EUROLEAGUE

Έτσι "βγαίνουν" τα νούμερα για Ρεάλ Μαδρίτης, Καμπάσο και ΝΒΑ

Nicolas Laprovittola, left, and Facundo Campazzo of Argentina celebrate after beating France in their semifinal match against in the FIBA Basketball World Cup at the Cadillac Arena in Beijing, Friday, Sept. 13, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Nicolas Laprovittola, left, and Facundo Campazzo of Argentina celebrate after beating France in their semifinal match against in the FIBA Basketball World Cup at the Cadillac Arena in Beijing, Friday, Sept. 13, 2019. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP

Το Sport24.gr παίρνει την πάσα της Marca και την μετατρέπει σε ασίστ, εξηγώντας πώς ο Φακούντο Καμπάσο θα ισορροπήσει την κατάσταση για το τεράστιο buyout που πρέπει να πάρει η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι κανονισμοί του ΝΒΑ, το δάνειο και τα ακριβή νούμερα.

Το δημοσίευμα της Marca έσκασε το πρωί της Τετάρτης (29/7) σαν βόμβα στα ήρεμα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με τους σημαντικότερους γκαρντ να έχουν βρει στέγη, με την αγορά να έχει "στεγνώσει" από ταλέντο και με εκείνη του ΝΒΑ να πηγαίνει προς τα πίσω, η απόφαση του Φακούντο Καμπάσο να μετακομίσει στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου ήταν το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί στη Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα ούτως ή άλλως πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι. Κι αν οι παράγοντες της ομάδας ξέρουν ότι θα πάρουν ένα τεράστιο ποσό από την αποχώρηση του Αργεντινού, από το οποίο θα μπορούν να διαθέσουν ένα σημαντικό μέρος για να αγοράσουν παίκτη που δεσμεύεται με συμβόλαιο, η υπόθεση έχει αρκετές πτυχές που πρέπει να αναλυθούν.

Σύμφωνα με τη Marca οι δύο ομάδες που ενδιαφερονται για τον Καμπάσο είναι οι Μάβερικς και οι Τίμπεργουλβς. Και οι δύο χρειάζονται πλέι μέικερ, με την ομάδα της Μινεσότα να έχει στο ρόστερ της τον Ντ' Άντζελο Ράσελ και εκείνη του Ντάλας να στηρίζεται στον Λούκα Ντόντσιτς έχοντας γύρω του συμπληρωματικούς παίκτες όπως ο Τιμ Χάρνταγουεϊ, ο Ντέλον Ράιτ, ο Σεθ Κάρι κι ο Τζέιλεν Μπράνσον. Κανέναν δηλαδή με το αγωνιστικό προφίλ του Καμπάσο.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ BUYOUT

Για να αποχωρήσει ο Αργεντινός από τη Μαδρίτη, θα πρέπει να καταβληθούν στη Ρεάλ 6.000.000 δολάρια. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έχει ξεκαθαρίσει στον Καμπάσο ότι δεν έχει διάθεση διαπραγμάτευσης αυτού του ποσού, οπότε τα πράγματα είναι πολύ απλά: ο οργανισμός που θα αποκτήσει τον 29χρονο γκαρντ θα δώσει βάσει των κανονισμών του ΝΒΑ 750.000 δολάρια (Excluded International Player Payment Amount , δεν θα προστεθεί στο salary cap της ερχόμενης σεζόν) στους Ισπανούς και τα υπόλοιπα 5.250.000 θα πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον Καμπάσο.

Αυτά τα 5.25 εκατομμύρια δολάρια ο Αργεντινός Α) θα τα πληρώσει σε δόσεις, αφού προηγουμένως "κλειδώσει" δάνειο από ισπανική τράπεζα και Β) θα τα πάρει πίσω σε βάθος χρόνου από την ομάδα που θα τον αποκτήσει. Αν για την οικονομία της συζήτησης πούμε ότι ο Καμπάσο θα συμφωνήσει με τους Μάβερικς για τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 5.000.000 δολαρίων (τυχαίο το ποσό που αναφέρεται), στο σύνολο θα προστεθούν και αυτά τα 5.25 εκατομμύρια δολάρια (1.312.500 ετησίως) ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2024 να επιστρέψει στον τραπεζικό του λογαριασμό και κατά συνέπεια να καταλήξει στο δάνειο που θα έχει πάρει ολόκληρο το ποσό που θα έχει δώσει στη Ρεάλ Μαδρίτης για να εξασφαλίσει την ελευθερία του.

Ο ΡΟΛΟΣ, ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

Ο Καμπάσο δεν είναι ένας τυπικός πόιντ γκαρντ, αλλά πιθανότατα ο πιο ανταγωνιστικός τύπος αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μπορεί να λειτουργήσει με την ίδια άνεση είτε ως βασικός πλέι μέικερ, είτε ως backup άσσος, είτε ως εκτελεστής, είτε ως δημιουργός. Είναι εξίσου αποτελεσματικός σε άμυνα κι επίθεση, βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, είναι ένα τέρας φυσικής κατάστασης και δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών με αποτέλεσμα να θεωρείται μια safe επιλογή για τις ομάδες που τον έχουν στο στόχαστρό τους.

Με δεδομένο ότι παρουσίασε συνεχή βελτίωση την τελευταία τριετία, ο Αργεντινός δεν θέλει να μετακομίσει στο ΝΒΑ για συμπληρωματικό ρόλο. Και δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο. Ξέρει ότι θα βρει καλό συμβόλαιο, γι' αυτό και παίρνει δάνειο, ενώ ο Λούκα Ντόντσιτς έχει μιλήσει εδώ και αρκετούς μήνες στους Ντάλας Μάβερικς που η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερο "ψηστήρι" για να καταλάβουν πόσο άριστα μπορεί να "κουμπώσει" ο Φακού με τον Σλοβένο ηγέτη τους.

Ο Ντόντσιτς ξέρει ότι οι Χάρνταγουεϊ - Κάρι είναι αποτελεσματικοί σκόρερ, ωστόσο οι Μάβερικς δεν έχουν αυτό το πολυεργαλείο που θα λύσει τα χέρια του σημαντικότερου παίκτη τους. Εξίσου σημαντικός είναι βέβαια και για τους Μάβερικς οι οποίοι δεν έχουν δίπλα και πίσω από τον Ράσελ έναν κοντό που μπορεί να προσφέρει σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι υπάρχει και δεύτερος μνηστήρας για τον Καμπάσο τον βοηθά να ανεβάσει το κασέ του και στο τέλος της ημέρας να έχει μικρότερη "χασούρα" ώστε αυτά τα 5.25 εκατομμύρια δολάρια να μην τον πονέσουν.

Το μοναδικό ερώτημα πλέον είναι πότε θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς οι Μάβερικς θα βρίσκονται στα playoffs και η αγορά του ΝΒΑ θα ανοίξει αμέσως μετά το τέλος της σεζόν 2019/20. Στα μέσα του Οκτώβρη δηλαδή, όταν η EuroLeague 2020/21 θα μπαίνει ήδη στην τρίτη της εβδομάδα. Πως θα πορευθεί η Ρεάλ Μαδρίτης; Θα πάρει διαβεβαιώσεις από κάποια ομάδα και θα αφήσει τον Καμπάσο εκτός προετοιμασίας; Όλα δείχνουν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Αργεντινού , ο οποίος έδειξε τι μπορεί να κάνει στην Ευρώπη και τώρα θέλει να αντιμετωπίσει τους κορυφαίους του παγκόσμιου μπάσκετ.

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ