EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Τα 10 ερυθρόλευκα ερωτήματα του ντέρμπι

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι ξεκίνησε και το Sport24.gr απαντά στα 10 πιο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τον Ολυμπιακό που πηγαίνει χωρίς άγχος στο ΟΑΚΑ.

Με... ζευγάρι Ανατολικής - Δυτικής Περιφέρειας στο ΝΒΑ, που παίζει μια φορά σε κάθε έδρα στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, μοιάζει φέτος το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός.

Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους το βράδυ της Παρασκευής (4/12) στο παρκέ του ΟΑΚΑ, με τους πράσινους να αισθάνονται περισσότερο άγχος για τη νίκη για αρκετούς λόγους (ματς στο γήπεδό τους, πιο ποιοτική και γεμάτη ομάδα, καλύτερη θέση στην κατάταξη, υψηλότερος στόχος) και τους ερυθρόλευκους να πηγαίνουν στην Καλογρέζα χωρίς άγχος για το καλύτερο δυνατό.

Το Sport24.gr απαντά στα δέκα ερωτήματα που αφορούν τους Πειραιώτες.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΕΜΖΟΥΡΑ;

Αρκετά πράγματα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Η ψυχολογία των παικτών είναι καλύτερη, οι ρόλοι μοιράστηκαν σωστά, κάθε αθλητής αγωνίζεται στη θέση του. Ο Λιθουανός είναι μια ήρεμη δύναμη, ένας έμπειρος προπονητής που κρατά ισορροπίες στη διάρκεια της εβδομάδας, προετοιμάζει άψογα το πλάνο του και έχει βελτιώσει σημαντικά τον Ολυμπιακό από τη μέρα που αποχώρησε ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Τώρα, μετά από αρκετές εβδομάδες, φαίνεται πως ουδείς ένιωθε καλά με τον Αμερικανοισραηλινό και την τακτική του, αντίθετα με τον Κεμζούρα που έχει δώσει ηρεμία στο σύνολο, έχει κερδίσει παίκτες (ο Μπάλντουϊν κι ο Βεζένκοβ είναι οι δύο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις) και τους κρατά όλους "ζεστούς" έστω κι αν δεν είναι εύκολο να δίνει ισάξιες ευκαιρίες από τη στιγμή που η ομάδα του έχει μόνο έναν αγώνα την εβδομάδα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΚΑΥΤΟΣ";

Ο Κώστας Παπανικολάου διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, καθώς στα τελευταία τρία παιχνίδια έχει καταπληκτικές εμφανίσεις. Κοινό στοιχείο και των τριών (απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, την Άλμπα Βερολίνου και την Αρμάνι Μιλάνο) είναι το γεγονός ότι παίζει 24 λεπτά μέσο όρο, με αποτέλεσμα με την εμπειρία του να κάνει καλή διαχείριση δυνάμεων ώστε να είναι αποτελεσματικός κυριολεκτικά σε κάθε τομέα του παιχνιδιού.

Σε αυτά τα τρία ματς έχει 39 πόντους από 9/11 δίποντα, 5/10 τρίποντα και 6/6 βολές, 12 ριμπάουντ, τρεις ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και 47 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Ουδείς μπορεί να βγάλει περισσότερη ενέργεια, ο Παπανικολάου είναι ο πιο ορμητικός περιφερειακός του Ολυμπιακού, ξέρει το ΟΑΚΑ, ξέρει την ατμόσφαιρά του, απολαμβάνει να παίζει εκεί και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ;

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν έχει να αποδείξει το παραμικρό, η καριέρα του τα λέει όλα, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, η πορεία του όμως δεν έχει τελειώσει και κάθε αγώνας για εκείνον στο ΟΑΚΑ είναι μια μεγάλη πρόκληση. Εκεί έχει νιώσει κάθε συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ένας αθλητής του δικού του επιπέδου, εκεί έχει κάνει μερικές από τις χειρότερες εμφανίσεις της ζωής του, εκεί έχει βάλει νικητήρια σουτ και έχει κατακτήσει τίτλους. Και σαν οικοδεσπότης, αλλά και σαν αντίπαλος. Ψάχνει φέτος τα πατήματά του, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι όσο βρίσκεται σε αυτό το ρόστερ ο ηγέτης του Ολυμπιακού.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ;

Φυσικά ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο κορυφαίος σέντερ της EuroLeague τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια. Με 10.5 πόντους από 66% στο δίποντο και 67% στις βολές, με 9.8 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και ένα μπλοκ, με σχεδόν τέσσερα κερδισμένα φάουλ και 20.4 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά αγώνα, ο Σέρβος -που ο Ρικ Πιτίνο λάτρεψε από τα περσινά ντέρμπι των δύο ομάδων- σέντερ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να διαλύσει την αξιόλογη, αλλά όχι και τρομακτική φροντλάιν του Παναθηναϊκού.

Κάνει 1.6 φάουλ ανά 26:31 συμμετοχής στη φετινή EuroLeague και αν δεν αντιμετωπίσει πρόβλημα φθοράς στο ΟΑΚΑ, είναι ικανός όχι μόνο να γράψει double-double, αλλά και να κουβαλήσει την ομάδα του σε μια μεγάλη νίκη. Στο περσινό ματς είχε 11 πόντους από 5/6 δίποντα και 1/3 βολές, πέντε ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα μπλοκ, τρία φάουλ και έξι κερδισμένα σε 24:20. Στο προ διετίας ντέρμπι είχε 4 πόντους από 2/3 δίποντα, τέσσερα ριμπάουντ, δύο ασίστ, τρία φάουλ και τρία κερδισμένα σε 22:24.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο X-FACTOR;

Ο Γουίλ Τσέρι, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τον Νικ Καλάθη, αλλά και τον "καυτό" το τελευταίο διάστημα Τζίμερ Φρεντέτ. Ο Αμερικανός έμεινε εκτός δωδεκάδας για τρεις σερί αγώνες ώστε να παίξει ο Γουέιντ Μπάλντουιν, γύρισε για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο και μάλιστα πήρε 22 λεπτά από τον προπονητή του, έκανε τρομερή δουλειά σε άμυνα κι επίθεση, γέμισε την στατιστική του, ήταν πραγματικά σημαντικός για την άνετη νίκη του Ολυμπιακού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο ΟΑΚΑ έχει ήδη παίξει, γνωρίζει τι διακυβεύεται σε αυτά τα ντέρμπι, είναι ο απόλυτος επαγγελματίας που δεν θα γκρινιάξει αν μείνει εκτός δωδεκάδας, αλλά θα είναι έτοιμος να πάρει ακόμη και 30 λεπτά ως starter. Δεν γνωρίζουμε αν ο Κεστούτις Κεμζούρα θα τον έχει στο ρόστερ γι' αυτό το ματς, η λογική όμως λέει πως ο Τσέρι δεν μπορεί να λείψει από αυτό το ματς. Είναι υπερπολύτιμος, ξέρει ποιος είναι ο Τζίμερ Φρεντέτ, λατρεύει τις προκλήσεις και μπορεί να εξελιχθεί στον x-factor του Ολυμπιακού στην Καλογρέζα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ;

Ο Κέβιν Πάντερ δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες, δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν έπαιξε με τη Μπάγερν στο Μόναχο, πήρε επτά λεπτά απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου και έξι απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο. Σουτάρει άσχημα από το τρίποντο (7/38 - 18.4%), δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άσσος και πλέον δεν χρειάζεται και να το κάνει καθώς υπάρχει ο Τέιλορ Ρότσεστι, δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν ο Κεστούτις Κεμζούρα επιλέξει να αφήσει αυτόν εκτός δωδεκάδας για να χωρέσουν σε αυτή και ο Γουίλ Τσέρι κι ο Γουέιντ Μπάλντουιν κι ο Αντώνης Κόνιαρης.

ΠΟΥ ΥΠΕΡΕΧΕΙ;

Στο κομμάτι της... πίεσης. Πηγαίνει στο ΟΑΚΑ χωρίς το παραμικρό άγχος, καθώς σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει πλέον ξεκάθαρο στόχο την οκτάδα και τα playoffs, δεν μπορεί να μιλάει για κάτι παρόμοιο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Οι πράσινοι θα έχουν το άγχος για το θετικό αποτέλεσμα και την πίεση από την εξέδρα, λίγα πράγματα μπορεί πραγματικά να χάσει ο Ολυμπιακός το βράδυ της Παρασκευής (6/12) στο ΟΑΚΑ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει θέση στην οποία να υπερτερούν "καθαρά" οι Πειραιώτες εκτός από εκείνη του σέντερ. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ είναι ανώτερος των Παπαγιάννη - Γουάιλι - Βουγιούκα, από εκεί και πέρα όμως, θέση-θέση, οι πράσινοι δείχνουν έστω και οριακά ανώτεροι με μια κάποια... ισορροπία στο τέσσερα.

ΠΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΕΙ;

Στο κομμάτι της δημιουργίας, αν και με τον Τέιλορ Ρότσεστι πλέον στην εξίσωση υπάρχει ένας δεύτερος δημιουργός δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη. Στο περιφερειακό σουτ από τη στιγμή που ο Κέβιν Πάντερ δεν έχει δικαιώσει αυτούς που τον επέλεξαν. Στην ατομική άμυνα, καθώς οι Καλάθης, Τζόνσον, Παπαπέτρου, Μήτογλου είναι μονάδες με τρομερή έφεση στο συγκεκριμένο κομμάτι, στον τομέα της ενέργειας, της δύναμης, της σωματικής επαφής, των... deflections που τόσο λατρεύει ο Ρικ Πιτίνο.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ;

Οι Σπανούλης, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Πρίντεζης, Μιλουτίνοβ από ελάχιστα έως καθόλου. Αν είναι συγκεντρωμένοι, δεν θα "νιώθουν" τίποτα. Από την άλλη, οι Μπάλντουιν, Κόνιαρης, Πολ, Ρούμπιτ, Ριντ είναι νέοι σε αυτά τα ματς, σε αυτή την ατμόσφαιρα και ειδικά μετά από όσα είπε ο Ντάνιελ Χάκετ στο podcast του Τζο Αρλούκας ( "στο πρώτο μου ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, από την προθέρμανση κιόλας, έτρεμαν τα γόνατά μου" ), εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο πραγματικά ιδιαίτερο είναι κάθε παιχνίδι ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες στο ΟΑΚΑ.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Από ελάχιστα έως υπερβολικά πολύ. Η παρουσία των Σπανούλη - Παπανικολάου - Πρίντεζη στο ρόστερ αποτελούν εγγύηση ψυχραιμίας, είτε ο Ολυμπιακός νικήσε, είτε ηττηθεί ακόμη και με μεγάλη διαφορά. Δεν διακυβεύεται κάτι σε αυτόν τον αγώνα όσο κι αν πολλοί μιλούν για... πόλεμο. Ένα σαραντάλεπτο από τα 34 της κανονικής περιόδου είναι, σαφώς με μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες, σαφώς με παρασκήνιο, σαφώς με πολλαπλάσια συναισθήματα για παίκτες, προπονητές, παράγοντες και οπαδούς. Στο τέλος της ημέρας, ο φετινός Ολυμπιακός δεν μπορεί ούτε να εκτοξευθεί, ούτε και να γκρεμιστεί από το αποτέλεσμα αυτού του ντέρμπι. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, αλλά αυτή είναι συζήτηση άλλης ώρας...

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ