EUROLEAGUE

Εξαρτημένος, όσο κανείς άλλος

Εξαρτημένος, όσο κανείς άλλος
TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η εξάρτηση του Παναθηναϊκού Superfoods από τον Νικ Καλάθη έχει ξεπεράσει φέτος κάθε προηγούμενο! Το Sport24.gr γράφει για τις συνήθειες του 28χρονου γκαρντ και κάνει τις συγκρίσεις με το παρόν και το παρελθόν της EuroLeague.

Το καλάθι που έβαλε ο Ροντρίγκ Μπομπουά λίγο πριν από το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού Superfoods με την Μπασκόνια αρκούσε για να δώσει στην ισπανική ομάδα τη νίκη, αλλά -ταυτόχρονα- να επισκιάσει την εντυπωσιακή επίδοση του Νικ Καλάθη στο κομμάτι της δημιουργίας. Ο 28χρονος πλεϊμέικερ έκανε ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague με τις δεκατέσσερις (14) ασίστ που μοίρασε στη Fernando Buesa Arena, ένας αριθμός που τον έφερε με συνοπτικές διαδικασίες στην κορυφή της λίστας με τους κορυφαίους πασέρ της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που αλλάζει εύκολα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, που μεταβάλλεται και εξαρτάται σημαντικά από το τι κάνουν κι οι άλλοι "άσοι" της διοργάνωσης. Το μείζον είναι πως μετά από αυτό το "14άρι" που "έγραψε" ο Νικ Καλάθης μεγάλωσε ποσοστιαία την εξάρτηση του Παναθηναϊκού Superfoods από τη δική του δημιουργία. Στον αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας, είχε 14/20 ασίστ της ομάδας του, ήτοι το 70% των τελικών πασών που δόθηκαν από "πράσινα" χέρια. Μοναδικό φαινόμενο κι ίσως πρωτοφανές.

Αυτό το γεγονός αρκούσε προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη (σε υπερβολικό βαθμό) που έχει η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ από τις δικές του ασίστ, σε σημείο που καθίσταται σαφές πως χωρίς αυτόν στο γήπεδο (ή σε καλή κατάσταση), το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού του "τριφυλλιού" βραχυκυκλώνει. Βλέπετε, μετά από πέντε αγωνιστικές στην EuroLeague, είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών ασίστ που δίνει η ομάδα του. Το 51.4% που καταγράφεται μέχρι στιγμής δεν είναι απλά εντυπωσιακό, αλλά και... ανησυχητικό για τη γενικότερη λειτουργία του Παναθηναϊκού Superfoods, ο οποίος δεν μπορεί να αντλήσει από αλλού δημιουργία σε υψηλό επίπεδο και συχνότητα.

16/03/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid, for Turkish Airlines Euroleague season 2016-17, in OAKA Stadium, in Athens - Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
16/03/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid, for Turkish Airlines Euroleague season 2016-17, in OAKA Stadium, in Athens - Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography 16/03/2017 PANATHINAIKOS VS REAL MADRID, FOR TURKISH AIRLINES EUROLEAGUE SEASON 2016-17, IN OAKA STADIUM, IN ATHENS - GREECE PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο δεύτερος στη σχετική λίστα της... εξάρτησης είναι ο Τζέισον Γκρέιντζερ της Μπασκόνια με 36.9% επί των συνολικών ασίστ που δίνει η ισπανική ομάδα, για να ακολουθήσει ελάχιστα πιο πίσω ο Τζόρνταν Θίοντορ με 36.7% επί των συνολικών ασίστ της Αρμάνι Μιλάνο. Όσο για τις ομάδες που δεν έχουν τέτοια θέματα; Η Μπάμπεργκ είναι αυτή που εξαρτάται λιγότερο από κάθε άλλη από τον καλύτερο πασέρ της (Ντάνιελ Χάκετ με 18.8%), ενώ ακολουθεί ο Ολυμπιακός. Το παράδοξο βέβαια στην περίπτωση των "ερυθρολεύκων" είναι ότι μιλάμε για τη μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που δεν έχει έναν γκαρντ ως πρώτο δημιουργό, αλλά έναν φόργουορντ. Ο Κώστας Παπανικολάου (με 19.1%) είναι αυτός που εκπροσωπεί την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Παρεμπιπτόντως, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει... ισοβαθμία με τους Γκουστάβο Αγιόν και Λούκα Ντόντσιτς να δίνουν από 19.6% των ασίστ της ομάδας του Πάμπλο Λάσο στη φετινή διοργάνωση.

Στο Infographic που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το ποσοστό (επί τοις %) των ασίστ που δίνει ο κορυφαίος δημιουργός κάθε ομάδας της EuroLeague:

ΠΑΠΠΑΣ VS ΓΚΙΣΤ

Πέραν του συνολικού αριθμού των ασίστ που δίνει ο Νικ Καλάθης, αξία έχει να δούμε επίσης τους παίκτες στους οποίους καταλήγει η εκάστοτε τελική πάσα. Κι εκεί παρατηρείται ένα μικρό παράδοξο, αφού οι πρώτοι σε... υποδοχή παίκτες του Παναθηναϊκού Superfoods είναι ένας ψηλός (λογικό) κι ένας κοντός (παράδοξο). Ο λόγος για τον Τζέιμς Γκιστ και τον Νίκο Παππά, που έχουν πάρει από οκτώ (8) τελικές πάσες από τον ομογενή πλεϊμέικερ, με τους Κρις Σίνγκλετον και Κέι Σι Ρίβερς (που έχουν από 6) να ακολουθούν.

Στην περίπτωση του Τζέιμς Γκιστ, μιλάμε σχεδόν αποκλειστικά για συνεργασίες μετά από σκριν πάνω στην μπάλα. Το πικ εν ρολ είναι το κομμάτι του παιχνιδιού όπου αμφότεροι είναι εξαιρετικά ικανοί άλλωστε, κι αυτό στο οποίο επενδύει αρκετά ο Τσάβι Πασκουάλ για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Όσον αφορά όμως στον Νίκο Παππά, έχουμε να κάνουμε κατά βάση για φάσεις που προκύπτουν είτε από "κοψίματα" του 27χρονου γκαρντ στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας (back door) είτε στο transition, δείγμα της ταχύτητας με την οποία τρέχουν κι οι δύο το γήπεδο.

Αναλυτικά οι παραλήπτες των ασίστ του Νικ Καλάθη:

Εξαρτημένος, όσο κανείς άλλος

Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ

Εξετάζοντας κανείς την ιστορία του Παναθηναϊκού Superfoods σε αυτό το στατιστικό κομμάτι στην EuroLeague, πέφτει πάνω σε ονόματα και περιπτώσεις που μπορούν να κριθούν ως αναμενόμενα. Το ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης σχεδόν μονοπωλούσε τη λίστα με τον κορυφαίο πασέρ του "τριφυλλιού" στη διοργάνωση προφανώς δεν προκαλεί έκπληξη. Το Νο13 των "πρασίνων" είχε πέντε σερί πρωτιές από το 2010 έως το 2015, με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι αυτός που διέκοψε το προηγούμενο σερί του. Βλέπετε, ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού αποτέλεσε τον καλύτερο δημιουργό του Παναθηναϊκού κατά την τελευταία διετία του στο ΟΑΚΑ (2008-'09 και 2009-'10).

Αμφότεροι όμως δεν είχαν τόσο μεγάλο ποσοστό επί των συνολικών ασίστ της ομάδας, όσο αυτό του Νικ Καλάθη. Λογικό, αφού από τη μία υπήρχε πληθώρα άλλων εξαιρετικών πασέρ, από την άλλη το παιχνίδι απλωνόταν περισσότερο, δεν υπήρχε ένας παίκτης που έπαιρνε τόσες κατοχές και εκδήλωνε αυτός τόσο μεγάλο αριθμό επιθέσεων ως πρώτος δημιουργός.

Για την ιστορία, μόλις δύο φορές στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην EuroLeague έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να δίνει ένας παίκτης +40% των συνολικών ασίστ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας στις δύο περιπτώσεις, αφού το 2010-'11 (όταν είχε στο πλευρό του τον Νικ Καλάθη) έδωσε το 42.7% των τελικών πασών της ομάδας, ενώ τρία χρόνια αργότερα (2013-'14) μοίρασε το 40%.

Μόλις μία χρονιά οι "πράσινοι" πήραν λιγότερο από το 20% των ασίστ τους από τον βασικό δημιουργό τους. Ήταν το 2001-'02, όταν οι Πέπε Σάντσεθ και Ντέγιαν Μποντιρόγκα ισοβάθμησαν στην κορυφή της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας, δίνοντας από 17.8% των τελικών πασών έκαστος. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση (από το τέλος) βρίσκεται ο Βασίλης Σπανούλης, σε δύο διαδοχικές σεζόν, το 2008-'09 (22%) και το 2009-'10 (21.9%).

Αναλυτικά η εξάρτηση των "πρασίνων" από τον κορυφαίο δημιουργός τους στην EuroLeague:

Photo Credits: Tourette Photography

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ