EUROLEAGUE

"Τρέλα" για Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό

"Τρέλα" για Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όσα έκανε ο Έλιοτ Ουίλιαμς στο τέταρτο δεκάλεπτο του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα δεν αποτελούν παρά μία ακόμη επιβεβαίωση πως είναι ο νέος ηγέτης του Παναθηναϊκού. Τι συμβαίνει όμως με τον 27χρονο γκαρντ/φόργουορντ; Το Sport24.gr αναλύει.

Επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου, Αλέξανδρος Τρίγκας

Ηγέτης. Πρώτος σκόρερ. Καλύτερος παίκτης. Τρεις μόνο χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν απόλυτα στον Έλιοτ Ουίλιαμς και όσα έχει καταφέρει στον Παναθηναϊκό τον τελευταίο μήνα. Το μεσημέρι της 9ης Φεβρουαρίου το "τριφύλλι" ανακοίνωνε την απόκτηση του 27χρονου γκαρντ/φόργουορντ ο οποίος θα επιχειρούσε για πρώτη φορά στην καριέρα του να έρθει σε επαφή με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δίχως την άνεση να πάρει όσο χρόνο θα ήθελε για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, για να δει τι και πως στα μέρη μας και -μεταξύ άλλων- να συνηθίσει στους νέους κανονισμούς.

" Σε χρειαζόμαστε εδώ και τώρα", του είπε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος επιχείρησε -εκμεταλλευόμενος τη διακοπή της Euroleague- να τον "ψήσει" στα παιχνίδια της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Η αλήθεια είναι πως ο απόφοιτος του Memphis αντέδρασε σωστά, αλλά ήταν σαφές πως η παρουσία του θα κρινόταν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, εκεί όπου πραγματικά τον είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Ε και; Η προσαρμοστικότητα που επέδειξε ήταν άνευ προηγουμένου, η ετοιμότητά του σε ό,τι ζητούσε ο προπονητής του "τριφυλλιού" επίσης και κάπως έτσι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που το αήττητο της Φενέρμπαχτσε τερματίστηκε στο ΟΑΚΑ.

" Έζησα μια τρέλα απόψε", είχε πει ο ίδιος στο Euroleague Greece μερικά μόλις λεπτά μετά την επικράτηση επί της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς . Μία νίκη που έβαζε... φτερά στα πόδια του ίδιου και των νέων συμπαικτών του. Κι όχι άδικα αφού το σερί του Παναθηναϊκού μεγάλωνε, την ώρα που αυξάνονταν οι πιθανότητες πρόκρισης στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Ακολούθησε μια άνετη νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα, με τον ίδιο σε ρόλο (ξανά) πρωταγωνιστή. Δεν ήταν μόνο η ουσία που προσέφερε, αλλά και το γεγονός πως τη συνδύαζε με θέαμα. Πολύ θέαμα .

Κι αυτό όμως, δεν απαγόρευε σε κάποιους να διατηρήσουν ενστάσεις. Όχι για την ποιότητά του, αλλά για το κατά πόσο θα μπορούσε να κάνει αντίστοιχη εμφάνιση στην Kombank Arena. Ένα γήπεδο όπου ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά. Το "ναι μεν αλλά" στην περίπτωσή του αφορούσε στο γεγονός πως ουδέποτε στο παρελθόν είχε ξανασυναντήσει τέτοια εχθρική ατμόσφαιρα. Γιατί το... θέατρο του ΝΒΑ και της D-League δεν μπορούσε να συγκριθεί με το... μίσος που θα εισέπρατταν αυτός κι οι υπόλοιποι "πράσινοι" στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα.

"Τρέλα" για Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τους έχει κερδίσει όλους

Με τον Παναθηναϊκό στα σκοινιά στην έναρξη της τελευταίας περιόδου (55-42 στο 30'18'') και την ανάγκη για σκορ να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ο Σάσα Τζόρτζεβις αποτάθηκε στον 27χρονο γκαρντ/φόργουορντ που έφτασε στο ΟΑΚΑ πριν από ένα μήνα. Καλά έκανε, εκ του αποτελέσματος. Ο -ωσεί παρών για τρεις περιόδους- Έλιοτ Ουίλιαμς δηλώνει "παρών" (με εμφατικό τρόπο) για να σημειώσει 14 πόντους στα τελευταία εννιά λεπτά του αγώνα. Πως; Με ατομικές προσπάθειες. Με διεισδύσεις. Με σουτ από μέση απόσταση. Εκτός ισορροπίας . Με τρίποντο (το πρώτο του στην Euroleague με 27.3'' για το τέλος).

Κι αν αμέσως μετά δεν χρεωνόταν με το πέμπτο προσωπικό του φάουλ (σ.σ.: είναι χαρακτηριστικό πως έπιασε με απόγνωση το κεφάλι του μόλις συνειδητοποίησε πως το παιχνίδι τελείωσε για εκείνον), ενδεχομένως να είχε κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα.

Εν πάσει περιπτώσει, ο αγώνας στην Kombank Arena αρκούσε για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους. Υπάρχει βέβαια κάποιος που δεν περίμενε να τον δει το βράδυ της Παρασκευής (11/3) για να πειστεί πως ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει διάνα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο "ισχυρός άνδρας" του "τριφυλλιού" ήταν ο πρώτος που "έπαθε πλάκα" με αυτά που είδε σε DVD από τον 27χρονο γκαρντ/φόργουορντ. Γι αυτό δεν δίστασε να του προσφέρει ένα από τα πλέον υψηλά συμβόλαια της ομάδας, έστω κι αν αυτό αφορούσε σε τετράμηνη συνεργασία.

"Τρέλα" για Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Και τώρα τι;

Αυτό είναι το ερώτημα (σχεδόν ρητορικό) που αφορά στην περίπτωση του. Ερώτημα που δεν έχει να κάνει με το πόσο καλύτερα μπορεί να αποδώσει ο Έλιοτ Ουίλιαμς, αλλά με το πόσο... θα παίζει έτσι. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Δεν είναι τυχαίο πως από τις πρώτες κιόλας μέρες στο ΟΑΚΑ, έχει "κλέψει την παράσταση" και όχι άδικα με τις μεγάλες δυνατότητές του. Κάτι το οποίο είχε ως συνέπεια να γνωρίζει την αποθέωση από τον κόσμο της ομάδας.

Πριν σας πούμε κάτι παραπάνω, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: το όνομά του δεν έχει σβηστεί από τα μπλοκάκια των προπονητών και των GMs του ΝΒΑ. Δεν γίνεται να σβηστεί, αν προτιμάτε, αφού μιλάμε για τον MVP των περσινών τελικών της D-League και τον κορυφαίο σκόρερ της φετινής χρονιάς, μέχρις ότου αποχωρήσει για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Κι από τη στιγμή που η... μπογιά του περνάει ακόμη στο ΝΒΑ, δεν είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς πως ο 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ (προφανώς) ενδιαφέρεται να γυρίσει στο ΝΒΑ.

Οικονομικά πάντως δεν είναι εύκολο να βρει πρόταση ιδιαίτερα υψηλή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τι εννοούμε με αυτό; Ο Έλιοτ Ουίλιαμς μπορεί να ελπίζει σε συμβόλαιο που θα φτάνει το 1.5 εκατομμύριο δολάρια για κάθε χρόνο (μεικτά). Το "μεικτά" που αναφέρεται στην παρένθεση είναι βέβαια όλη η υπόθεση αφού η φορολογία στις ΗΠΑ είναι στο 40% και πληρώνεται από τους παίκτες. Ήτοι, να βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 800 με 900 χιλιάδες δολάρια.

Καταλαβαίνετε λοιπόν από που θα ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτησή του με τον Παναθηναϊκό, όταν οι "πράσινοι" θα τον προσεγγίσουν για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Δεν είναι βέβαια εύκολο για τον Παναθηναϊκό να ελπίζει πως θα τον κρατήσει καταθέτοντας ισόποση πρόταση στον παίκτη, οπότε βάλτε τον πήχη αρκετά πιο ψηλά προκειμένου να παραμείνει στους "πράσινους".

"Τρέλα" για Ουίλιαμς στον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παίζει ρόλο το πότε (όχι μόνο το πόσα)

Πέραν του οικονομικού, μείζονος σημασίας είναι το πότε θα γίνει η οποιαδήποτε κουβέντα με την πλευρά του παίκτη για πρόωρη επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Κι αυτό γιατί στον Παναθηναϊκό δεν δείχνουν διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Έλιοτ Ουίλιαμς. Ο λόγος προφανής: δεν θέλουν να τον αφήσουν ελεύθερο στην αγορά, γνωρίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν πολλοί ανταγωνιστές (από Ρωσία και Τουρκία) που θα έμπαιναν στη μέση, προσφέροντάς του πακτωλό χρημάτων για να τον δελεάσουν.

Απαγορευτικό σκηνικό δηλαδή για μια ομάδα που θέλει να φροντίσει εκ προοιμίου για το μέλλον της. Για το ευ ζην της νέας αγωνιστικής περιόδου. Γι αυτό μην αποκλείσετε το γεγονός να υπάρξει προσέγγιση από την πλευρά του "τριφυλλιού" προς τον 27χρονο γκαρντ/φόργουορντ μέχρι το τέλος του Top 16 (βλ. 7/4). Για να... ξεμπερδεύουν και να μπορούν να νιώσουν πιο ήρεμοι για το μέλλον τους, στο ΟΑΚΑ. Δίκαιο, λογικό και δέον.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα το αφήσει πάντως, όπως έκανε πριν από ένα μήνα όταν τον έφερε στον Παναθηναϊκό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπήρχαν. Το είπαμε παραπάνω και το επαναλαμβάνουμε: στον Παναθηναϊκό είναι "τρελαμένοι" μαζί του. Γι αυτό, να είστε έτοιμοι για όλα...

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ