EUROLEAGUE

Άαρον Γουάιτ: Έμαθε να μην... μασάει

Zalgiris' Aaron White, right, tries to score as Fenerbahce's Nicolo Melli, left, blocks him during their Final Four Euroleague semifinal basketball match in Belgrade, Serbia, Friday, May 18, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Zalgiris' Aaron White, right, tries to score as Fenerbahce's Nicolo Melli, left, blocks him during their Final Four Euroleague semifinal basketball match in Belgrade, Serbia, Friday, May 18, 2018. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ άρπαξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με τον Άαρον Γουάιτ, ενός εκ των αγαπημένων παιδιών του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο λόγος που δεν πέτυχε ο γάμος με την Αρμάνι Μιλάνο και η αβάσιμη παραφιλολογία για τη διατροφή του.

Ουδέν κακό αμιγές καλού για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος μπορεί να είδε την υπόθεση του Νικολάς Λαπροβίτολα να ολοκληρώνεται με αρνητικό τρόπο (μέσα σε δύο μέρες άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα), βρήκε όμως έτσι την ευκαιρία να υπογράψει τον Άαρον Γουάιτ. Δεδομένου άλλωστε πως η οικονομική πολιτική που υποχρεούται να ακολουθήσει το τριφύλλι τη φετινή σεζόν είναι πολύ σφιχτή, ήταν εξαρχής σαφές πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να αποκτηθούν αμφότεροι. Από την στιγμή που ναυάγησε οριστικά η περίπτωση του Νικολάς Λαπροβίτολα, άνοιξε ο δρόμος για την απόκτηση του Άαρον Γουάιτ. Πλέον, οι πράσινοι έχουν πλέον ένα -και μόνο- κενό: αυτό του βασικού πόιντ γκαρντ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κατάφερε έως τώρα να κάνει -και με το παραπάνω- καλά τη δουλειά στη διάρκεια της offseason. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, χρησιμοποίησε τις καταστάσεις προς όφελός του και κατάφερε να υπογράψει τρεις παίκτες (Νέμανια Νέντοβιτς, Χάουαρντ Σαντ Ρος, Άαρον Γουάιτ) με οικονομικούς όρους που του επέτρεπαν να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθεια ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού.

Για να γίνει το deal σε κάθε μία από τις τρεις περιπτώσεις χρειάστηκαν άλλωστε η υπομονή και η... τύχη. Κάτι που, από την άλλη, δεν συνέβη με τον Νικολάς Λαπροβίτολα, ο οποίος μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός της Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν προέκυψε όμως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πάμπλο Λάσο, άλλαξαν τόσο δραματικά τα δεδομένα, που όχι μόνο ο παίκτης θα μείνει στο WiZink Center, αλλά θα ξεκινήσει κιόλας τη σεζόν ως ο βασικός πόιντ γκαρντ της ισπανικής ομάδας.

ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ "ΣΑΡΑΣ"

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Άαρον Γουάιτ, η μεταγραφή στη Ζάλγκιρις πέρασε -στην αρχή- στα ψιλά. Στην πορεία βέβαια αποδείχθηκε καταλυτική η συμβολή του στην επιστροφή της λιθουανικής ομάδας στο Final Four, αυτό του Βελιγραδίου. Μαζί με τον Παούλιους Γιανκούνας παρείχε την απαραίτητη ασφάλεια στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο "4". Γρήγορα μάλιστα εξελίχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά του τότε προπονητή της Ζάλγκιρις.

Ο λόγος; Η στρατιωτική πειθαρχία εντός παρκέ, το IQ του και η... προθυμία να θυσιαστεί για το καλό του συνόλου.

Ουδέποτε επωμίστηκε (ή ζήτησε) τον ρόλο του αστεριού, ουδέποτε απαίτησε μπάλες για να νιώσει καλά και να είναι λειτουργικός μέσα στην ομάδα. Το ακριβώς αντίθετο, η φιλοσοφία του περί προσήλωσης στην άμυνα και σκληράδας στο παρκέ τον ξεχώρισαν πολύ γρήγορα και τον έκαναν πολύτιμο για το παιχνίδι της Ζάλγκιρις. Κάτι που φιλοδοξεί να πετύχει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, αυτή τη φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

ΕΜΠΛΕΞΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Εν αντιθέσει με το status που είχε το φετινό καλοκαίρι, πριν από ένα χρόνο ο Άαρον Γουάιτ κυκλοφορούσε στην αγορά ως ένας εκ των πλέον... διάσημων πάουερ φόργουορντ μεταξύ των ομάδων της EuroLeague. Μετά από μία σπουδαία διετία στη Ζάλγκιρις, είχε έρθει η ώρα να εκμεταλλευτεί όσα πέτυχε υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Εν τέλει, η Αρμάνι Μιλάνο ήταν αυτή που τον υπέγραψε, προσφέροντάς του το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του.

Σε θεωρητικό επίπεδο, θα μοιραζόταν τον χρόνο συμμετοχής στο "4" μαζί με τον Τζεφ Μπρουκς. Όταν όμως προέκυψε η απόκτηση του Λουίς Σκόλα, όλα άλλαξαν. Το γεγονός πως η Αρμάνι Μιλάνο είχε ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων παικτών για τη Lega Basket, περιόρισε αρκετά τον χρόνο συμμετοχής του. Κι από εκεί που έφτασε στο Mediolanum Forum ως μία βασική επιλογή, κατέληξε να έχει περιορισμένο ρόλο στο rotation.

Δεδομένων μάλιστα των προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπιζαν πολλοί περιφερειακοί και της τάσης που παρουσίασε ο Έτορε Μεσίνα να γεμίζει την πεντάδα με φόργουορντ (ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ ξεκινούσε πολλές φορές στο "2"), υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Άαρον Γουάιτ υποχρεούνταν να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική θέση, αυτή του σμολ φόργουορντ. Κάτι με το οποίο ουδέποτε ένιωσε άνετα. Γι αυτό κιόλας τον χειμώνα, στα μισά της σεζόν, έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο της αποχώρησής του -κατέληξε στην Τενερίφη. Ουδείς ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο είχαν εξελιχθεί τα πράγματα.

Ούτε ο Έτορε Μεσίνα, ούτε ο ίδιος ο παίκτης, ο οποίος έπαιξε δεκαπέντε φορές με τη φανέλα της Αρμάνι Μιλάνο στην EuroLeague (ποτέ δεν βρέθηκε στο παρκέ για περισσότερα από 21'33''), μετρώντας 2.1 πόντους και 1.4 ριμπάουντ ανά 10'10'' συμμετοχής -σε οκτώ αγώνες έμεινε άποντος.

Η ΑΒΑΣΙΜΗ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ VEGAN-ΙΣΜΟΥ

Οι κακές εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο πρώτο μισό της σεζόν με την Αρμάνι Μιλάνο έφεραν αρκετές συζητήσεις και έντονη παραφιλολογία γύρω από τους λόγους που συνέβη αυτό. Σε τέτοιο βαθμό που για να βρεθεί μια... εξήγηση για τις χαμηλές πτήσεις του, κυκλοφόρησε το σενάριο της προβληματικής διατροφής. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, του γεγονότος πως ο 27χρονος φόργουορντ αποφάσισε το περσινό καλοκαίρι να γίνει... vegan. Κι ως εκ τούτου δεν μπορούσε να διατηρηθεί στα παλαιότερα επίπεδα ενέργειας και αντοχής.

Κάτι που ουδέποτε καταγράφηκε ή ειπώθηκε επίσημα, αλλά κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα στην Ιταλία. Κι ας μην είχε ουσιαστική βάση, κι ας μην ρωτήθηκε ευθέως ποτέ ο ίδιος ο παίκτης γι' αυτό το γεγονός.

Η αλήθεια είναι πως σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας του, ο Άαρον Γουάιτ ακολουθεί ειδική διατροφή, που προσιδιάζει στο vegan. Κι αυτό γιατί στη διάρκεια των κολεγιακών του χρόνων αντιμετώπισε αρκετά στομαχικά προβλήματα με αλλεργίες και δυσανεξία σε κάποιες τροφές. Έτσι, κατόπιν σχετικών συμβουλών από γιατρούς και διατροφολόγους, άλλαξε ριζικά τη διατροφή του. Κάτι που βέβαια δεν επηρέασε στο ελάχιστο την απόδοση και την πορεία της καριέρας του. Η διετία που είχε με τη φανέλα της Ζάλγκιρις είναι η καλύτερη απόδειξη γι αυτό.

Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Στη Ζάλγκιρις έζησε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, στην Αρμάνι Μιλάνο το πιο δύσκολο εξάμηνο αυτής. Ακόμη κι έτσι όμως, ο 27χρονος φόργουορντ θεωρεί πως έμαθε πολλά από αυτά που (δεν) έγιναν στη γειτονική χώρα. Δούλεψε πολύ με τον εαυτό του για να γίνει πιο σκληρός πνευματικά, να μάθει να μην επηρεάζεται απόλυτα όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμεί ο ίδιος. Πλέον, με τα χρώματα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ θέλει να κάνει μια νέα αρχή και σε ένα χρόνο από τώρα να ξαναβγεί στην αγορά (σ.σ.: η συμφωνία με το τριφύλλι είναι μονοετής), με το status που είχε το καλοκαίρι του 2019. Ως ένας εκ των κορυφαίων διαθέσιμων πάουερ φόργουορντ της EuroLeague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άαρον Γουάιτ: Ένα αγρίμι ψάχνει την επάνοδο στην ελίτ

Γουάιτ: "Από τις σπουδαιότερες ομάδες στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός"

AP Photo/Darko Vojinovic

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ