EUROLEAGUE

Η νίκη της λογικής και της στόχευσης

Η νίκη της λογικής και της στόχευσης

Ο Παναθηναϊκός Superfoods επέστρεψε, με το "μήνυμα" του Τελ Αβίβ να έχει πολλούς παραλήπτες. Η ατάκα του Τσάβι Πασκουάλ, η σημασία της σωστής επίθεσης, η αντίθεση στο transition και το "my way or the highway".

Ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι πάλι "εδώ", ξανασυστήθηκε στην EuroLeague και πλέον απορρέει αυτοπεποίθηση, σιγουριά και πνευματική σκληράδα. Το παιχνίδι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ μπορεί να μην ήταν εξίσου κομβικό από βαθμολογικής άποψης όσο εκείνο με την Ουνικάχα Μάλαγα πριν από μια εβδομάδα, αποτελούσε όμως ένα πολύ δυνατό τεστ. Όχι για το σήμερα, αλλά για το αύριο. Γι αυτά που έρχονται και θα κρίνουν τα πάντα.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έκανε ένα ακόμη βήμα προόδου, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και βρίσκεται πάλι σε θέση ψυχολογικού πλεονεκτήματος. Διασφάλισε την οκτάδα, η λογική λέει πως θα τερματίσει στην πρώτη εξάδα, ενώ -μέσα σε όλα- έκανε δύο εκτός έδρας νίκες μέσα σε έξι μέρες, για να αποτινάξει την ταμπέλα της προβληματικής μακριά από το ΟΑΚΑ.

Η ΑΤΑΚΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Στο καθιερωμένο στιγμιότυπο από τα αποδυτήρια των ομάδων, η κάμερα κατέγραψε τον Τσάβι Πασκουάλ να λέει πως " η άμυνά μας θα ξεκινήσει από την επίθεση". Δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία που είπε τη συγκεκριμένη ατάκα. Ειδικά στη Menora Mivtachim Arena όμως, αποτελούσε στοιχείο μείζονος σημασίας ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθεί το "τριφύλλι" στο μπροστινό μέρος του παρκέ.

Πολύ απλά γιατί οι σωστές επιλογές και τα σουτ με καλές προϋποθέσεις θα περιόριζαν σημαντικά την τάση της Μακάμπι Τελ Αβίβ να τρέξει το γήπεδο, να μετατρέψει το παιχνίδι σε... ροντέο και χάρη στο έμφυτο ταλέντο και την ατομική ικανότητα για καλάθι στον αιφνιδιασμό να βάλει τις βάσεις για τη νίκη.

Για να έρθει η νίκη, οι "πράσινοι" χρειάζονταν περισσότερους από έναν σερίφη στο παρκέ. Τους είχαν, μαζί κι έναν... Ινδιάνο , που εκτέλεσε στο φινάλε, για να αποδείξει πως όλοι μπορούν να συνυπάρξουν αν υπάρχει διαχωρισμός ρόλων και στόχευση. Ακόμη κι ο Σερίφης με τον Ινδιάνο.

ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Για ένα δεκάλεπτο, οι παίκτες του Παναθηναϊκού Superfoods παρέκκλιναν της συγκεκριμένης λογικής. Από το 6ο έως το 16ο λεπτό οι "πράσινοι" λειτούργησαν παρορμητικά στην επίθεση, καταλήγοντας σε σουτ δίχως καθαρό οπτικό πεδίο. Κι όλο αυτό, έδωσε τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να επιτεθούν πολύ γρήγορα μέσα στα 24'' που είχαν στη διάθεσή τους.

Σε αυτό το διάστημα, πήραν 12 πόντους από καταστάσεις που έτρεξαν στα πρώτα 8'' της επίθεσής τους. Οι πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμοί και το transition της Μακάμπι Τελ Αβίβ έβαλαν θηλιά στον λαιμό του "τριφυλλιού". Δέκα λεπτά που αρκούσαν για να δούμε το +7 (9-16 στο 6') να γίνεται -10 (35-25 στο 16') για την ελληνική ομάδα.

Με το δίδυμο των Ντε Άντρε Κέιν και Νόρις Κόουλ στο παρκέ, η ομάδα του Νέβεν Σπάχια πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Στο run n' gun, όπου μέτρησε 4/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα και 1/2 βολές.

Η νίκη της λογικής και της στόχευσης

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Τι έγινε στο β' μέρος, μόλις οι παίκτες επέστρεψαν από τα αποδυτήρια; Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ άλλαξαν άρδην τον τρόπο εκτέλεσης και συμπεριφοράς στο μπροστινό μέρος του παρκέ. Σουτ με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, επιθέσεις που στόχευαν είτε στο low post (με τους Κέι Σι Ρίβερς και Ίαν Βουγιούκα), είτε σε σουτ με σκριν μακριά από την μπάλα.

Αποτέλεσμα αυτής της λογικής ήταν να πετύχει η Μακάμπι Τελ Αβίβ όλο κι όλο ένα (!) καλάθι σε επίθεση εντός των 8''. Κι αυτό με τον Νόρις Κόουλ στο 23ο λεπτό του αγώνα.

Το στοίχημα είχε κερδηθεί από τους "πράσινους", αφού οι γηπεδούχοι έμειναν δίχως πόντο στο ανοιχτό γήπεδο σχεδόν στο σύνολο του β' μέρους. Με 1/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 1 λάθος, οδηγήθηκαν στο "πέντε εναντίον πέντε", όπου δεν είναι εξίσου δυνατοί.

ΤΟ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ "5"

Σε όλο αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Ίαν Βουγιούκας , ο οποίος μπήκε γρήγορα στο παιχνίδι. Εντός κι εκτός εισαγωγικών. Έπαιξε πάνω στον Αρτσιόμ Παραχούσκι, την ώρα που ο Τζέιμς Γκιστ έδειχνε να μην μπορεί να τον ματσάρει. Διπλό το κέρδος της παρουσίας του διεθνούς σέντερ στο παρκέ, αφενός γιατί μετατόπισε το παιχνίδι του "τριφυλλιού" κοντά στο καλάθι (με τέσσερις παίκτες να βρίσκονται πίσω από την μπάλα, προσφέροντας αμυντική ισορροπία), αφετέρου γιατί έκανε ανεπανόρθωτη ζημιά στη front line της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Την ίδια ώρα, ο Νέβεν Σπάχια δεν τον ενέπλεξε σε σκριν ψηλά προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα αργά πόδια του, κι έτσι ο αρχηγός των "πρασίνων" έμεινε στο παρκέ όσο χρειαζόταν για να δημιουργήσει πληγές στην αντίπαλη άμυνα.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ Η ΜΑΚΑΜΠΙ

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο σετ παιχνίδι, κυρίως γιατί πρεσβεύει τη φιλοσοφία της ατομικής πρωτοβουλίας, του εκτελεστικού ταλέντου στο "ένας με έναν" και του ενστίκτου. Μόλις λοιπόν ο Παναθηναϊκός Superfoods οχύρωσε τη ρακέτα του, με γρήγορες επιστροφές, αύξησε κατακόρυφα την ανασφάλεια των παικτών του Νέβεν Σπάχια, οι οποίοι βγήκαν έξω από τα νερά τους.

Η μεγαλύτερη στατιστική διαφορά ανάμεσα σε α' και β' μέρος, εστιάζεται στα δίποντα (12/19 - 11/24) και την αναλογία ασίστ/λαθών, αφού το +6 (12-6) έγινε -8 (3-11).

Πέραν αυτού, η γενικότερη διαφορά στους αριθμούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ στα δύο εικοσάλεπτα ήταν μεγάλη. Κι έχει ως εξής:

Α' μέρος: 12/19 δίποντα, 4/12 τρίποντα, 5/8 βολές, 14 ριμπάουντ (11+3), 12 ασίστ, 4 κλεψίματα, 6 λάθη, 3 τάπες.

Β' μέρος: 11/24 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 6/9 βολές, 18 ριμπάουντ (12+6), 3 ασίστ, 5 κλεψίματα, 11 λάθη.

Η νίκη της λογικής και της στόχευσης

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Από την στιγμή, που το παιχνίδι πήγε στη μία κατοχή ήταν προφανές που θα καταλήξει η τελευταία του Παναθηναϊκού Superfoods. Ο Μάικ Τζέιμς ένιωθε καλά, είχε αυτοπεποίθηση και ενέπνεε σιγουριά σε όλους . Γι αυτό κιόλας ο Τσάβι Πασκουάλ τού έδωσε την μπάλα ξανά και ξανά στο τελευταίο δίλεπτο.

Στη φάση που "υπέγραψε" τη νίκη των "πρασίνων" βέβαια, ο 27χρονος γκαρντ δεν λειτούργησε μόνο με το ένστικτο -όπως κάνει κατά βάση. Κυρίως χρησιμοποίησε το μυαλό του. Με τους γηπεδούχους να έχουν στο παρκέ τον Τζόνα Μπόλντεν και τον Άλεξ Τάιους για την κρισιμότερη άμυνα της βραδιάς, επέλεξε να παίξει απέναντι στον πρώτο. Ζήτησε σκριν από τον Κρις Σίνγκλετον για να γίνει η αλλαγή. Τον είχε... επιλέξει, γιατί είναι πιο αδύναμος από τον έτερο ψηλό των γηπεδούχων τόσο στα πόδια όσο και στον αέρα.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσε επίσης τον δεξιό διάδρομο στον γκαρντ του Παναθηναϊκού Superfoods. Διπλό λάθος ! Τόσο γιατί τον αφήνει να παίξει με το δυνατό του χέρι, σε μία φάση που την "έχει" έτσι κι αλλιώς, όσο κι επειδή δεν τον κατευθύνει από την αριστερή πλευρά που υπήρχαν τρεις παίκτες για να του περιορίσουν το οπτικό πεδίο (σ.σ.: με τον Νικ Καλάθη ως μοναδικό εκτελεστή από την περιφέρεια.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / KHIMKI - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ×ÉÌÊÉ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / KHIMKI - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Ο Παναθηναϊκός Superfoods έφτασε λοιπόν τις τρεις σερί νίκες, έβγαλε από πάνω του τον... φόβο του αποκλεισμού από τα playoffs και κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση εφάμιλλη εκείνης του Ιανουαρίου. Ίσως και μεγαλύτερη. Εκείνο το μισάωρο (και βάλε) που κλειδώθηκαν στα αποδυτήρια του WiZink Center οι "πράσινοι" μετά τη συντριβή από τη Ρεάλ Μαδρίτης φαίνεται πως... έπιασε τόπο.

Οι εγωισμοί θίχτηκαν, οι προσωπικότητες έκαναν ένα βήμα μπροστά και άπαντες κατάλαβαν πως η φιλοσοφία που πρέπει να επικρατεί είναι μία: my way or the highway.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ