ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός - Ζάλγκιρις Κάουνας 83-87: ιστορικό διπλό στο ΟΑΚΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την πρώτη νίκη της ιστορίας της πήρε στην έδρα του Παναθηναϊκού η Ζάλγκιρις Κάουνας, που επικράτησε στην παράταση (87-83) του Παναθηναϊκού για την τέταρτη αγωνιστική της EuroLeague 2018/19.

Όποιος περίμενε ντέρμπι το βράδυ της Παρασκευής (26/10) στο ΟΑΚΑ, δικαιώθηκε. Ο Παναθηναϊκός και η Ζάλγκιρις έδωσαν μια φοβερή μονομαχία, με τους Λιθουανούς να έχουν τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, τους πράσινους να "επιβιώνουν" στην κανονική διάρκεια, αλλά να "λυγίζουν" στην παράταση (83-87) για να πάρει η ομάδα του Κάουνας την πρώτη νίκη της ιστορίας της στο σπίτι του Εξάστερου.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ έκανε καλή δουλειά στο σκοράρισμα, ο Νικ Καλάθης είχε δύο πρόσωπα, ένα κακό στο πρώτο μέρος και ένα αρκετά καλό στο δεύτερο, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έβαλε στο 36' το μεγάλο τρίποντο για το προσπέρασμα (66-64), ο Ντίνος Μήτογλου λίγο έλειψε να γίνει ο μοιραίος του αγώνα, πριν "σβήσει" ένα κρίσιμο λάθος, όμως οι Μπράντον Ντέιβις, Τόμας Γουόκαπ, Άαρον Γουάιτ έκαναν σπουδαία εμφάνιση και δίκαια η ομάδα τους πήρε τη νίκη.

Ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται πλέον να βρει ένα μεγάλο διπλό που θα "σβήσει" αυτό το αποτέλεσμα, με τα ματς που ακολουθούν (Μπουντούτσνοστ εκτός, Ολυμπιακός εντός, Αναντολού Εφές εκτός, Μπαρτσελόνα εντός, Μπασκόνια και Χίμκι εκτός, Φενέρμπαχτσε εντός) να είναι πολύ, πολύ δύσκολα.

Διαβάστε εδώ την κριτική των 11 παικτών που χρησιμοποίησε ο Καταλανός

Ο MVP

Μπράντον Ντέιβις και Άαρον Γουάιτ έκαναν πράγματα και θαύματα στο ΟΑΚΑ. Πέτυχαν 31 πόντους με 10/13 δίποντα και 11/13 βολές, μάζεψαν 12 ριμπάουντ και διέλυσαν τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού που για άλλη μια φορά έδειξε να έχει πρόβλημα στην καρδιά της ρακέτας του. Πολύ καλός και μάλιστα καθοριστικός στην παράταση ο rookie στη διοργάνωση Τόμας Γουόκαπ, ίσως πάντως να αξίζει τον τίτλο του MVP ο Γιασικεβίτσιους που προετοίμασε εξαιρετικά την ομάδα του. Αν μας επιτραπεί να δώσουμε το βραβείο σε προπονητή, τότε κύριε Σαρούνας, είναι δικό σας...

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το ένα εύστοχο δίποντο που είχε ο Παναθηναϊκός σε εννέα προσπάθειες στην πρώτη περίοδο, ήταν μία επίδοση που δύσκολα θα "χωνέψει" ο Τσάβι Πασκουάλ. Οι πράσινοι έκλεισαν το πρώτο μέρος με 15 δίποντα και 14 τρίποντα, την ώρα που οι Λιθουανοί είχαν 25 δίποντα και μόλις 3/5 τρίποντα, αλλά και έντεκα περισσότερα ριμπάουντ (9-20). Δώδεκα βολές πέταξαν στα σκουπίδια οι γηπεδούχοι, που έκαναν μόλις 8 λάθη, αλλά είχαν 14 λιγότερα "σκουπιδια".

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Λάνγκφορντ, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Γκιστ στο αρχικό του σχήμα, ο Πασκουάλ είδε τον βασικό του πάουερ φόργουορντ να χρεώνεται με δύο γρήγορα φάουλ και τη Ζάλγκιρις να παίρνει προβάδισμα έξι πόντων (4-10) την ώρα που ο Καλάθης δεν έβρισκε ρυθμό στην επίθεση. Πλην του Λάνγκφορντ, ουδείς μπορούσε να απειλήσει, οι Λιθουανοί γέμισαν τη ρακέτα τους και με τον Ντέιβις να κάνει τρομερή δουλειά στην επίθεση (8π. με 4/5 δίποντα) πήγαν στο 9-18 στο 8' τη στιγμή που οι πράσινοι μετρούσαν 2/12 σουτ και τέσσερις άστοχες βολές. Το 13-20 της πρώτης περιόδου ήρθε με τρίποντο του Παππά, όμως τα προβλήματα για τους γηπεδούχους ήταν σημαντικά.

Ο Βουγιούκας πάλευε κοντά στο καλάθι και ανέβασε τα ποσοστά του Παναθηναϊκού στο δίποντο, η Ζάλγκιρις όμως λειτουργούσε πολύ καλύτερα στην επίθεση, βρέθηκε στο +12 (17-29) πριν ο Άαρον Γουάιτ κάνει ένα εκπληκτικό κάρφωμα και βάλει και τη συμπληρωματική βολή για το 17-32 στο 14'. Οι πράσινοι ήταν κακοί, σχεδόν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, έδειχναν δύο ταχύτητες πιο αργοί, την ώρα που ο Γιασικεβίτσιους έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση για την τρομερή συγκέντρωση των δικών του παικτών. Το 33-44 του ημιχρόνου ήταν αρκετά βαρύ, ταυτόχρονα ήταν και... κολακευτικό για τους γηπεδούχους που βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση και δεν είχαν απαντήσεις.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Παπαπέτρου έκανε τη διαφορά σε άμυνα κι επίθεση στην έναρξη της τρίτης περιόδου, ο Καλάθης άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, όμως η Ζάλγκιρις έβρισκε συνεχώς λύσεις στην επίθεση. Ο Καβαλιάουσκας έγραψε το 39-50, ο Λάνγκφορντ μείωσε στους τέσσερις (49-53) με ένα καλό διάστημα του Παναθηναϊκού προς τα τέλη του δεκαλέπτου, οι βοήθειες του Καλάθη στην άμυνα δυσκόλεψαν τους φιλοξενούμενους, όμως η μαχητικότητα της ομάδας του Σάρας και ένα τρίποντο του πρωτοεμφανιζόμενου Γουόλτον, έβαλαν ξανά τους πράσινους στο -9 (49-58).

Αυτό που χρειαζόταν, για αρχή, ο Πασκουάλ στο τέταρτο δεκάλεπτο ήταν ενέργεια στην άμυνα. Καλάθης, Παπαπέτρου, Λάσμε έμειναν στο παρκέ, ο πρώτος έβαλε τρίποντο (μετά από πέντε άστοχες προσπάθειες) για το 56-58, ο Λάσμε μείωσε στον πόντο (59-60) και στο 36' ο Παππάς είδε τον Παπαπέτρου στη δεξιά γωνία, του έστειλε τη μπάλα κι ο διεθνής φόργουορντ πέτυχε το μεγάλο τρίποντο για το 66-64 για να ξεσπάσει μαζί με τον κόσμο στο ΟΑΚΑ. Ένα λάθος του Μήτογλου στο full court press οδήγησε σε γκολ-φάουλ του Γουόλτερς για το 66-69, όμως ο Παππάς με τρίποντο "έσβησε" το λάθος του νεαρού συμπαίκτη του και ο Καλάθης έβαλε ξανά μπροστά την ομάδα του.

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Ένα επιθετικό ριμπάουντ του Μήτογλου και μια πάσα του στον Καλάθη (που πέτυχε νέο μακρινό σουτ) έβαλαν τους πράσινους στο +4, όμως οι Λιθουανοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Με ένα μικρό 0-4 ισοφάρισαν στο 74-74, πριν ο Καλάθης δώσει άλει-ουπ στον Γκιστ για το 76-74 και ακολουθήσει... χάος. Η Ζάλγκιρις είχε τις ευκαιρίες της, πήρε επιθετικό ριμπάουντ και μετά από πολλές μάχες ο Ντέιβις ισοφάρισε (76-76) στα έξι δευτερόλεπτα, όμως ο Πασκουάλ είχε ένα τελευταίο timeout και η ομάδα του την επίθεση για τη νίκη. Οι Λιθουανοί έδωσαν το τελευταίο τους φάουλ, τα 4.3" ήταν αρκετά, ο Λάνγκφορντ πάσαρε στον ελεύθερο Καλάθη, όμως εκείνος αστόχησε από την αριστερή γωνία και το ματς οδηγήθηκε -όπως και πέρυσι- στην παράταση.

Ο Γουόκαπ έκανε ζημιά στο ξεκίνημα του έξτρα πενταλέπτου, ο Παππάς κι ο Γκιστ κράτησαν την ομάδα τους όρθια (80-80), ο Γουάιτ κι ο Ντέιβις έκαναν το 80-84 και 2:18 πριν το φινάλε όλα έδειχναν εναντίον του Πρωταθλητή Ελλάδας. Ο Παπαπέτρου αστόχησε σε τρίποντο από τη δεξιά γωνία, από εκεί που είχε ευστοχήσει λίγο πριν, ο Ουλάνοβας έκανε το 80-86 και κάπου εκεί η Ζάλγκιρις κλείδωσε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Περίπου 11.000 θεατές βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρίζικ, Λάτισεβς, Χιμένεθ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-20, 33-44, 51-58, 76-76 (κ.α.), 83-87

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Τόμας 6 (3/4 δίποντα, 1 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 13 (3/7 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4/6 βολές), Λάσμε 5, Παπαπέτρου 8 (1/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Παππάς 8 (2/5 τρίποντα, 5 ασίστ), Γκιστ 9 (1), Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 2, Καλάθης 22 (5/9 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 3/8 βολές, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 38 λεπτά), Αντετοκούνμπο 4, Μήτογλου 2

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 18 (6/9 δίποντα, 6/8 βολές, 4 ριμπάουντ), Γουόλτον 5 (5 ασίστ), Γουόλτερς 10 (2/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Γουόκαπ 14 (6/9 δίποντα), Βέστερμαν 5 (1), Γιανκούνας 4, Μπιρούτις 3, Μιλάκνις, Γουάιτ 13 (4/4 δίποντα, 5/5 βολές, 8 ριμπάουντ), Γκριγκίνις, Καβαλιάουσκας 4, Ουλάνοβας 11 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ)

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 20/39 δίποντα, 9/29 τρίποντα, 16/28 βολές, 32 ριμπάουντ (23 αμυντικά - 9 επιθετικά), 18 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 8 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Ζάλγκιρις Κάουνας: 26/55 δίποντα, 4/11 τρίποντα, 23/26 βολές, 46 ριμπάουντ (33 αμυντικά, 13 επιθετικά), 18 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 13 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: ο Παναθηναϊκός θα παίξει την επόμενη Παρασκευή στην Ποντγκόριτσα με την Μπουντούτσνοστ, ενώ η Ζάλγκιρις θα υποδεχθεί στο Κάουνας τη Ρεάλ Μαδρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ