EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Οι χειριστές και το ταβάνι

Ολυμπιακός: Οι χειριστές και το ταβάνι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Σλούκας έγραψε τον επίλογο των μεταγραφών για τον Ολυμπιακό, ο οποίος τη νέα σεζόν θα έχει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι (πολλοί) χειριστές, η καλή πεντάδα και το ταβάνι του Χασάν Μάρτιν. Η πρώτη ανάγνωση των ερυθρολεύκων για το 2020/21.

Ο Ολυμπιακός προανήγγειλε την επιστροφή του Κώστα Σλούκα ως το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Θα μπορούσε να το κάνει αντίστοιχα, λέγοντας πως πρόκειται για το κερασάκι στην τούρτα. Όποια κι αν είναι η ανάγνωση πάντως, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο, που δομήθηκε με υλικά κάθε είδους. Η ποικιλομορφία που υπάρχει στην περιφέρεια είναι το μεγάλο όπλο για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, την ίδια ώρα που στη ρακέτα υπάρχει ένα ερωτηματικό, το οποίο βέβαια μπορεί να εξαλειφθεί άμεσα -ανάλογα τα... κέφια του Χασάν Μάρτιν.

Όπως και να έχει, αυτό που έχει φτιάξει (τουλάχιστον στα χαρτιά) ο Γιώργος Μπαρτζώκας δείχνει πολύ ενδιαφέρον και προϊδεάζει για την παρουσίαση (στο παρκέ) μιας ομάδας που θα δώσει στους φίλους του Ολυμπιακού την αφορμή να χαμογελάσουν και να διαγράψουν -μία και καλή- όσα (δεν) έγιναν την τελευταία διετία.

Το Depth Chart του Ολυμπιακού για το 2020/21

PG: Κώστας Σλούκας, Τσαρλς Τζένκινς, Αντώνης Κόνιαρης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

SG: Βασίλης Σπανούλης, Άαρον Χάρισον, Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

SF: Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

PF: Γιώργος Πρίντεζης, Σάσα Βεζένκοφ, Λιβιό Ζαν - Σαρλ.

C: Χασάν Μάρτιν, Οκτάβιους, Βασίλης Χρηστίδης.

ΦΟΥΛ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

Στη διάρκεια της offseason, οι ερυθρόλευκοι προτίμησαν να... σπρώξουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού στην περιφέρεια. Δικαιολογημένα, αφού αυτή καθορίζει τις εξελίξεις στα μεγάλα παιχνίδια, ενώ είναι ένα σημείο στο οποίο ο Ολυμπιακός "πόνεσε" πολύ τα τελευταία χρόνια.

Εν αντιθέσει με το πώς δομήθηκε το ρόστερ από τον Ντέιβιντ Μπλατ τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, αυτή τη φορά ο βασικός στόχος ήταν να αποκτηθούν παίκτες με ικανότητα στο παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια. Κι ακόμη περισσότερο, με ταλέντο στη δημιουργία και την εκτέλεση μέσα από το πικ εν ρολ. Γι αυτό κιόλας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας γέμισε την περιφέρειά του με τρεις νέους χειριστές (Κώστας Σλούκας, Άαρον Χάρισον, Τσαρλς Τζένκινς), που σε μεγάλο βαθμό έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια (άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο) πόσο επιδραστικοί μπορούν να είναι μέσα από το πικ εν ρολ.

Κι όταν ο Βασίλης Σπανούλης έχει βάλει ακόμη μία σεζόν στις πλάτες του, το μείζον είναι να βρεθούν τρόποι να αποσυμπιεστεί στο πόσα πράγματα πρέπει να κάνει, κυρίως όμως στο πόσοι μπορούν να προβληματίσουν την αντίπαλη άμυνα με τον ίδιο τρόπο (βλ. το πικ εν ρολ).

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΕΝΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Η εικόνα που έχει η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού, δίνει τη δυνατότητα στον Γιώργο Μπαρτζώκα να "παίξει" πολύ τόσο με πρόσωπα όσο και με σχήματα. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ποιοτικό κενό ανάμεσα στους "πρώτους" και τους "δεύτερους". Θα μπορούσε να ισχυριστεί μάλιστα κάποιος ότι οι ρόλοι θα αποσαφηνιστούν εν καιρώ. Όπως αντίστοιχα, είναι πολλές οι διαφορετικές πεντάδες που μπορούν να παραταχθούν στο παρκέ, ανάλογα με τον αντίπαλο, τις ανάγκες και την τροπή που έχει πάρει ένα παιχνίδι.

Ο Άαρον Χάρισον μπορεί να παίξει από το "1" έως το "3", ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχει τα στοιχεία για να πάρει λεπτά συμμετοχής στο "2" και στο "3" ενώ ο Τσαρλς Τζένκινς ταιριάζει τόσο με τον Βασίλη Σπανούλη όσο και με τον Κώστα Σλούκα.

Ποια είναι η "καλή" πεντάδα του Ολυμπιακού; Άγνωστο από την στιγμή που, επί παραδείγματι, η ποιότητα στην περιφέρεια είναι τέτοια που δεν προδικάζει την ακριβή εικόνα της στο "κλείσιμο" των αγώνων. Όλα αυτά θα φανούν στο παρκέ. Εκ των πραγμάτων όμως, υπάρχει η δυνατότητα για ένα διαρκές ανακάτεμα της τράπουλας.

ΧΑΜΗΛΟΣ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΡΟΛΟ

Από την πρώτη στιγμή που έγινε ξεκάθαρο πως ο Κώστας Σλούκας θα ξαναφορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού κινήθηκαν στην αγορά με στόχο να βάλουν δίπλα του παίκτες που (του)ταιριάζουν και μπορούν να τον βοηθήσουν για να δείξει το ταλέντο και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά σε υπερθετικό βαθμό.

Η απόκτηση του Τσαρλς Τζένκινς είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφού πρόκειται για έναν έμπειρο περιφερειακό, με αμυντική φυσιογνωμία στο παιχνίδι του και δίχως την ανάγκη να παίρνει μπάλες στην επίθεση για να νιώσει σημαντικός. Το ακριβώς αντίθετο. Το ποσό που χρειαζόταν μάλιστα για να γίνει αυτή η μεταγραφή ( περί τις 400.000 δολάρια) αποτέλεσε ακόμη έναν λόγο για τον οποίο οι ερυθρόλευκοι δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά.

Στην ίδια κατηγορία με τον πρώην παίκτη του Ερυθρού Αστέρα εντάσσεται κι ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, ένας παίκτης που μπορεί να μην έχει τις ίδιες εμπειρίες στην EuroLeague, αλλά έφτασε στο Λιμάνι με αρκετά χαμηλό κασέ (θα εισπράξει τα μισά σε σχέση με τον Όγκουστιν Ρούμπιτ) και ουδεμία... απαίτηση για χρόνο συμμετοχής και γεμάτη στατιστική. Μπήκε δίπλα σε Γιώργο Πρίντεζη και Σάσα Βεζένκοβ στο "4" για να ανεβάσει το επίπεδο αθλητικότητας στη συγκεκριμένη θέση (που πριν από αυτόν ήταν κάτω από τον μέσο όρο) και να κάνει την βρώμικη δουλειά, κάθε φορά που βρίσκεται στο παρκέ.

Ο ΧΑΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ

Από εκεί και πέρα, η θέση του σέντερ αυτή που αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Αφενός λόγω του ποσοτικού (υπάρχουν δύο κορμιά, αφού ο Λιβιό Ζαν Σαρλ δεν μπορεί να πάρει επί μονίμου βάσεως λεπτά στο "5" λόγω σωματοδομής), αφετέρου επειδή ο παίκτης που αποκτήθηκε για να αποτελέσει τον βασικό σέντερ των ερυθρολεύκων (βλ. Χασάν Μάρτιν) δεν έχει εμπειρία και τριβή από αυτό το επίπεδο. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν του "απαγορεύει" να κάνει τη διαφορά και να αποτελέσει σημαντικό συστατικό στοιχείο στην ομάδα που έχει "χτίσει" ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ειδικά στην άμυνα και στο πικ εν ρολ.

Το ποιος είναι ο Οκτάβιους Έλις άλλωστε, το γνωρίζουν όλοι. Μπορεί να πρόλαβε να παίξει μόλις επτά φορές έως ότου έρθει η διακοπή της EuroLeague λόγω του κορονοϊού, πλην όμως ο 27χρονος σέντερ απέδειξε ότι "το έχει" και μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στον προπονητή του, όσο βρίσκεται στο παρκέ.

Για να αντέξει όμως η front line του Ολυμπιακού θα χρειαστεί το alter ego του να αποδειχθεί εξίσου (ή κι ακόμη περισσότερο) επιδραστικό στο παιχνίδι της ομάδας. Γι αυτό κιόλας, ο τρόπος με τον οποίο Χασάν Μάρτιν θα "μπει" στη σεζόν, αλλά πολύ περισσότερο το πώς θα λειτουργήσει μέσα στην ομάδα (κυρίως στο πίσω μέρος του παρκέ) θα καθορίσει εν πολλοίς τον βαθμό αποτελεσματικότητας των ερυθρολεύκων μέσα στη ρακέτα. Ο τελικός βαθμός που θα πάρει ο Ολυμπιακός στο "5" κρίνεται εν πολλοίς από τη δική του απόδοση...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ