EUROLEAGUE

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Από το 2004 και τον Βλάντο Σκεπάνοβιτς ως το 2010 και τον Άλεξ Μάριτς, ο Παναθηναϊκός τιμούσε ιδιαίτερα την αγορά της Παρτίζαν. Φέτος έκανε τη… διαφορά με τον ΝτεΜάρκους Νέλσον. Το Euroleague Greece αναλύει (PHOTOS).

Έπειτα από μια διετία στο Βελιγράδι (2012-'14), ο ΝτεΜάρκους Νέλσον αποχαιρέτησε τον Ερυθρό Αστέρα αφού συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Ο ''Ναύαρχος'', όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του Ερυθρού Αστέρα, ήταν από τους πιο αγαπητούς παίκτες στις τάξεις των ''Delije''. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της απόκτησής του από τον Παναθηναϊκό, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας του Βελιγραδίου ευχαρίστησαν τον Αμερικανό γκαρντ για όσα πρόσφερε στον οργανισμό τα τελευταία δύο χρόνια!

Ο Νέλσον κατέκτησε δύο Κύπελλα Σερβίας ενώ συνδύασε την παρουσία του στο Βελιγράδι με την επιστροφή του Ερυθρού Αστέρα στην Euroleague έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια. Από τη νέα σεζόν θα φοράει τα πράσινα του Παναθηναϊκού, αποτελώντας έτσι τον πρώτο παίκτη του Ερυθρού Αστέρα που κάνει απευθείας το δρομολόγιο Βελιγράδι-Αθήνα, δίνοντας τέλος στο σχετικό… σερί της Παρτίζαν!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από καταβολής Euroleague (σ.σ. 2000-01), ο Παναθηναϊκός έφερε πέντε παίκτες από τη Hala Pionir στο ΟΑΚΑ, καταβάλλοντας μάλιστα υψηλά buy-out στους Σέρβους. To Euroleague Greece παρουσιάζει τους παίκτες που άφησαν το Βελιγράδι για λογαριασμό των πράσινων.

Βλάντο Σκεπάνοβιτς (2004-06)

Τίτλοι στην Ελλάδα, ''πόλεμος'' στην εθνική με τον ''Ζοτς!

Τον Αύγουστο του 2004, ο Παναθηναϊκός ενημέρωσε πως ήλθε σε συμφωνία με τον Βλάντο Σκεπάνοβιτς, ο οποίος είχε αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια στις Μπουντούσνοστ, Εφές, Φορτιτούντο και Παρτίζαν ενώ αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την ενίσχυση των ''πράσινων''. Βέβαια, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο, οι δυο τους θα πρωταγωνιστούσαν στο μεγαλύτερο κάζο της Γιουγκοσλαβίας και την τεράστια αποτυχία στο Eurobasket 2005! Ο Ομπράντοβιτς δήλωνε ανοιχτά πως ''δεν θέλω να κοουτσάρω παίκτες που δεν έχουν αρχ…α'' ενώ όλοι κατηγορούσαν τους Γκούροβιτς, Γιάριτς, Σκεπάνοβιτς και Ρακότσεβιτς πως έκαναν κλίκα μέσα στην ομάδα και δεν μιλούσαν σε κανέναν! Μάλιστα το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε πως ο Ομπράντοβιτς μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει παίκτη, ο οποίος είτε θα αντικαθιστούσε τον Σκεπάνοβιτς, είτε θα συμπλήρωνε την τελευταία θέση ξένων και κοινοτικών που υπήρχε στον Παναθηναϊκό! Ο Μαυροβούνιος γκαρντ κατέκτησε το πρωτάθλημα Σερβίας/Μαυροβουνίου το 2004 με την Παρτίζαν κι εν συνεχεία ήλθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Φόρεσε, επίσης, τις φανέλες του ΠΑΟΚ (2006-07) και του Πανελληνίου (2011) πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Τι πέτυχε στον Παναθηναϊκό
Πρωτάθλημα Ελλάδας
: 2004-05, 2005-06.
Κύπελλο Ελλάδας: 2004-05, 2005-06.
Euroleague: -

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Ντούσαν Κέτσμαν (2008-09)

Ο ύμνος στο κινητό και το Πανεπιστήμιο

Στα 31 του χρόνια κι ενώ μετρούσε ήδη τέσσερις σεζόν στην Παρτίζαν (σ.σ. μεσολάβησε το πέρασμα από τον Μακεδονικό και την Εφές Πίλσεν), ο Ντούσαν Κέτσμαν άφησε το Βελιγράδι για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ο Σέρβος γκαρντ-φόργουορντ αποκάλυψε πως είχα προετοιμαστεί τόσο πολύ για τον ερχομό μου στην Αθήνα, ώστε ''το κινητό μου χτυπούσε ήδη στον ύμνο του Παναθηναϊκού! Μου αρέσει πάρα πολύ κάθε φορά που το ακούω στο ΟΑΚΑ. Τώρα θα το τραγουδούν οι οπαδοί και για μένα! Είναι εκπληκτικοί. Μοιάζουν πολύ με αυτούς της Παρτίζαν!''. Στις αρχές Ιουλίου 2008, λοιπόν, ο Ντούσαν Κέτσμαν υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό ωστόσο στις 16 Ιουνίου 2009 οι δυο πλευρές έλυσαν πρόωρα τη συνεργασία τους αφού ο Σέρβος δεν χωρούσε στα πλάνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. ''Η Παρτίζαν είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός αποτελεί το καλύτερο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης!'' θα εξηγήσει λίγα χρόνια αργότερα ο Κέτσμαν ο οποίος επέστρεψε στην Παρτίζαν μετά το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό. Τον περασμένο Ιούνιο διεξήχθη φιλικό προς τιμήν του στη Hala Pionir.
Τι πέτυχε στον Παναθηναϊκό
Πρωτάθλημα Ελλάδας
: 2008-09.
Κύπελλο Ελλάδας: 2008-09.
Euroleague: 2008-09.

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Νίκολα Πέκοβιτς (2008-10)

''Θηρίο'' από το Μαυροβούνιο στην ''πράσινη'' ρακέτα

Ο Νίκολα Πέκοβιτς έκανε θραύση με την Παρτίζαν πριν υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Μαυροβούνιος σέντερ αγωνίστηκε στην ομάδα του Βελιγραδίου την περίοδο 2005-'08, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα Σερβίας, δυο Αδριατικές Λίγκες και ισάριθμα κύπελλα στη Σερβία. Στο μεσοδιάστημα, αναδείχθηκε MVP στο Final Four της Αδριατικής Λίγκας (2008), ήταν μέλος της All-Euroleague Second Team ενώ το ίδιο καλοκαίρι έγινε πικ στο Νο31 του ντραφτ από τη Μινεσότα. Κάπως έτσι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό έναντι 4.5 εκατ. ευρώ ενώ οι ''πράσινοι'' κατέβαλαν ένα σεβαστό ποσό στην Παρτίζαν για να τον αποδεσμεύσει. Εν τέλει ο Νίκολα Πέκοβιτς αγωνίστηκε για μια διετία στον Παναθηναϊκό αφού αποφάσισε να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στους ''πράσινους'' κατέκτησε τέσσερις τίτλους, συμπεριλήφθηκε στην All-Euroleague First Team και καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους ψηλούς που αγωνίστηκαν στον θεσμό τα τελευταία χρόνια! Από το 2010 αγωνίζεται στους Τίμπεργουλβς ενώ την περίοδο 2011-12 φόρεσε ξανά τη φανέλα της Παρτίζαν για όσο διήρκεσε το λοκ-άουτ στο ΝΒΑ.
Τι πέτυχε στον Παναθηναϊκό
Πρωτάθλημα Ελλάδας
: 2008-09, 2009-10.
Κύπελλο Ελλάδας: 2008-09.
Euroleague: 2008-09.

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Μιλένκο Τέπιτς (2009-11)

Οι μεγάλες προσδοκίες και η σύγκριση με τον Διαμαντίδη

Τον Μάιο του 2009 οι τελικοί στην Α1 βρίσκονταν σε εξέλιξη όταν ο κόουτς της Παρτίζαν, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έκανε την μεγάλη αποκάλυψη, επιβεβαιώνοντας αυτό για το οποίο βούιζε ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη. ''Ο Μιλένκο Τέπιτς είναι πάρα πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό και τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει το συμβόλαιό του!'' δήλωσε ο ''Ντούλε'' για τον 22χρονο -τότε- Σέρβο γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει εκείνη η φουρνιά της Παρτίζαν! Ο Τέπιτς είχε σαρώσει τα προηγούμενα χρόνια με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας, κατακτώντας δυο χρυσά μετάλλια στα Eurobasket Νέων 2006 & 2007 ενώ ήταν μέλος της Ανδρών που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket 2009. Με την Παρτίζαν κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Σερβίας (2007-09), δύο κύπελλα (2008, 09) και τρεις Αδριατικές Λίγκες (2007-09) πριν βάλει την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό έναντι 2.5 εκατ. ευρώ, με τους πράσινους να καταβάλουν 500 χιλιάδες ευρώ για το buy-out του! Παρ’ όλα αυτά ο Σέρβος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ομάδας και στον ρόλο που είχε, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πρόωρα. Το 2013 επέστρεψε στην Παρτίζαν.
Τι πέτυχε στον Παναθηναϊκό
Πρωτάθλημα Ελλάδας
: 2009-10, 2010-11.
Κύπελλο Ελλάδας: -
Euroleague: 2010-11.

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Άλεξ Μάριτς (2010-12)

''Έβγαλε'' μάτια με την Παρτίζαν αλλά...

Το καλοκαίρι του 2010 ο Νίκολα Πέκοβιτς έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο με τη φανέλα της Μινεσότα, αφήνοντας τεράστιο κενό στη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Τι έκαναν οι ''πράσινοι''; Στράφηκαν εκ νέου στην Παρτίζαν και απέκτησαν τον Άλεξ Μάριτς, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναδειχθεί κορυφαίος σέντερ στην Euroleague, καταβάλλοντας μάλιστα 800.000 ευρώ στους Σέρβους για να τον αποδεσμεύσουν! Ο Σερβοαυστραλός σέντερ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Γρανάδα τη σεζόν 2008-09 ενώ η επόμενη χρονιά τον βρήκε στην Παρτίζαν, με την οποία έφτιαξε το όνομα του στην Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 93-92 επί της Εφές Πίλσεν είχε 34 πόντους, 16 ριμπάουντ και 49 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ranking. Ήταν η όγδοη καλύτερη επίδοση από καταβολής Euroleague (σ.σ. 2000-01)! Με την Παρτίζαν κατέκτησε το κύπελλο Σερβίας και την Αδριατική Λίγκα, πριν υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό. Παρ όλα αυτά, δεν μπόρεσε να προσφέρει αυτά που μπορούσε κι έτσι αποχώρησε για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Κουμπάν.
Τι πέτυχε στον Παναθηναϊκό
Πρωτάθλημα Ελλάδας
: 2010-11.
Κύπελλο Ελλάδας: 2011-12.
Euroleague: 2010-11.

Από το Βελιγράδι στο ΟΑΚΑ

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ