EUROLEAGUE

Από μαθητής... δάσκαλος

Από μαθητής... δάσκαλος
(C) 2014 BY JACEK RYDECKI. ALL RIGHTS RESERVED.

Ο Βλαντ Μολντοβεάνου από μαθητής έγινε δάσκαλος. Διαβάστε την ιστορία του παίκτη της Τουρόφ, που έχει την δική του ακαδημία μπάσκετ στην Ρουμανία.

Επιμέλεια: Νάνσυ Μητσοστέργιου

Ο Βλαντ Μολντοβεάνου κάνει το ντεμπούτο στην Euroleague με την φανέλα της Τουρόφ. Εκτός από όσα προσφέρει στο παρκέ έχει και την δική του ακαδημία μπάσκετ. Γιος της πρώην παίκτριας της εθνικής γυναικών, Κάρμεν Τοκάλα, και ανιψιός της Ντοΐνα Τοκάλα (επίσης παίκτρια της εθνικής), το μέλλον του ήταν προδιαγεγραμμένο από την ημέρα που γεννήθηκε.

Αν μη τι άλλο με μητέρα και θεία μπασκετμπολίστριες (όπως επίσης και ο πατριός του) δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία, όπως επίσης και το ότι κάποια χρόνια αργότερα δημιούργησε τη δική του ακαδημία μπάσκετ. Είχε πάρει τόσα πολλά από το οικογενειακό του περιβάλλον, που ένιωθε την ανάγκη να τα μεταλαμπαδεύσει και σε νέα παιδιά.

"Η μητέρα μου και ο πατριός μου είχαν τεράστια επίδραση στην καριέρα μου. Το ότι πήγαινα στα γήπεδα από τότε που ήμουν δύο χρονών βοήθησε πολύ. Θυμάμαι τον πατέρα μου να παίζει παιχνίδια με την Ζαλγκίρις Κάουνας και να πηγαίνει με τον Σαμπόνις στο γήπεδο. Η μητέρα μου επίσης έχει παίξει σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έτσι αυτές οι αναμνήσεις μένουν μαζί σου και σε βοηθούν να χτίσεις τη δίκη σου καριέρα", αναφέρει ο Βλαντ .

Σαν να μην έφτανε αυτό και η θεία του, Ντοΐνα Τοκάλα, είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του, καθώς έπαιζε επίσης στην εθνική Ρουμανίας. Ο ίδιος πιστεύει, πως είναι πιο κοντά στο δικό της τρόπο παιξίματος: "Ο πατριός μου ήταν πόιντ γκαρντ, η μητέρα μου έπαιζε πολύ καλή άμυνα και έπαιρνε πολλά ριμπάουντ, αλλά η θεία μου ήταν μία καθαρή σουτέρ και σκόρερ. Νομίζω ότι είμαι περισσότερο σαν εκείνη".

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όταν ο Βλαντ έφυγε από το σπίτι του για να συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ στην Αμερική, είχε την τύχη να δεχτεί τη βοήθεια ενός θρύλου του ρουμάνικου μπάσκετ, του -πρώην NBAer- Γκεόργκε Μουρεσάν.

"Ήμουν 16 ετών όταν πήγα στην Αμερική. Ήμουν εκεί μόνος μου και με βοήθησε πολύ. Ερχόταν στους αγώνες του σχολείου μου, πηγαίναμε για φαγητό ή απλά κάναμε δραστηριότητες τα σαββατοκύριακα ή πηγαίναμε σε τουρνουά μπάσκετ. Με βοήθησε στη μετάβαση μου στα νέα δεδομένα", θυμάται.

Αποφοίτησε το 2011 από το American University, αφού είχε περάσει πρώτα δύο χρονιές (2007-2009) στο George Mason, όπου είχε κατά μέσο όρο 2.3 πόντους, και 2.1 ριμπάουντ σε επτά εμφανίσεις σαν δευτεροετής. Το 2010, που τελείωσε την πρώτη του χρονιά στο American University, είχε κατά μέσο όρο 18.1 πόντους και 6.5 ριμπάουντ, ενώ τη δεύτερη χρονιά (2011) 20.4 πόντους και 6.4 ριμπάουντ.

Πριν από αυτό, κι ενώ ήταν ακόμα μαθητής στο St. John's, κατάφερε -με τις εμφανίσεις του- να κάνει την Washinghton Post να γράψει για τα κατορθώματα του. Αν και σπούδαζε διεθνή Μέσα επικοινωνίας, αυτό που τον κέρδισε τελικά ήταν το μπάσκετ. Άλλωστε ο ίδιος είχε πει: "Διάλεξα τα Μέσα επικοινωνίας γιατί θα μου άρεσε να ασχοληθώ με αυτό, εάν δεν κάνω καριέρα στο μπάσκετ".

Αν είχε δώσει περισσότερη βάση στις σπουδές του ίσως τώρα να έκανε ρεπορτάζ για το μπάσκετ και όχι να είναι ο καλύτερος παίκτης της Ρουμανίας, όπου σημειωτέον ηγήθηκε της εθνικής του ομάδας στους προκριματικούς αγώνες για το Ευρωμπάσκετ 2009, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 18.3 πόντους και 8.5 ριμπάουντ. Τρία χρόνια πιο πριν (το 2006), ήταν ο κορυφαίος της εθνικής εφήβων με αποτέλεσμα να αναδειχθεί MVP, στο πανευρωπαϊκό εκείνου του καλοκαιριού.

Από την Μπενετόν στην Τουρόφ

Το 2011 δήλωσε συμμετοχή στα ντραφτ του NBA, όπου όμως δεν επελέγη από κάποια ομάδα και έτσι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Μπενετόν στην οποία είχε 6.9 πόντους κατά μέσο όρο. Συμμετείχε επίσης στο Eurocup με την ιταλική ομάδα και την Καλέβ τις χρονιές 2011-12, 2013-14 αντίστοιχα. Όσον αφορά στις διακρίσεις του αυτές δεν ήταν λίγες, με πιο πρόσφατες αυτές του καλύτερου Ρουμάνου παίκτη της χρονιάς τις σεζόν 2012 και 2013.

Φέτος αγωνίζεται στην Τουρόφ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο το καλοκαίρι, και όντας ένας από τους καλύτερους παίκτες της πολωνικής ομάδας, καθώς έχει κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι 6.3 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, 0,3 ασίστ και 0.6 κλεψίματα σε 16:56" λεπτά συμμετοχής του.

Τώρα που ο Βλαντ είναι πίσω στην Ευρώπη, η μητέρα του και ο πατριός του ακολουθούν πιστά τη καριέρα του και είναι πάντα δίπλα του για να του δίνουν συμβουλές που μπορούν να τον βελτιώσουν.

"Φυσικά και μου λένε τι είναι λάθος, τη γνώμη τους ή τι πρέπει να κάνω καλύτερα. Ξέρετε, μου δίνουν συμβουλές. Συμβουλές που μπορούν να με βοηθήσουν να γίνω πιο αποτελεσματικός και καλύτερος παίκτης", εξηγεί.

Έχοντας ωφεληθεί από τους ειδικούς (τον οικογενειακό του περίγυρο), ώστε να γίνει ο μοναδικός Ρουμάνος παίκτης της Euroleague, ο Βλαντ είναι τώρα αποφασισμένος να βοηθήσει να αναπτυχθεί μελλοντικά το μπάσκετ στη χώρα του.

"Το καλοκαίρι που μας πέρασε δημιούργησα τη δική μου ακαδημία μπάσκετ και ελπίζω να πάει καλά, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να ξεκινήσω κάποια τουρνουά και μετά από 5-6 χρόνια να αναπτυχθεί αρκετά το μπάσκετ. Φυσικά και είναι ένας πολύ μακροπρόθεσμος στόχος και θέλω να τα καταφέρω, για να ανταποδώσω στους Ρουμάνους όλα αυτά, ξέρετε που πίστεψαν σε μένα", καταλήγει.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ