EUROLEAGUE

Πέτυχε τον σκοπό του με Ντόντσιτς

24/11/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18 in OAKA Stadium in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
24/11/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18 in OAKA Stadium in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Βασικός στόχος του Παναθηναϊκού Superfoods στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν να περιορίσει την δράση του Λούκα Ντόντσιτς. Το Sport24.gr γράφει για τις άμυνες πάνω στον 18χρονο πλεϊμέικερ και το μεγάλο κέρδος των "πρασίνων".

Η επιστροφή από το -16 του 22ου λεπτού και η νίκη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης αρκούν για να φτιάξουν ακόμη περισσότερο την ψυχολογία όλων στον Παναθηναϊκό Superfoods. Μετά τις δύο οδυνηρές ήττες από ΑΕΚ και Μπασκόνια, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ απάντησε με τέσσερις σερί νίκες στην EuroLeague. Κάθε μία εκ των οποίων ήταν σημαντική -κατά βάση- για ψυχολογικούς λόγους, από διαφορετική άποψη.

Το "διπλό" επί του Ολυμπιακού για παράδειγμα, αναπροσάρμοσε άμεσα τη διάθεση εντός των "πράσινων" αποδυτηρίων, ο θρίαμβος επί της Χίμκι "ανέβασε" κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση και οι δύο επόμενες νίκες με Αναντολού Εφές (82-81) και Ρεάλ Μαδρίτης (82-80) ήρθαν για να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα. Κυρίως της σιγουριάς πως μπορεί να κερδηθεί κάθε αγώνας, όποια τροπή κι αν πάρει εντός του σαρανταλέπτου.

Για να σταθούμε σε όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (24/11) απέναντι στη "Βασίλισσα", είναι προφανές ότι βασικό μέλημα του Παναθηναϊκού Superfoods ήταν ο έλεγχος της δράσης του Λούκα Ντόντσιτς. Από αυτόν ξεκινούν όλα στο επιθετικό κομμάτι, αφού είναι ο παίκτης που κινεί τα νήματα, είτε δημιουργικά είτε εκτελεστικά.

Οι "πράσινοι" λοιπόν φρόντισαν να απλώσουν στο παρκέ του ΟΑΚΑ τρεις διαφορετικές αμυντικές τακτικές πάνω του. Κάθε μία από τις οποίες εκφράστηκε με διαφορετικούς παίκτες και σε διαφορετικά κομμάτια του σαρανταλέπτου. Η αρχή έγινε με παγίδες, σε μία εμφανή διάθεση να φύγει η μπάλα από τα χέρια του και να μετατοπιστεί αλλού η ευθύνη της εκτέλεσης και της δημιουργίας. Ακολούθησε ένας πιο παθητικός τρόπος, όσο βρισκόταν στο παρκέ ο Ίαν Βουγιούκας (λόγω της αδυναμίας του αρχηγού των "πρασίνων" να κυνηγήσει πολύ μακριά από τη ρακέτα τον γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης) και -φυσικά- με αλλαγές, έχοντας τον Τζέιμς Γκιστ ως τον παίκτη για τις συγκεκριμένες δουλειές.

Πέτυχε τον σκοπό του με Ντόντσιτς

Στο α' μέρος, για παράδειγμα, τον είδαμε να ξεκινάει με δύο γρήγορα λάθη, αλλά σταδιακά να "διαβάζει" καλύτερα το παιχνίδι και να αντιδρά. Αφενός με τους μαζεμένους πόντους που πέτυχε, από την περιφέρεια και με βολές, αφετέρου με το πως αξιοποίησε τον Έντι Ταβάρες.

Το βασικό όμως για το "τριφύλλι" είναι πως όσο περνούσε η ώρα, ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης ένιωθε ολοένα και λιγότερο άνετα στο παρκέ. Μπορεί να τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών (10) σημειώθηκαν στο α' δεκάλεπτο, δείγμα του πως ο Παναθηναϊκός Superfoods κατάφερε σταδιακά να τον οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν θα είχε τόσο μεγάλη επιρροή στο εκτελεστικό κομμάτι για την ομάδα του.

Όπως, για παράδειγμα, συνέβη στην τελευταία κατοχή του αγώνα, εκεί όπου δεν ακούμπησε την μπάλα! Ο Φακούντο Καμπάσο ανέλαβε να ξεκινήσει την εκδήλωση της επίθεσης, πήρε ένα σκριν από τον Λούκα Ντόντσιτς απλά για να απασχολήσει την άμυνα του "τριφυλλιού", αλλά μετά τις αλλαγές που έγιναν απέναντι στον 18χρονο πλεϊμέικερ βρέθηκε ο Τζέιμς Γκιστ. Είναι εντυπωσιακό το πως μετά από σαράντα λεπτά μεγάλης μάχης, ειδικά στο β' μέρος, ο ψηλός του Παναθηναϊκού Superfoods έχει τη διαύγεια και την οξυδέρκεια να μην παρασυρθεί από τις κινήσεις του Φακούντο Καμπάσο και με το μέγεθός του να κρατήσει ουσιαστικά τον Λούκα Ντόντσιτς αποκομμένο από την επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ

ΟΚ, η λέξη "ζημιογόνος" είναι ίσως βαριά για να ειπωθεί για τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος είτε έτσι είτε αλλιώς είχε 19 πόντους σε ένα παιχνίδι με τέτοια ένταση. Από την άλλη όμως, οι αριθμοί κατέγραψαν τη χειρότερη βραδιά του στην EuroLeague στο κομμάτι των λαθών. Τα οκτώ (8) που έκανε στο ΟΑΚΑ φυσικά κι αποτελούν κατόρθωμα της άμυνας του Παναθηναϊκού Superfoods, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

Δίπλα στα οκτώ λάθη, βάλτε τις μόλις τρεις (3) ασίστ, για να βγάλετε αρνητικό πρόσημο στην περίφημη αναλογία "ασίστ/λαθών" που τόσο κοιτάζουν οι προπονητές. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κατάφεραν να οδηγήσουν έναν παίκτη που μέχρι το παιχνίδι με το "τριφύλλι" είχε 2.3 ασίστ για κάθε λάθος που έκανε, στις 0.4 ασίστ ανά λάθος. Του δημιούργησαν δηλαδή αρνητικό πρόσημο. Κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά φέτος.

24/11/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18 in OAKA Stadium in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
24/11/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18 in OAKA Stadium in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Μετά από αυτά, έσπασε και το... μονοπώλιό του σε ό,τι αφορά τους Team MVPs της ισπανικής ομάδας . Το απόλυτο "έσπασε" στο ΟΑΚΑ, με τον Ρούντι Φερνάντεθ (19), τον Φελίπε Ρέγιες (15) και τον Τρέι Τόμπκινς (15) να σημειώνουν καλύτερη επίδοση στο PIR από εκείνον (14). Μία ακόμη απόδειξη δηλαδή το πως η συνολική συμπεριφορά της άμυνας του Παναθηναϊκού Superfoods επηρέασε την εικόνα του.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα προόδου για τον Παναθηναϊκό Superfoods, κατά βάση στην άμυνα. Με σταθερή πορεία, οι "πράσινοι" έχουν αρχίσει εδώ και είκοσι μέρες να βελτιώνουν αισθητά τη συνέπεια και την ένταση που βγάζουν στο πίσω μέρος του παρκέ, έχοντας δημιουργήσει μία βάση πάνω στην οποία "χτίζουν" εντός του σαρανταλέπτου την αμυντική τους συμπεριφορά.

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει κατανείμει καλύτερα τους ρόλους, στις δύο πλευρές του γηπέδου, οι παίκτες αποδέχονται την ταυτότητά τους (αποφεύγοντας περιττά πράγματα) και αυτό ανεβάζει συνολικά την απόδοση της ομάδας. Όσο το "τριφύλλι" θα παρουσιάζεται προσηλωμένο στα "πρέπει" της άμυνας, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, τόσο πιο μακριά θα πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει στη διοργάνωση.

Όσο περνάει ο καιρός, ο Παναθηναϊκός Superfoods προσδιορίζει την αμυντική του ταυτότητα, κι αυτό αποφέρει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επίθεση. Όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Photo credits: Tourette Photography

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ