EUROLEAGUE

Ο Σαρούνας πίσω από τον Γιασικεβίτσιους

Ο Σαρούνας πίσω από τον Γιασικεβίτσιους
INTIME SPORTS

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Αλήθεια, ξέρετε την άλλη πλευρά του; Αυτή που καταγράφηκε στη βιογραφία του με τίτλο "Μόνο η νίκη δεν αρκεί".

Η σχέση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον Παναθηναϊκό χαρακτηρίζεται από μία λέξη: πάθος. Ο αγαπημένος των "πράσινων" οπαδών επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό για μία ακόμη φορά. Γνώριμη κατάσταση πλέον αφού έχει αποθεωθεί ξανά και ξανά, παρά το γεγονός πως βρίσκεται στην απέναντι πλευρά. Εν προκειμένω σε αυτή της Ζάλγκιρις, όπου εργάζεται ως άμεσος συνεργάτης του Γκιντάρας Κράπικας.

Ο "Σάρας" όμως δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουν όλοι, ο σούπερ σταρ, ο άνθρωπος που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ήττα. Είναι εκείνος ο τύπος που τράκαρε επειδή είδε τον εαυτό του σε αφίσα, αυτός που μέθυσε σε μπαρ της Αθήνας όταν τον χώρισε η γυναίκα του. Εκείνος που ανέλαβε να πείσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη να κάνει την... υπέρβαση και να πάει σε κλαμπ. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι πολλά περισσότερα, σύμφωνα με όσα καταγράφει ο ίδιος στη βιογραφία του με τίτλο "Μόνο η νίκη δεν αρκεί".

Το Euroleague Greece παρουσιάζει μέρος όσων υπάρχουν στο βιβλίο που αφορά τη ζωή του. Αλήθεια, ξέρατε πως αγάπησε το μπάσκετ επειδή είδε σε video τον Μάτζικ Τζόνσον; " Με αυτό το δώρο του πατέρα μου, το video, κατάλαβα τι ήταν αυτό που μου άρεσε. Ανακάλυψα την ύπαρξη της no look πάσας του Μάτζικ Τζόνσον. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ήταν το ΝΒΑ. Περισσότερο κι από τον Μάικλ Τζόρνταν", αναφέρεται στο βιβλίο του. Οπότε καταλαβαίνετε ποιος αποτέλεσε τον ηθικό αυτουργό όσων είδαμε στη διάρκεια της καριέρας του. Να ναι καλά ο Μάτζικ, λοιπόν...

Ο Σαρούνας πίσω από τον Γιασικεβίτσιους
INTIME SPORTS

Μεγαλώνοντας, απέδειξε πως ξεχειλίζει από ταλέντο. Ήταν από μικρός άλλωστε βασικό στέλεχος των εθνικών ομάδων της χώρας του. Από Eurobasket άλλο τίποτα για τον "Σάρας". Απ όλα όμως, θυμάται πιο χαρακτηριστικά ένα συγκεκριμένο. Παίδων μάλιστα. Τότε που βρήκε απέναντί του την Ελλάδα. " Μου προκαλούσε δέος αυτή η ομάδα", γράφει. Θέλετε να σας θυμίσουμε ποιους βρήκε απέναντί του; Τον Δημήτρη Παπανικολάου, τον Ευθύμη Ρεντζιά, τον Μιχάλη Κακιούζη και τους άλλους. " Τέρατα" τους χαρακτήρισε, γιατί " ήταν μεγάλοι, σωματώδεις, τριχωτοί και με γένια". Τόσο μικρός (κυριολεκτικά) ένιωθε απέναντί τους. Άσχετα αν στην πορεία κατάφερε να τους ανταγωνιστεί και να τους ξεπεράσει.

Έφτασε μάλιστα σε σημείο να γίνει αφίσα πριν καλά καλά καταλάβει ποιος ήταν στο μπασκετικό στερέωμα. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, αυτή η αφίσα αποτέλεσε την αφορμή για το πρώτο του τρακάρισμα! " Ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα μέσα στο αυτοκίνητο έφτασα στην σελίδα της αφίσας έπαθα ηλεκτροπληξία. Ήταν απίστευτο! Συνέχισα κοιτάζοντας το κάθισμα δίπλα μου, αντί του δρόμου και σε ένα σημείο… boom! Χτύπησα το μπροστινό μου αυτοκίνητο", θυμάται για να καταδείξει το μείζον του πράγματος, αφού " οδηγούσα τη Mercedes του πατέρα μου". Οπότε, πέραν όλων των άλλων, υπήρχε κι η κατσάδα στη συνέχεια.

Μια βραδιά στον Κορυδαλλό

Μη νομίζετε πάντως πως πάντοτε ήταν ο αγαπημένος της εξέδρας. Υπήρχαν φορές που αντιμετώπισε καταστάσεις που δεν χαρακτηρίζονταν ως... χαρά. Όπως για παράδειγμα όταν αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Τότε που ο Ντέγιαν Μποντίρογκα (πρώην "πράσινος") τον είχε προειδοποιήσει για όσα θα συναντήσει. Ο αγώνας έγινε στον Κορυδαλλό το 2004 ελέω της προετοιμασίας του ΣΕΦ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Κι όπως θυμάται πως πρόκειται για " ένα πολύ μικρό γήπεδο, που μπορούσε να φιλοξενήσει 2.500 θεατές. Σε εκείνο το ματς νομίζω υπήρχαν οι διπλάσιοι. Έξω από αυτό δε, έβλεπες μια λαοθάλασσα κόσμου να μας περιμένει. Ή μάλλον να περιμένουν τον Μποντιρόγκα".

Dejan Bodiroga
Dejan Bodiroga INTIME SPORTS

Οι σκηνές που περιγράφει είναι ενδεικτικές όσων έγιναν εκείνο το βράδυ: " Ο Μποντιρόγκα διατήρησε το βάδισμά του και δεν κοιτούσε κανέναν στο πρόσωπο. Δεν ήθελε να τους δώσει ικανοποίηση. Όταν έφτασε στα αποδυτήρια, δεν υπήρχε έστω μέρος της εμφάνισής του που να μην ήταν καλυμμένο με φτυσίματα. Μας κοίταξε και αρκετά ενοχλημένος, μας είπε: "Με αφήσατε μόνο μου, εκεί πίσω, ε; Μπράβο σας". Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ζέσταμα επειδή κάθε φορά που προσπαθούσαμε, πετούσαν ένα ανοιχτό μπουκάλι νερό που πλημμύριζε τη δική μας μεριά του γηπέδου. Στη συνέχεια έριχναν στο γήπεδο χαρτιά και άλλα συμπαθητικά... αντικείμενα. Οι οπαδοί κουνούσαν το καλάθι σε κάθε ελεύθερη βολή και δεν τους ένοιαζε τίποτα. [...] Ήταν ένα απίστευτα σκληρό παιχνίδι, μια μεγάλη ταλαιπωρία. Και παρόλ' αυτά νικήσαμε 58-55, κερδίζοντας μία θέση στο Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης", για να καταλήξει:

" Με την κόρνα της λήξης τρέξαμε στα αποδυτήρια γιατί σε χρόνο μηδέν ο αγωνιστικός χώρος πλημμύρισε από αναπτήρες, κέρματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όλοι, εκτός από τον Μποντιρόγκα, ο οποίος πήρε την εκδίκησή του. Όχι μόνο βγήκε από το γήπεδο με τα χέρια σηκωμένα στον ουρανό, αλλά άρχισε κιόλας να επιστρέφει τα φτυσίματα στους θαρραλέους, που συνέχισαν να τον βρίζουν πρόσωπο με πρόσωπο. Είχε δίκιο, δεν είχα δει ποτέ κάτι παρόμοιο".

Η δύσκολη νύχτα και το προξενιό

Για να φτάσουμε μετά από αρκετά χρόνια στην παρουσία του στον Παναθηναϊκό. Εκεί αγαπήθηκε όσο λίγοι. Δεν είναι ψέμα. Η παρουσία του στο "τριφύλλι" συνδυάστηκε πάντως με κάποιες δύσκολες στιγμές για την προσωπική του ζωή. Όπως τότε που χώρισε με την πρώτη του σύζυγο. Δεν ήταν καλά, αναζητώντας παρέα για να περάσει εκείνο το δύσκολο βράδυ. " Μου τηλεφώνησε ο Ευθύμης Ρεντζιάς", σχολιάζει για να προσθέσει πως " του εξήγησα αυτό που μόλις είχε συμβεί και ήρθε αμέσως στο σπίτι μου. "Πάμε να πιούμε ένα ποτό, προφανώς και δεν προτιμάς να κάθεσαι εδώ και να μελαγχολείς, σωστά;" του είπε. Γνωρίζονταν άλλωστε από την κοινή τους θητεία στην Μπαρτσελόνα.

Με αυτά και με αυτά, " το ένα ποτό έφερε το άλλο και καταλήξαμε στο Rock and Roll, ένα διάσημο μπαρ στην Αθήνα. Αυτό το… ποτήρι γρήγορα μετατράπηκε σε πολλά ποτήρια. Ήταν τρεισήμισι τη νύχτα και βρισκόμουν ακόμα εκεί, έχοντας καταρρεύσει πάνω στο μπαρ, εντελώς μεθυσμένος". Όταν τα πράγματα έγιναν πραγματικά άσχημα. " Ο μπάρμαν με κούνησε για να με ξυπνήσει και μου είπε: "Ο προπονητής σου μόλις μπήκε μέσα. Σε είδε και έφυγε". Κι όλοι ξέρουν πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είναι από τους ανθρώπους που επιτρέπουν τέτοια γεγονότα.

Ο Σαρούνας πίσω από τον Γιασικεβίτσιους
INTIME SPORTS

Παρεμπιπτόντως, στο διάστημα που αγωνίστηκε στο "τριφύλλι" είχε μία πραγματικά δύσκολη αποστολή. Να πείσει τον Δημήτρη Διαμαντίδη να διασκεδάσει... σε κλαμπ! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της παραμονής του στον Παναθηναϊκό. Όσα γράφει για τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι χαρακτηριστικά: " Ήταν αδύνατον να τον πείσω να βγει από το σπίτι, παρά μόνο αν επρόκειτο να πάμε σε δύο εστιατόρια της αρεσκείας του", γράφει για να συνεχίσει εξηγώντας πως " εμένα μου αρέσει να πηγαίνω σε ένα μέρος που ονομάζεται Villa Mercedes, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να τον πάω εκεί. Μια - δυο φορές όμως δέχτηκε και η τύχη το έφερε έτσι, ώστε να γνωρίσει εκεί τη μέλλουσα γυναίκα του". Την έκανε δηλαδή τη δουλειά του, και με το παραπάνω!

Απ όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνετε πως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι πολλά περισσότερα από μια μπάλα μπάσκετ, ένα παρκέ και... πικ εν ρολ. Είναι ένας κοινός θνητός με πάθη και λάθη. Είναι όμως από τους πιο τυχερούς παίκτες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, γιατί έζησε σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του. Κι οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να τον δουν από κοντά στα καλύτερά του. Αυτά κι άλλα πολλά, θα θυμηθούν όσοι βρεθούν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Παρασκευής (13/11, 21:45) για την αναμέτρηση με τη Ζάλγκιρις.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ