EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Ο Πιέρ Τζάκσον δείχνει την κατεύθυνση

Dallas Mavericks' Pierre Jackson (55) handles the ball during an NBA basketball game against the New York Knicks on Wednesday, Jan. 25, 2017, in Dallas. (AP Photo/Tony Gutierrez)
Dallas Mavericks' Pierre Jackson (55) handles the ball during an NBA basketball game against the New York Knicks on Wednesday, Jan. 25, 2017, in Dallas. (AP Photo/Tony Gutierrez) AP PHOTO/TONY GUTIERREZ

Η απόκτηση του Πιέρ Τζάκσον ολοκλήρωσε τη μορφολογία της περιφέρειας του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, με πλήρη εικόνα για τα "συν" και τα "πλην" αυτής. Η αλλαγή κατεύθυνσης στον άσο, η διαφορά στην άμυνα σε σχέση με πέρσι και ο πιο χρήσιμος παίκτης του rotation.

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε ο Πιέρ Τζάκσον, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την επάνδρωση του ρόστερ για το 2020/21. Παρότι η θέση του πόιντ γκαρντ ήταν αυτή που "έκαιγε" περισσότερο από κάθε άλλη το τριφύλλι και είχε δοθεί προτεραιότητα, η αναμονή για τον Νικολάς Λαπροβίτολα διαφοροποίησε τα δεδομένα. Ενόσω οι πράσινοι περίμεναν το "διαζύγιο" του παίκτη με τη Ρεάλ Μαδρίτης πάντως, έκλεισαν τα υπόλοιπα κενά σε περιφέρεια (Χάουαρντ Σαντ Ρος) και ρακέτα (Άαρον Γουάιτ), μέχρι να προκύψει η απόκτηση του Πιέρ Τζάκσον.

Το ρόστερ έχει πλήρη μορφή πλέον, όπερ και σημαίνει πως υπάρχει ένας μπούσουλας αναφορικά με το τι μπορεί και θέλει να παρουσιάσει στο παρκέ την ερχόμενη σεζόν ο Γιώργος Βόβορας.

PG: Πιέρ Τζάκσον, Χάουαρντ Σαντ - Ρος, Γιώργος Καλαϊτζάκης.

SG: Νέμανια Νέντοβιτς, Μάρκους Φόστερ, Λευτέρης Μποχωρίδης.

SF: Ιωάννης Παπαπέτρου, Λεωνίδας Κασελάκης, Νίκος Περσίδης.

PF: Ντίνος Μήτογλου, Άαρον Γουάιτ, Μπεν Μπεντίλ.

C: Γιώργος Παπαγιάννης, Ζακ Όγκαστ.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΟ "1"

Η αγωνιστική φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του Πιέρ Τζάκσον δεν προσιδιάζουν στο ελάχιστο αυτά του προκατόχου του, Νικ Καλάθη (επί της ουσίας είναι ο αντικαταστάτης του, από την στιγμή που θα αποτελέσει τον βασικό πόιντ γκαρντ του τριφυλλιού). Ο νεοαποκτηθείς περιφερειακός είναι scoring guard, έχει ως πρώτη επιλογή την εκτέλεση και μετά τη δημιουργία για την υπόλοιπη ομάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορεί να υποτιμηθεί από την αντίπαλη άμυνα ή να αποτελέσει στόχο στην προσπάθεια περιορισμού της λειτουργίας των πρασίνων στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Το κάθε άλλο.

Στη διάρκεια της offseason, ο Γιώργος Βόβορας έδειξε προτίμηση σε παίκτες με παρεμφερή χαρακτηριστικά, αφήνοντας στην άκρη τους pass first που υπήρχαν στην αγορά. Κι ο Νικολάς Λαπροβίτολα άλλωστε τέτοιου είδους παίκτης είναι, κρατάει αρκετά την μπάλα στα χέρια του και έχει το ταλέντο να τελειώσει προσωπικές φάσεις.

Δεδομένου βέβαια του γεγονότος πως δεν υπάρχει πλέον ο Νικ Καλάθης κι η ασφάλεια που αυτός παρείχε τόσο στο κομμάτι της δημιουργίας όσο και στον έλεγχο του ρυθμού, θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να καλύψουν -ο καθένας από λίγο- το κενό του. Όπως αντίστοιχα να διαφυλάξουν την ομαλή κυκλοφορία της μπάλας, αφού ο μέχρι πρότινος αρχηγός του τριφυλλιού ήταν εκ των κορυφαίων της διοργάνωσης στην αναλογία ασίστ/λαθών (2.7).

Αναλυτικά τα πεπραγμένα της πράσινης περιφέρειας στο συγκεκριμένο κομμάτι:

Πιέρ Τζάκσον (με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2017/18): 1.6

Χάουαρντ Σαντ Ρος (πέρσι στο Basketball Champions League): 2.1

Νέμανια Νέντοβιτς (τη διετία στην Αρμάνι Μιλάνο στην EuroLeague): 2.2

Μάρκους Φόστερ (πέρσι στο Basketball Champions League): 1.9

Λευτέρης Μποχωρίδης (πέρσι στην Basket League): 1.5

Γιώργος Καλαϊτζακης (πέρσι στην LKL της Λιθουανίας): 0.7

Ο ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το μικρό μέγεθος του Πιέρ Τζάκσον είναι από μόνο του πρόβλημα στο πίσω μέρος του παρκέ. Ο 29χρονος γκαρντ θα είναι από τους πλέον βραχύσωμους παίκτες (1μ80) της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου στην EuroLeague, κι όσο κι αν έχει διάθεση να παλέψει και να πιέσει την μπάλα, είναι σαφές πως δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως αξιόπιστος αμυντικός. Δεν αποκτήθηκε άλλωστε γι αυτό, ούτε πρόκειται να του ζητηθεί να θυσιάσει τον εαυτό του στο πίσω μέρος του παρκέ. Το επιθετικό ταλέντο που διαθέτει, η ικανότητα να σκοράρει μετά από ντρίμπλα και η προσωπικότητα είναι αυτά που θα προβάλλει σε πρώτο χρόνο στο παρκέ.

Από την άλλη, η παρουσία ενός παίκτη με το δικό του (μικρό) μέγεθος στην πεντάδα δεν σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα είναι συλλήβδην ευάλωτος στην άμυνα. Εφόσον οι υπόλοιποι της πεντάδας είναι αξιόπιστοι, τότε η αδυναμία του θα μπορεί να περιοριστεί και η παρουσία του στο παρκέ να μην αποτελεί ένα μόνιμο mismatch για το τριφύλλι.

Στη διάρκεια της περσινής σεζόν, το τριφύλλι είχε προβληματική περιφερειακή άμυνα, γεγονός που προέκυπτε από την παρουσία των Ταϊρίς Ράις και Τζίμερ Φρεντέτ -ειδικά όταν αμφότεροι βρίσκονταν στο παρκέ, επί των ημερών του Ρικ Πιτίνο. Ο Γιώργος Βόβορας φρόντισε να διαφοροποιήσει τη μορφολογία της πράσινης περιφέρειας για τ0 2020/21, σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να υπάρχει μόλις ένας "ευάλωτος" παίκτης σε προσωπική άμυνα ή πικ εν ρολ.

Κι ο ένας μπορεί να προστατευθεί από την στόχευση του αντιπάλου. Ειδικά όταν ο αμυντικός μέσος όρος της ομάδας θα είναι υψηλότερος (καλύτερα κορμιά στην περιφέρεια συν την απόκτηση του Άαρον Γουάιτ αντί του ΝτεΣον Τόμας στο "4").

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ο Πιέρ Τζάκσον έρχεται για να προστεθεί σε μια περιφέρεια, που έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: την ικανότητα εκτέλεσης σε πρώτο χρόνο. Τι σημαίνει αυτό;

Όσοι αποκτήθηκαν (Πιέρ Τζάκσον, Νέμανια Νέντοβιτς, Μάρκους Φόστερ κατά βάση -ο Χάουαρντ Σαντ Ρος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ρόλο) μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις συνθήκες για να απειλήσουν την αντίπαλη άμυνα και να σκοράρουν. Δεν είναι άμεσα εξαρτώμενοι από την ομαδική λειτουργία, ούτε έχουν ανάγκη τους υπόλοιπους για να μπορέσουν να γίνουν αποτελεσματικοί στην επίθεση. Κι αυτό αφορά τόσο το πικ εν ρολ όσο και την προσωπική φάση, στην οποία κι οι τρεις είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί.

Ο ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ROTATION

Με το depth chart των πρασίνων να έχει πλήρη μορφή μετά την απόκτηση του Πιέρ Τζάκσον, υπάρχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τα "συν" και τα "πλην" σε κάθε θέση, τόσο σε περιφέρεια όσο και σε ρακέτα. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη, φαίνεται πως ο Χάουαρντ Σαντ Ρος θα έχει ρόλο - κλειδί στην ευρύτερη λειτουργία του συνόλου σε άμυνα και επίθεση.

Ο 29χρονος γκαρντ/φόργουορντ υπολογίζεται καταρχάς ως ο δεύτερος πόιντ γκαρντ του τριφυλλιού (πίσω από τον Πιέρ Τζάκσον), στην ουσία του πράγματος όμως είναι ο μοναδικός παίκτης του ρόστερ που μπορεί -και θα πάρει- να έχει χρόνο σε κάθε μία από τις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Κι αυτό γιατί αφενός μπορεί να μαρκάρει οποιονδήποτε αντίπαλο από το "1" μέχρι το "3" αφετέρου μπορεί να λειτουργήσει ως κουμανταδόρος και pass first παίκτης, δίπλα σε κάθε έναν από τους γκαρντ που παίζουν κατά βάση με την μπάλα στα χέρια.

Γι αυτό, ακόμη κι αν ξεκινάει από τον πάγκο τα παιχνίδια (που μοιάζει το πιο πιθανό) δεν αποκλείεται να είναι εκείνος που εν τέλει θα βρίσκεται στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλον.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ