ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπουντούτσνοστ - Παναθηναϊκός 67-72: Επιβίωση στην Ποντγκόριτσα

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Παππάς βγήκε μπροστά και με τους Καλάθη - Παπαπέτρου - Τόμας να τον ακολουθούν, οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε δύσκολη εκτός έδρας νίκη (72-67) επί της Μπουντούτσνοστ πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Με τρία εντός έδρας ματς στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, με το ρεκόρ στο 2-2 και με την ήττα από τη Ζάλγκιρις Κάουνας να μην έχει ξεχαστεί, ο Παναθηναϊκός ήταν αναγκασμένος να ταξιδέψει στην Ποντγκόριτσα για να κερδίσει τη "μικρή" Μπουντούτσνοστ. Ο Τσάβι Πασκουάλ ήξερε ότι η αποστολή της ομάδας του δεν ήταν εύκολη, προσπάθησε να πείσει τους παίκτες του πως οι Μαυροβούνιοι θα είναι "σκληρά καρύδια" και δικαιώθηκε.

Για τρία δεκάλεπτα οι Πρωταθλητές Ελλάδας πάλευαν με τους εαυτούς τους. Όταν οι Γκιστ - Τόμας - Λεκαβίτσιους τα τρίποντα και η διαφορά άνοιξε, τα πράγματα έγιναν πιο απλά και έστω και χωρίς να παίξουν καλό μπάσκετ στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, οι πράσινοι πήραν το αποτέλεσμα (72-67) που είχαν τεράστια ανάγκη για να αποφύγουν μια γκέλα που δύσκολα θα "μάζευαν" στη συνέχεια της χρονιάς.

Καθοριστική η συμβολή του Νίκου Παππά που λειτούργησε ως δεύτερος δημιουργός πίσω από τον Νικ Καλάθη, αποτελεσματικός μετά το έρμπολ ο Ντεσόν Τόμας, έκανε βήματα προς τα εμπρός ο Γιώργος Παπαγιάννης, στους διακριθέντες και ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Τα εύκολα μόλις τελείωσαν για την ομάδα του Πασκουάλ, που έχει μπροστά της το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (εντός έδρας) και τις αναμετρήσεις με τις Αναντολού Εφές (εκτός), Μπαρτσελόνα (εντός), Μπασκόνια (εκτός), Χίμκι (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός).

Διαβάστε εδώ την κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού

Ο MVP

Ο Νίκος Παππάς είδε τα 19 πρώτα λεπτά από την άκρη του πάγκου και μέχρι την τέταρτη περίοδο ο ρόλος του ήταν εντελώς συμπληρωματικός. Εκεί, όμως, που ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από το step-up κάποιου παίκτη του, ο Έλληνας γκαρντ βγήκε μπροστά. Έπαιξε με υπομονή, έψαξε και βρήκε τους ελεύθερους συμπαίκτες του, βοήθησε τον Ντεσόν Τόμας να βρει ρυθμό με τα περιφερειακά σουτ, λειτούργησε άψογα ως πλέι μέικερ, έπαιξε καλές προσωπικές άμυνες, κέρδισε φάουλ, έβαλε τις βολές, ροκάνισε το χρονόμετρο και έδειξε ότι ίσως είναι αυτός ο παίκτης που χρειάζεται ο Τσάβι Πασκουάλ για να υποστηρίξει τον Νικ Καλάθη.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Το double-double του Άλεν Όμιτς (16 πόντοι, 7/10 δίποντα, 10 ριμπάουντ) έδειξε για ακόμα μία φορά το "θέμα" που έχει ο Παναθηναϊκός απέναντι στους καλούς σέντερ της EuroLeague. Ο Κιθ Λάνγκφορντ έμεινε άποντος, για πρώτη φορά μάλιστα από τις 10 Νοεμβρίου 2011 (Αναντολού Εφές - Μακάμπι Τελ Αβίβ), ενώ τα 17 λεπτά του Γιώργου Παπαγιάννη συνιστούν ρεκόρ καριέρας για τον νεαρό ψηλό στη διοργάνωση! Δεν είχε παίξει ποτέ περισσότερα από 12.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Γκιστ, Λάσμε στο αρχικό του σχήμα, ο Παναθηναϊκός έδωσε έμφαση στην άμυνα και με τον Θανάση να βγάζει τρομερή ενέργεια και στις δύο άκρες του παρκέ, μπήκε από νωρίς στον ρόλο του οδηγού. Μέχρι το τρίποντο του Ιβάνοβιτς (11-9 στο 7'), η Μπουντούτσνοστ έδειχνε αρκετά... φοβισμένη, απέναντι στους πράσινους που δυσκολεύονταν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα και να βρουν τον ελεύθερο παίκτη. Η είσοδος του Παπαπέτρου και η υπομονή του Καλάθη κράτησαν την ομάδα του Πασκουάλ όρθια (13-16 στο 9'), πριν ο Τόμας πάρει το ελεύθερο τρίποντο από την κορυφή για το 15-21 στο 11' και βάλει και δεύτερο για το +9 λίγο μετά.

Το δίδυμο των Γκιστ - Λάσμε στα πρώτα λεπτά οδήγησε τον Πασκουάλ στον Παπαγιάννη και ο νεαρός Έλληνας διεθνής είχε ένα πολύ ποιοτικό πεντάλεπτο στη δεύτερη περίοδο, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Δίχως να κάνει κάτι τρομερό, ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση και συγκεντρωμένος στην άμυνα, κράτησε τον Παναθηναϊκό μπροστά με τον Παπαπέτρου, όμως το ματς δεν είχε ποιότητα στο δεύτερο δεκάλεπτο και το 31-31 του πρώτου μέρους ήταν αποτέλεσμα που "ενοχλούσε" το μάτι κάθε φίλου των πρασίνων. Με 2/8 τρίποντα και τους Λάνγκφορντ, Λάσμε, Γκιστ, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Μήτογλου σε... άλλο γήπεδο, η "μικρή" Μπουντούτσνοστ είχε αρχίσει να πιστεύει στο μίνι θαύμα.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Καλάθης μπήκε με φόρα στο δεύτερο μέρος, ήθελε να ανεβάσει το τέμπο, δεν κατάφερε όμως πολλά καθώς οι γηπεδούχοι έμειναν όρθιοι με τον Άλεν Όμιτς να κυριαρχεί και τον Γκόρντιτς να βάζει τρίποντο για το 38-35 στο 24'. Ο κόσμος μπήκε στην εξίσωση, ο Τζάκσον έβαλε το πρώτο του καλάθι για το 41-38, ο Παναθηναϊκός ήταν βιαστικός, απρόσεκτος, νευρικός χωρίς να υπάρχει λόγος. Δύο τρίποντα του Λοτζέσκι έμοιαζαν με... φιλιά της ζωής (για το 38-38 και το 41-41) στον Καλάθη που ήταν απελπιστικά μόνος, αλλά έκανε τη δουλειά είτε με σκορ, είτε με δημιουργίες μέχρι ο Γκιστ να πετύχει στο 29' τρίποντο από την κορυφή για το 46-50.

Τόμας και Λεκαβίτσιους έκαναν το ίδιο στις αρχές της τέταρτης, η διαφορά πήγε στους επτά (49-56) με τον Παππά στον ρόλο του δημιουργού και ο Πασκουάλ αισθανόταν πλέον πιο ήρεμος. Ο τρόπος με τον οποίο έφτιαχνε ο Παππάς τα σουτ των συμπαικτών του ήταν εκπληκτικός, εκείνος έκλεψε και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 53-65 στο 35', εκείνος έκρινε το ματς μαζί με τον Παπαπέτρου που πρώτα κάρφωσε κι έπειτα σκόραρε από την περιφέρεια για το +13 στο 36'. Όσο κι αν προσπάθησε στα τελευταία λεπτά η Μπουντούτσνοστ, το ματς είχε μπει σε μια φυσιολογική ροή, ο Όμιτς αστόχησε εξ' επαφής με το σκορ στο 67-71, ο Παππάς έβαλε στη συνέχεια τις βολές κι ο Παναθηναϊκός έφυγε από τη Χάλα Μοράτσα με τη νίκη πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: 4924 θεατές βρέθηκαν στη Χάλα Μοράτσα που δεν γέμισε.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκαρσία, Ρότσα, Πάντερ

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-18, 31-31, 47-50, 67-72

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ (Τζίκιτς): Τζάκσον 6 (0/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα), Ιβάνοβιτς 12 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Σέχοβιτς, Ερλ Κλαρκ 9 (1), Μπάροβιτς 7 (3/8 δίποντα σε 9:58), Κότι Κλαρκ 2, Γκόρντιτς 7 (1/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Ίλιτς 6, Όμιτς 16 (7/10 δίποντα, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Πόποβιτς 2

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Τόμας 14 (4/5 τρίποντα), Λάνγκφορντ, Παπαγιάννης 6, Λάσμε 2, Παπαπέτρου 13 (4/7 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παππάς 6 (1/2 δίποντα, 4/6 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο), Γκιστ 5 (1), Λεκαβίτσιους 3 91), Λοτζέσκι 8 (2), Καλάθης 10 (5/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα), Αντετοκούνμπο 5, Μήτογλου

Τα ομαδικά στατιστικά της Μπουντούτσνοστ: 21/46 δίποντα, 6/16 τρίποντα, 7/13 βολές, 35 ριμπάουντ (20 αμυντικά - 15 επιθετικά), 15 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 14 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 19/36 δίποντα, 9/20 τρίποντα, 7/12 βολές, 31 ριμπάουντ (23 αμυντικά - 8 επιθετικά), 19 ασίστ, 10 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 12 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Η Μπουντούτσνοστ θα μείνει στην Ποντγκόριτσα για να υποδεχθεί την επόμενη Παρασκευή (9/11) τη Ζάλγκιρις Κάουνας, ενώ ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί την ίδια μέρα τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ