EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Η τέταρτη περίοδος και η θυσία του Ρικ Πιτίνο

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο στάθηκε στην ανάγκη για καλύτερη απόδοση στην τέταρτη περίοδο, εν όψει της τελικής ευθείας της EuroLeague. Η αχίλλειος πτέρνα των πρασίνων, η σύγκριση των ποσοστών και η συζήτηση που άνοιξε ο 67χρονος τεχνικός.

Ο τρόπος με τον οποίο ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από την Μπαρτσελόνα δεν είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχει "πληγώσει" το τριφύλλι συνολικά στη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Η τέταρτη περίοδος αποτελεί πρόβλημα για τον Ρικ Πιτίνο και τους παίκτες του, οι οποίοι μπορεί -επί των ημερών του- να έχουν βελτιωθεί αισθητά στο κομμάτι του ριμπάουντ (σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο κι ο διαφορετικός τρόπος άμυνας), πλην όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στο σημείο να "κλείνουν" τους αγώνες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε μερικές ώρες, οι πράσινοι δοκιμάζονται στο WiZink Center από τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έρχεται φουριόζα από την επιβλητική εμφάνιση και τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη. Ένα γήπεδο που τα τελευταία χρόνια αποτελεί... άβατο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ένα γήπεδο που σε πολλές περιπτώσεις έχει κάνει τη ζημιά στην ελληνική ομάδα στην τελευταία περίοδο.

Το χρονικό σημείο στο οποίο θέλει ο 67χρονος τεχνικός να δει τους παίκτες του να διεκδικούν επί ίσοις όροις τη νίκη και -εν αντιθέσει με ό,τι έγινε πριν από τρία βράδια- να φτάνουν στην επικράτηση. Κόντρα στη φετινή συνήθεια της ομάδας του και την εις βάρος παράδοση της τελευταίας τριετίας, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης μετράει εννέα σερί νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (αρχής γενομένης από τη σειρά των playoffs το 2017/18).

Η (ΝΕΑ) ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ

Η τέταρτη περίοδος, στην οποία στάθηκε κι ο ίδιος ο Ρικ Πιτίνο μετά την αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα, είναι κάτι που απασχολεί εδώ και καιρό το τριφύλλι. Οι αριθμοί άλλωστε δεν είναι κολακευτικοί, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι μιλάμε για μια ομάδα που βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης και έχει ξεκάθαρο προβάδισμα -έναντι αυτών που την ακολουθούν- για την πρόκριση στα playoffs της φετινής σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η τρίτη χειρότερη ομάδα της EuroLeague σε διαφορά πόντων στην τέταρτη περίοδο (με -38), πάνω μόνο από την Μπάγερν Μονάχου (-119) και τη Ζενίτ (-67) που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Αυτός ο αριθμός δεν είναι όμως ο μοναδικός που καταδεικνύει την πράσινη αδυναμία να κυριαρχήσει και να "καθαρίσει" αγώνες, που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού στην τελική ευθεία. Ανάλογα ενδεικτική είναι η καθίζηση που υφίσταται το επιθετικό του παιχνίδι, αλλά και η αμυντική του συνέπεια. Από τα 7.6 λάθη των τριών πρώτων περιόδων, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πηγαίνει στα 3.7 της τελευταίας. Εν προκειμένω μάλιστα, παρά το γεγονός πως σε μέσο όρο στο σαραντάλεπτο, είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στο κομμάτι των λαθών (13.3% των κατοχών καταλήγουν σε λάθος), στο τελευταίο δεκάλεπτο αυτό το ποσοστό αυξάνεται (15.9%).

Ο πίνακας που ακολουθεί επισημαίνει τις διαφορές σε βασικές στατιστικές κατηγορίες για το τριφύλλι ανάμεσα στους μέσους όρους του ανά σαράντα λεπτά εν συγκρίσει με την τελευταία περίοδο:

Παναθηναϊκός: Η τέταρτη περίοδος και η θυσία του Ρικ Πιτίνο

TRR = Ποσοστό των ριμπάουντ που παίρνει

DRAT = Πόντοι που δέχεται ανά εκατό κατοχές

Δεδομένα λοιπόν, οι πράσινοι λογίζουν το συγκεκριμένο χρονικό σημείο των αγώνων ως την αχίλλειο πτέρνα τους, ως την στιγμή στην οποία εμφανίζονται τα περισσότερα αγωνιστικά προβλήματά τους.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΛΟΓΩ ΑΜΥΝΑΣ

Ακόμη κι έτσι πάντως, με την επιθετική απόδοση να πέφτει σημαντικά στην τελευταία περίοδος, η άμυνα θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση και να δημιουργήσει μια σχετική ασφάλεια. Εν προκειμένω όμως, δεν συμβαίνει αυτό. Αντίθετα, δείχνουν όλα να ξεκινούν από το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν διαθέτει αμυντική συμπεριφορά που θα του έλυνε μέρος των επιθετικών προβλημάτων. Ή, υπό διαφορετική ανάγνωση, θα τον βοηθούσε να τα καμουφλάρει και να κερδίσει ακόμη κι έτσι κάποιους αγώνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνέπεια και τα ποσοστά των αντιπάλων του παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Γεγονός που απορρέει από τη γενικότερη αδυναμία του τριφυλλιού να κόψει τον ρυθμό τους και να τους βγάλει από την comfort zone τους. Ενδεικτικά, κόντρα στο τριφύλλι έχουν καλύτερα ποσοστά στην τελευταία περίοδο σε σχέση με το σύνολο του σαρανταλέπτου (47.3% έναντι 45.9%), όπως επίσης σκοράρουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα (1.12 πόντοι ανά σουτ έναντι 1.08).

Κάπως έτσι, οι πράσινοι διαθέτουν την τρίτη χειρότερη άμυνα στην τελευταία περίοδο με 22.2 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο.

Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΕΝΤΑΔΑΣ

Η κούραση αποτελεί ένα βασικό συστατικό της καθίζησης που υφίσταται το τριφύλλι, δεδομένου ότι ο Ρικ Πιτίνο σε πολλές περιπτώσεις δεν παίρνει πολλά πράγματα από τον πάγκο του. Γι αυτόν τον λόγο, επιχειρεί στις αρχές των αγώνων να ανοίγει σημαντικά το rotation, με στόχο να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκους τους παίκτες που υπολογίζει επί της ουσίας για την τελευταία περίοδο. Στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε έντεκα (11) παίκτες στο πρώτο δεκάλεπτο, τράβηξε σχετικά νωρίς τον Νικ Καλάθη στον πάγκο και έδωσε αρκετά λεπτά συμμετοχής -εν συγκρίσει με το υπόλοιπο της σεζόν- στον Ίαν Βουγιούκα, προκειμένου να μην φθείρει τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο αρχηγός των πρασίνων πάντως παραμένει ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στη φετινή διοργάνωση (32'20'' κατά μέσο όρο), δεδομένου ότι το κομμάτι της δημιουργίας της ομάδας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εκείνον. Αυτό εξηγεί κιόλας γιατί στους αγώνες που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ηττάται, είναι τελευταίος στην EuroLeague σε πόντους από ασίστ (με 6.9) στην τελευταία περίοδο. Η φθορά του Νικ Καλάθη από την κούραση, τα φάουλ και τις επιθετικές άμυνες που αντιμετωπίζει ολοένα και πιο συχνά δεν έχει βρει αντίδοτο.

Κι αυτό γιατί στην ουσία του πράγματος, ο Ρικ Πιτίνο δεν μπορεί να εμπιστευτεί την περιφερειακή του άμυνα με ταυτόχρονη παρουσία του Ταϊρίς Ράις και του Τζίμερ Φρεντέτ. Τόσο λόγω μεγέθους, όσο και λόγω δεδομένων αμυντικών αδυναμιών (πικ εν ρολ, ριμπάουντ). Ο Άντι Ράουτινς προστέθηκε (αντί του Ρίον Μπράουν) στο ρόστερ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για να βοηθήσει στο περιφερειακό σουτ, παρά το γεγονός πως άλλο είναι -εμφανώς- το πρόβλημα της ελληνικής ομάδας εδώ και καιρό. Εξ ου κι ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής που έχει πάρει έως τώρα (6'09'' τα περισσότερα εκ των οποίων στο πρώτο μέρος των αγώνων).

Η ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Τον τελευταίο μήνα, ο Ρικ Πιτίνο δείχνει διάθεση να θυσιάσει -σε ένα βαθμό- το θέαμα στο μπροστινό μέρος του παρκέ για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην άμυνα. Δίνει λιγότερα λεπτά συμμετοχής στον Τζίμερ Φρεντέτ, εμπιστεύεται τη διάθεση και τη μαχητικότητα του Νίκου Παππά (βρήκε χώρο στο rotation ως ο μοναδικός στο "2" που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην άμυνα), ενώ έχει βγάλει πιο μπροστά τον Μπεν Μπεντίλ. Για τον τελευταίο μίλησε μάλιστα μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα, εξαίροντας την σκληράδα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του. Μένει να φανεί, αν ο πρώην παίκτης του Περιστερίου θα συνεχίσει να κερδίζει χρόνο χάρη σε αυτό, μαζί με τον Ντίνο Μήτογλου, παρά το γεγονός πως ο ΝτεΣον Τόμας είναι ο πιο αξιόπιστος ψηλός του τριφυλλιού στο μπροστινό μέρος του παρκέ -έχοντας όμως πολύ μεγάλα προβλήματα στην άμυνα.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο αυτές που προηγήθηκαν από Αρμάνι Μιλάνο και Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ. Διατηρεί όμως το τριφύλλι σε κατάσταση να εστιάζει πλέον περισσότερο στο τι γίνεται πίσω του, παρά σε όσα συμβαίνουν στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης της EuroLeague. Κι η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα του επόμενου δεκαημέρου με Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός), Ολυμπιακό (εκτός) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός) δημιουργεί έναν μονόδρομο σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα που απαιτούνται και την εικόνα που οφείλουν να δείξουν οι πράσινοι.

Ειδάλλως, από εκεί που η έκτη θέση έμοιαζε ως κεκτημένο με συνεπακόλουθο τη συζήτηση για κάτι ακόμη καλύτερο, θα αρχίσουν οι υπολογισμοί για τις ενδεχόμενες ισοβαθμίες και τις νίκες που απαιτούνται για να έρθει η πρόκριση στην οκτάδα. Ήδη, ο Ρικ Πιτίνο έδωσε το πρώτο στίγμα επ' αυτού, κάνοντας λόγο για τέσσερις νίκες ως προαπαιτούμενο για να έχει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ παρουσία στην post season.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ