EUROLEAGUE

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης: Γιάννης Σφαιρόπουλος

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης: Γιάννης Σφαιρόπουλος
INTIME SPORTS

Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι Μιλάνο, η άμυνα του Γιάννη Σφαιρόπουλου που "στραγγαλίζει" τον αντίπαλο, η πρωτιά στα ριμπάουντ και οι παίκτες που αξιοποιούν τις ευκαιρίες.

Αν τεθεί θέμα για αλλαγή στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τότε ο πρωθυπουργός έχει έτοιμη την λύση: Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ησυχία, τάξη και ασφάλεια!

Οι ερυθρόλευκοι με την πιεστική και επιθετική τους άμυνα, με την σκληράδα και την ενέργεια που βγάζουν στα μετόπισθεν για κάθε κατοχή, "στραγγαλίζουν" τον κάθε αντίπαλο και περνάνε... χειροπέδες σε όποιον επιχειρήσει να τους κάνει "ζημιά". Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει δημιουργήσει μία ομάδα που με τον τρόπο που λειτουργεί, ειδικά στα μετόπισθεν, σου προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια πως στο τέλος έχει τον τρόπο να κερδίζει τα παιχνίδια της. Ύστερα και από την επικράτηση της κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο (73-63), το νικηφόρο σερί σε Ελλάδα-Ευρώπη έφτασε το 12-0 και συνεχίζει!

Ο Ολυμπιακός μέσα στη σεζόν επιθετικά θα βρεθεί σε καλές μέρες, θα βρεθεί και σε κακές στιγμές, αλλά ένα πράγμα έχει (και θέλει να συνεχίσει έχει) ως σταθερά μέσα στη σεζόν: την άμυνα! Στην έναρξη της σεζόν, στόχος των ερυθρολεύκων ήταν να έχουν μέσο όρο στο παθητικό τους 68 πόντους. Στόχος επετεύχθη στη Euroleague, καθώς διαθέτουν την δεύτερη καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση με 68 πόντους (πρώτη η Κούμπαν με 66.4). Στα τελευταία έξι παιχνίδια τους οι Πειραιώτες έχουν δεχθεί κάτω από 70 πόντους, ενώ ο μέσος όρος στο παθητικό τους σε αυτό το νικηφόρο σερί τους (12-0) σε Ελλάδα-Ευρώπη είναι 63.2 (!) πόντοι. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: απαγορεύονται ρητά οι... παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας και το να σκοράρει ο αντίπαλος πάνω από 70 πόντους. Και αν το κάνει; Οι ερυθρόλευκοι θα βάλουν περισσότερους! Τρανό παράδειγμα το σκορ 87-91, με το οποίο οι Πρωταθλητές Ελλάδας νίκησαν την Εφές στην Πόλη, αποδεικνύοντας πως δεν είναι ομάδα που μπορεί να πάρει αποτελέσματα μοναχά αν το σκορ κυμανθεί σε χαμηλά νούμερα.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός ήταν κακός στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο. Πέτυχε μόλις 25 πόντους στο πρώτο μέρος, έχοντας μείνει για περίπου οκτώ λεπτά δίχως σκορ στη δεύτερη περίοδο, στην οποία κατάφερε να πετύχει 11. Είναι πάντως κάτι που χρειάζεται να το προσέξουν οι Πειραιώτες, καθώς σε αρκετά από τα παιχνίδια τους, ασχέτως αν τα κερδίζουν, μετρούν αρκετά μπλακ-άουτ, στα οποία σχεδόν ξεχνούν το πως να σκοράρουν. Υπήρχαν στιγμές που οι ερυθρόλευκοι έδειχναν απελπιστικά άστοχοι, χάνοντας προσπάθειες ακόμη και κάτω από το καλάθι. Έχουν πάντα όμως και τις καλές τους στιγμές, όπως στο δεύτερο μέρος, στο οποίο σημείωσαν 47 πόντους σε 20 λεπτά. Η επιθετική τους ικανότητα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά όπως είπαμε μία είναι η σταθερά: η άμυνα.

Πέρα από την άμυνα όμως, υπάρχει και άλλο ένα στατιστικό ιδιαίτερα σημαντικό στατιστικό το οποίο βοηθάει τον Ολυμπιακό στο να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει: τα ριμπάουντ! Οι Πειραιώτες διαθέτουν την κορυφαία ομάδα σε αυτό το κομμάτι στην Euroleague με 40.3 ανά παιχνίδι, όντας πρώτη τόσο στο να παίρνει επιθετικά (13.3 μέσο όρο), και δεύτερη στα αμυντικά (27 μέσο όρο). Απέναντι στην Αρμάνι όχι απλά πήρε την "μάχη" σε αυτόν τον τομέα (40-29), αλλά μάζεψε και 15 επιθετικά ριμπάουντ, κάνοντας επίδειξη ισχύς στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Πέρα από το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι λειτουργούν σωστά σε αυτόν τον τομέα, η αποτελεσματικότητα τους στα "σκουπίδια" οφείλεται και σε έναν ακόμη λόγο, τον οποίο σας τον είχαμε αναφέρει από το καλοκαίρι. Η φετινή ομάδα έχει πάρει ύψος και υπερτερεί σε μπόι και σε μέγεθος σε σχέση με την περσινή, σε κάθε θέση. Αποχώρησαν οι Λαφαγιέτ (1.88), Σλούκας (1.90), Κατσίβελης (1.96), Ντάρντεν (1.96), Πέτγουεϊ (2.05) και Ντάνστον (2.03) και οι θεωρητικά αντικαταστάτες τους στο ροτέισον της ομάδας είναι όλοι ψηλότεροι: Χάκετ (1.99), Στρόμπερι (1.96), Αθηναίου (1.94), Παπαπέτρου (2.06), Αγραβάνης (2.08), Γιανγκ (2.08), συν τον Μιλουτίνοβ (2.10).

Ο Ολυμπιακός έχει "σφραγίσει" την πρόκριση στην επόμενη φάση, αλλά και την πρωτιά στον όμιλο, γεγονός που του δίνει καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας. Τα κέρδη του όμως από τα τελευταία παιχνίδια της ομάδας είναι η αγωνιστική άνοδος των καινούριων παικτών του, οι οποίοι δείχνουν να έχουν καταλάβει τον ρόλο τους μέσα στο σύνολο, βρίσκοντας παράλληλα και τον ρυθμό τους.

Ο Ντι Τζέι Στρόμπερι είναι καταπληκτικός στην άμυνα, πιέζει με ιδανικό τρόπο τον αντίπαλο και κάνει σπουδαία δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι, δυσκολεύοντας τον αντίπαλο μέχρι και να ντριλμπάρει. Παίκτης "πολυεργαλείο" που έχει συμμετοχή σε όλους τους τομείς, σε άμυνα, ριμπάουντ, κλεψίματα και δημιουργία. Ναι, το πρόβλημα του είναι το μακρινό σουτ, αλλά κόντρα στο Μιλάνο... ξεμπούκωσε, τελειώνοντας το ματς με 16 πόντους (3/4δ), αγγίζοντας και το νταμπλ-νταμπλ με 9 ριμπάουντ. Όταν βρει χώρο τρέχει γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο, ξέρει να πασάρει καλά στο τρανζίσιον και μπορεί να τελειώνει τις φάσεις σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Στη τέταρτη περίοδο, στο 35', όταν και έκλεψε την μπάλα, καρφώνοντας στον αιφνιδιασμό (στέλνοντας την διαφορά στο +9, 60-51), όχι μόνο τον εκθείασε το κοινό στο ΣΕΦ για την προσπάθεια του, αλλά και όλοι του οι συμπαίκτες σηκώθηκαν όρθιοι για να τον συγχαρούν για την προσπάθεια του, με τον ίδιο να πανηγυρίζει έξαλλα μαζί με τον Ντάνιελ Χάκετ. Είναι και θέμα ψυχολογίας και αυτές οι στιγμές, αυτές οι εμφανίσεις, τονώνουν το ηθικό και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση. Οι συμπαίκτες του, αλλά και ο προπονητής, που ξέρουν καλύτερα απ' όλους, υμνούν την χρησιμότητα του στο παιχνίδι της ομάδας και έχουν να λένε πως είναι θέμα χρόνου να δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες.

Ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος παίζει κυρίως ως πλέι-μέικερ στον Ολυμπιακό, έχει αρχίσει και παίρνει πρωτοβουλίες μέσα στο παιχνίδι, αξιοποιώντας το ταλέντο και το κορμί του στο ένας εναντίον ενός, έχοντας καλά τελειώματα, συνεισφέροντας τα μέγιστα τόσο στη δημιουργία, όσο και στο κομμάτι της άμυνας. Ειδικά όταν δεν βρίσκεται ο Βασίλης Σπανούλης στο παρκέ, ο Ιταλός διεθνής θα είναι ο παίκτης που θα παίρνει την μπάλα στα χέρια του. Έτρεξε τον Ολυμπιακό στο ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία, διάβασε το παιχνίδι του αντιπάλου, έβρισκε τον ελεύθερο συμπαίκτη του και έδωσε ρυθμό στην ομάδα. Στο ξεκίνημα της σεζόν έδειχνε μπερδεμένος, ήταν σχεδόν... ευνουχισμένος και άτολμος επιθετικά, αλλά πλέον παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Οι απουσίες έχουν δώσει και ευκαιρίες και το σημαντικό είναι πως οι αθλητές που έρχονται από πίσω δίνουν τον καλύτερο τους ώστε να τις αξιοποιήσουν. Κορυφαίο παράδειγμα ο Γιάννης Αθηναίου. Έχει αρπάξει την ευκαιρία από τα... μαλλιά και στη πράξη ως πέμπτος γκαρντ βοηθάει περισσότερο από τον αποχωρήσαντα Δημήτρη Κατσίβελη. Είναι περισσότερο θρασύς και συνεισφέρει σε άμυνα, δημιουργία και επίθεση, διαθέτοντας καλό περιφερειακό σουτ. Και αρκετά από αυτά, μάλιστα, είναι κρίσιμα, τα οποία τα πετυχαίνει συνήθως στη τέταρτη περίοδο, σε στιγμές που η μπάλα... καίει. Αυτό έκανε και κόντρα στην Αρμάνι στο τελευταίο δεκάλεπτο, πετυχαίνοντας δύο από αυτά. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και αναμφισβήτητα αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σουτέρ της ομάδας φέτος. Είχε το δεύτερο καλύτερο ποσοστό από τα 6.75 μέτρα στη Euroleague με 63.4 και 7/11 τρίποντα και πήγε στα 9/16 με 56.2%.

Η ατυχία με τους τραυματισμούς βρήκε και πάλι τον Ολυμπιακό, καθώς ο Ματ Λοτζέσκι υπέστη θλάση στον οπίσθιο μηριαίο και θα απουσιάσει για τις επόμενες βδομάδες. Είναι κρίμα το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίξει για ένα ματς πλήρης και χωρίς απουσίες. Τα προβλήματα πάντως έχουν συσπειρώσει την ομάδα, η οποία όσο περνάει ο καιρός αποκτά χημεία και ομοιογένεια. Οι ερυθρόλευκοι είναι κοντά στην απόκτηση του Σον Τζέιμς, του Αμερικανού σέντερ της Μπιλμπάο, αλλά για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του θα χρειαστεί ο παίκτης να περάσει με επιτυχίες τις ιατρικές εξετάσεις. Κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Ένας σέντερ πάντως που ταιριάζει στα "θέλω" του προπονητή, ένας "ψηλός" με αθλητικά προσόντα, με έφεση στο μπλοκ και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, ο οποίος διαθέτει και εμπειρία από τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ