EUROLEAGUE

Η "δικλείδα ασφαλείας" του Αντετοκούνμπο

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΠΑΟ / ANADOLU EFES - PANATHINAIKOS / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΠΑΟ / ANADOLU EFES - PANATHINAIKOS / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο βρέθηκε στο παρκέ του Sinan Erdem Dome περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος γιατί... υπήρχε λόγος. Το Sport24.gr γράφει για την επίδραση του στο αμυντικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods στο διάστημα των τριών σερί νικών στην EuroLeague.

Για τη νίκη του Παναθηναϊκού Superfoods επί της Αναντολού Εφές, υπάρχουν αρκετοί πρωταγωνιστές. Με πρώτο και καλύτερο τον Νικ Καλάθη φυσικά, που στο Sinan Erdem Dome έκανε την εμφάνιση της ζωής του, οδηγώντας το "τριφύλλι" στην τρίτη διαδοχική νίκη στην EuroLeague . Στη δική του περίπτωση είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος την επίδραση που είχε στο παιχνίδι της ομάδας του: 29 πόντοι, 9 ριμπάουντ και 10 ασίστ σε 35'54'' .

Υπάρχει όμως κι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος σε 21'09'' προσέφερε 6 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 λάθος και 1 τάπα. Όποιος σπεύδει κάθε φορά να "διαβάσει" έναν αγώνα μέσω της στατιστικής, είναι πιθανό να αποφανθεί περί μικρής επιρροής του 25χρονου φόργουορντ στο θετικό αποτέλεσμα. Κι εδώ είναι που έρχεται η άποψη πως υπάρχουν φορές που " οι αριθμοί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πεις ψέματα". Γιατί οι αριθμοί σπάνια θα είναι με το μέρος του.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν καθοριστικός στο Sinan Erdem Dome, έστω κι αν τα στατιστικά δεν λένε κάτι τέτοιο. Για τρίτο σερί παιχνίδι στην EuroLeague ξεκίνησε στη βασική πεντάδα των "πρασίνων", μετατρέποντάς τους αυτόματα σε πολύ σκληρό ανταγωνιστική στην εκκίνηση. Ένα πρόβλημα που είχε η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ στην εκκίνηση της σεζόν, αυτό των προβληματικών αρχών, εξαλείφθηκε χάρη στην ενέργεια που βγάζει στην άμυνα και της αμφιβολίας που δημιουργεί στους αντιπάλους του. Αμφιβολία τόσο για δημιουργία όσο και για εκτέλεση.

Οι προσωπικοί του αντίπαλοι κάνουν "αμάν" για να βρουν χώρο, εκτελούν κατά βάση υπό πίεση και αδυνατούν να αποτελέσουν παράγοντα της αναμέτρησης. Κάτι το οποίο αντιλήφθηκε με το "καλημέρα" στο ΟΑΚΑ την Τρίτη (14/11) ο Αλεξέι Σβεντ. Η εντολή περί άμυνας με πλήρη άρνηση (deny) τον έβγαλε από νωρίς από την επιθετική εξίσωση της Χίμκι. Αποτέλεσμα; Το +14 (22-8) που είχε το "τριφύλλι" στα μισά της α' περιόδου. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ό,τι έγινε πριν από μερικές ώρες, αυτή τη φορά με... θύμα τον Ρίκι Λέντο και αποτέλεσμα το +10 (14-24) του 8ου λεπτού.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΛΟΓΩ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Η απόφαση του Τσάβι Πασκουάλ να επενδύσει φέτος αμυντικά στις αλλαγές στα σκριν (σε αυτά που γίνονται πάνω στην μπάλα) κάνει πολύ πιο απλή τη ζωή του διεθνούς φόργουορντ. Ένα παιδί που είχε εντρυφήσει ελάχιστα σε προχωρημένες αμυντικές τακτικές μέχρι τώρα στην καριέρα του, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμο σε καταστάσεις όπου δεν χρειάζεται να "διαβάσει" αρκετά πράγματα πίσω μέρος του παρκέ. Επωμίζεται την ευθύνη του προσωπικού του αντιπάλου, είτε αυτός βρίσκεται στην περιφέρεια είτε κοντά στο καλάθι (μετά τις αλλαγές) και φροντίζει να κάνει αυτό στο οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ ικανός: προσωπική άμυνα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως μετά από οκτώ αγωνιστικές είναι ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό στο +/- όσο βρίσκεται στο παρκέ, έχοντας +30 πόντους! Για να καταλάβετε πόσα προσφέρει με την παρουσία του στην άμυνα, ο δεύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods στην σχετική κατηγορία έχει μόλις το μισό (Κρις Σίνγκλετον - 15). Κακά τα ψέματα, πρόκειται για μία συγκομιδή που έχει προκύψει κατά βάση τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, οπότε πήρε αυξημένο χρόνο συμμετοχής με Ολυμπιακό (16'09''), Χίμκι (11'45'') και Αναντολού Εφές (21'09'').

ΑΜΥΝΑ > ΕΠΙΘΕΣΗ

Προσωπική άμυνα, deflections (αλλοιώσεις), άμυνα σε έδαφος και αέρα, αδύνατη πλευρά, προστασία της ρακέτας. Μερικά μόνο από αυτά που κάνει και δεν καταγράφονται με αριθμούς, όπως επίσης το γεγονός πως μέσα σε οκτώ αγωνιστικές έχει κληθεί να μαρκάρει (σε πρώτο χρόνο, κι όχι μετά από αλλαγές) παίκτες από το "1" έως το "4". Απέναντι στην Αναντολού Εφές, τον είδαμε να παίρνει ένα δίλεπτο (στο τέλος της γ' περιόδου) ως δεύτερος ψηλός για να περιορίσει την δράση του Μπροκ Μότουμ. Όπως κι έγινε.

Ένας παίκτης που σε οκτώ αγωνιστικές στην EuroLeague έχει δώσει επιθετικά 29 πόντους με 9/17 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 5/9 βολές αποδεικνύει λοιπόν πως μπορεί να έχει πολύ σημαντική επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του γενικότερα. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι το "μοτεράκι" της "πράσινης" άμυνας και με αυτόν τον ρόλο θα συνεχίσει να πορεύεται.

Όσο, δε, ο Τσάβι Πασκουάλ τον "κρύβει" στο μπροστινό μέρος του παρκέ, βάζοντάς τον να λειτουργεί ως... σύρτης στην τελική γραμμή, η αδυναμία του στο σουτ δεν θα αποτελεί πρόβλημα. Θα βρίσκεται πάντα στη baseline για να "κόβει" και να παίρνει τις ασίστ του Νικ Καλάθη, όπως έκανε πολλάκις με Χίμκι και Αναντολού Εφές. Κι από εκεί θα αυξάνει αυτά που μπορεί να προσφέρει συνολικά στην ομάδα του.

Η ουσία για τον ίδιο είναι ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και τον σεβασμό των συμπαικτών του. Μέσα σε μόλις δύο μήνες έχει δείξει με την παρουσία του ποιος είναι, δεν δημιουργεί προβλήματα στα αποδυτήρια και έχει πάντοτε τον τρόπο να κάνει τον διπλανό του να νιώσει ασφαλής, με εκείνον μέσα στο παρκέ.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ