EUROLEAGUE

Νέμανια Νέντοβιτς: Ο Παναθηναϊκός τζογάρει, γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο

Serbia's Nemanja Nedovic (11) drives to the basket as United States' DeMarcus Cousins (12) and United States' Kyle Lowry (7) defend during the men's gold medal basketball game at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 21, 2016. (AP Photo/Eric Gay)
Serbia's Nemanja Nedovic (11) drives to the basket as United States' DeMarcus Cousins (12) and United States' Kyle Lowry (7) defend during the men's gold medal basketball game at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 21, 2016. (AP Photo/Eric Gay) AP PHOTO/ERIC GAY

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποφάσισε να... τζογάρει με τον Νέμανια Νέντοβιτς, ένα ρίσκο που άξιζε να πάρει. Οι έξι τραυματισμοί σε μία διετία και τα (δυνατά) πόδια που τον έκαναν αυτό που είναι. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοίνωσε το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου την απόκτηση του Νέμανια Νέντοβιτς (29, 1μ91) για τον επόμενο χρόνο. Μία είδηση που -προφανώς- δεν προκάλεσε εντύπωση, αφού εδώ και αρκετές ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι οι δύο πλευρές τα έχουν βρει σε όλα. Πλέον, με το τριφύλλι στο στήθος, ο 29χρονος έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναφέρει το κασέ του στις τιμές που βρισκόταν πριν από δύο χρόνια, όταν υπέγραψε στην Αρμάνι Μιλάνο. Μία υγιής και σταθερή σεζόν (με καλά νούμερα προφανώς) θα συνεπάγεται την ευκαιρία του να διεκδικήσει εκ νέου μεγάλα συμβόλαια σε ένα χρόνο. Μία ανάγκη στην οποία "πάτησε" κι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, όταν τον προσέγγισε. Το γεγονός πως οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν μόνο για ένα χρόνο, δεν είναι τυχαίο...

ΕΞΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Μετά από μία σπουδαία τριετία στην Ουνικάχα Μάλαγα, ο Νέμανια Νέντοβιτς υπέγραψε το καλοκαίρι του 2018 ένα πλουσιπάροχο διετές συμβόλαιο (αντί 2.200.000 ευρώ) με την Αρμάνι Μιλάνο, με τη φιλοδοξία να κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά στην καριέρα του. Στην πράξη όμως, δεν τα κατάφερε. Όχι γιατί δεν είχε την ποιότητα, αλλά γιατί ήταν επιρρεπής σε τραυματισμούς. Μέσα σε δύο σεζόν επί ιταλικού εδάφους, μπήκε στο ιατρικό δελτίο της Αρμάνι Μιλάνο έξι (6) φορές, για να παίξει εν τέλει σχεδόν στα μισά παιχνίδια του ιταλικού συλλόγου στην EuroLeague (51.6%).

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται τον Νοέμβριο του 2018, με μία θλάση στους προσαγωγούς που τον κράτησε εκτός δράσης για περίπου ένα μήνα. Ακολούθησαν άλλες πέντε περιπτώσεις που τον υποχρέωσαν να μείνει στα "πιτς" για σημαντικό χρονικό διάστημα (από ένα έως τρεις μήνες, ανάλογα το πρόβλημα), με βασικότερη όλων την αρθροσκόπηση που έκανε το περσινό καλοκαίρι.

Αναλυτικά το injury report του Νέμανια Νέντοβιτς στην Αρμάνι Μιλάνο

2018 (Νοέμβριος): προσαγωγοί

2019 (Απρίλιος): προσαγωγοί

2019 (Απρίλιος): γόνατο

2019 (Αύγουστος): γόνατο (μηνίσκος)

2019 (Δεκέμβριος): μυϊκό πρόβλημα στο πόδι

2019 (Δεκέμβριος): τετρακέφαλος

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ "ΓΑΜΟ"

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει μπει σε μια νέα εποχή, πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αποχώρηση του ηγέτη κι αρχηγού του (Νικ Καλάθης), αλλά κυρίως με την οικονομική πολιτική που είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει ο σύλλογος την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Είναι προφανές πως αν ο Νέμανια Νέντοβιτς ήταν υγιής την τελευταία διετία (ή τουλάχιστον τα προβλήματα τραυματισμών ήταν μικρότερου μεγέθους), δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσει το τριφύλλι να τον διεκδικήσει.

Για να γίνει ο "γάμος", ο 29χρονος γκαρντ έπρεπε να κατεβάσει το κασέ του στο μισό (περί τις 500.000 ευρώ θα είναι ο μισθός του). Το έκανε για μια -και μόνο- σεζόν, με τη φιλοδοξία να αποδείξει ότι είναι... σιδερένιος, κι εν συνεχεία να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο αντίστοιχο με αυτό που είχε στην Αρμάνι Μιλάνο. Εν προκειμένω, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τους πράσινους κατέστησαν αυτό το deal ιδιαίτερα συμφέρον. Για όλους.

ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ

Από τα πρώτα κιόλας βήματα της καριέρας του, ο Νέμανια Νέντοβιτς θεωρήθηκε στη Σερβία ως βασικός υποψήφιος για να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Κι αυτό γιατί ξέφευγε πολύ από τον μέσο όρο αθλητικότητας των περιφερειακών που παρήγαγε η χώρα τα τελευταία χρόνια -μαζί με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους.

Δεν τα κατάφερε όμως, δίχως αυτό να σημαίνει πως... πήγε πίσω. Το κάθε άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει βασίσει το παιχνίδι του σε δύο βασικά χαρακτηριστικά: τα δυνατά πόδια του και την έκρηξη. Δεν έχει ενδοιασμούς για να πάει μέχρι μέσα, δεν φοβάται το μπλοκ ή τη σωματική επαφή με τον αντίπαλο ψηλό. Είναι (διαχρονικά) τόσο καλά γυμνασμένος τόσο στα πόδια όσο και στον κορμό, που αντέχει τους κραδασμούς και ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί κάθε περίσταση.

Γι αυτό κιόλας, οι τραυματισμοί στα πόδια την τελευταία διετία τον πήγαν τόσο πίσω. Του "έσβησαν" το βασικότερο πλεονέκτημά του.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ

Είναι σαφές πως ο Γιώργος Βόβορας κατέληξε στον πρώην παίκτη της ιταλικής ομάδας, θέλοντας να του δώσει τον ρόλο του βασικού δυαριού (με τον Μάρκους Φόστερ να έρχεται από τον πάγκο). Πόνταρε στο ταλέντο, την εμπειρία και τη... δίψα του για να επιστρέψει εκεί που ήταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Πρόκειται άλλωστε για κόμπο γκαρντ, που μπορεί να περάσει κάποια λεπτά στο "1" -δίχως όμως αυτή να είναι βασική συνθήκη χρησιμοποίησής του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγωνιστικές του συνήθειες, έχει ως βασική επιδίωξη την δράση μέσα από το πικ εν ρολ. Δεν περιμένει από την υπόλοιπη ομάδα να δημιουργήσει για εκείνον τις περιστάσεις προκειμένου να βρει πεδίο δράσης και εκτέλεσης. Του αρέσει να παίρνει πρωτοβουλίες, να (καθ)οδηγεί την επίθεση και μέσα από το δικό του παιχνίδι να "ανοίγει" την αντίπαλη άμυνα, για να βρεθούν ελεύθερα σουτ για την ομάδα. Ταυτόχρονα όμως, είναι επιρρεπής στο λάθος σε πολλές περιπτώσεις που επιχειρεί να "χτυπήσει" την αντίπαλη άμυνα μέσα από το πικ εν ρολ.

Είναι ενδεικτικό πως το 2018/19 που το 1/3 των κατοχών του στην EuroLeague εκδηλώθηκε μέσα από το πικ εν ρολ, έκανε λάθος στο 26.7% των περιπτώσεων. Ποσοστό που έπεσε την επόμενη χρονιά (18.7%), σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρείται "καλό" για έναν παίκτη αυτού του επιπέδου.

A RISK WORTH TAKING

Η απόκτησή του 29χρονου γκαρντ από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ έχει την ταμπέλα του "ρίσκου" να τη συνοδεύει. Όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τον Μάρκους Φόστερ (λόγω της απειρίας από το υψηλότερο επίπεδο). Η περίπτωση του Νέμανια Νέντοβιτς αξίζει όμως το... τζογάρισμα, αφού μπορεί να αλλάξει σημαντικά την αγωνιστική εικόνα των πρασίνων -εφόσον βέβαια είναι υγιής.

Παρένθεση. Όταν οι παίκτες που κοιτάζει αυτή την στιγμή το τριφύλλι δεν είναι από το πρώτο ή το δεύτερο ράφι της EuroLeague, είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και να θεωρείται ρίσκο η επιλογή τους. Από την άλλη, αυτό δεν προδικάζει κάτι, ούτε διαγράφει τη δυνατότητα που έχουν οι νεοαποκτηθέντες παίκτες να επιδράσουν σημαντικά στο παιχνίδι των πρασίνων την επόμενη σεζόν. Κι η Ζάλγκιρις άλλωστε, στο ίδιο μοτίβο λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια. Έψαχνε παίκτες που δεν βρίσκονται ακόμη στο πρώτο ή το δεύτερο ράφι της διοργάνωσης, αλλά έδειχναν ικανοί να τα καταφέρουν. Κλείνει η παρένθεση.

Από εδώ και πέρα, η προσοχή επικεντρώνεται στο θέμα του βασικού πόιντ γκαρντ, με τον Νικολάς Λαπροβίτολα να είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο για να μετακομίσει στο ΟΑΚΑ. Οι δύο πλευρές τα έχουν βρει σε οικονομικό επίπεδο, όσο όμως αργεί ο ίδιος να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση αποχώρησης από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τόσο θα μεγαλώνει η αγωνία. Όχι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει εν τέλει στην ισπανική ομάδα, όσο ότι μπορεί να προκύψει ανταγωνιστής στο "παρά ένα" που θα του δώσει περισσότερα (σ.σ.: η Μακάμπι, που επίσης περιμένει... στη γωνία).

AP Photo/Eric Gay

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ