EUROLEAGUE

Η πραγματική επιστροφή του Μάικ Τζέιμς

30/03/2018 Panathinaikos Vs Valencia for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
30/03/2018 Panathinaikos Vs Valencia for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium, in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Μάικ Τζέιμς έγινε μέσα σε δύο μήνες από εξιλαστήριο θύμα σε κομβικό παράγοντα για το πλεονέκτημα έδρας. Το Sport24.gr αναλύει την παρουσία του 28χρονου γκαρντ, τις αλλαγές πλεύσης των "πρασίνων" και την επιστροφή του Τσάβι Πασκουάλ σε συγκεκριμένη συνθήκη για το "κλείσιμο" των αγώνων.

Από ήρωας σε εξιλαστήριο θύμα και από αυτό στον άνθρωπο που έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στον Παναθηναϊκό Superfoods. Ο Μάικ Τζέιμς ήταν το πρόσωπο των τελευταίων δύο μηνών για το "τριφύλλι", μετά την επιστροφή του στο ΟΑΚΑ.

Έκανε περισσότερο καλό ή κακό; Τι άλλαξε από την επανεμφάνισή του στο rotation; Πως επιχείρησε να τον εντάξει σε αυτό ο Τσάβι Πασκουάλ και τι έγινε στην πορεία; Μπορεί ως "δυάρι" και πόσο επηρεάζει τον Νικ Καλάθη;

Το Sport24.gr εστίασε σε όσα έδειξε ο 28χρονος γκαρντ στη δεύτερη θητεία του στο "τριφύλλι", λίγο πριν από τις μονομαχίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα playoffs της EuroLeague.

Η "ΒΙΑΙΗ" ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ROTATION

Από την στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ ήξερε με ποιον συνεργάζεται, γνώριζε τα "συν" και τα "πλην" του, θέλησε να τον βάλει άμεσα στο rotation. Ζύγισε τις καταστάσεις, θεωρώντας πως η παρουσία του στην αρχική πεντάδα του αγώνα με τη Χίμκι (του πρώτου μετά την επιστροφή του) θα φέρει περισσότερα κέρδη παρά ζημιές. Στην πράξη δεν δικαιώθηκε σε πρώτο χρόνο, δεδομένου ότι ο παίκτης έμοιαζε να μπαίνει βίαια στο rotation, αλλάζοντας σημαντικά τις ισορροπίες εντός της ομάδας. Οι χρόνοι άλλαξαν (λογικό), αλλά πάνω απ όλα διαφοροποιήθηκε άμεσα ο τρόπος επιθετικής κατεύθυνσης του "τριφυλλιού", το οποίο -εκείνη την περίοδο- είχε "μία μέσα, μία έξω" τον Ματ Λοτζέσκι.

Δεδομένου ότι ο 45χρονος τεχνικός αποφάσισε να μην ανακατέψει την τράπουλα στο πρωτάθλημα, επένδυσε στους αγώνες της EuroLeague για να εντάξει το νέο μέλος της ομάδας. Ενδεχομένως να υπερεκτίμησε την ταχύτητα με την οποία ο Μάικ Τζέιμς θα έμπαινε στη λογική του, μετά από οκτώ μήνες στο ΝΒΑ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ

Η παρουσία του στην αρχική πεντάδα των αγώνων σήμαινε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο "χτυπούσε" ο Παναθηναϊκός Superfoods. Θυμίζουμε ότι στην πλειοψηφία των αγώνων της EuroLeague, το "τριφύλλι" άρχιζε με ψηλή πεντάδα, αφού στο "2" τοποθετούνταν ο Ματ Λοτζέσκι. Από την στιγμή λοιπόν που ο Μάικ Τζέιμς προωθήθηκε στη θέση του "δυαριού", έπρεπε οι "πράσινοι" να αλλάξουν ρότα. Εγκατέλειψαν τα σκριν μακριά από την μπάλα (σ.σ.: κατά βάση κάθετα και διαγώνια), εστίασαν σε αυτά που γίνονταν πάνω σε αυτή και στην κίνηση του Θανάση Αντετοκούνμπο στην τελική γραμμή.

30/03/2018 Panathinaikos Vs Valencia for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
30/03/2018 Panathinaikos Vs Valencia for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium, in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Superfoods εμπιστεύτηκε τους "παλιούς", αποσυμπίεσε τον 28χρονο γκαρντ (ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις έδειχνε να μην έχει τη σιγουριά της περσινής σεζόν) και από εκεί κι έπειτα όλα πήραν τον δρόμο τους.

Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗ

Η κουβέντα που αφορούσε στη δυνατότητα συνύπαρξής του με τον Νικ Καλάθη στην πεντάδα ως βασική αγωνιστική συνθήκη της ομάδας (κι όχι ως plan b) ήρθε πολύ γρήγορα. Τα αποτελέσματα και η εικόνα του Παναθηναϊκού Superfoods έπαιξαν ρόλο σε αυτό, αφού ήταν σαφές πως σε αρκετές περιπτώσεις ο Μάικ Τζέιμς θεωρήθηκε ως ο βασικός "υπεύθυνος" για την καθίζηση του συνόλου.

Σε ένα κρίσιμο -για την ελληνική ομάδα- σημείο, κι ενώ ήρθε η εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, είδαμε τον Τσάβι Πασκουάλ να απλώνει ασπίδα προστασίας για τον παίκτη του. Στο πρώτο... ξέσπασμά του επί ελληνικού εδάφους , επεσήμανε ότι είναι λάθος όλοι να εστιάζουν σε ένα πρόσωπο για να του φορτώσουν όλα τα κακώς κείμενα.

" Όταν παίξαμε στην Μπάμπεργκ και χάσαμε με είκοσι πόντους, τότε τι έφταιγε; Κάθε φορά κάτι φταίει, κάτι πρέπει να βρούμε. Σε κάθε ήττα, πρέπει να βρούμε κάτι για να πούμε ότι φταίει. Εγώ φταίω, εγώ παίρνω την ευθύνη. Μην πάτε να σπρώξετε την ευθύνη σε κάποιον παίκτη, σε κάποιον μεμονωμένα. Εγώ είμαι εδώ, εγώ είμαι υπεύθυνος για την ομάδα. Μην εστιάζετε συγκεκριμένα σε παίκτες", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κι αυτή είναι η ουσία, αφού με εξαίρεση το παιχνίδι απέναντι στη Χίμκι (κι εν μέρει αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό), οι αριθμοί του Νικ Καλάθη δεν άλλαξαν παρά ελάχιστα από την στιγμή που είχε στο πλευρό του τον Μάικ Τζέιμς. Μέχρι την επιστροφή του 28χρονου γκαρντ στο ΟΑΚΑ, ο ηγέτης των "πρασίνων" είχε 12.6 σουτ ανά αγώνα, μαζί με 8.5 ασίστ και 2.3 λάθη, ενώ από την στιγμή που βρέθηκαν μαζί στο παρκέ (στους οκτώ αγώνες που ακολούθησαν μέχρι την ολοκλήρωση της regular season) οι αντίστοιχοι μέσοι όροι του ήταν 12.3 σουτ, 7.4 ασίστ και 2.5 λάθη. Μικρό το... κακό, δηλαδή.

ΤΟ (ΔΥΝΑΤΟ) ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ

Ένα πράγμα δεν άλλαξε στο ελάχιστο σε σχέση με το πρώτο πέρασμά του Μάικ Τζέιμς. Η ικανότητά του να τελειώνει τις φάσεις με το δεξί χέρι. Με ακόμη μεγαλύτερη ροπή προς αυτό, ο βραχύσωμος γκαρντ επιχειρεί σε κάθε περίσταση να "χτυπήσει" την αντίπαλη άμυνα.

Στα δύο πρώτα παιχνίδια του, τον είδαμε να επιμένει στο περιφερειακό σουτ. Δείγμα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς, η οποία όμως δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχα καλά ποσοστά. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 34% που είχε πέρσι στα σουτ τριών πόντων, φέτος έχει κατρακυλήσει στο 16.7% (7/42). Κι αν στην αρχή δοκίμαζε την τύχη του ξανά και ξανά, σε πείσμα της... λογικής κάποιες φορές, στην πορεία άλλαξε προτεραιότητα.

Επέστρεψε σε αυτό που ξέρει και τον έχει μετατρέψει σε έναν από τους πιο ικανούς κοντούς της EuroLeague: τη διείσδυση. Σχεδόν αποκλειστικά από τον δεξί διάδρομο. Κι αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να τον χαρακτηρίσει προβλέψιμο, στην πράξη οι αντίπαλες ομάδες δεν παρουσιάστηκαν τόσο έτοιμες για να το αντιμετωπίσουν. Κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, για παράδειγμα, τα δύο τελευταία καλάθια του προήλθαν από παρόμοιες φάσεις.

Ένας με έναν από τον δεξιό διάδρομο.

20/03/2018 Panathinaikos Vs Crvena Zvezda, for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium in Athens - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
20/03/2018 Panathinaikos Vs Crvena Zvezda, for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18, in OAKA Stadium in Athens - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Κι αφού σταδιακά αφομοιώθηκε από το σύστημα και αφομοίωσε τη νέα κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει, ξαναπήρε την σκυτάλη για το "κλείσιμο" των αγώνων. Το παιχνίδι απομόνωσης είναι τόσο απλό όσο και περίπλοκο για μια ομάδα, αν δεν έχει τα κατάλληλα υλικά για να το υποστηρίξει. Μέχρι πρότινος δεν ήταν στα... φόρτε του Παναθηναϊκού Superfoods μια τέτοια επιλογή για το φινάλε, έγινε όμως από την στιγμή που υπάρχει ο Μάικ Τζέιμς.

Κι εκείνος, μετά από ένα λάθος που κόστισε τη νίκη (στην εκπνοή) κόντρα στον Ολυμπιακό, πήρε τέσσερις τέτοιες κατοχές απέναντι σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Αρμάνι Μιλάνο, έχοντας το απόλυτο.

Δεν είναι τυχαίο πως από τις τέσσερις επιθέσεις που έκανε στα τελευταία δευτερόλεπτα των δύο εκτός έδρας αγώνων, στις τρεις προηγήθηκε τάιμ άουτ. Δείγμα της εμπιστοσύνης με την οποία τον περιβάλει ο Τσάβι Πασκουάλ, αλλά και της γενικότερης αποδοχής στην ικανότητά του στο συγκεκριμένο κομμάτι. Έβαλε τα δύο τελευταία καλάθια στη Menora Mivtachim Arena, αλλά κι αυτά που έδωσε το προβάδισμα στο "τριφύλλι" στο Mediolanum Forum σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι πάλι "εδώ" ψυχή τε και σώματι, ο Παναθηναϊκός Superfoods βρήκε τις απαντήσεις που έψαχνε μετά την απόκτησή του και τώρα -κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης- καλείται να αποτελέσει το "έξτρα" που ψάχνει το "τριφύλλι" προκειμένου να επιστρέψει στο Final Four μετά από πέντε διαδοχικές απουσίες.

Photo Credits: Tourette Photography

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ