EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Η κριτική των παικτών και το μέλλον τους

EUROLEAGUE / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το οριστικό φινάλε στην EuroLeague βάζει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε διαδικασία αξιολόγησης όσων (δεν) έγιναν φέτος, αλλά και προγραμματισμού για το 2020/21. Το Sport24.gr καταγράφει τα πεπραγμένα των πρασίνων, αλλά και τι ισχύει με τα συμβόλαιά τους.

Η ανακοίνωση της EuroLeague Basketball για το οριστικό φινάλε της φετινής αγωνιστικής περιόδου επιτρέπει σε όλες τις ομάδες να αφήσουν -για τα καλά- όσα έγιναν πίσω και να ξεκινήσουν μια ώρα αρχύτερα τον σχεδιασμό για το 2020/21. Ήταν ήδη γνωστό πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπαίνει στο πιο δύσκολο καλοκαίρι της τελευταίας επταετίας (μετά από το πρώτο διοικητικό καλοκαίρι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εκείνο του 2012), με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 25 Μαΐου να επιτρέπει στο τριφύλλι να βάλει άμεσα σε λειτουργία τον προγραμματισμό του εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Με τον Γιώργο Βόβορα στην άκρη του πάγκου, ως head coach, αλλά με πάρα πολλά ερωτηματικά και... κενά. Πριν από αυτό, θα γίνει η αξιολόγηση των πεπραγμένων των παικτών κι ακολούθως θα καθοριστούν οι προτεραιότητες.

Το Sport24.gr καταγράφει όσα έκαναν οι πράσινοι φέτος στην EuroLeague, αλλά και ισχύει με τα συμβόλαιά τους.

ΝΤΕΣΟΝ ΤΟΜΑΣ

Ήταν στυλοβάτης του επιθετικού παιχνιδιού του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, κατά κύριο λόγο με πλάτη στο καλάθι. Η περασινή απόφαση του Ρικ Πιτίνο να τον φέρει πιο κοντά στη ρακέτα υιοθετήθηκε για δεύτερη σερί σεζόν, κι εκείνος είχε πάλι εξαιρετικά νούμερα. Ήταν από τους πιο συνεπείς παίκτες των πρασίνων στο μπροστινό μέρος του παρκέ, ταυτόχρονα όμως ήταν χαρακτηριστική η αδυναμία του σε βασικά κομμάτια του παιχνιδιού, όπως η άμυνα (ομαδική και ατομική) αλλά και η συγκέντρωση. Υπήρχαν περιπτώσεις, που οι λανθασμένες αποφάσεις/επιλογές στην άμυνα περιόριζαν την σπουδαιότητα της επιθετικής του συνεισφοράς.

Το συμβόλαιό του: Δεσμεύεται μέχρι το καλοκαίρι του 2021, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την πρόωρη αποχώρησή του.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 13.9 πόντους (με 35.9% στα τρίποντα), 4.4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.1 λάθη ανά 29'55'' συμμετοχής.

ΤΑΪΡΙΣ ΡΑΪΣ

Στην τελευταία -κατά δική του δήλωση- σεζόν της καριέρας του, ο Ταϊρίς Ράις επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων ballers της EuroLeague. Εξαιρετικός με την μπάλα στα χέρια, πρώτα εκτελεστής και μετά δημιουργός. Ήταν σπουδαία επιλογή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ερχόμενος από τον πάγκο λόγω των ηγετικών χαρακτηριστικών και της εμπειρίας του, ειδικά από την στιγμή που μπορούσε να παίξει τόσο αντί όσο και δίπλα στον Νικ Καλάθη. Φυσικά, το highlight της σεζόν για εκείνον ήταν οι 41 πόντοι απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, την ίδια ώρα όμως είχε 0/9 τρίποντα απέναντι στους ερυθρόλευκους στο ΣΕΦ. Η αποχώρησή του αφήνει ένα σημαντικό κενό στον πάγκο, αφού η προσφορά του σε συνδυασμό με το κόστος της απόκτησής του δημιούργησαν ένα πολύ καλό "πακέτο" για το τριφύλλι.

Το συμβόλαιό του: Ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και έχει ανακοινώσει μέσω Twitter την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την δράση.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 10 πόντοι (με 38% στα τρίποντα), 1.1 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 1.8 λάθη ανά 17'26'' συμμετοχής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, ο Γιώργος Παπαγιάννης πάτησε το γκάζι και έδειξε πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία έφερε την τροποποίηση στον τρόπο άμυνας (hedge out αντί αλλαγών), γεγονός που τον βοήθησε να κερδίσει χρόνο στο παρκέ και να φτιάξει τα νούμερά του. Το γεγονός όμως πως πίσω από αυτόν, ο Ρικ Πιτίνο δεν εμπιστεύτηκε κανέναν από τους ξένους ψηλούς που είχε στο ρόστερ τον εξέθεσε, αφού κλήθηκε να ματσάρει σε κάποιες περιπτώσεις με κορμιά πολύ διαφορετικά από το δικό του. Το "πάντρεμά" του με έναν πρώτης γραμμής ψηλό, με ικανότητα στην άμυνα στο πικ εν ρολ, θα μπορούσε να τον βοηθήσει σημαντικά.

Το συμβόλαιό του: Είναι "δεμένος" με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για ακόμη τρία χρόνια.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 6.9 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ, 1 λάθος και 0.9 μπλοκ ανά 17'32'' συμμετοχής.

ΑΝΤΙ ΡΑΟΥΤΙΝΣ

Έφτασε στο ΟΑΚΑ στα μισά της σεζόν, δίχως όμως να καταφέρει να αλλάξει την... ιστορία. Από τη μία το γεγονός πως βρισκόταν οκτώ μήνες εκτός δράσης (κι ως εκ τούτου θα χρειαζόταν χρόνο για να βρει ρυθμό), από την άλλη οι -εκ προοιμίου γνωστές- αμυντικές αδυναμίες του, περιόρισαν αισθητά τον χρόνο παρουσίας του στο παρκέ. Το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου έκανε πέντε φάουλ σε 6'26'' συμμετοχής, ήταν το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα πως ο Άντι Ράουτινς δεν ήταν αυτό που έψαχνε εκείνη την εποχή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για να βελτιωθεί στην περιφέρεια.

Το συμβόλαιό του: Θα είναι ελεύθερος το καλοκαίρι.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 2.2 πόντοι (με 50% στα τρίποντα) ανά 7'42'' συμμετοχής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

Έκανε ένα σημαντικό βήμα προόδου τη φετινή σεζόν, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το περιφερειακό σουτ -στο οποίο ήταν πολύ ασταθής τα προηγούμενα χρόνια. Περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις αυξομειώσεις στην απόδοσή του, είχε βραδιές που έκανε πραγματικά σπουδαία πράγματα στο παρκέ, κι αυτό θα κάνει για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο. Ο ρόλος του άλλωστε την επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη πιο σημαντικός, τόσο εντός όσο κι εκτός παρκέ, ειδικά σε περίπτωση που ο Νικ Καλάθης αποχωρήσει από το τριφύλλι και αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Το συμβόλαιό του: Το τριετές συμβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψε το 2018 ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 10.9 πόντοι (με 36.7% στα τρίποντα) και 4.1 ριμπάουντ ανά 27'54'' συμμετοχής.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Παρότι προερχόταν από τη δεύτερη ρήξη χιαστού στην καριέρα του, μπήκε στα... βαθιά στην εκκίνηση της σεζόν (βλ. το παιχνίδι με την Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ). Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία επηρέασε όμως σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής και τον ρόλο του, με τον Ρικ Πιτίνο να μην δείχνει να τον εμπιστεύεται. Ακόμη κι όταν έκανε -και με το παραπάνω- τη δουλειά του, όπως στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, ήταν εμφανές πως ο 67χρονος τεχνικός δεν τον υπολόγιζε περισσότερο, περιορίζοντας την παρουσία του κατά βάση σε αγώνες της ΕΚΟ Basket League.

Το συμβόλαιό του: Ολοκληρώνεται το καλοκαίρι το συμβόλαιό του, οι δύο πλευρές έχουν κάνει όμως τις πρώτες επαφές, οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 4.4 πόντοι και 1.3 ριμπάουντ ανά 11'57'' συμμετοχής.

ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ

Πρόκειται για έναν εκ των πλέον αδικημένων παικτών σε επίπεδο ρόλου τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να λογιζόταν ξανα ως τρίτος στην ιεραρχία των σέντερ, όποτε όμως πέρασε στο παρκέ, ήταν κάτι παραπάνω από αξιόπιστος. Το κορμί του μπορεί να μην τον βοηθάει προκειμένου να βρίσκεται για συνεχόμενα λεπτά στο παρκέ στην EuroLeague, η ικανότητά του στην επίθεση (είτε ως εκτελεστής είτε ως δημιουργός όμως) είναι τέτοια που μόνο κέρδος απέφερε στο τριφύλλι.

Το συμβόλαιό του: Υπάρχει +1 στη συμφωνία που υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, το οποίο είναι αρκετά πιθανό να ενεργοποιηθεί δεδομένης της εμπειρίας, του χαρακτήρα και της προσφοράς του.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 2.7 πόντοι και 1.4 ριμπάουντ ανά 7'58'' συμμετοχής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

Ήταν ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, δεδομένου ότι υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας με την Εθνική Ανδρών εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το συμβόλαιό του: Μένει ελεύθερος το καλοκαίρι.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: -

ΓΟΥΕΣΛΙ ΤΖΟΝΣΟΝ

Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια "value for money" επιλογή τη φετινή σεζόν, ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση από την πλευρά του Αργύρη Πεδουλάκη το περσινό καλοκαίρι, ως παίκτης από τον πάγκο, αλλά δεν κατάφερε να "δέσει" με το υπόλοιπο ρόστερ και να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ειδικά στο πίσω μέρος του παρκέ, όπου άλλωστε έχει μεγάλες δυνατότητες, ήταν μακριά από αυτό που είχε κατά νου το προπονητικό επιτελείο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Εξ ου κι ο μικρός ρόλος που είχε στη διάρκεια της σεζόν.

Το συμβόλαιό του: Το μονοετές συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι φτάνει στο τέλος του και είναι αδύνατο να υπάρξει η παραμικρή κίνηση παραμονής του.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 3.3 πόντοι και 2.4 ριμπάουντ ανά 15'43'' συμμετοχής.

ΤΖΙΜΕΡ ΦΡΕΝΤΕΤ

Αποκτήθηκε μετά βαΐων και κλάδων, ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή όμως πως δύσκολα θα τα... κατάφερνε στην EuroLeague. Όχι ότι δεν προσπάθησε να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί, αλλά αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς με την σκληράδα των παικτών της διοργάνωσης. Προβλέψιμος στην επίθεση, επιρρεπής στο λάθος και με εμφανή αμυντικά... θέματα (μέγεθος, αντίληψη στην άμυνα) σταδιακά είδε τον χρόνο συμμετοχής του να μειώνεται, με τον Ρικ Πιτίνο να τον μετατρέπει από πρωταγωνιστή σε ρολίστα πολυτελείας.

Το συμβόλαιό του: Δεσμεύεται για ακόμη ένα χρόνο με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αλλά είναι σαφές πως δεν υπολογίζεται. Αφενός γιατί δεν έδειξε ικανός να κάνει τη διαφορά, αφετέρου γιατί το συμβόλαιό του είναι ένα πολύ μεγάλο "βαρίδι" για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο -ειδικά με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι πράσινοι θα επιδιώξουν να "βγουν" από τη συμφωνία που υπέγραψαν μαζί του.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 12.9 πόντοι (με 41.7% στο τρίποντο), 2.1 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.3 λάθη ανά 21'17'' συμμετοχής.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ

Για ακόμη μία σεζόν αποτέλεσε το "Α" και το "Ω" του τριφυλλιού, ειδικά από την στιγμή που δεν "βγήκε" η μεταγραφή του Τζίμερ Φρεντέτ, για να πάρει από τους ώμους του ένα σημαντικό βάρος της εκτέλεσης. Έκανε μεγάλη προσπάθεια στις δύο πλευρές του παρκέ, βελτίωσε ακόμη περισσότερο τους μέσους όρους του στο κομμάτι της δημιουργίας (9.1 ασίστ), πλην όμως ήταν ξανά κάκιστος σε τρίποντα (28.1%) και βολές (59.4%). Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν έχει καταφέρει να βρει την ιδανική φόρμουλα όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να περιορίσει τις επιθετικές του ευθύνες (στο κομμάτι της εκτελεσης), με μοναδική εξαίρεση το 2016/17, όταν στο ρόστερ υπήρχαν πολλοί καλοί σουτέρ.

Το συμβόλαιό του: Η συνεργασία του -βάσει συμβολαίου- με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2021, δεν αποκλείεται όμως (το κάθε άλλο, τη δεδομένη στιγμή είναι το πιο πιθανό σενάριο) να αποχαιρετήσει πρόωρα για λόγους που αφορούν στο ύψος του συμβολαίου του.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 13.3 πόντοι (με 28.1% στα τρίποντα και 59.4% στις βολές), 4.9 ριμπάουντ, 9.1 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 3.3 λάθη ανά 32'11'' συμμετοχής.

ΤΖΕΪΚΟΜΠ ΓΟΥΑΪΛΙ

Η μεταγραφή του προέκυψε κατόπιν εισήγησης του Ρικ Πιτίνο και με τη σύμφωνη γνώμη του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος τον έριξε πολύ γρήγορα στα βαθιά. Ειδικά από την στιγμή που ο έμπειρος τεχνικός επέλεγε άμυνα με αλλαγές, ο αθλητικός ψηλός ήταν ό,τι έπρεπε για να μένει για πολλή ώρα στο παρκέ. Έδειξε τρομερή διάθεση για να μάθει, να βελτιωθεί και να δουλέψει προκειμένου να σταθεροποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague, σταδιακά όμως άλλαξαν τα δεδομένα για εκείνον -ειδικά από την στιγμή που (επανα)προσελήφθη ο Ρικ Πιτίνο, ο οποίος τον άφησε στην άκρη του πάγκου σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Το συμβόλαιό του: Μένει ελεύθερος και δεν αποτελεί προτεραιότητα η παραμονή του. Όπως και να εχει, οι πράσινοι θα κοιτάξουν την αγορά για παίκτη με παρεμφερή χαρακτηριστικά (αθλητικά προσόντα, ικανότητα στην άμυνα στο πικ εν ρολ).

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 5.4 πόντοι και 1.8 ριμπάουντ ανά 11'47'' συμμετοχής.

ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ

Είχε πολύ καλές στιγμές (όπως το εκτός έδρας παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας), κι άλλες που έμοιαζε μακριά από τον καλό του εαυτό. Το μείζον είναι ότι για πρώτη φορά πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής στο "5" λόγω της προσπάθειας του Ρικ Πιτίνο να εκμεταλλευτεί τον όγκο, τη δύναμη και την ικανότητά του στο ριμπάουντ έναντι του Τζέικομπ Γουάιλι, ο οποίος δεν υπολογιζόταν τόσο. Ο αυξημένος χρόνος συμμετοχής που πήρε ως σέντερ (σε κάποιες περιπτώσεις "παντρεύτηκε" με τον Μπεν Μπεντίλ στη front line) έδωσε μια κατεύθυνση αναφορικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Κι αυτό γιατί έχει το εκτόπισμα και το μέγεθος για να "μπει στα παπούτσια" ενός σέντερ, ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή (με προτεραιότητα να αποτελεί το "4" για εκείνον). Στα "συν" του το γεγονός πως βελτιώθηκε στην άμυνα στο έδαφος, δούλεψε αρκετά τα πόδια του και αυτό τον κατέστησε ακόμη πιο χρήσιμο. Αυτό που του λείπει είναι η σταθερότητα σε απόδοση και περιφερειακό σουτ.

Το συμβόλαιό του: Το καλοκαίρι θα μπει στον τελευταίο χρόνο του (τετραετούς) συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, το οποίο ολοκληρώνεται το 2021.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 5.8 πόντοι και 3.7 ριμπάουντ ανά 13'54'' συμμετοχής.

ΜΠΕΝ ΜΠΕΝΤΙΛ

Περίεργη περίπτωση ο πρώην παίκτης του Περιστερίου, ο οποίος αφενός έχει τον όγκο και τη δύναμη για να αμυνθεί, αφετέρου όμως δεν έχει το ταλέντο για να αποτελέσει αξιόπιστη λύση στην επίθεση. Σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά στην πρώτη του προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης, κι αυτό του πιστώνεται. Χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, πάντα πρόθυμος να βάλει το κορμί του στη... φωτιά και με τη μαχητικότητα να αποτελεί συνώνυμο του παιχνιδιού του,

Το συμβόλαιό του: Δεσμεύεται για ακόμη ένα χρόνο με τον Παναθηναϊκό, αλλά η παραμονή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα στατιστικά του για το 2019/20: 3.1 πόντοι και 2 ριμπάουντ ανά 9'04'' συμμετοχής.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ