EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Κοίταξε πίσω και συνήλθε

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÂÁËÅÍÈÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÂÁËÅÍÈÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ:LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην παλιά γνωστή συνταγή κόντρα στην Βαλένθια και δικαιώθηκε. Δεν θα πηγαίνουν βέβαια πάντα όλα τέλεια. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει.

Καμία φορά αρκεί απλώς να ακολουθήσει κάποιος την λογική για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ο Κεστούτις Κεμζούρα έκανε ακριβώς αυτό για χάρη του Ολυμπιακού κόντρα στην Βαλένθια και η νίκη με 89-63 για την 2η αγωνιστική της EuroLeague ήρθε σχεδόν... αυτόματα.

Ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Βαλένθια ετοιμαζόταν να ξεκινήσει και η αύρα έμοιαζε ήδη διαφορετική. Κάτι η είσοδος του Κόνιαρη και η επάνοδος του Βασίλη Σπανούλη στην βασική πεντάδα, κάτι η ταυτόχρονη παρουσία τριών Ελλήνων στο παρκέ, κάτι το cube στην οροφή του ΣΕΦ, η ατμόσφαιρα έμοιαζε αλλαγμένη. Η πρώτη επίθεση του Ολυμπιακού έδειξε γιατί όλα έμοιαζαν διαφορετικά:

Ο Σπανούλης έστησε ένα κεντρκό Πικ εν Ρολ με τον Μιλουτίνοβ και πάσαρε στον Πρίντεζη, ο οποίος με την σειρά του έδωσε την μπάλα στον Σέρβο για το κάρφωμα. Ο κόσμος πανηγύρισε. Ο πάγκος σηκώθηκε. Ο Ολυμπιακός έβγαζε κάτι καινούριο, βγαλμένο από το παρελθόν. Ο Ολυμπιακός ένιωθε ξανά να παίζει οικεία. Να ετοιμάζεται να παίξει το δικό του μπάσκετ.

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλησε να αλλάξει πράγματα στον Ολυμπιακό στο διάστημα που βρέθηκε στους “ερυθρόλευκους”. Θέλησε να τον απογαλακτίσει από τον Βασίλη Σπανούλη, με το αποτέλεσμα να μην τον δικαιώνει. Είχε λογική η σκέψη του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, αλλά για να την υποστηρίξει έπρεπε να έρθουν και παίκτες που θα μπορούσαν πράγματι να βάλουν τον Ολυμπιακό σε νέες ράγες. Αυτοί δεν ήρθαν όμως ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Το απολύτως λογικό λοιπόν ήταν να επιστρέψουν οι “ερυθρόλευκοι” στην κανονικότητα.

Η είσοδος ενός καθαρού πόιντ γκαρντ στην βασική πεντάδα όπως ο Κόνιαρης – του μοναδικού ξεκάθαρου πόιντ γκαρντ στο ρόστερ του Ολυμπιακού – έφερε μία αναμενόμενη ισορροπία. Ο 22χρονος γκαρντ έπαιξε τον ρόλο του “νεροκουβαλητη” στην επίθεση και αποτέλεσε την πρώτη γραμμή άμυνας στην άλλη πλευρά στο παρκέ με την πίεσή του πάνω στη μπάλα, με τον Μπόλντγουιν να ακολουθεί το παράδειγμά του. Οι συγκρίσεις με τον Βαγγέλη Μάντζαρη ήταν αναπόφευκτες, κυρίως επειδή ο Κόνιαρης είναι Έλληνας και είχε τον ίδιο ρόλο. Όσο περνάει ο καιρός βέβαια, ο κόσμος θα καταλάβει ότι ενώ οι δυο παίκτες έχουν ομοιότητες, έχουν και ξεκάθαρες διαφορές, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Με τους βασικούς άξονες να έχουν επανατοποθετηθεί, το μόνο που είχαν να κάνουν οι υπόλοιποι παίκτες ήταν να προσαρμοστούν. Κάπως έτσι, ήταν πιο εύκολο για τον Μιντάγουκας Κουζμίνσκας να αποδώσει ως δεύτερος πάουερ φόργουορντ (γιατί αυτό είναι πλέον και όχι σμολ φόργουορντ), για τον Πάντερ να βρει τα δικά του σουτ ερχόμενος από τον πάγκο και τον Μπόλντγουιν να εστιάσει σε αυτά που κάνει καλύτερα (πίεση στη μπάλα, ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ).

ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑ "ΑΛΛΑ"

Ο Ολυμπιακός ένιωσε ξανά άνετα. Έδειξε να βρίσκει σιγά-σιγά την χαμένη του ταυτότητα, κυρίως γιατί επέστρεψε στις ρίζες του, κάνοντας τα αυτονόητα με βάση το ρόστερ που διαθέτει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι από τη μία μέρα στην άλλη έφτιαξαν όλα. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην δόμηση του ρόστερ υπάρχουν και είναι συγκεκριμένα.

Ολυμπιακός: Κοίταξε πίσω και συνήλθε
EUROKINISSI

Η συνέχεια από εδώ και πέρα θα είναι σαφώς πιο δύσκολη για τον Ολυμπιακό. Έχει λογική να στηριχθεί στην τριάδα των Σπανούλη-Μιλουτίνοβ-Πρίντεζη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να υποχρεώσει τον 37χρονο Σπανούλη να ξεκινάει όλες τις επιθέσεις της ομάδας για 30 λεπτά. Είναι απαραίτητο να στηριχθεί ο Κόνιαρης επειδή είναι ένας παίκτης με προοπτική και θράσος, αλλά θα χρειαστεί κι αυτός βοήθεια. Απαραίτητο είναι επίσης να βρεθεί ένας τρόπος να παίρνει ποιοτικές ανάσες ο Μιλουτίνοβ (με την έλλειψη αθλητικού σέντερ να είναι εμφανής στον Ολυμπιακό), αλλά και να βρεθεί τρόπος να μπει καλύτερα στο κλίμα ο Μπράντον Πολ, ειδικά τώρα που ξεκαθαρίζει το ροτέισον και φαίνεται ότι ο Κουζμίνσκας θα είναι το back up του Πρίντεζη.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει σφυγμό. Χρειάστηκε να κοιτάξει πίσω για να πάει μπροστά και να επιστρέψει στις ρίζες του. Θυμήθηκε τον εαυτό του. Για να κάνει όμως το επόμενο βήμα, οφείλει να εμφανιστεί καλύτερος στην συνέχεια. Να πάρει το μέγιστο από τις... παλιοσειρές του, αλλά ταυτόχρονα να φροντίσει ώστε οι νεοφερμένοι να αισθανθούν ακόμα πιο άνετα ώστε να υπάρξει ισορροπία. Δεν θα είναι εύκολο. Με την ψυχολογία όμως να έχει αλλάξει πλέον, τα θεμέλια έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά-σιγά.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ