EUROLEAGUE

Ο Κουτλουάι περιγράφει τον άθλο της Μπολόνια

Ο Κουτλουάι περιγράφει τον άθλο της Μπολόνια

Ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησαν στην κάμερα της Euroleague TV για την κατάκτηση του τίτλου στην Μπολόνια, το 2002, με τον πρώην "πράσινο" γκαρντ/φόργουορντ να σχολιάζει τους λόγους της επιτυχίας (video).

Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός "σόκαρε" την Κίντερ Μπολόνια, επικρατώντας στον τελικό της Euroleague (89-83). Ένα παιχνίδι που όλοι θεωρούσαν εξ αρχής χαμένο για το "τριφύλλι". Ή, καλύτερα, σχεδόν όλοι, αφού ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με όσα έγιναν στο παρκέ και χάρισαν στον Παναθηναϊκό τον τρίτο (από τους συνολικά έξι) ευρωπαϊκό του τίτλο.

" Όταν πήγαμε στη Μπολόνια, κανείς δεν πίστευε ότι θα διεκδικήσουμε το τρόπαιο. Είχαμε όμως πολύ καλή ομάδα κι έναν εξαιρετικό προπονητή. Πιστεύαμε στους εαυτούς μας", ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Ιμπραΐμ Κουτλουάι στην κάμερα της Euroleague TV, όταν κλήθηκε να περιγράψει το κλίμα που υπήρχε πριν οι παίκτες του "τριφυλλιού" φτάσουν στην ιταλική πόλη για το Final Four, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να προσθέτει πως " θυμάμαι ότι πριν το Final Four όλοι μιλούσαν για την Κίντερ Μπολόνια, ότι ήταν το φαβορί γιατί έπαιζε εξαιρετικά όλη τη χρονιά".

Η ιστορία που συνοδεύει τον "Ίμπο" είναι κάτι παραπάνω από ξεχωριστή αφού πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο που αγωνίστηκε στη χώρα μας. Μαζί ήταν αυτός που "έγραψε ιστορία" για το μπάσκετ της χώρας του, με την κατάκτηση του τροπαίου στην Μπολόνια, όντας ο πρώτος που τα κατάφερε.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν πήγε κόντρα στα προγνωστικά αφού, αφήνοντας εκτός στόχων την ομάδα του Έτορε Μεσίνα, η οποία " ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών, αλλά εμείς την κερδίσαμε στην έδρα της", θυμάται, για να εξηγήσει πως " από αυτό προκύπτει πως η επιτυχία ήταν... διπλή".

Ο Κουτλουάι περιγράφει τον άθλο της Μπολόνια

Για να τα καταφέρει πάντως το "τριφύλλι" χρειάστηκε να επιστρέψει από το -8 του ημιχρόνου. " Στο τρίτο δεκάλεπτο παίξαμε εξαιρετικό μπάσκετ, όλοι ήταν υπέροχοι. Θυμάμαι τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον Τζόνι Ρότζερς, τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς και φυσικά τον Ντέγιαν Μποντίρογκα να κάνουν ό,τι μπορούν", τόνισε ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι. Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ξεκαθαρίζει πως " δεν θυμάμαι ποια ήταν ακριβώς η διαφορά", για να επισημάνει πως " το ότι γυρίσαμε το παιχνίδι δείχνει ότι είχαμε δύναμη και πίστη. Δεν σταματήσαμε να "δουλεύουμε" το παιχνίδι για να αλλάξουμε τα πράγματα και να κατακτήσουμε την Euroleague".

Παρεμπιπτόντως, σε εκείνον τον τελικό ο "Ίμπο" πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του με την πράσινη φανέλα. Για του λόγου το αληθές είχε 22 πόντους (με 3/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 4/6 βολές) και 5 ριμπάουντ σε 37'00'' συμμετοχής, την ώρα που πέτυχε ένα καθοριστικό τρίποντο στα 45'', για να δώσει προβάδισμα πέντε πόντων στον Παναθηναϊκό. Πέραν της αδιαμφισβήτητης ποιότητάς του, υπήρχε κάτι ακόμη που έπαιξε τον ρόλο του για να κάνει τόσο σπουδαία πράγματα. Η κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς λίγο πριν την έναρξη του τελικού.

" Μου είπε πρόσωπο με πρόσωπο: "αυτός είναι ο τελικός και θα δείξεις ποιος είσαι". Μου έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη. Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά τα λόγια του με βοήθησαν ακόμη περισσότερο. Κι έτσι άρχισα να βάζω τα σουτ", σχολίασε για να προσθέσει πως " όλα τα παιδιά παίξαμε εξαιρετικά, ήμασταν πολύ συμπαγείς".

Ο Κουτλουάι περιγράφει τον άθλο της Μπολόνια

Πριν ολοκληρώσει με όσα είχε να πει, ρωτήθηκε αν νιώθει δικαιωμένος με την απόφασή του να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, Η απάντησή του ήταν προφανής, αφού όχι απλά δεν μετανιώνει (αλίμονο), αλλά θα έκανε ξανά το ίδιο. " Πριν πάω στον Παναθηναϊκό ήξερα ότι κάποια στιγμή θα κατακτήσω τον τίτλο. Την πρώτη μου χρονιά το κατάφερα. Κοιτώντας πίσω, βλέπω ότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για μένα. Έκανα σωστά που επέλεξα να παίξω στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό", απάντησε.

Πήγε στον Παναθηναϊκό κι έγραψε ιστορία με την πράσινη φανέλα. Αυτός ήταν ο "Ίμπο" που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους του "τριφυλλιού", την ώρα που το όνομά του βρίσκεται μεταξύ αυτών που χάρισαν στην ελληνική ομάδα έναν από τους πιο "αντρίκιους" τίτλους στην ιστορία της Euroleague.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ