • Copa del Rey (2011-'12, 2013-'14, 2014-'15, 2015-'16, 2016-'17)
  • SuperCopa (2012-'13, 2013-'14, 2014-'15)
  • Intercontinental (2015-'16)

Όλα αυτά συνδυάζονται βέβαια από υψηλά ποσοστά νικών, με το 76.9% που έχει σε όλες τις διοργανώσεις να προκαλεί δέος. Με 410/533 μετά τη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε στη Stark Arena, δεν υπάρχουν πολλά που χρειάζεται να πούμε παραπάνω. Πέραν του ότι -εκτός όλων των άλλων- έχει 50% ποσοστό επιτυχίας στους τελικούς που έχει οδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένας στους δύο δηλαδή καταλήγει στη δική του πλευρά.

Ο Πάμπλο Λάσο μπορεί να λογίζεται ως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, κι ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του συλλόγου. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην σπυριάρα, αλλά σε όλα τα αθλήματα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί (ή να διαψεύσει) κάποιος, αφού σε οποιοδήποτε επιχείρημα... ανικανότητας, οι τίτλοι έρχονται για να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις.

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ