EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Ο Πιτίνο δεν θέλει αλλαγές στα σκριν και όρθιους τους βοηθούς

Παναθηναϊκός: Ο Πιτίνο δεν θέλει αλλαγές στα σκριν και όρθιους τους βοηθούς

Από το αγωνιστικό κομμάτι που θέλει ν’ αλλάξει πολλά, μέχρι τις αντιδράσεις των συνεργατών του στον πάγκο. Οι νέοι κανόνες που φέρνει ο Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό, στο… μικροσκόπιο του Sport24.gr.

Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τη Μπάγερν έδειξε πολλά πράγματα για τη νέα φιλοσοφία που θέλει να περάσει ο Ρικ Πιτίνο στους "πράσινους" και αυτό το οποίο επιδιώκει να δει στο παρκέ από τους παίκτες του, ωστόσο ακόμα έχουμε δρόμο. Από τις δηλώσεις του στις τελευταίες αναμετρήσεις άλλωστε, γίνεται ξεκάθαρο πώς αυτά τα οποία σκέφτεται δεν έχουν μεγάλη σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στο διάστημα της θητείας του Τσάβι Πασκουάλ στην τεχνική ηγεσία του "τριφυλλιού". Ενδεχομένως να είναι κι εντελώς διαφορετική σε κάποια κομμάτια.

Η αρχή έγινε στο ματς με τον Ολυμπιακό για την EuroLeague, όπου ο Πιτίνο έφτασε στα όρια του εκνευρισμού με τις αλλαγές στην άμυνα τις οποίες τιμώρησαν οι "ερυθρόλευκοι", κάτι το οποίο υπογράμμισε και σε όσα υποστήριξε μετά το παιχνίδι με τον Χολαργό.

Αυτή η επιλογή στην αντιμετώπιση του αντιπάλου σταμάτησε για τα καλά κόντρα στους Βαυαρούς όπου οι "πράσινοι" επέλεξαν την προσωπική άμυνα και στα σκριν πάνω στην μπάλα έπαιζαν πιο επιθετικά (hedge out). Αυτό το οποίο θέλει να βλέπει είναι συνεχώς τα χέρια πάνω στη μπάλα, διάθεση στην επιθετική άμυνα και τους παίκτες του να παίζουν με μεγάλη ένταση ακόμα και στην προπόνηση. Σε αυτό το κομμάτι αναφερόταν και όταν μίλησε για κακή φυσική κατάσταση μετά την Μπάγερν.

Επί της ουσίας ο Πιτίνο ήθελε να θίξει το γεγονός πώς ο Παναθηναϊκός διαθέτει και παίκτες που δεν έχουν τόση αθλητικότητα, όση θα ήθελε, ωστόσο αυτό αφορά τις επιλογές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι καθώς ο κάθε προπονητής έχει συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του. Αυτό το φαινόμενο της φυσικής κατάστασης πάντως, έχει γίνει πιο έντονο τις τελευταίες ημέρες αφού λόγω των απουσιών, το πρόβλημα είναι και ποσοτικό στους "πράσινους", προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στο 100% σε αυτά που θέλει. Όσο για τ’ άσχημα ποσοστά από τα 6.75 και την έλλειψη κλασσικού σουτέρ που σημειώνει σε κάθε συνέντευξη, απλά σημειώνει την πραγματικότητα αφού ήταν εμφανές πώς σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει παίκτης με συνέπεια στο τρίποντο.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, ο Πιτίνο προσπαθεί να βάλει τη του «σφραγίδα» όχι μόνο στο αμυντικό κομμάτι που έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση με τον Πασκουάλ αλλά και στην επίθεση αλλάζοντας πολλά από τα συστήματα που "έτρεχε" μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός και θα φαίνονται από δω και πέρα. Άλλη φιλοσοφία πάντως, επικρατεί και στον πάγκο αφού οι συνεργάτες του δεν σηκώνονται συνεχώς όπως ενδεχομένως έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη, όπως θα έχετε παρατηρήσει. Αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συνέπεια να έχει έρθει αέρας αλλαγής και σε αυτό το κομμάτι όπου ο Πιτίνο κινείται στα πρότυπα του NCAA και του ΝΒΑ.

Eπίσης, στα τάιμ άουτ η φιλοσοφία του είναι να μη σχεδιάζει πολλά πράγματα τακτικής φύσεως (νέα συστήματα ή παραλλαγές αυτών που έχει) και προτιμά να εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν το πλάνο του σε άμυνα κι επίθεση (διάθεση, υπενθύμιση των βασικών του αρχών, ψυχολογία και πνευματική εγρήγορση).

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ