EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Η ανάγκη για υπομονή και πίστη στο πλάνο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ Δ.ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΚΑΙ Φ.ΑΛΒΕΡΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ Δ.ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΚΑΙ Φ.ΑΛΒΕΡΤΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα δεδομένα για τα συμβόλαια και ο χρόνος που δεν είναι σύμμαχος για τους ξένους. Τα δύο στοιχεία του Γιώργου Βόβορα και η θέση που αποτελεί προτεραιότητα. Η νέα εποχή στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ απαιτεί υπομονή και πίστη στο πλάνο, όχι γρήγορα συμπεράσματα.

Το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου, το νέο διοικητικό και αγωνιστικό σχήμα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μίλησε για όσα γίνονται το φετινό καλοκαίρι και την επόμενη μέρα του συλλόγου. Ο Τάκης Τριαντόπουλος παρουσίασε τα πρώτα βήματα του τριφυλλιού σε διοικητικό επίπεδο, ο Γιώργος Βόβορας έδωσε τις προπονητικές κατευθύνσεις κι η παρουσία του Φραγκίσκου Αλβέρτη και του Δημήτρη Διαμαντίδη καθόρισε τον τρόπο λειτουργίας των πρασίνων, εκτός παρκέ.

Πλην αυτών όμως, όσα ειπώθηκαν στην Αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ έδωσαν ειδήσεις, αλλά και έναν... μπούσουλα για το τι (προ)ετοιμάζει το τριφύλλι για το 2020/21 με φόντο (κυρίως) την EuroLeague, όπου ο βαθμός ανταγωνιστικότητας είναι υψηλότερος.

ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Στη μία περίπου ώρα που τα πέντε μέλη του πάνελ μίλησαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ουκ ολίγες φορές ο Τάκης Τριαντόπουλος στάθηκε στο κομμάτι των αποφάσεων και των κατευθύνσεων που δεν αφορούν πλέον τις επιθυμίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το τυπικό κομμάτι του πράγματος, αλλά με το ουσιαστικό. Δύο ζητήματα που "έκαιγαν" όλο αυτό το διάστημα (μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τα κοινά) ήταν οι σχέσεις με την EuroLeague και τη Θύρα 13.

Αμφότερα μπήκαν σε νέα βάση, με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως σε ό,τι έχει να κάνει με την EuroLeague " πλέον ό,τι συζήτηση είναι να γίνεται, θα πρέπει να γίνεται εσωτερικά, χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι δημόσιες αντιδικίες που βλάπτουν το προϊόν. Από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να ακούσετε άλλο κάτι για την EuroLeague. Όλη την ευθύνη για ό,τι γίνεται, την επωμίζομαι εγώ". Κι αυτό είναι το πιο... τρανό παράδειγμα πως το "καράβι" του τριφυλλιού θα τραβήξει προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Βόβορας, αυτήν την στιγμή μόλις τρεις γηγενείς παίκτες είναι "σίγουροι" για την επόμενη σεζόν: ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Ντίνος Μήτογλου κι ο Γιώργος Παπαγιάννης. Όλοι τους με συμβόλαιο (των δύο πρώτων ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι), σε εξαιρετική ηλικία και με... χρυσή ευκαιρία για το κάτι παραπάνω -ο καθένας από το πόστο και με τον τρόπο του. Από εκεί και πέρα, το θέμα του Νίκου Παππά έκλεισε οριστικά, με τον 30χρονο γκαρντ να αποχωρεί έπειτα από επτά χρόνια, παρά τα όσα είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες -οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει πολύ στο κομμάτι της ανανέωσης της συνεργασίας τους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Το θέμα του Ίαν Βουγιούκα παραμένει ανοιχτό (δίχως εξέλιξη εδώ και ημέρες), ενώ η περίπτωση του Γιώργου Καλαϊτζάκη παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, λόγω της συμμετοχής του 21χρονου γκαρντ στο NBA Draft, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι εύκολο το τριφύλλι να υπολογίσει έναν παίκτη στον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν κι αυτός -ενδεχομένως- να αποχωρήσει με προορισμό το ΝΒΑ. Ουδείς γνωρίζει αυτήν την στιγμή τι πιθανότητες υπάρχουν για άμεση μετακόμιση του στις ΗΠΑ...

Σε ό,τι αφορά σε άλλα (μεταγραφικά) θέματα, τόσο η περίπτωση του Λευτέρη Μποχωρίδη όσο και αυτή του Λεωνίδα Κασελάκη έχουν παγώσει εδώ και αρκετές ημέρες -παρότι για τον δεύτερο το θέμα έμοιαζε να είναι προ τετελεσμένου.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ξένους που θα προστεθούν στο ρόστερ, δεν είναι τόσο απλό για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να "τελειώσει" κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Τα διαφορετικά οικονομικά δεδομένα εξηγούν το γιατί, αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι πράσινοι καλούνται να δείξουν υπομονή για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Ο χρόνος όμως δεν είναι πάντα σύμμαχος, αφού η αγορά αλλάζει από μέρα σε μέρα. Γι αυτό κιόλας, η περίπτωση του Γκρεγκ Γούιτινγκτον πήρε αρνητική τροπή.

Από την άλλη όμως, ο Γιώργος Βόβορας έχει διαμορφώσει τη λίστα του για κάθε θέση με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ευελιξία και να μην προκύψει αδιέξοδο, σε περίπτωση που ένας παίκτης δεν καταλήξει στο ΟΑΚΑ.

Όσο για το πού θα δοθεί το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού για τους ξένους; Στη θέση του πόιντ γκαρντ, εκεί όπου πλέον δεν βρίσκονται ούτε ο Νικ Καλάθης ούτε ο Ταϊρίς Ράις, κι ο Γιώργος Βόβορας έχει καταστήσει ως βασικότερη ανάγκη για ενίσχυση. Στο "1" θέλει έναν έμπειρο παίκτη, που δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στα δεδομένα της EuroLeague και -φυσικά- θα μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ

Είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν μπορεί να μιλάει για πρόκριση στο Final Four. Το ρόστερ να δεν έχει δομηθεί ακόμη ούτε στο... 50%, η παρουσία στην οκτάδα μοιάζει όμως -αυτήν την στιγμή- ως το αγωνιστικό ταβάνι της ομάδας για το 2020/21 στην EuroLeague. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η εικόνα στο γήπεδο δεν μπορεί να είναι τέτοια που θα συνάδει με το παρελθόν του συλλόγου.

Αυτό που κι ο Γιώργος Βόβορας έβαλε στο τραπέζι στην Αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ (μαχητικότητα και κίνητρο) δεν είναι κάτι που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν προκειμένου μια ομάδα να ξεχωρίσει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Κι ας μην έχει έναν από τους οκτώ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Αυτό που αρκεί είναι η ξεκάθαρη φιλοσοφία και η πίστη στο πλάνο του προπονητή. Η Ζάλγκιρις το πέτυχε εδώ και μία τριετία. Είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα πως δεν μπορεί να προδικάσει κάποιος το μέλλον μιας ομάδας, από τα ονόματα της δωδεκάδας. Η πίστη στο πλάνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ακόμη κι όταν έρχονται μαζεμένες ήττες, όπως αυτές που γνώρισε η λιθουανική (εννέα στον αριθμό) για ενάμιση μήνα τη φετινή σεζόν.

Όλα βέβαια θα φανούν στο παρκέ...

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ