ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ: η κριτική των παικτών

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Καλάθης στη δημιουργία, Λοτζέσκι στην εκτέλεση, Θανάσης και στα δύο μέρη του γηπέδου. Το Sport24.gr βάζει τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ στο... κόσκινο και κρίνει την απόδοσή τους στην αναμέτρηση με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Για έκτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός έκανε πρεμιέρα σεζόν στην έδρα του. Για έκτη φορά πανηγύρισε στο φινάλε τη νίκη. 8/8 έχουν οι πράσινοι στο γήπεδό τους σε εναρκτήριους αγώνες, με τη Μακάμπι να μπαίνει "λαβωμένη" στο ΟΑΚΑ (δεν είχε τους Πάργκο, Ρέι, Λεβί), να παλεύει χάρη στον εκπληκτικό Σκότι Γουίλμπεκιν, αλλά να υποκλίνεται στο τέλος στον ανώτερο, πιο γεμάτο και πιο πεισμωμένο αντίπαλό της .

Ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε τον Ίαν Βουγιούκα αντί του Γιώργου Παπαγιάννη, είδε τους Γκιστ - Λάσμε να έχουν προβλήματα στη ρακέτα, είδε όμως και τον Ματ Λοτζέσκι να γίνεται το στήριγμα που χρειαζόταν ο Νικ Καλάθης και ο παίκτης που "ξελάσπωσε" στην τέταρτη περίοδο τον Πρωταθλητή Ελλάδας. Προηγουμένως, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είδε δώσει τρομερή ώθηση σε άμυνα κι επίθεση, όπως και ο Κιθ Λάνγκφορντ στο πρώτο δεκάλεπτο. Το Sport24.gr βάζει τους πράσινους στο μικροσκόπιο.

0. ΝΤΕΣΟΝ ΤΟΜΑΣ

Σηκώθηκε από τον πάγκο στα τέλη της πρώτης περιόδου, αστόχησε στο πρώτο του σουτ που όμως έγινε υπό πίεση στο τέλος του δεκαλέπτου, έβαλε όμως το δεύτερο για το 33-32 στο 14' και έμεινε εκεί μέχρι το ημίχρονο. Πάλεψε πολύ στην άμυνα, έκλεψε δυο μπάλες, όμως δεν έκανε τη διαφορά. Γύρισε στο 27' στη θέση του Γκιστ, έβαλε στο 33' "τρελό" τρίποντο (προσπάθησε να εκμαιεύσει και το φάουλ του αντιπάλου του) για το 75-68, ανάγκασε τον Ο' Μπράιαντ να κάνει λάθος στην επόμενη φάση, όμως στο 37' αστόχησε σε τρίποντο που έδωσε την ευκαιρία στη Μακάμπι να μειώσει στους πέντε (82-77). Με 2/9 σουτ δεν μπορεί να τον πει κάποιος θετικό, διότι δεν ήταν, έδειξε όμως ότι μπορεί να μπει στα παπούτσια του Κρις Σίνγκλετον, όσο φυσικά αυτό είναι δυνατό και εφικτό.

Τα στατιστικά του: 9 πόντοι, 0/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 3/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη, 8 ranking σε 21:58

5. ΚΙΘ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ (starter)

Πενταδάτος αντί του Λοτζέσκι που συνήθως ξεκινούσε τα ματς, πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό καλάθι της ομάδας του από ωραία πάσα του Καλάθη, συνέχισε με πολύ δύσκολο εκτός ισορροπίας δίποντο για το 8-0, έβαλε τρίποντο για το 13-2 στο τρίτο λεπτό, ήταν ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ! Έπαιξε σχεδόν όλο το δεκάλεπτο, είχε 9 πόντους από 4/7 σουτ, δεν πήρε δευτερόλεπτα στη δεύτερη περίοδο. Τον είδαμε ξανά στην τρίτη, να την κλείνει με μακρινό δίποντο από την κορυφή για το 70-67. Δεν συνέχισε να πληγώνει τη Μακάμπι, όμως έκανε δύο μπλοκ που συνιστούν ρεκόρ καριέρας στη διοργάνωση, στο 120ο παιχνίδι του σε αυτή.

Τα στατιστικά του: 13 πόντοι, 5/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2 κοψίματα, 11 ranking σε 21:28

7. ΣΤΕΦΑΝ ΛΑΣΜΕ

Πάτησε παρκέ στα μέσα προς τα τέλη της πρώτης περιόδου, αλλάζοντας τον Μήτογλου που έκανε καλή δουλειά, έβαλε τους πρώτους του πόντους από βολές που κέρδισε σε προσπάθεια άλει-ουπ από τον Καλάθη, σκόραρε και από μέση απόσταση για το 30-30 και αυτοί οι τέσσερις πόντοι μαζί με ένα εντυπωσιακό μπλοκ ήταν όσα πρόσφερε σε εννέα λεπτά στο πρώτο μέρος. Στο 35' έκανε το δεύτερο εντυπωσιακό του κόψιμο , με το σκορ στο 82-71, συνολικά έδωσε κάποιες βοήθειες, χρειάζεται όμως χρόνο για να κοιτάξει στα μάτια τους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης. Στα 36 του, δεν αποτελεί ρίσκο, ξέρει τι πρέπει να κάνει και θα το κάνει.

Τα στατιστικά του: 8 πόντοι, 2/4 δίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 κοψίματα, 11 ranking σε 21:27

10. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (starter)

Σταθερά πενταδάτος, πήγε από νωρίς στο μαρκάρισμα του Γουίλμπεκιν και μάλιστα τον πίεσε από την επαναφορά! Ο Πασκουάλ ήθελε να κουράσει τον Αμερικανό καθώς έλειπαν οι τραυματίες Πάργκο - Ρέι, όμως στα μέσα της πρώτης περιόδου πρώτα αστόχησε σε ένα φαινομενικά εύκολο δίποντο και στη συνέχεια έγινε πόστερ από τον Ταρίκ Μπλακ. Μετά το timeout του Πασκουάλ πέτυχε το πρώτο του καλάθι, ένα ανάποδο λέι-απ και βγήκε στο 8'. Δεν τον είδαμε ξανά μέχρι το ημίχρονο. Έμεινε για 29 λεπτά στον πάγκο, γύρισε στο 36' για να κλέψει μια μπάλα και να σκοράρει για το 87-77. Πολύ "ήσυχο" βράδυ για τον Έλληνα φόργουορντ, που θα ήθελε να παίξει περισσότερο.

Τα στατιστικά του: 4 πόντοι, 2/3 δίποντα, 0/1 βολή, 1 ριμπάουντ, 3 ranking σε 11:31

11. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Είδε το πρώτο δεκάλεπτο από τον πάγκο, μπήκε στο ματς στην έναρξη του δεύτερου και είδε τον νεαρό Ζούσμαν να τον περνάει για το 28-28. Απάντησε με όμορφη προσπάθεια και... βόλτα στην καρδιά της ρακέτας για το 35-35, είχε μια παρόμοια καλή προσπάθεια που βρήκε σίδερο, έπαιξε όλο την περίοδο και ήταν ισορροπημένος σε άμυνα κι επίθεση. Στο 34' σκόραρε για το 77-71 και έπρεπε να έχει πάρει και συμπληρωματική βολή, συνολικά ήταν μετρημένος και όσο παίζει έτσι, τόσο περισσότερο θα βρίσκεται στο παρκέ. Ακόμη κι όταν είναι άστοχος.

Τα στατιστικά του: 6 πόντοι, 3/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 8 ranking σε 18:01

14. ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ (starter)

Το άλει-ουπ του για το 6-0 ήταν μία από τις εκατοντάδες συνεργασίες που έχει βγάλει με τον Νικ Καλάθη, αλλά και ακόμα μία που έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ. Πέτυχε και δεύτερο καλάθι με ατομική προσπάθεια για το 10-2, έπαιξε σχεδόν όλη την πρώτη περίοδο, αλλά δεν βοήθησε στα ριμπάουντ. Γύρισε για να κλείσει το πρώτο μέρος και έδειξε αρκετά κουρασμένος από τις μονομαχίες κοντά στο καλάθι, στο 25' έκλεψε τη μπάλα και έβγαλε τον αιφνιδιασμό για το κάρφωμα του Αντετοκούνμπο για το 59-55, όμως και πάλι έδειχνε βαρύς. Αντικαταστάθηκε στο 27' από τον Τόμας και συνολικά δεν ήταν "λαμπερός". Λίγο πριν τα 32α γενέθλιά του, δείχνει πως θα χρειαστεί ειδική διαχείριση για να είναι αποτελεσματικός στη διάρκεια της χρονιάς.

Τα στατιστικά του: 5 πόντοι, 2/6 δίποντα, 1/2 βολές, 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος, 7 ranking σε 21:48

14. ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ

Πήρε τη θέση του τρίτου σέντερ από τον Γιώργο Παπαγιάννη που έμεινε εκτός δωδεκάδας μαζί με τους Σακελλαρίου - Καλαϊτζάκη, όμως δεν έπαιξε δευτερόλεπτο. Ο μοναδικός που δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Τσάβι Πασκουάλ.

19. ΛΟΥΚΑΣ ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ

Άλλαξε τον Καλάθη στο 13', έπαιξε 3:35, έδωσε δύο ασίστ και γύρισε τη σκυτάλη στον Καλάθη. Δεν τον είδαμε ξανά μέχρι το φινάλε. Ο Καλάθης έμεινε 35 λεπτά στο παρκέ, ο Πασκουάλ συνεχίζει να μην υπολογίζει ιδιαίτερα τον backup άσο του και μένει να δούμε πότε θα πάρει ο Λιθουανός ευκαιρίες, όχι στην Basket League, αλλά στο κορυφαίο επίπεδο.

Τα στατιστικά του: 2 ασίστ, 2 ranking σε 3:35

24. ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ

Μπήκε στο ματς στα τέλη της πρώτης περιόδου, έβαλε άμεσα το πρώτο του τρίποντο για το 24-20 στο 9' και στο 15' πρώτα πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και στη συνέχεια σκόραρε για το 37-35 πριν βάλει και λέι-απ για το 39-40. Πολύ κοντρολαρισμένος στο εμπρός μέρος του γηπέδου, έδειξε πως αν μείνει φέτος υγιής, μπορεί να εξελιχθεί στο βαρόμετρο του Παναθηναϊκού. Έβαλε τη μπάλα στο παρκέ και έγραψε με ωραίο drive το 72-67, συνέχισε με γκολ-φάουλ για το 82-71 στο 35' και στο 37' έγραψε με τρίποντο (85-77) τον επίλογο της αναμέτρησης. Αν έπρεπε να του δώσουμε έναν τίτλο γι' αυτή την εμφάνιση, θα τον αποκαλούσαμε "ήσυχο εκτελεστή". Αυτός είναι ο Λοτζέσκι.

Τα στατιστικά του: 20 πόντοι, 6/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/3 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος, 22 ranking σε 21:46

33. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (starter)

Μπήκε στην έβδομη σεζόν του στη EuroLeague με ασίστ στον Παπαπέτρου, λέι-απ, άλει-ουπ στον Γκιστ, όλα αυτά σε τρεις διαδοχικές φάσεις! Εκμαίευσε το λάθος του Κέιν στο τρίτο λεπτό, έπαιξε όλο το πρώτο δεκάλεπτο και έδωσε 6 ασίστ (!) μαζί με τέσσερις πόντους. Βγήκε για πρώτη φορά 7:21 πριν το ημίχρονο, γύρισε πολύ γρήγορα με το ματς να έχει... στραβώσει, συνέχισε να είναι δημιουργικός και έβαλε και το τρίποντο για το 46-45 του ημιχρόνου. Στην ανάπαυλα είδε στη στατιστική του 16:25, επτά πόντους, ένα ριμπάουντ, οκτώ ασίστ, 2 κλεψίματα και ένα λάθος. Μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο με ακόμα τέσσερις ασίστ σε δύο λεπτά, στα τέλη της περιόδου έκλεψε και έδωσε την 14η τελική του πάσα για το μακρινό δίποντο του Λάνγκφορντ (70-67) και κάπου εκεί έδειξε να μένει από δυνάμεις καθώς στο υπόλοιπο του αγώνα ήταν αρκετά άστοχος, έκανε λάθη και δεν έδωσε άλλη ασίστ. Για τρεις περιόδους, ήταν φανταστικός, ειδικά στην πρώτη και την τρίτη.

Τα στατιστικά του: 8 πόντοι, 2/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 1/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 λάθη, 11 ranking σε 34:31

43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Μπήκε στη θέση του Λάνγκφορντ 29.2" πριν το τέλος της πρώτης περιόδου για να δώσει ενέργεια, έχασε τον Ρολ που σκόραρε με φλότερ και γύρισε στον πάγκο. Στο 18' έβαλε ένα εκπληκτικό fadeaway στο τέλος της επίθεσης του Παναθηναϊκού για το 41-43 και ήταν στο παρκέ στην έναρξη της τρίτης περιόδου για να καρφώσει για το 48-48 και να βάλει και τρίποντο για το 51-52. Βούτηξε στο παρκέ για μια κατοχή στο 55-52, κάρφωσε για το 59-55 στον αιφνιδιασμό και στο τέλος της βραδιάς είχε βάλει ένα (πολύ μεγάλο) λιθαράκι για τη νίκη της ομάδας του.

Τα στατιστικά του: 10 πόντοι, 3/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 11 ranking σε 10:37

44. ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ (starter)

Πενταδάτος αντί του Τόμας, πέτυχε το πρώτο καλάθι για το 15-4 στο τέταρτο λεπτό, είχε συμπληρωματικό ρόλο, αλλά ήταν πολύ μαχητικός. Έκοψε τον Κέιν και γλίτωσε τον Παναθηναϊκό από ένα εύκολο δίποντο, πήγε στο έβδομο λεπτό στον πάγκο και έμεινε εκεί μέχρι το ημίχρονο. Γύρισε στην έναρξη της τρίτης περιόδου, αστόχησε σε τρίποντο υπό καλές προϋποθέσεις, έβαλε όμως το επόμενο καλάθι για το 53-52 από την ένατη ασίστ του Καλάθη. Στο 24' έγραψε το 57-54, αλλά αστόχησε στη συμπληρωματική βολή, στη συνέχεια προσπάθησε να παίξει άμυνα τον Γουίλμπεκιν και έκανε αντιαθλητικό φάουλ. Ακόμη κι έτσι, ήταν θετικός και έδειξε ότι μπορεί ο Τσάβι Πασκουάλ να τον υπολογίζει, ακόμη και γι' αυτόν τον ρόλο του βασικού που θα παίρνει την πρώτη... κρυάδα.

Τα στατιστικά του: 6 ριμπάουντ, 3/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 0/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 1 κόψιμο, 1 λάθος, 8 ranking σε 13:18

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ