EUROLEAGUE

Το "Shot" του Τζόρτζεβιτς, 23 χρόνια πριν!

Το "Shot" του Τζόρτζεβιτς, 23 χρόνια πριν!

Σαν σήμερα, πριν από 23 χρόνια, το τρίποντο του Σάσα Τζόρτζεβιτς εκτόξευσε στα ουράνια μια ομάδα, μια χώρα και πολλές... καριέρες. Όταν η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το Πρωταθλητριών (VIDEO)!

Μια κουβέντα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον αθλητικό διευθυντή της Παρτίζαν, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, το καλοκαίρι του 1991 άλλαξε για πάντα τον ρου της μπασκετικής ιστορίας, βγάζοντας στο προσκήνιο τον κορυφαίο κόουτς στην ιστορία της Euroleague!

Η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη τούρκικη ομάδα μετά την Εφές Πίλσεν το 2001 που προκρίνεται σε Final Four της Euroleague, δίνοντας συγχρόνως την ευκαιρία στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να διεκδικήσει τον ένατο τίτλο σε προσωπικό επίπεδο, ξεπερνώντας έτσι τα οκτώ Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει στην τροπαιοθήκη της η πολυνίκης του θεσμού, Ρεάλ Μαδρίτης!

Ο Ζέλικο έκανε την αρχή

Για τον Σέρβο κόουτς της Φενέρ, η φράση "υψηλό επίπεδο" είναι μια έννοια που εν είδει προσδιορισμού, τον δείχνει. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1984, όταν το είδωλο (και μετέπειτα στενός φίλος του "Ζοτς") Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς έπεισε τον Ομπράντοβιτς να αφήσει την ομάδα της πόλης του, την Μπόρατς Τσάτσακ, και να γίνει μέλος της Παρτίζαν που βρισκόταν σε φάση αναδόμησης. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι Ζάρκο Πάσπαλι, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Βλάντε Ντίβατς καθώς και ταλαντούχοι πιτσιρικάδες όπως ο Σάσα Τζόρτζεβιτς!

Το καλοκαίρι του 1991 κι ενώ συμμετείχε στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της Γιουγκοσλαβίας ενόψει Eurobasket, ο Ζέλικο δέχτηκε να ακούσει τον προβληματισμό του Κιτσάνοβιτς!

''…δεν έχω προπονητή για την επόμενη σεζόν'' του εξήγησε ο Κιτσάνοβιτς.
''…λοιπόν, έχω στο μυαλό μου έναν προπονητή για σένα!'' απάντησε ο Ομπράντοβιτς.
''…και ποιος είναι αυτός;'' αναρωτήθηκε ο αθλητικός διευθυντής της Παρτίζαν.
''…εγώ!'' ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Ζέλικο.

Ίσως ούτε ο ίδιος ο Ομπράντοβιτς να περίμενε ότι θα κολυμπούσε κατ’ ευθείαν στα βαθιά, την περίοδο μάλιστα που είχαν οργιάσει οι φήμες για μεταγραφή του στον μισητό Ερυθρό Αστέρα καθώς και ότι η Παρτίζαν του πρόσφερε τη θέση του χεντ κόουτς στην πρώτη ομάδα για να τον κρατήσει!

Το "Shot" του Τζόρτζεβιτς, 23 χρόνια πριν!


- Η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σε πλήρη παράταξη

Έπειτα από δύο εβδομάδες, ο Κιτσάνοβιτς επικοινώνησε με τον Ομπράντοβιτς και του πρόσφερε τη θέση του πρώτου προπονητή στην Παρτίζαν. Υπό έναν όρο όμως. Ο Ζέλικο έπρεπε να βάλει τέλος στην καριέρα του ως παίκτης την ίδια στιγμή! Ο "Ζοτς" το σκέφτηκε καλά και δέχτηκε την πρόταση θυσιάζοντας την παρουσία του στο EuroBasket της Ρώμης, εκεί όπου η ενιαία Γιουγκοσλαβία των Σάβιτς, Ράτζα, Ντίβατς, Γιοβάνοβιτς, Πάσπαλι, Κούκοτς, Κόμαζετς, Ντανίλοβιτς, Ζντοβτς, Τζόρτζεβιτς, Περάσοβιτς και Σρετένοβιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο!

Με τον Νίκολιτς στο πλευρό του

Τη σεζόν 1991-'92, ο Ομπράντοβιτς έκατσε στον πάγκο της Παρτίζαν. Ένα από τα πράγματα που ζήτησε ο Ζέλικο ήταν η παρουσία του Άτσα Νίκολιτς στο τεχνικό τιμ, σε ρόλο τεχνικού συμβούλου! Ο προφέσορ Νίκολιτς, ο ''πατέρας'' του μπάσκετ στην Γιουγκοσλαβία, είχε ήδη διατελέσει σύμβουλος του Μπόγκταν Τάνιεβιτς στη Στεφανέλ Τριέστε και του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς στην Γιουγκοπλάστικα που έκανε το three-peat στο Πρωταθλητριών!

Η πιτσιρικαρία της Παρτίζαν

Οι δυο τους ξεκίνησαν να ''χτίζουν'' τη νέα Παρτίζαν που είχε στο ρόστερ της δύο διεθνείς, τον πόιντ γκαρντ Σάσα Τζόρτζεβιτς και τον σούτινγκ γκαρντ Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, οι οποίοι είχαν ήδη στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης με τη Γιουγκοσλαβία. Στις θέσεις των φόργουορντ υπήρχε ο Ίβο Νάκιτς, ο οποίος όμως είχε το μυαλό του στην Κροατία όπου μαινόταν ο πόλεμος! Ο Σλάβισα Κοπρίβιτσα και Ζέλικο Ρέμπρατσα συμπλήρωναν την φροντ λάιν της Παρτίζαν. Ο μεν Κοπρίβιτσα ήταν μέλος της φουρνιάς των πλάβι που κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων στο Μπόρμπιο της Ιταλίας, το 1987.

Ο δε Ρέμπρατσα προερχόταν από το Νόβισαντ, χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές. Αναπληρωματικός γκαρντ ήταν ο Βλάντα Ντραγκουτίνοβιτς, δεύτερος σούτινγκ γκαρντ ο νεαρός Νίκολα Λόντσαρ ενώ ο αναπληρωματικός φόργουορντ Ντράγκισα Σάριτς ήταν ο μοναδικός παίκτης άνω των 30 ετών στην ομάδα του Ομπράντοβιτς που είχε μ.ο. ηλικίας τα 21.7 έτη! Παράλληλα, λόγω του πολέμου, η FIBA είχε απαγορεύσει στις ομάδες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας να αγωνιστούν στη χώρα τους και η Παρτιζάν είχε επιλέξει τον Δήμο της Φουενλαμπράδα στη Μαδρίτη για έδρα!

''Από το 1984, όταν έφτασα στο Βελιγράδι, ξεκίνησα να κρατώ σημειώσεις έπειτα από κάθε προπόνηση. Ήμουν σίγουρος ότι μια μέρα θα προπονήσω μια ομάδα! Ήταν η μεγάλη μου επιθυμία. Επομένως, η απόφασή μου να τερματίσω την καριέρα μου ως παίκτης δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη!'' ανέφερε σχετικά ο Ζοτς, δικαιολογώντας την απόφασή του να ''κόψει'' το μπάσκετ και να πιάσει το πινακάκι του προπονητή.

Το "τρελό" τρίποντο του Σάλε!

Οι εξελίξεις των δικαίωσαν αφού η σεζόν τελείωσε με ένα απίστευτο τριπλ-κράουν για την Παρτίζαν που κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και το Πρωταθλητριών στο Abdi Ipekci, με το αξέχαστο τρίποντο του νυν εθνικού κόουτς της Σερβίας, Σάσα Τζόρτζεβιτς κόντρα στην Μπανταλόνα!

Το "Shot" του Τζόρτζεβιτς, 23 χρόνια πριν!


- Τα πιτσιρίκια της Παρτίζαν πανηγυρίσουν στο "Abdi Ipekci"

Στα 10" για τη λήξη, ο Τόμας Γιοφρέσα άφησε την μπάλα στο καλάθι της Παρτίζαν για το 70-68. Εν συνεχεία η μπάλα έφτασα στα χέρια του Τζόρτζεβιτς, ο οποίος πέτυχε ένα "τρελό" τρίποντο μπροστά από τον πάγκο των Καταλανών, ολοκληρώνοντας μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία των Final Four!

Παρτίζαν (Ομπράντοβιτς): Τζόρτζεβιτς 23 (2/7 δίπ., 5/7 τρίπ., 4/4 βολ., 3ασ.), Ντανίλοβιτς 25 (7/12 δίπ., 2/4 τρίπ., 5/6 βολ.), Στεβάνοβιτς 6, Κοπρίβιτσα 4, Νάκιτς 5, Ρέμπρατσα, Σίλομπαντ 4, Λόντσαρ 2, Ντραγουτίνοβιτς 2 (5 ρ.).

Μπανταλόνα (Σάινθ): Ρ. Τζοφρέσα 8, Βιγιακάμπα 13 (4/10 δίπ., 1/2 τριπ., 2/5 βολ., 4 κλ.), Πρέσλι 20 (6/13 δίπ., 1/4 τρίπ., 5/5 βολ., 9 ριμπ.), Μοράλες 6, Τόμπσον 5, Τ. Γιοφρέσα 18 ( 4/5 δίπ., 2/3 τρίπ., 4/6 βολ., 6 ριμπ., 3κλ.), Πάρντο, Ρουφ.

Το "Shot" του Σάσα Τζόρτζεβιτς, κόντρα στην Μπανταλόνα

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ