EUROLEAGUE

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος 11η Ιουλίου

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος 11η Ιουλίου

Ο Βασίλης Σπανούλης θα παίξει στον Ολυμπιακό για ακόμη μία σεζόν, έτοιμος για νέες προκλήσεις. Το Sport24.gr ξεχώρισε επτά σημεία για το Νο7 των ερυθρολεύκων, που ανακοινώθηκε ξανά την 11η Ιουλίου, όπως την πρώτη φορά.

Η 11η Ιουλίου έγινε για δεύτερη φορά ημέρα... χαράς για τους φίλους του Ολυμπιακού. Πρώτα με την ανακοίνωση της απόκτησης του Βασίλη Σπανούλη (το 2010) και τώρα με την ανακοίνωση της παραμονής στους ερυθρόλευκους για ακόμη ένα χρόνο. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε με το "καλημέρα" του 2020, όταν -μετά την κατάκτηση ακόμη μίας (ατομικής) κορυφής στην EuroLeague- είχε δηλώσει πως " το πιο πιθανό είναι να παίξω του χρόνου". Όποιος τον ξέρει (αλλά κι αυτοί που δεν τον ξέρουν), είχαν καταλάβει πως το "πιο πιθανό" στο δικό του μυαλό είναι "σίγουρα". Ακόμη κι όταν ήρθε ο δεύτερος σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα χρόνο, εκείνος δεν το κλονίστηκε. Γιατί; Πολύ απλά γιατί είναι... άρρωστος.

Η ιστορία που ξεκίνησε λοιπόν στο ημίχρονο του τελικού του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, ανάμεσα σε Ισπανία και Ολλανδία, θα συνεχιστεί...

Η ΠΡΩΤΗ ΑΤΑΚΑ

Όταν πριν από δέκα χρόνια, σαν σήμερα, ήρθε η ανακοίνωση από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ουδείς ήταν... προετοιμασμένος. Εκτός από τον ίδιο και τους διοικητικούς ηγέτες των ερυθρολεύκων, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο. Οι πρώτες κουβέντες του "Kill Bill" στην ιστοσελίδα της ομάδας εστίαζαν στο γεγονός πως "ήθελα μια αλλαγή στη ζωή μου και ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη επιλογή. Όταν μου έδειξε ο Ολυμπιακός πόσο πολύ με θέλει μου μπήκε στο μυαλό, αλλά σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολη αυτή η απόφαση και σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν φοβάμαι. Ο Ολυμπιακός με προσέγγισε με τον πιο σωστό τρόπο και για αυτό είμαι παίκτης του. Γυρίζω σελίδα στην καριέρα μου και στη ζωή μου κι εύχομαι η μετεγγραφή μου να είναι η αρχή για τίτλους της ομάδας μου. Δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα. Μετά από χρόνια θα μιλήσω και θα μάθουν όλοι τι ακριβώς έγινε".

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος 11η Ιουλίου

Αυτή η αλλαγή, δεν ήρθε μόνο στη δική του ζωή, αλλά και του ίδιου του αθλήματος -εντός κι εκτός συνόρων. Έμελλε να αποδειχθεί μία από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΑΘΙ

Η ερυθρόλευκη πρεμιέρα του Βασίλη Σπανούλη στην EuroLeague έγινε στις 18 Οκτωβρίου 2010, με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΣΕΦ. Κι εκεί, δεν χρειάστηκε παρά τέσσερα λεπτά για να δώσει την πρώτη του ασίστ (στον Ράσο Νεστέροβιτς) και εν συνεχεία να πετύχει το πρώτο του καλάθι με την ερυθρόλευκη φανέλα -με λέι απ. Ήταν το πρώτο από τα πολλά που ήρθαν στη δεκαετή παρουσία του στο Λιμάνι.

Η ΑΣΙΣΤ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Στη διάρκεια της δεκαετούς παρουσίας στον Ολυμπιακό, πέτυχε ουκ ολίγα μεγάλα καλάθια. Η στιγμή που όμως έχει εντυπωθεί περισσότερο από κάθε άλλη και θα τον συνοδεύει είναι μία... πάσα. Αυτή που έδωσε στον Γιώργο Πρίντεζη, στην τελευταία κατοχή της μονομαχίας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη το 2012. Αν τον ρωτήσει κάποιος, ποια από τις 1.516 ασίστ που έχει δώσει έως τώρα στην EuroLeague θυμάται περισσότερο, η απάντηση είναι προφανής.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Η πρώτη τριετία του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό μπορεί να ξεκίνησε δύσκολα (η πρώτη του σεζόν συνέπεσε με την κατάκτηση της EuroLeague από τον Παναθηναϊκό), εξελίχθηκε όμως ιδανικά. Η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη μπήκαν ως λάβαρα στο ΣΕΦ, κι εκείνος πήγε την 5η Ιουλίου 2013 στην Arcadia για να διαπραγματευτεί -και να υπογράψει εν τέλει- την πρώτη ανανέωση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό. Με τον... αέρα που του έδινε το back to back, αλλά και με τη σιγουριά για την ορθότητα όσων έγιναν τρία χρόνια νωρίτερα, έβαλε την υπογραφή του για δεύτερη φορά σε συμβόλαιο με τους ερυθρόλευκους. Η πρώτη ανανέωση ήταν απλά η επιβεβαίωση πως όλα έγιναν, όπως τα είχε σχεδιάσει στο μυαλό του.

THE SHOT

Στο φινάλε της δεύτερης τριετίας του με την ερυθρόλευκη φανέλα, έζησε μια εξίσου έντονη στιγμή. ΟΚ, άλλο το μέγεθος της σημασίας της κατάκτησης της EuroLeague, κι άλλο αυτό της κατάκτησης του τίτλου στην Basket League, αλλά αυτό που έκανε στις 30 Μαΐου 2016 ήταν -από μόνο του- ιστορικής φύσης. Δεν είναι ότι ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής, είναι ότι το κατάφερε χάρη στο δικό του (μεγάλο) σουτ.

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος 11η Ιουλίου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτό που στη βιογραφία του (όταν αποφασίσει να γράψει τον επίλογο στα παρκέ) θα καταγραφεί ως το "The Shot". Δύο βδομάδες μετά, υπέγραψε το τρίτο του συμβόλαιο με την ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Η ΠΡΩΤΙΑ

Χρόνο με τον χρόνο, ειδικά μετά την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής της EuroLeague, φάνηκε πως ο Βασίλης Σπανούλης είναι σε θέση να κυνηγήσει όλες τις (μεγάλες) ατομικές πρωτιές στη διοργάνωση. Οι πόντοι, οι ασίστ και η αξιολόγηση είναι οι βασικές. Στην περίπτωση της πρώτης μάλιστα, ήρθε σε... σημαδιακό παιχνίδι. Απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Με 2'39'' για το τέλος της αναμέτρησης, σκοράρει απέναντι στον Ντέρικ Γουίλιαμς με μία από τις αγαπημένες του κινήσεις (side step) και γράφει ιστορία. Το παιχνίδι "παγώνει" για μερικά λεπτά, ο κόσμος τον αποθεώνει, η EuroLeague τον βραβεύει κι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αναγνωρίζει το μεγαλείο του, χειροκροτώντας τον.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουλίου 2020, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για ακόμη ένα χρόνο. Κάπως έτσι, θα κλείσει η δεκαετία του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Η δική του δεκαετία.

Όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά συνολικά στην EuroLeague. Καθόρισε την πορεία της διοργάνωσης, άλλαξε την ιστορία της (με τις δύο διαδοχικές κατακτήσεις), έβαλε το όνομά του σε μια σειρά από ρεκόρ, μα πάνω απ' όλα αποτυπώθηκε στην μνήμη όλων ως ένας εκ των κορυφαίων στην ευρωπαϊκή ιστορία του αθλήματος. Κι έχουμε ακόμα...

Photo Credits: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ