EUROLEAGUE

Ο Καλάθης βρήκε οξυγόνο

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα επειδή πλέον μπορεί να κάνει κάτι που δε μπορούσε πέρυσι: να δώσει ποιοτικές ανάσες στον ηγέτη της ομάδας, Νικ Καλάθη.

Ο Νικ Καλάθης είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην EuroLeague, αν όχι ο καλύτερος. Το θέμα ωστόσο στον φετινό Παναθηναϊκό είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει τον Σούπερμαν. Και αυτό ενδεχομένως να κάνει την διαφορά.

Δεν ήταν εύκολο το έργο του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Η κάτοχος της Αδριατικής Λίγκας είναι μία σκληρή ομάδα κι ας μην έχει πολλούς παίκτες κλάσης. Είναι μία ομάδα που διαβάζει τα πάντα και έχει μία συνέπεια σε αυτό. Οι “πράσινοι” όμως κατάφεραν να πάρουν τη νίκη επειδή πλέον έχουν κάτι που δεν είχαν πέρυσι: Περισσότερους δημιουργούς, κάτι που δίνει... οξυγόνο στον Καλάθη.

ΡΑΪΣ ΚΑΙ ΦΡΕΝΤΕΤ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Ο Νικ Καλάθης πέρυσι αισθανόταν μοναξιά. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν είχε παίκτες κλάσης δίπλα του. Το πρόβλημα ήταν πως ο Παναθηναϊκός ήταν υπερβολικά εξαρτημένος από αυτόν. Ήταν ο μοναδικός δημιουργός της ομάδας, αφού οι άλλοι γκαρντ ήταν κυρίως εκτελεστές. Από το back up του (Λεκαβίτσιους) μέχρι τους Λάνγκφορντ και Κιλπάτρικ. Φέτος όμως αυτό δεν ισχύει και φάνηκε κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Ο Καλάθης βρήκε οξυγόνο
EUROKINISSI

Ο Ράις ήταν αυτός που άνοιξε πρώτος την άμυνα των Σέρβων. Η ικανότητά του στην δημιουργία και την εκτέλεση άνοιξε την αντίπαλη άμυνα, αφού ο Ράις συνδυάζει δύο απαραίτητα στοιχεία: Μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, αλλά και να πασάρει με άνεση. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο αντίπαλος δεν έχει την πολυτέλεια να του δώσει χώρο γιατί θα το πληρώσει, επειδή ο Ράις έχει τόσο το ταλέντο όσο και την προσωπικότητα να τιμωρήσει κάθε λάθος.

Το σημαντικότερο προσόν του Ράις ωστόσο είναι ότι ισορροπεί τους Καλάθη και Φρεντέτ. Όταν μοιράστηκε το παρκέ με τον πρώτο, ο Καλάθης υπήρχαν στιγμές που απλώς έβλεπε τον Ράις να δημιουργεί, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσει ενέργεια. Ο δεύτερος, έμεινε στον πάγκο για μεγάλο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο για χάρη του Ράις και μπόρεσε να διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι, με αποτέλεσμα όταν επέστρεψε στο παρκέ να έχει άλλο τρόπο σκέψης και να μην εστιάζει μόνο στην εκτέλεση.

Όλα αυτά βοήθησαν τον Καλάθη να είναι αποδοτικός (21 πόντοι, 7 ασίστ) και, κυρίως, φρέσκος κι ας αγωνίστηκε 32 λεπτά. Γιατί ήταν φρέσκος αν και έπαιξε 32 λεπτά; Επειδή, πολύ απλά, δεν χρειαζόταν να κάνει τα πάντα όλη την ώρα, βλέποντας ανά διαστήματα τους Ράις και Φρεντέτ να παίρνουν πρωτοβουλίες.

ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΟΥΣΕ

Έχοντας πλέον περισσότερους δημιουργούς στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να διαβάσει καλά το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, σημαδεύοντας τους Σέρβους σε δύο τομείς που πονούσαν: 1. Την άμυνα στο Πικ εν Ρολ (παίρνοντας 8 φάουλ από τους Γκιστ και Ότζο στο πρώτο ημίχρονο) 2. Στην έλλειψη μεγέθους για να υποστηριχθεί η άμυνα με αλλαγές, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στον φορμαρισμένο Τόμας να χτυπήσει κάθε μις-ματς.

Ο Καλάθης βρήκε οξυγόνο
EUROKINISSI

“ΠΛΗΓΗ” Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΟ ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός πήρε καλό βαθμό για όσα έκανε στην επίθεση. Στην άμυνα ωστόσο τα πράγματα διαφοροποιούνται αρκετά. Και ο λόγος δεν είναι τόσο οι 82 πόντοι του Ερυθρού Αστέρα, όσο το γεγονός ότι αυτοί φάνηκε από ένα σημείο κι έπειτα να έρχονται αρκετά εύκολα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΠΑΟ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

στον οποίο έκανε ένα καλό... φροντιστήριο ο Τζέιμς Γκιστ) και τα βαριά κορμιά των Γιώργου Παπαγιάννη και Ίαν Βουγιούκα μπήκαν στο στόχαστρο της ομάδας του Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος είδε τον Γκιστ να σκοράρει με διάφορους τρόπους: Ποστάροντας (κυρίως τον Γουάιλι), ρολάροντας δυνατά στο καλάθι, είτε κάνοντας μικρό ρολ (στην κορυφή της ρακέτας) για να σουτάρει από μέση απόσταση.

Την ίδια στιγμή πάντως που η άμυνα στο Πικ εν Ρολ ήταν αυτή που έφαγε όλο το... ανάθεμα, υπήρχε άλλη μία κατάσταση που ο Ερυθρός Αστέρα χτύπησε τον Παναθηναϊκό: Βγάζοντας τους γκαρντ του από σκριν μακριά από την μπάλα, σημαδεύοντας πάλι τους σέντερ του Παναθηναϊκού, οι οποίο δεν είχαν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τους Τζένκινς, Μπαρόν όπως έβγαιναν για να πάρουν τη μπάλα, δημιουργώντας ανισορροπία στην άμυνα.

Όλα αυτά τα θέματα είναι γνωστά, ωστόσο το θέμα είναι πώς θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να βρει λύση. Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι σε επόμενα παιχνίδια οι αντίπαλοι σίγουρα θα σημαδέψουν περισσότερο τους Ράις και Φρεντέτ – είτε ποστάροντάς τους, είτε υποχρεώνοντάς τους να παίξουν άμυνα σε κατάσταση ένας εναντίον ενός, αλλά και τον Ντεσόν Τόμας.

ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ

Ο Παναθηναϊκός έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, ιδίως στην επίθεση, ενώ είχε καλές και κακές στιγμές στην άμυνα. Δεν παύει όμως αυτό να ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι της σεζόν. Αυτή την περίοδο όλες οι ομάδες ψάχνονται και οι “πράσινοι” δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα να μεγιστοποιηθούν τα καλά διαστήματα και να μασκαρευτούν τα ψεγάδια της ομάδας.

Ο Καλάθης βρήκε οξυγόνο
EUROKINISSI
TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ