EUROLEAGUE

Ζάλγκιρις Κάουνας - Παναθηναϊκός 82-69: Μία από τα ίδια...

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για ακόμα μια φορά ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός, για ακόμα μια φορά όμως ηττήθηκε εκτός έδρας, αυτή τη φορά από τη Ζάλγκιρις Κάουνας που τον έπιασε στην κατάταξη αλλά έχει δύο νίκες απέναντί του (VIDEO).

Το ματς της Παρασκευής (18/1) είχε χαρακτήρα τελικού για τον Παναθηναϊκό , που ταξίδεψε στο Κάουνας με στόχο τη νίκη που θα τον έβαζε για τα καλά στο παιχνίδι της οκτάδας, αλλά δεν κατάφερε να "λυγίσει" τη σκληροτράχηλη Ζάλγκιρις. Οι Λιθουανοί πήραν το ματς (82-69), πήγαν στο 8-11 και έπιασαν στο ίδιο ρεκόρ τους πράσινους μετά τη 19η αγωνιστική, θα υπερτερούν όμως σε ενδεχόμενη ισοβαθμία καθώς θα έχουν κερδίσει δις τον Πρωταθλητή Ελλάδας.

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο ήταν ανταγωνιστική στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, προηγήθηκε με έξι στο τέλος της πρώτης περιόδου, έμεινε στο +4 στο ημίχρονο πετυχαίνοντας 18 από τους 37 πόντους της στο ανοιχτό γήπεδο, στο φινάλε όμως δεν είχε ούτε το "καθαρό μυαλό", ούτε τις δυνάμεις για να "ματσάρει" τον ενθουσιασμό που κατέβηκε αποό την εξέδρα στο παρκέ και τους παίκτες της Ζάλγκιρις.

Κακό ματς από τον Σον Κιλπάτρικ που είχε πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις, βοήθησε στο σκοράρισμα, αλλά έκανε ανόητα λάθη ο Ντεσόν Τόμας, λίγα πράγματα από τους Παππά, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι, Λάσμε, πάλεψαν με πείσμα οι Αντετοκούνμπο - Μήτογλου και ο Καλάθης που είχε πάντως βιαστικές αποφάσεις στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Άαρον Γουάιτ έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Παναθηναϊκό, με τους Μπράντον Ντέιβις - Νέιτ Γουόλτερς να τον ακολουθούν και αρκετούς ακόμη να δίνουν λύσεις στο κομμάτι του σκοραρίσματος.

Ακολουθεί για τους πράσινους τρίτη σερί εκτός έδρας αποστολή, αυτή τη φορά απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου που -όπως και η Ζάλγκιρις Κάουνας- καίγεται για νίκες που θα την βάλουν στο κυνήγι των playoffs. Το πρόγραμμα του Β' γύρου ήταν ούτως ή άλλως πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό, που μετά από το ταξίδι στο Ισραήλ θα έχουν ακόμη τέσσερα εκτός έδρας ματς (Φενέρμπαχτσε, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) σε έξι αγωνιστικές.

Διαβάστε εδώ την κριτική των παικτών του Ρικ Πιτίνο

O MVP

Άαρον Γουάιτ, ο πύραυλος! Τρομερός ο Αμερικανός στο δεύτερο μέρος, ήταν εκείνος που με δυναμισμό τελείωσε φάσεις κοντά στο καλάθι, ενθουσίασε το κοινό της ομάδας του και ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. Σε 24 λεπτά συμμετοχής ο Γουάιτ γέμισε τη στατιστική του με 15 πόντους από 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, τέσσερα ριμπάουντ (2-2), μία ασίστ και ένα κλέψιμο, δεν έκανε λάθος, συγκέντρωσε 20 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και σίγουρα θα εντυπωσίασε τον Ρικ Πιτίνο που λατρεύει παίκτες με τα δικά του χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

18 πόντους πέτυχε ο Παναθηναϊκός στον αιφνιδιασμό στο πρώτο μέρος, επίδοση πραγματικά σπουδαία που έγινε ακόμη πιο σπουδαία από το γεγονός ότι η Ζάλγκιρις έμεινε στο απόλυτο μηδέν! Οι πράσινοι δεν εκτέλεσαν βολή έως το ημίχρονο, στο τέλος της βραδιάς όμως πληγώθηκαν από τα άσχημα ποσοστά τους στο περιφερειακό σουτ και τις κακές επιλογές τους στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Κιλπάτρικ, Παπαπέτρου, Τόμας και Γκιστ στο αρχικό του σχήμα, ο Παναθηναϊκός πήρε δύο φάουλ του Γκριγκόνις πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό και προηγήθηκε με 7-0 χάρη σε πέντε πόντους του Τόμας. Ο Πιτίνο άνοιξε από νωρίς το ροτέισον, ο Γκιστ ήταν τρομερός και χάρη στα δικά του τελειώματα οι πράσινοι έγραψαν το 6-15 στο έκτο λεπτό, πριν ο Αντετοκούνμπο χαλάσει πάσες των γηπεδούχων και βγάλει δύο αιφνιδιασμούς. Το 13-19 της πρώτης περιόδου ήταν συνδυασμός των καλών ποσοστών του Παναθηναϊκού στο δίποντο (8/11), των τεσάρων λαθών της Ζάλγκιρις, των 5/14 σουτ της και της διαφοράς στα επίπεδα ενέργειας των δύο ομάδων.

Ένα τρίποντο του Κιλπάτρικ άνοιξε το δεύτερο δεκάλεπτο (13-22), με τον Παπαγιάννη να κάνει σημαντική δουλειά και στις δύο άκρες του παρκέ, αλλά και τους Λιθουανούς να βρίσκουν κι εκείνοι ρυθμό στην επίθεση. Το 16-26 του 12' έγινε 27-26 στο 14' με ένα τρομερό 11-0 σερί των παικτών του Γιασικεβίτσιους, που έβαλαν τον κόσμο στο ματς και πήραν από αυτόν ενέργεια. Ο Ντίον Τόμπσον έδωσε πολύτιμες λύσεις στη θέση του τραυματία Καβαλιάουσκας, εξίσου πολύτιμα ήταν όμως και τα σουτ των Τόμας - Παππά για το 29-33 στο 17', σημείο στο οποίο ο Παναθηναϊκός "επιβίωσε" για να βγάλει το πρώτο μέρος στο +4 (33-37) και να πετύχει μια πρώτη μικρή νίκη.

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ηταν αναμενόμενο πως η Ζάλγκιρις θα πιέσει στις αρχές της τρίτης περιόδου κι έτσι έγινε. Ο Ουλανόβας έβαλε τρίποντο για το 36-37, ο Ντέιβις έκλεψε μια μπάλα στην επαναφορά κι ο Γκριγκόνις μετέτρεψε την έξτρα κατοχή της ομάδας του σε γκολ-φάουλ για το 39-37 στο 22', πριν ο Γουάιτ βάλει πέντε σερί πόντους για το 44-37 κι ο Πιτίνο καλέσει timeout. Οι Λιθουανοί έφτασαν το σερί τους στο 15-0, οι πράσινοι έμειναν χωρίς σκορ για πέντε λεπτά και μέτρησαν δέκα σερί άστοχα σουτ, μέχρι ο Κιλπάτρικ να βάλει δίποντο για το 46-39, συμπλήρωσαν νωρίς τα φάουλ και όλα έδειχναν εναντίον τους. Και όμως, η μαχητικότητα των Κιλπάτρικ - Μήτογλου τους κράτησε όρθιους, με το 52-51 του 30' να μοιάζει... ονειρικό σύμφωνα με την εξέλιξη του δεκαλέπτου.

Ο Γουόλτερς, ο οποίος γύρισε το πόδι του στο πρώτο μέρος, γύρισε για να γράψει με τρίποντο το 65-56 στο 34', ο Παπαπέτρου κι ο Τόμας έσωζαν την ομάδα τους και κρατούσαν χαμηλά τη διαφορά, για ακόμα μία φορά όμως ο Γουάιτ εξέθεσε την αντίπαλη άμυνα και με κάρφωμα έγραψε το 67-59 σε ένα σημείο που ο Παναθηναϊκός δεν είχε πλέον άλλες δυνάμεις και δεν μπορούσε πια να διεκδικήσει τη νίκη. Πλέον μετρά δύο ήττες απέναντι στους Λιθουανούς και αν θέλει να μείνει στο κυνήγι της οκτάδας, θα πρέπει να κερδίσει τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: 15140 θεατές βρέθηκαν στη Ζαλγκίριο Αρίνα, που φυσικά γέμισε και είχε και αρκετούς Έλληνες οπαδούς του Παναθηναϊκού οι οποίοι ταξίδεψαν στο Κάουνας μαζί με την αποστολή και την πτήση τσάρτερ.

EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα, Μπελόσεβιτς, Περούγκα

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-19, 33-37, 52-51, 82-69

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 10 (4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Γουόλτον Τζούνιορ 9 (1/1 τρίποντο, 6/7 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Τόμπσον 4, Γουόλτερς 10 (2/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Γουόκαπ 5, Γιανκούνας 9 (5 ριμπάουντ), Μιλάκνις, Γουάιτ 15 (6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ), Γιοκουμπάιτις, Γκριγκόνις 13 (2/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 3/3 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Ουλανόβας 7 (1)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πιτίνο): Τόμας 14 (2/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 5 λάθη), Παπαγιάννης 4, Λάσμε, Παπαπέτρου 4, Παππάς 3 (1), Γκιστ 8 (4 ριμπάουντ), Λεκαβίτσιους 3 (1), Κιλπάτρικ 11 (4/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος), Λοτζέσκι 2, Καλάθης 11 (3/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη), Αντετοκούνμπο 2, Μήτογλου 7 (6 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ζάλγκιρις Κάουνας: 21/44 δίποντα, 7/15 τρίποντα, 19/21 βολές, 30 ριμπάουντ (22 αμυντικά - 8 επιθετικά), 19 ασίστ, 7 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 9 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 22/41 δίποντα, 7/23 τρίποντα, 4/6 βολές, 32 ριμπάουντ (21 αμυντικά - 11 επιθετικά), 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 14 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Την 20η αγωνιστική, η Ζάλγκιρις Κάουνας θα ταξιδέψει στο Μιλάνο για να παίξει με την Αρμάνι (24/1 στις 21:45), ενώ ο Παναθηναϊκός θα πάει στο Τελ Αβίβ για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι (24/1 στις 21:30).

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ