EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Λίγοι, αλλά καλοί

Ολυμπιακός: Λίγοι, αλλά καλοί
EUROKINISSI

Το ψηλό σχήμα, ο Παπανικολάου που ήταν παντού, το κλείσιμο του "ζωγραφιστού" και ο Νικολαΐδης. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Βιλερμπάν.

Λίγοι, αλλά καλοί. Αυτή είναι μία από τις φράσεις που πιθανόν να πέρασε από το μυαλό όσων παρακολούθησαν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Βιλερμπάν, στη νίκη των “ερυθρόλευκων” με 77-68.

Ένας αποδεκατισμένος Ολυμπιακός, που παρατάχθηκε χωρίς 5 παίκτες (Σπανούλης, Πολ, Ρούμπιτ, Ρότσεστι, Χαραλαμπόπουλος) και κατά την διάρκεια του αγώνα έχασε την κολόνα του (Μιλουτίνοβ) έκανε μία νέα υπέρβαση. Γιατί μπορεί η Βιλερμπάν να μην έχει το ειδικό βάρος της ΤΣΣΚΑ που υπέταξαν οι “ερυθρόλευκοι” πριν δύο εβδομάδες, αλλά και πάλι η ομάδα του Πειραιά έδειξε πράγματα.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έπαιξε σαφώς ρόλο για ακόμα μία φορά στον φετινό Ολυμπιακό. Με όλα τα δεδομένα εναντίον τους, οι “ερυθρόλευκοι έβγαλαν χαρακτήρα, πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν και πήραν μία σημαντική νίκη.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οι απουσίες του Ολυμπιακού υποχρέωσαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παρατάξει μία αρχική πεντάδα... extra Large στο ξεκίνημα του αγώνα με την Βιλερμπάν. Μοναδικός γκαρντ ήταν ο Μπάλντγουιν και στο πλευρό του υπήρχαν οι Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Πρίντεζης και Μιλουτίνοβ.

Ο Ολυμπιακός προσέγγισε το παιχνίδι πολύ συγκεκριμένα στην αρχή. Στην επίθεση, αρχικά θέλησε ως συνήθως να “ταϊσει” αρχικά στο post τον Πρίντεζη, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια. Όπως όμως και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, η απουσία των δύο βασικών δημιουργών (Σπανούλης, Ρότσεστι) είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Παπανικολάου, ο οποίος ήταν ο βασικός δημιουργός από την περιφέρεια σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (από τις 45 μοίρες).

Στην άμυνα, το ψηλό σχήμα του Ολυμπιακού και το αντίστοιχα χαμηλό σχήμα της Βιλερμπάν – η οποία σταθερά είχε δύο και ενίοτε τρία γκαρντ στο παρκέ – βοήθησε τους “ερυθρόλευκους” να εφαρμόσουν την γνωστή τακτική τους: Αλλαγές στα σκριν που εμπλέκονται οι παίκτες από το 1 μέχρι το 4 και ο Μιλουτίνοβ να μένει πίσω από τα σκριν.

Το θέμα με την αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού ήταν άλλο όμως: Οι “ερυθρόλευκοι” ήθελαν γενικά να γεμίσουν το “ζωγραφιστό”, με τίμημα κάποια ελεύθερα σουτ. Ο λόγος; Η Βιλερμπάν είναι φέτος η 2η χειρότερη ομάδα της EuroLeague σε καταστάσεις Spot Up σουτ (σουτ που βγαίνει στην περιφέρεια από στάση έπειτα από πάσα) – γεγονός που γιγαντώθηκε λόγω της απουσίας του καλύτερου σουτέρ της ομάδας, Ντέιβιντ Λάιτ – και η τρίτη χειρότερη στους πόντους που παίρνει από το Πικ εν Ρολ, αφού οι περιφερειακοί της (με εξαίρεση τον Ντιό) ως επί το πλείστον δεν διαβάζουν σωστά την αντίπαλη άμυνα και είτε παίρνουν τραβηγμένα σουτ μετά από ντριμπλα, είτε πασάρουν υπό κακές προϋποθέσεις.

ΔΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ, ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ

Ο Ολυμπιακός έμεινε πιστός στο πλάνο του, αλλά ήταν σαφές ότι ψαχνόταν. Το γεγονός ότι η επίθεση είχε μία στασιμότητα οδήγησε σε κάποιες κακές επιλογές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να βρει ευκαιρία να τρέξει η Βιλερμπάν. Στην δεύτερη περίοδο ωστόσο τα δεδομένα θα άλλαζαν.

Ολυμπιακός: Λίγοι, αλλά καλοί
EUROKINISSI

Στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει με δύο γκαρντ, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ρίχνει στο παρκέ τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Η προσέγγιση άλλαξε. Ο Ολυμπιακός άρχισε να πιέζει περισσότερο τη μπάλα, να ασκεί πίεση. Ο 17χρονος γκαρντ μπορεί να είναι άπειρος και να έκανε κάποια λάθη (4 για την ακρίβεια, όλα στην δεύτερη περίοδο), αλλά παράλληλα έδωσε ενέργεια με το θράσος του, κάνοντας την ίδια στιγμή 4 κλεψίματα στο ίδιο διάστημα. Ο Νικολαΐδης έγινε παράγοντας στο ματς με τον ενθουσιασμό του, έβγαλε ενέργεια και παράλληλα έδωσε τις απαραίτητες ανάσες στον (αρνητικό στο πρώτο ημίχρονο) Μπάλντγουιν.

Με την πίεση στην άμυνα να ανεβαίνει, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που ήθελε στο ματς. Πήγε το παιχνίδι στις αρκετές επαφές, κατέβασε το τέμπο. Με τους περιφερειακούς να πιέζουν και τον Οκτάβιους Έλις να παίζει τον ρόλο του σκιάχτρου στην άμυνα, η Βιλερμπάν παγιδεύτηκε, έχασε το μυαλό της, πήρε σουτ που δεν έπρεπε.

Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΝΤΓΟΥΙΝ

Έχοντας φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του, έστω και χάνοντας τον Μιλουτίνοβ στο μεσοδιάστημα, ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει τον τρόπο να δώσει το τελικό χτύπημα. Αυτό θα ερχόταν στην τρίτη περίοδο – κι ας αντέδρασε στην τέταρτη περίοδο η Βιλερμπάν κατεβάζοντας προσωρινά την διαφορά κάτω από τους 10 πόντους στο τέλος.

Ο Παπανικολάου (6 ασίστ, ισοφάριση του ρεκόρ καριέρας του) ήταν αυτός που έκανε την αρχή πάλι στο δεύτερο ημίχρονο. Από τις δικές του συνεργασίες με τους ψηλούς των “ερυθρόλευκων” σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ ήρθαν εύκολοι πόντοι.

Το θέμα βέβαια είναι τι έκανε και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Εκεί έμοιαζε να παίζει σαν... λίμπερο, μαρκάροντας περισσότερο χώρο παρά παίκτη, βοηθώντας να βγουν συνεχόμενες άμυνες και να τρέξει ο Ολυμπιακός. Εκεί ήταν που ανέλαβε δράση ο Μπάλντγουιν, ο οποίος στο ανοιχτό γήπεδο είναι εξαιρετικός. Ο Αμερικανός βρήκε τους χώρους που έψαχνε, έτρεξε και έβγαλε δύο τρίποντα (στους Πρίντεζη και Βεζένκοφ) για το 61-45. Η πλάστιγγα είχε γείρει οριστικά στην πλευρά του Ολυμπιακού, οι οποίοι έχοντας πλέον όπλο την άμυνά τους έκαναν τα απαραίτητα στο φινάλε για να πάρουν τη νίκη.

ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ

Από όποια πλευρά και να εξετάσει κάποιος τις συνθήκες του αγώνα με την Βιλερμπάν, ο Ολυμπιακός έκανε υπέρβαση. Σαφώς και κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι οι Γάλλοι δεν έχουν ειδικό βάρος και είναι αδύναμοι εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός όμως πρακτικά παρατάχθηκε μισός και μέσα στον αγώνα έχασε τον καλύτερο παίκτη του (Μιλουτίνοβ). Κοινώς, σχεδόν ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το βασικό για τον Ολυμπιακό δεν είναι ότι έκανε την υπέρβαση. Το πιο βασικό είναι ότι για ακόμα ένα παιχνίδι οι “ερυθρόλευκοι” μπόρεσαν να προσαρμοστούν σε ακραίες συνθήκες. Έδειξαν αντανακλαστικά όταν χάθηκε και ο Σέρβος σέντερ. Έβγαλαν πράγματα στο παρκέ, είτε αυτό είναι ο νέος ρόλος του Παπανικολάου, είτε η ενεργοποίηση του Νικολαΐδη, είτε η αγωνιστική έκρηξη του Βεζένκοφ, ο οποίος κόντρα στην Βιλερμπάν έπαιξε από το 3 μέχρι το 5.

Ο Ολυμπιακός έχει δρόμο μπροστά του. Οι συνθήκες που βιώνει είναι τουλάχιστον... περίεργες. Έχει τραυματίες, έχει αρρώστους, έχει και παίκτες που του ανήκουν (ΜακΚίσικ, Μπαίκς) και δε μπορεί να τους χρησιμοποιήσει. Με κάποιο τρόπο όμως πήρε μία ακόμα νίκη, βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον χαρακτήρα που αποκτά η ομάδα.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ