EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Βεζένκοβ, ο ισορροπιστής

Ολυμπιακός: Βεζένκοβ, ο ισορροπιστής
EUROKINISSI

Η παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ εξασφαλίζει στον Ολυμπιακό μία ισορροπία στην γραμμή των ψηλών. Το σουτ που τον έκανε απαραίτητο και τα διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με τους άλλους ψηλούς.

Η παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ (25 χρονών, 2.06 μέτρα) πέρασε από χίλια κύμματα, ωστόσο ο Βούλγαρος φόργουορντ θα μείνει τελικά κάτοικος Πειραιά για δύο ακόμα χρόνια, αφού τα βρήκε σε όλα με τον Ολυμπιακό.

Οι “ερυθρόλευκοι” εξέτασαν τις τελευταίες ημέρες και άλλες περιπτώσεις παικτών για την θέση του πάουερ φόργουορντ, ωστόσο ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής πως επιθυμούσαν την παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ για μία σειρά από λόγους. Από το γεγονός ότι έπειτα από μία επένδυση διετίας στο πρόσωπο του Βούλγαρου ήθελαν δουν το “πρότζεκτ-Βεζένκοβ” να συνεχίσει να εξελίσσεται, μέχρι το σταδιακό χτίσιμο ενός βασικού κορμού με παίκτες που είτε είναι Έλληνες είτε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Πέρα όμως από την προοπτική που υπάρχει λόγω της ηλικίας (θα κλείσει τα 25 του χρόνια στις 6 Αυγούστου) και του ταλέντου του Βούλγαρου φόργουορντ, ο Ολυμπιακός ήθελε την παραμονή του Βεζένκοβ για το... τώρα. Και αυτό γιατί ο άλλοτε παίκτης της Μπαρτσελόνα και του Άρη έχει στοιχεία στο παιχνιδι του που συμπληρώνουν ιδανικά την νέα γραμμή ψηλών των “ερυθρόλευκων”.

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ

Δεν ανακαλύπτει κάποιος την Αμερική όταν λέει ότι το βασικό πλεονέκτημα του Σάσα Βεζένκοβ είναι το σουτ. Ο αριστερόχειρας φόργουορντ είχε δείξει από νεαρή ηλικία ότι αυτό θα ήταν το βασικό του “όπλο”. Το θέμα ωστόσο είναι ότι – ειδικά φέτος – έδειξε πως αυτό το στοιχείο του παιχνιδιού του μπορεί να έχει εφαρμογή και στο υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η EuroLeague παίζεται σε άλλες ταχύτητες. Οι close out άμυνες είναι πιο γρήγορες, οι αντίπαλοι ψηλοί είναι πιο αθλητικοί, καλύπτουν περισσότερους χώρους. Πολλοί σουτέρ – και ο Βεζένκοβ δεν αποτέλεσε εξαίρεση – είχαν ανά καιρους δείξει μία δυσκολία προσαρμογής σε αυτό το επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την σεζόν 2017/18 (με τη Μπαρτσελόνα) ο Βεζένκοβ σούταρε με 22.2% στα τρίποντα και την 2018/2019 (με τον Ολυμπιακό) με 20.7%. Σαφώς και είχε μικρότερο ρόλο εκείνη την διετία σε σχέση με την φετινή σεζόν, σαφώς και είχε κλονιστεί η αυτοπεποίθησή του. Αυτό δεν αλλάζει όμως ότι πέρασε μία διετία που ήταν σουτέρ που δε μπορούσε να βρει ρυθμό. Φέτος όμως αυτό άλλαξε.

Την σεζόν 2019/20 ο Βεζένκοβ σούταρε με το εξωφρενικό 45.9% στα τρίποντα (28/61 συνολικά)! Όλη η δουλειά του προηγούμενου καλοκαιριού σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο ρόλο του τον βοήθησαν να χτίσει αυτοπεποίθηση. Αποτέλεσμα ήταν να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ σε Spot Up και Catch and Shoot καταστάσεις στην EuroLeague. Αυτό δεν είναι απλώς ένα αυθαίρετο συμπέρασμα και ούτε βγάινει με βάση απλώς το ποσοστό του στα τρίποντα. Είναι μία πραγματικότητα. Ο Βεζένκοβ την περασμένη σεζόν ήταν πράγματι ένας εκ των κορυφαίων ψηλών σουτέρ στην EuroLeague.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΨΗΛΩΝ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Με την παραμονή του Σάσα Βεζένκοβ η γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού πρακτικά έκλεισε και θα αποτελείται από τους εξής:

Πάουερ φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Σάσα Βεζένκοβ, Λίβιο Ζαν-Σαρλ

Σέντερ: Οκτάβιους Έλις, Χασάν Μάρτιν, Βασίλης Χρηστίδης

Μία πρώτη ματιά αρκεί για να καταλάβει κανείς την σημασία που είχε να εξακολουθήσει να φοράει τα “ερυθρόλευκα” ο Βεζένκοβ: Είναι ο μόνος σουτέρ ανάμεσα σε αυτό το γκρουπ παικτών. Οι Πρίντεζης και Ζαν-Σαρλ έχουν την δυνατότητα να σουτάρουν από την περιφέρεια αν χρειαστεί, ωστόσο κανείς εκ των δύο δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει σταθερή απειλή από την περιφέρεια. Κάπως έτσι η γραμμή των ψηλών του Ολυμπιακού έχει παίκτες με χαρακτηριστικά που (στην θεωρία) μοιάζουν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο.

Στην θέση του πάουερ φόργουορντ: Ο Πρίντεζης είναι η σταθερή απειλή από το Post, έχοντας την δυνατότητα να παίξει με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι. Ο Βεζένκοβ είναι ο σουτέρ, αυτός που θα μπαίνει για να ανοίξει το γήπεδο. Ο Ζαν-Σαρλ είναι ο πιο αθλητικός της τριάδας και παράλληλα καλύτερος αμυντικός εκ των τριών, αλλά και αυτός που έστω για λίγο αν χρειαστεί θα ακουμπήσει στην θέση του σέντερ. Σε θέση δεύτερου ψηλού είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος χάρη στο μέγεθος που δίνει και το σουτ του. Ερωτηματικό αποτελεί ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι, αφού κανείς δεν ξέρει τι θα επιλέξει να κάνει μετά το ΝΒΑ Draft.

Στην θέση του σέντερ: Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Τόσο ο Οκτάβιους Έλις όσο και ο Χασάν Μάρτιν είναι αθλητικοί σέντερ, που παίζουν καλά το Πικ εν Ρολ και εξαρτώνται άμεσα από τους συμπαίκτες τους για να είναι παραγωγικοί στην επίθεση (ο δεύτερος έχει πάντως ένα βασικό Post Up παιχνίδι). Αμφότεροι θα στηριχθούν στην ικανότητα στην δημιουργία του Κώστα Σλούκα (έχει συμφωνήσει προφορικά, όπως αποκάλυψε το Sport24.gr.) και του Βασίλη Σπανούλη στην επίθεση, παίζοντας παράλληλα τον ρόλο του... τερματοφύλακα στην άμυνα, αφού είναι καλοί αμυντικοί. Σε συμπληρωματικό ρόλο, κυρίως για τις προπονήσεις, θα υπάρχει ο Βασίλης Χρηστίδης.

ΛΕΙΠΕΙ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μία πιο βαθιά ματιά στην γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού δείχνει ότι αυτό που μοιάζει να λείπει στους “ερυθρόλευκους” είναι το μέγεθος. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο ψηλότερος παίκτης της ομάδας θα είναι ο Έλις (2.08 μέτρα), με τον Βεζένκοβ (2.06 μέτρα) και τον Ζαν Σαρλ (2.05 μέτρα) να ακολουθούν. Την ίδια στιγμή όμως στην περιφέρεια ο Ολυμπιακός θα έχει μεγαλύτερο μέγεθος για να προστατέψει τους Σλούκα και Σπανούλη χάρη στην πεντάδα των Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Τζένκινς, Χάρισον και Χαραλαμπόπουλου. Και όλα αυτά χωρίς καν να έχουν προστεθεί οι (ψηλοί για τις θέσεις των γκαρντ) Κόνιαρης, Λαρεντζάκης και Νικολαΐδης.

Είναι αλήθεια επίσης ότι ο Ολυμπιακός έχει επιλέξει ένα δίδυμο σέντερ ελάχιστες (Έλις) ή μηδενικές (Μάρτιν) παραστάσεις από την EuroLeague, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η τριάδα των Μάρτιν, Έλις, Ζαν Σαρλ κάνει την γραμμή των “ερυθρόλευκων” πιο αθλητική από πέρυσι. Για την ακρίβεια, είναι η πιο αθλητική τριάδα ψηλών που είχε ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, την οποία θα συμπληρώσει μέσω της θέσης του σμολ φόργουορντ η τριάδα των Παπανικολάου, ΜακΚίσικ και Χάρισον. Σε μία εποχή που το μπάσκετ γίνεται όλο και πιο γρήγορο, δεν γίνεται να μην αναφερθεί ότι ο Ολυμπιακός έγινε πράγματι πιο γρήγορος.

Όπως και να έχει, αυτό που γίνεται πλέον σαφές είναι ότι έπειτα από μία κακή διετία ο Ολυμπιακός δείχνει να χτίζει έχοντας μία ξεκάθαρη φιλοσοφία και ρόλους στο μυαλό του. Έχει επιλέξει παίκτες που – στην θεωρία πάντα – θα “κουμπώνουν” καλά μεταξύ τους και θα μπορούν να εφαρμόσουν ένα ξεκάθαρο πλάνο. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν και θα κριθούν όπως πάντα σε ένα μέρος: Στο παρκέ.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ