EUROLEAGUE

Πασκουάλ, ο μάστερ της τακτικής στην EuroLeague

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / BASKONIA - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / BASKONIA - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το "EuroLeague Focus" αυτής της εβδομάδας αφορούσε στον Τσάβι Πασκουάλ, τον μάστερ της τακτικής στη διοργάνωση, όπως αναφέρεται. Η αποθέωση από τους παίκτες του και οι υψηλές απαιτήσεις (VIDEO).

Μία μέρα πριν από το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε (17/1, 19:45), η EuroLeague έκανε... focus στον προπονητή Τσάβι Πασκουάλ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Superfoods βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, για να χαρακτηριστεί "master of tactician" της διοργάνωσης. Ο σεβασμός που εμπνέει μετά από όσα έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία στη διοργάνωση είναι μεγάλος, κι αποτυπώνεται από τα λόγια των παικτών του.

Ο Τζέιμς Γκιστ, για παράδειγμα, τον χαρακτήρισε ηγέτη. Ο φόργουορντ/σέντερ των "πρασίνων" εξήγησε πως ο Τσάβι Πασκουάλ " είναι ο ηγέτης της ομάδας. Δείχνει την κατεύθυνση, κι εμείς ακολουθούμε. Στην καριέρα του έχει πάει τόσες φορές σε Final Four, έχει κατακτήσει τόσους τίτλους, ξέρει τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή και να κερδίσεις. Είναι δική μας δουλειά, των παικτών, να ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας δείχνει και να φτάσουμε ψηλά", με τον Νικ Καλάθη να προσθέτει: " Ήταν ένας άνθρωπος - κλειδί πέρσι για να αποκτήσουμε ένα καλό μομέντουμ και να προχωρήσουμε στην EuroLeague. Πήραμε μαζί το πρωτάθλημα, μας είχε απόλυτα έτοιμους. Κάθε παιχνίδι βοηθάει, κάθε νίκη σε φέρνει πιο κοντά στο Final Four".

Έχοντας ήδη κλείσει ένα χρόνο στην Αθήνα, ο 45χρονος νιώθει άνετα πλέον στα μέρη μας, κυνηγώντας την επιστροφή στο Final Four, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι. Όπως σημείωσε ο ίδιος " όταν ξεκινάς τη σεζόν, βάζεις ως στόχο την κατάκτηση της EuroLeague. Μόνο ένας τα καταφέρνει όμως. Το Final Four είναι ο στόχος για όλους, τους παίκτες, τους προπονητές, τους φιλάθλους, τους συλλόγους. Για όλους", για να προσθέσει αναφερόμενος σε όσα έζησε στην παρθενική του χρονιά στον πάγκο του "τριφυλλιού":

" Ένας κορυφαίος σύλλογος, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί να έχει όρια. Πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει τα όριά του, για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Κάθε σεζόν είναι διαφορετική, μαθαίνεις πράγματα από κάθε μία που περνάει, πράγματα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις πλέον ως μάθημα. Αν πάρουμε το εισιτήριο για τα playoffs, θα είναι δύσκολα γιατί κάθε ομάδα έχει τον ίδιο στόχο και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Βάσει εμπειρίας, μπορώ να πω ότι αυτό που συνέβη πέρσι (σ.σ.: η "σκούπα" από τη Φενέρμπαχτσε) μας έκανε πιο δυνατούς σε πνευματικό επίπεδο".

Όσο για το πως βλέπει ο ίδιος τη δουλειά του στην Αθήνα; " Νομίζω ότι είμαι ένας προπονητής που δεν θα μπορούσε να εργαστεί σε έναν σύλλογο, που δεν έχει φιλοδοξίες και στόχους. Απολαμβάνω τη δουλειά μου εδώ (στον Παναθηναϊκό). Κάθε ομάδα έχει τις ιδιαιτερότητές της, είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά απολαμβάνω να είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η φήμη που τον ακολουθεί είναι του προπονητή με τα "100+ συστήματα", κάτι που επιβεβαιώνεται σε πολλές περιπτώσεις την ώρα των αγώνων. Οι "πράσινοι" είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της EuroLeague μετά από τάιμ άουτ , με τον ίδιο να επιχειρεί κάθε φορά να βάλει κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι της ομάδας του. Κάτι το οποίο έχει εντοπίσει από νωρίς κι ο Ζακ Όγκαστ, ο οποίος μπορεί να μην έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής φέτος στη διοργάνωση, δεν μπορεί όμως να μην αναγνωρίσει πως " ο κόουτς είναι πολύ έξυπνος, ελίσσεται εξαιρετικά. Έχει μεγάλη υπομονή και επιμονή στον τρόπο δουλειάς. Βάζει πολλά plays στο γήπεδο και μας βοηθάει να βλέπουμε τη μεγαλύτερη εικόνα σε ένα παιχνίδι".

Όσο για το πως τον βλέπουν οι παίκτες την ώρα των αγώνων; Ο Νίκος Παππάς επισημαίνει πως " ό,τι κι αν γίνει στους αγώνες ή τις προπονήσεις, παραμένει ήρεμος κι αυτό το μεταφέρει σε εμάς. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους παίκτες, γιατί δεν χάνουμε τη συγκέντρωσή μας. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής".

Κάτι στο οποίο στέκονται άπαντες στον Παναθηναϊκό Superfoods, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση της κατάταξης στην EuroLeague, έχοντας μπροστά δύο αγώνες - πρόκληση με Φενέρμπαχτσε (εκτός) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός).

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ