EUROLEAGUE

Ο Πασκουάλ και η συνέπεια μετά από time out

Ο Πασκουάλ και η συνέπεια μετά από time out

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει μετατρέψει τον Παναθηναϊκό Superfoods σε μία από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της EuroLeague σε πόντους ανά κατοχή μετά από time out. Το Sport24.gr γράφει για τον 45χρονο τεχνικό και την επιρροή/παρέμβασή του στο παιχνίδι -με τη βοήθεια των στατιστικών.

Από την στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού Superfoods, ο Τσάβι Πασκουάλ είδε το όνομά του να μπαίνει ουκ ολίγες φορές στην ίδια πρόταση με το περίφημο " ο προπονητής των 100+ συστημάτων". Αρχικά επειδή αυτή ήταν η φήμη που τον συνόδευε στην Μπαρτσελόνα, εν συνεχεία -στις κακές στιγμές- για να... γίνει αντικείμενο ειρωνείας.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ουσία είναι πως ο 45χρονος τεχνικός έχει καταφέρει να βάλει την "υπογραφή" του στο "τριφύλλι" τον τελευταίο χρόνο. Το οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ πέρσι, ενώ φέτος παρουσιάζει ένα συμπαγές σύνολο, που καταφέρνει πλέον να κερδίζει ακόμη κι όταν ο Νικ Καλάθης λείπει από την εξίσωση. Οι "πράσινοι" έχουν καταφέρει να αποκτήσουν αγωνιστική ταυτότητα, αυτή που πρεσβεύει ο προπονητής τους. Με γρήγορο παιχνίδι στο μπροστινό μέρος του παρκέ, σκριν μακριά από την μπάλα και αμυντικές συνεργασίες που μετατρέπουν την ομάδα σε μία από τις καλύτερες της EuroLeague στο πίσω μέρος του παρκέ.

Εκτός αυτών, υπάρχει κάτι ακόμη στο οποίο ο Τσάβι Πασκουάλ έχει καταφέρει να μετατρέψει τον Παναθηναϊκό Superfoods σε πρωταγωνιστή. Την αποτελεσματικότητα μετά τα time outs. Η επιρροή του έμπειρου τεχνικού στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του μετά από κάθε διακοπή είναι σημαντική, κι αποτυπώνεται από τους αριθμούς στα παιχνίδια που έχουν δώσει μέχρις στιγμής οι "πράσινοι" στη διοργάνωση.

Η καταγραφή των αριθμών δείχνει πως ο Παναθηναϊκός Superfoods πετυχαίνει 1.35 πόντους ανά κατοχή μετά από time out, στο οποίο ακολουθούσε δική του επίθεση, την ώρα που οι δεκατέσσερις (14) αντίπαλοι που είχε ως τώρα (δηλαδή όλες οι ομάδες της EuroLeague, πλην της Βαλένθια) σημειώνουν μόλις 0.9 πόντους ανά κατοχή. Συνολικά, το "τριφύλλι" έχει σημειώσει 62 πόντους με 11/26 δίποντα, 9/13 τρίποντα και 13/14 βολές (σ.σ.: κερδισμένο φάουλ που έδινε βολές), την ώρα που έχει δεχθεί 43 πόντους με 13/34 δίποντα, 5/13 τρίποντα και 2/2 βολές.

Ο Πασκουάλ και η συνέπεια μετά από time out

Όπως είναι λογικό, ο αριθμός των κατοχών δεν είναι απόλυτα μοιρασμένος αφού εξαρτάται από την εξέλιξη του αγώνα και το ποιος προπονητής ήταν αυτός που ζητούσε το time out.

Το σημαντικό για τους "πράσινους" είναι η συνέπεια που παρουσιάζουν, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνουν τις επιθέσεις τους, όπως επίσης η αποτελεσματικότητα που παρουσιάζουν πίσω από τα 6μ75. Κι αυτό γιατί τα 9/13 τρίποντα δεν είναι ένα εντυπωσιακό -από μόνο του- νούμερο, αλλά πολύ περισσότερο από το γεγονός πως μιλάμε για σουτ τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία τους προέκυπταν μετά από κάποιο σύστημα ειδικών καταστάσεων που υποδείκνυε ο Τσάβι Πασκουάλ, με το σουτ να γίνεται υπό καλές προϋποθέσεις.

BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 1ïò ÔÅËÉÊÏÓ 2016-2017 / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Στο infographic μπορείτε να δείτε ανά αγώνα τι έκαναν ο Παναθηναϊκός Superfoods και οι αντίπαλοί του μετά από time out. Προσοχή: λαμβάνεται υπόψιν η πρώτη επίθεση κάθε ομάδας, μόνο όταν έχει ζητήσει ο πάγκος της το time out. Όχι γενικά.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι η τέταρτη πιο αποτελεσματική ομάδα της διοργάνωσης σε πόντους ανά κατοχή μετά από time out. Στην προκειμένη περίπτωση, εξετάζεται βέβαια η πρώτη επίθεση κάθε ομάδας μετά από time out (πάγκου ή τηλεοπτικό), οπότε το δείγμα είναι πολύ μεγαλύτερο και όχι τόσο ακριβές, αφού δεν είναι απαραίτητο ένας προπονητής να σχεδιάσει κάτι για την επίθεση, όταν μετά τη διακοπή η ομάδα του καλείται να αμυνθεί.

Όπως και να έχει όμως, επισημαίνεται μια τάση που υπάρχει κι η οποία δεν μπορεί να διαψευστεί.

Το "τριφύλλι" σημειώνει 1.05 πόντους ανά κατοχή μετά από time out, με 47/107 σουτ εντός παιδιάς (43.9%). Από αυτά τα 47 σουτ που έχουν βρει τον στόχο, το 55.1% έχει προκύψει μετά από ασίστ -αριθμός επίσης αρκετά υψηλός και πάνω από τον μέσο όρο της διοργάνωσης. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ βρίσκεται πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1.29 πόντοι/κατοχή), τη Ζάλγκιρις (1.17 πόντοι/κατοχή) και τη Χίμκι (1.07 πόντοι/κατοχή), που παρουσιάζονται ως οι πλέον αποτελεσματικές στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία.

Όπως επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μόλις το 10.9% των κατοχών μετά από time out καταλήγουν σε λάθος, κάτι που φέρνει το "τριφύλλι" στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που κάνει λάθος στο 10.4% των περιπτώσεων.

Ο Πασκουάλ και η συνέπεια μετά από time out
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μέσα σε ένα χρόνο, ο Τσάβι Πασκουάλ έχει καταφέρει να περάσει απόλυτα τα "θέλω" του στην ομάδα και αυτό φαίνεται στο παρκέ. Δεν είναι μόνο το γεγονός της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας στο σκοράρισμα μετά από time out, είναι η αγωνιστική κατεύθυνση και φιλοσοφία που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο παρκέ, όπως επίσης η πειθαρχία με την οποία αγωνίζονται φέτος οι "πράσινοι".

Παρά τα όποια ερωτηματικά και τα "ναι μεν, αλλά" που υπήρχαν στην αρχή της σεζόν και επαναφέρονται συχνά πυκνά στην κουβέντα (κυρίως μετά από ήττες), η ουσία είναι πως ο 45χρονος τεχνικός έχει δώσει ξεκάθαρη ταυτότητα στην ομάδα του και με αυτή πορεύεται. Το "τριφύλλι" παρουσιάζεται μέρα με τη μέρα καλύτερο στις δύο πλευρές του παρκέ, δείχνοντας ικανό να διαχειριστεί αγωνιστικές κρίσεις (βλ. ήττα από την ΑΕΚ στο Κύπελλο Ελλάδος) και προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία (βλ. τραυματισμός του Νικ Καλάθη).

Δείγμα της εμπιστοσύνης και του σεβασμού που εμπνέει εντός του συλλόγου ο Τσάβι Πασκουάλ είναι τα λόγια του Κρις Σίνγκλετον , ο οποίος στη συνέντευξη που είχε δώσει πριν από δύο εβδομάδες στο Sport24.gr είχε επισημάνει για τον προπονητή του πως " σχεδιάζει πάντα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Έχει πλάνο για τα πάντα, στο λέω ειλικρινά. Αν δεις πως ντύνεται, θα παρατηρήσεις πως είναι στην "τρίχα" πάντα, τα υπολογίζει όλα, με αυτή τη λογική στο λέω. Έχει σχέδιο και πλάνο για το παραμικρό. Είναι πανέξυπνος και αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Ο σχεδιασμός της τακτικής για έναν αγώνα είναι το στοιχείο του, κάνει τρομερή δουλειά. Προετοιμάζει το παραμικρό".

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ