EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Τα 10 πράσινα ερωτήματα του ντέρμπι

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η pole position στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η βοήθεια από τον πάγκο και η αύρα του Ρικ Πιτίνο που γεμίζει κάθε άκρη του ΟΑΚΑ. Το Sport24.gr προσεγγίζει δέκα ερωτήματα που αφορούν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα ξεκινήσει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχοντας -σε θεωρητικό επίπεδο- τόσο μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον αιώνιο αντίπαλο. Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων είναι ξεκάθαρη, δεν φτάνει όμως από μόνη της για να καθορίσει την έκβαση της αναμέτρησης του ΟΑΚΑ. Θα χρειαστεί μεγάλη ένταση στην άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ, επιμονή στο τρανζίσιον και καλά ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια.

Το Sport24.gr προσεγγίζει δέκα ερωτήματα που αφορούν το τριφύλλι.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ;

Η φιλοσοφία του Ρικ Πιτίνο διαφέρει σε κάποια βασικά στοιχεία σε σχέση με εκείνη του Αργύρη Πεδουλάκη, τον οποίο διαδέχθηκε. Ο 67χρονος τεχνικός επενδύει στη διαρκή κίνηση των παικτών και τα σκριν μακριά από την μπάλα, που περιορίζουν τις προσαρμογές της αντίπαλης άμυνας. Βασικό ζητούμενο βέβαια παραμένει η αποτελεσματικότητα της άμυνας, την οποία ο ίδιος θέλει να βελτιώσει σημαντικά. Πρώτη κίνηση ο περιορισμός των αλλαγών, που δημιουργούν mis match σε πολλές περιπτώσεις και επιτρέπουν στον αντίπαλο να στοχεύσει με μεγαλύτερη ευκολία. Θέλει να αυξήσει τον βαθμό ευθύνης των παικτών του, να ενισχύσει την επικοινωνία και να βάλει άπαντες στη λογική της... υποχρέωσης. Το "δεν θα βγάλω τον Τζίμερ Φρεντέτ επειδή είναι 1μ83" είναι χαρακτηριστικό δείγμα της νέας τάξης πραγμάτων. Αυτά για τα αγωνιστικά (σε γενικές γραμμές). Γιατί υπάρχει κάτι ακόμη που δεν... μετριέται. Κι αυτό είναι η θέληση. Η αύρα του πολύπειρου τεχνικού πρόλαβε να γεμίσει το ΟΑΚΑ από άκρη σε άκρη στο παιχνίδι με την Μπασκόνια, το αυτό ισχύει εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΚΑΥΤΟΣ";

Ο Τζίμερ Φρεντέτ θα ζήσει για πρώτη φορά την ατμόσφαιρα ενός ντέρμπι, το θετικό βέβαια είναι πως αυτό θα συμβεί μπροστά στο κοινό του Παναθηναϊκού. Ο 30χρονος γκαρντ αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά σε τέτοιου είδους αγώνες, καλείται λοιπόν να το αποδείξει στο πρώτο συναπάντημα με τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο παιχνίδι με τον Ρικ Πιτίνο στην άκρη του πάγκου έδειξε τόση αυτοπεποίθηση που δεν δίστασε να σουτάρεαι (και να ευστοχήσει) από τα δέκα μέτρα, ενώ είχε το ελεύθερο να πάρει όσες προσπάθειες θέλει (17 εντός παιδιάς - season high). Νιώθει καλά, προσπαθεί περισσότερο πλέον στην άμυνα και θα ζητήσει πολλές φορές την μπάλα για να εκτελέσει απέναντι στους ερυθρόλευκους. Αν ξεκινήσει καλά και βρει ρυθμό, θα συμπαρασύρει όλη την ομάδα του τριφυλλιού.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ;

Δεν χωρά αμφιβολία πως όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον Νικ Καλάθη. Ο αρχηγός των πρασίνων πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις μέχρι στιγμής, έχοντας 13.8 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 9.1 ασίστ ανά αγώνα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως σουτάρει με ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο καριέρας του. Το 43.2% που μετράει μετά από έντεκα αγώνες είναι αποτέλεσμα της ηρεμίας του, όπως επίσης του γεγονότος πως με τόσους παίκτες δίπλα του, που μπορούν να εκτελέσουν από μακριά, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν περιμένει από εκείνον να κάνει (και) αυτό.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ;

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου βρίσκεται σε εξαιρετικό μομέντουμ, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του τον τελευταίο μήνα και είναι σε θέση να "γράφει" μέσους όρους καριέρας. Μετά από την αναιμική εκκίνηση των τριών πρώτων αγώνων, κάνει τη διαφορά στο παρκέ με την προσφορά του τόσο στο κομμάτι της εκτέλεσης (45.9% στο τρίποντο) όσο και σε αυτό των ριμπάουντ (3.7). Δεδομένης της μορφολογίας του ρόστερ του Ολυμπιακού, ενδεχομένως να κληθεί -ανάλογα τα σχήματα που θα παρουσιάσει στο παρκέ ο Κεστούτις Κεμζούρα- να μαρκάρει παίκτες από το "2" έως το "4". Εφόσον σουτάρει καλά και κάνει καλά τη δουλειά του στον αέρα, θα αποτελέσει κομβικό συστατικό της νίκης για το τριφύλλι.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο X-FACTOR;

Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν. Έχει μόλις 5 πόντους και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, αριθμοί πολύ μακριά από τις δυνατότητες και την ποιότητά του. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ενδεχομένως να βρεθεί στο παρκέ για περισσότερο από τα 12'18'' που έχει μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, δεδομένου ότι απέναντι βρίσκεται ένα κορμί στα δικά του... κυβικά, αυτό του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Είναι ξεκάθαρο πως ο σέντερ του Ολυμπιακού αποτελεί το μεγάλο "συν" των ερυθρολεύκων, ο 22χρονος σέντερ καλείται λοιπόν να επαναλάβει όσα έκανε απέναντι στην Αναντολού Εφές (10 πόντοι, 7 ριμπάουντ σε 16'06'') για να περιορίσει την δράση του προσωπικού του αντιπάλου στις δύο ρακέτες.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ;

Όχι ακριβώς ερωτηματικό, αλλά ο Ντίνος Μήτογλου μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε αυτό το παιχνίδι, τόσο στο "4" όσο και στο "5" -όπου εσχάτως παίρνει χρόνο συμμετοχής. Έχει βελτιωθεί αισθητά στην άμυνα κοντά στο καλάθι, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στα πόδια. Έχει όμως την εμπειρία από τέτοιους αγώνες, μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να λειτουργήσει ως μια έξτρα ώθηση για την ομάδα του. Καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να λογίζεται ως μικρός πλέον, δεδομένου ότι "τρέχει" η τρίτη σεζόν με το τριφύλλι στο στήθος. Χρειάζεται μια καλή εμφάνιση σε τέτοιο αγώνα, τόσο για να δώσει συνέχεια στις εμφανίσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων, όσο και για να δείξει πως έχει κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με πέρσι. Με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θεωρείται πλέον συμπληρωματικός, αλλά παίκτης πρώτης γραμμής.

ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΧΕΙ;

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι καλύτερος σε κάθε θέση, πλην του σέντερ -επειδή εκεί κυριαρχεί ο Νίκολα Μιλουτίνοβ. Οι πράσινοι υπερέχουν ποιοτικά έναντι των ερυθρολεύκων από το "1" έως το "4", σουτάρουν καλύτερα και είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση. Μένει να το επιβεβαιώσουν βέβαια απέναντι στον Ολυμπιακό, παιχνίδι στο οποίο τα λάθη δεν συγχωρούνται. Εφόσον το τριφύλλι καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμό του στο μπροστινό μέρος του παρκέ στα επίπεδα που έχει δείξει στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις και εκμεταλλευτεί το βάθος του πάγκο του (το οποίο άλλωστε εξήρε ο Ρικ Πιτίνο μετά την Μπασκόνια), η πλάστιγγα θα γείρει προς την πλευρά των γηπεδούχων.

ΠΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΕΙ;

Η άμυνα στο "5" και τα ριμπάουντ είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα του έχει αντιμετωπίσει από την αρχή της σεζόν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ -με τρίτο πυλώνα την παρουσία του Τζίμερ Φρεντέτ στην άμυνα, κάτι που πάντως ο Ρικ Πιτίνο θέλει να καμουφλάρει, ανεβάζοντας την ένταση της πίεσης που ασκούν οι υπόλοιποι της πεντάδας. Ο τρόπος αναχαίτισης του Νίκολα Μιλουτίνοβ είναι ένα βασικό ζητούμενο, με την παρουσία (ή μη) του Γουίλι Ριντ να φτάνει για να επηρεάσει τον τρόπο προσέγγισης του αγώνα. Ένα μεγάλο κορμί που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στον αέρα και να μειώσει την ταχύτητα με την οποία το τριφύλλι θα εξασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ και θα ξεκινήσει την εκδήλωση επίθεσης.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ;

Το γεγονός πως το πρώτο ντέρμπι της σεζόν γίνεται στο ΟΑΚΑ θα βοηθήσει σημαντικά τους νεοαποκτηθέντες παίκτες των πρασίνων -πλην του Ταϊρίς Ράις, που έχει φάει με το κουτάλι αντίστοιχης πίεσης αγώνες. Ο Τζίμερ Φρεντέτ και ο Τζέικομπ Γουάιλι είναι δύο παιδιά που παίρνουν ενέργεια από τον κόσμο, επηρεάζουν και επηρεάζονται από το κοινό. Όταν λοιπόν αγωνίζονται εντός έδρας, έχουν ένα "συν" σε σχέση με τους αντιπάλους τους, που θα βρεθούν για πρώτη φορά σε τόσο εχθρική ατμόσφαιρα. Από την άλλη, ο Γουέσλι Τζόνσον πιθανότατα θα... παρασυρθεί από τους υπόλοιπους -είτε θετικά είτε αρνητικά. Σε γενικές γραμμές πάντως, η ατμόσφαιρα που υπάρχει στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και η αύρα του Ρικ Πιτίνο δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για τους παίκτες του τριφυλλιού.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Η ψυχολογία όλων στο πράσινο στρατόπεδο έχει αγγίξει τα ύψη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από τη μία τα διαδοχικά διπλά (σε Κάουνας και Μόναχο), από την άλλη η επιστροφή του Ρικ Πιτίνο κι η επιβλητική νίκη τπί της Μπασκόνια. Ο Παναθηναϊκός είναι στο "πικ" του (αγωνιστικά και ψυχολογικά), με τον "άσο" να διατηρεί το ευχάριστο κλίμα και να γεμίζει με ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση άπαντες, πριν από το βουνό των επόμενων τριών εβδομάδων -μέχρι την αυλαία του 2019. Μετά από τον Ολυμπιακό, οι πράσινοι θα παίξουν με Μπαρτσελόνα (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός), Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός) και Ρεάλ Μαδρίτης (εντός) μέσα στον Δεκέμβριο. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως ενδεχόμενη εντός έδρας ήττα από τον αιώνιο αντίπαλο θα σηματοδοτεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ