EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Το κενό στο "1" εκθέτει τον Σαντ-Ρος

Παναθηναϊκός: Το κενό στο "1" εκθέτει τον Σαντ-Ρος
V. STOLIS

Το κενό που υπάρχει στο "1" και εκθέτει τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος, η αφοπλιστική ειλικρίνεια του Νέμανια Νέντοβιτς και το ερώτημα για τον Πιερ Τζάκσον, που ψάχνει απάντηση. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Το πρόσημο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από το τελευταίο φιλικό με την ΑΕΚ και τα δύο παιχνίδια του Super Cup είναι αρνητικό. Μία βδομάδα πριν από την έναρξη της EuroLeague και την εκτός έδρας δοκιμασία κόντρα στη Χίμκι, το τριφύλλι είναι αρκετά πίσω από αυτό που θέλει ο Γιώργος Βόβορας και απαιτεί η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά παραδοχή του ίδιου του Νέμανια Νέντοβιτς, ο οποίος μετά το φινάλε του μικρού τελικού του Super Cup σχολίασε στην ΕΡΤ πως " δεν είμαστε στο επίπεδο που θα έπρεπε να είμαστε, αν θέλουμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί στην EuroLeague".

Σε αυτό μείζονος σημασίας είναι το γεγονός πως παίκτες που αποκτήθηκαν για να έχουν βασικό ρόλο στο rotation, κινούνται προς το παρόν σε ρηχά νερά. Ο Πιερ Τζάκσον, ο Άαρον Γουάιτ και ο Ζακ Όγκαστ δεν κατάφεραν σχεδόν σε κανένα σημείο της προετοιμασίας και του Super Cup να παρουσιάσουν τα στοιχεία που ώθησαν τον Γιώργο Βόβορα να τους δώσει μία θέση στο ρόστερ του τριφυλλιού. Το πρόβλημα εντοπίζεται πολύ περισσότερο στην απόδοση του πρώτου, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό πόιντ γκαρντ που προσέθεσαν οι πράσινοι το καλοκαίρι μετά τη φυγή του Νικ Καλάθη.

Ο 43χρονος τεχνικός πήγε σε έναν scoring guard, με στόχο να εκμεταλλευτεί την ικανότητά του να προκαλέσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα μέσα από το πικ εν ρολ, έως τώρα όμως παρουσιάζεται αρκετά διστακτικός, νωθρός και πολύ μακριά από αυτό που έχουν όλοι στο μυαλό τους για εκείνον.

ΤΟ "ΚΕΝΟ" ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΣΑΝΤ - ΡΟΣ

Η απόφαση του Γιώργου Βόβορα να δώσει στον Χάουαρντ Σαντ - Ρος τη θέση του δεύτερου πλεϊμέικερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν από μόνη της ένα είδους ρίσκου. Προϋπέθετε δε πως ο παίκτης που θα επωμιστεί τον ρόλο του βασικού άσου θα είναι σε θέση να πάρει ένα πολύ μεγάλο βάρος της δημιουργίας και να αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας, ώστε ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ να έρχεται σε δεύτερο χρόνο και να κάνει τη... δουλειά.

Αυτό που φάνηκε όμως το προηγούμενο διήμερο είναι πως ο Πιερ Τζάκσον δεν μπορεί (προς το παρόν τουλάχιστον) να λειτουργήσει ως παίκτης - πυλώνας για τη λειτουργία του τριφυλλιού, ιδίως στην επίθεση. Είναι διστακτικός, δεν είναι επιθετικός μετά το πικ εν ρολ και -μέσα σε όλα- αποτελεί το πιο ευάλωτο στοιχείο της πράσινης άμυνας. Όλα αυτά, έφεραν τον Χάουαρντ Σαντ - Ρος σε θέση να τρέχει τα περισσότερα από τα πικ εν ρολ της ομάδας του όσο βρισκόταν στο παρκέ -με τον Νέμανια Νέντοβιτς να είναι ο έτερος εκφραστής τέτοιου είδους κατοχών.

Είναι σαφές όμως πως δεν μπορεί να επωμιστεί έναν τόσο σημαντικό ρόλο σε μια επίθεση, τουλάχιστον όχι σε πρώτο χρόνο. Το ότι με τη φανέλα της ΑΕΚ εξελίχθηκε πολύ με την μπάλα στα χέρια και έγινε βασικός δημιουργός στο Basketball Champions League δεν συνεπάγεται αυτόματα πως είναι έτοιμος να κολυμπήσει στα βαθιά από την πρώτη κιόλας στιγμή στην EuroLeague. Το κάθε άλλο. Απέναντι σε Περιστέρι και ΑΕΚ αποτυπώθηκε ο τρόπος με τον οποίο η αντίπαλη άμυνα μπορεί να τον εκθέσει.

Η παθητική αντιμετώπιση των πικ εν ρολ που τρέχει (με τον προσωπικό του αντίπαλο να περνάει κάτω από το σκριν) είναι συνέπεια της διστακτικότητας και της ασυνέπειας στο περιφερειακό σουτ. Μην έχοντας καθαρό μυαλό και τη... συνήθεια να λειτουργεί ως πόιντ γκαρντ μάλιστα, δεν είχε την οξυδέρκεια να πάρει δεύτερη και τρίτη φορά στην ίδια κατοχή ένα σκριν πάνω στην μπάλα, με σκοπό να υποχρεώσει τον προσωπικό του αντίπαλο να αλλάξει αντιμετώπιση.

Κι έτσι, βρέθηκε σε σημείο να παίρνει πολλά περισσότερα σουτ από αυτά που του αναλογούν ενδεχομένως. Τα 2/15 εντός παιδιάς απέναντι στο Περιστέρι ακολούθησαν τα 1/7 σουτ στον μικρό τελικό με την ΑΕΚ.

ΑΝΑΖΗΤΑ ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΧΗΜΕΙΑ

Με μία εβδομάδα να απομένει για την έναρξη της σεζόν στην EuroLeague, είναι σαφές πως ο χρόνος δεν αποτελεί σύμμαχο του τριφυλλιού. Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπει να υπάρξει ούτε μία μέρα χαμένη για προσαρμογή και βελτίωση στις δύο πλευρές του παρκέ. Μία ομάδα με τόσους νέους παίκτες (και με την ποιότητα να έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με πέρσι) είναι προφανές ότι χρειάζεται κάποιες έξτρα εβδομάδες υπομονής για να εμφανίσει στο παρκέ όλα όσα θέλει ο Γιώργος Βόβορας.

Το θέμα είναι τι θα γίνει μέχρι να φτάσει το σύνολο στο επιθυμητό επίπεδο χημείας. Ειδικά στο κομμάτι λειτουργίας στο "1" και σε αυτό της δημιουργίας, αφού σε πολλά σημεία των δύο αγώνων του Super Cup υπήρχαν περιπτώσεις, όπου τέσσερις παίκτες περίμεναν απλά να δουν τι θα κάνει ο Νέμανια Νέντοβιτς με την μπάλα στα χέρια.

Μπορεί ο Πιερ Τζάκσον να υιοθετήσει τον ρόλο του βασικού κουμανταδόρου σε μια ομάδα που θέλει να διαβάζει κάθε mismatch και κάθε συνθήκη που της δίνει η αντίπαλη άμυνα; Ή ο βραχύσωμος γκαρντ θα είναι εγκλωβισμένος σε αυτή τη φιλοσοφία, την ώρα που το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ταχύτητα σε εκτέλεση και δημιουργία, δίχως να εστιάζει στις προσαρμογές του αντιπάλου;

Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις, εν όψει της μονομαχίας με τη Χίμκι σε μία βδομάδα.

Photo Credits: V. Stolis

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ