EUROLEAGUE

Όταν ο Ολυμπιακός το "σήκωσε" στην Πόλη του

Όταν ο Ολυμπιακός το "σήκωσε" στην Πόλη του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια. Σαν σήμερα (13/5) ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο της EuroLeague, κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ στον τελικό, σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία. Το EuroLeague Greece θυμάται.

Μοιάζει σαν χθες, αλλά έχουν περάσει κιόλας 5 χρόνια. Ήταν 13 Μαίου 2012 όταν ο Ολυμπιακός αποδείκνυε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο στο μπάσκετ. Ακόμα και ο Δαυίδ να φέρει τα πάνω κάτω κόντρα στον Γολιάθ, κερδίζοντας με 62-61 την ΤΣΣΚΑ στον τελικό της EuroLeague.

Αν ο Ολυμπιακός έχει (ξανα)γίνει πλέον ένα από τα “θηρία” της EuroLeague, αν σε 6 ημέρες, στις 19 Μαϊου, η ΤΣΣΚΑ θα μπει στο παρκέ για να αντιμετωπίσει τους “Ερυθρόλευκους” στον ημιτελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι παρά το τεράστιο μπάτζετ της ίσως ηττηθεί, ο λόγος είναι αυτό που έγινε πριν από 5 χρόνια στο ίδιο γήπεδο. Στην ίδια πόλη. Ή μάλλον στην Πόλη. Οι αναμνήσεις είναι ακόμα νωπές από εκείνη τη μαγική βραδιά για το Ελληνικό μπάσκετ, ωστόσο μία υπενθύμιση δεν έκανε ποτέ κακό, ίσα-ίσα που ενίοτε δημιούργησε έξτρα κίνητρο.

Η ιστορία για όσους πιθανόν δεν την ξέρουν – και όσους θέλουν να την θυμηθούν – έχει ως εξής: Ο Ολυμπιακός αποφάσισε το καλοκαίρι του 2011 να γυρίσει σελίδα. Τέρμα στα τρελά μπάτζετ και τις βεντέτες. Σκοπός του να “μαζέψει” τα πράγματα και να χτίσει μία ομάδα για το μέλλον, στηριζόμενη σε Ελληνόπουλα: Τον Βασίλη Σπανούλη, τον Γιώργο Πρίντεζη, την εμπειρία του Λάζαρου Παπαδόπουλου (που “τράβηξε” αρκετό κουπί στο ξεκίνημα της χρονιάς), τρεις πιτσιρικάδες που είχαν κατακτήσει με τις μικρές Εθνικές σχεδόν κάθε κορυφή που υπήρχε (Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας) και έναν ακόμα νεαρό (Γιώργος Κατσίβελης). Αυτό που μάλλον δεν υπολόγιζε κανείς εκείνο το καλοκαίρι ήταν ότι το μέλλον ήταν... τώρα.

Κάνοντας μία τρελή πορεία – και έχοντας προσθέσει στο δυναμικό του τους Έισι Λο και Τζόι Ντόρσεϊ στα μέσα της σεζόν δίπλα στους Κάιλ Χάινς, Πέρο Άντιτς, Μάρκο Κέσελ, Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους – ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το Final Four της Κωνσταντινούπολης. Εκεί, αιφνιδίασε τη “μπλαζέ” Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, κερδίζοντας με 68-64. Και ετοιμάστηκε για τον αγώνα της χρονιάς κόντρα στο απόλυτο φαβορί: Την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Δεν ήταν λίγοι που υποστήριζαν τότε ότι όλοι αυτοί οι αγώνες έγιναν για να σηκώσει στο τέλος το τρόπαιο η πανάκριβη Ρωσική ομάδα. Το ρόστερ της προκαλούσε δέος: Κιριλένκο, Τεόντοσιτς, Κριστιτς, Σισκάουσκας, Σβεντ, Κριάπα, Βοροντσέβιτς, Λαβρίνοβιτς, Καούν, Γκόρντον. Η “Ρωσική Αρκούδα” ήταν σίγουρα πανίσχυρη. Όχι όμως και αχτύπητη.

Γράφοντας ιστορία

Όταν ο Ολυμπιακός το "σήκωσε" στην Πόλη του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Ο Ολυμπιακός ήξερε ότι δεν γινόταν να τρέξει σε αυτό το παιχνίδι. Έπρεπε να στηριχθεί στην άμυνά του. Και αυτό έκανε από την αρχή, με αποτέλεσμα η πρώτη περίοδος να ολοκληρωθεί με τους Ρώσους να προηγούνται με το... παιδικό 10-7. Σταδιακά ωστόσο ο ρυθμός άνοιξε. Και αυτό δεν συνέφερε καθόλου τον Ολυμπιακό.

Οι Ρώσοι βρήκαν τις λύσεις που έψαχναν, “έπνιξαν” τον Ολυμπιακό με την άμυνά τους και έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι με 34-20. Λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, δε, η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 19 πόντους (53-34) χάρη σε λέι-απ του Σβεντ. Οι περισσότεροι είχαν ήδη να σκέφτονται για τον Ολυμπιακό ότι και μόνο που έφτασε μέχρι τον τελικό ήταν θαύμα. Δεν υπολόγιζαν όμως ότι αυτή η ομάδα θα έκανε ακόμα ένα θαύμα λίγα λεπτά αργότερα.

Ο Ολυμπιακός δεν απογοητεύτηκε από το -19 και συνέχισε να παίζει το μπάσκετ του. Στο τέλος της τρίτης περιόδου είχε μειώσει σε 53-40. Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου το σερί του έφτασε στο 14-0 και το σκορ ήταν στο 53-48! Το παιχνίδι ήταν ξαφνικά ντέρμπι! Και ως τέτοιο εξελίχθηκε, με τον Ολυμπιακό να βγάζει τη μία μεγάλη άμυνα μετά τη άλλη και τους Πρίντεζη και Παπανικολάου να βάζουν μεγάλα καλάθια στην άλλη πλευρά του παρκέ. Κάπως έτσι, με το σκορ στο 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ, ο Σισκάουσκας στήθηκε στις βολές. Αστόχησε και στις δύο. Το ριμπάουντ το πήρε ο Παπανικολάου και πάσαρε αμέσως στον Σπανούλη. Αυτός κατέβασε τη μπάλα, τράβηξε την άμυνα των Ρώσων πάνω του και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Πρίντεζη, ο οποίος χωρίς να το σκεφτεί σούταρε με τον γνωστό του τρόπο, κάνοντας το σκορ 62-61 με 7 δέκατα του δευτερολέπτου να μένουν για την λήξη του αγώνα. Η ΤΣΣΚΑ δεν εκδήλωσε καν επίθεση, αφού ο Χάινς έκοψε τη μακρινή πάσα απελπισίας του Τεόντοσιτς. Ο Ολυμπιακός ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης, κάνοντας μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Τα δεκάλεπτα: 7-10, 20-34, 40-53, 62-61

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο

ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ