ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός: Η πτώση των γκαρντ

EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÆÁËÃÊÉÑÉÓ ÊÁÏÕÍÁÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έχασε τη "μάχη" του Κάουνας και ο Ντέιβιντ Μπλατ μετά την ήττα της ομάδας του από την Ζάλγκιρις στάθηκε στους γκαρντ. Το Sport24.gr καταγράφει την πτώση της απόδοσης των ερυθρόλευκων "κοντών".

Ο Ολυμπιακός στην 11η "στροφή" της EuroLeague ταξίδεψε στο Κάουνας έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία ύστερα από τρεις διαδοχικές νίκες, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το... καρέ. Οι ερυθρόλευκοι στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Ζάλγκιρις είχαν τον έλεγχο, αλλά η συνέχεια για αυτούς δεν ήταν ανάλογη. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πήρε τη νίκη και το σύνολο του Ντέιβιντ Μπλατ υποχώρησε στο 6-5 στην κατάταξη της EuroLeague .

Ο 59χρονος Αμεραϊκανοϊσραηλινός προπονητής μετά το τέλος της αναμέτρησης στάθηκε στα δύο πρόσωπα που παρουσίασε η ομάδα του στην κατάμεστη Zalgirio Arena και στα 16 λάθη - όλα στο δεύτερο ημίχρονο - που υπέπεσαν οι παίκτες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γκαρντ. Ο Μπλατ βλέπετε διαφώνησε με την ερώτηση - τοποθέτηση Λιθουανού δημοσιογράφου, ο οποίος υποστήριξε πως την διαφορά έκαναν οι Μπράντον Ντέιβις και Αντάνας Καβαλιάουσκας. "Έπαιξαν καλά (σ.σ. οι Ντέιβις και Καβαλιάουσκας). Δεν χάσαμε από τους ψηλούς, όμως. Χωρίς αμφιβολία το παιχνίδι το έκριναν οι γκαρντ", είπε ο κόουτς του Ολυμπιακού και η στατιστική δικαιώνει την άποψή του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Νίκολα Μιλουτίνοβ, Ζακ ΛεΝτέι και Γιώργος Μπόγρης ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της αναμέτρησης.

Οι αριθμοί που κατέγραψαν οι τέσσερις γκαρντ (Βασίλης Σπανούλης, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Γιάνις Στρέλνιεκς, Βαγγέλης Μάντζαρης) που χρησιμοποιήθηκαν, όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, μοιάζουν με εκείνους που είχαν στο ματς με την Μπάγερν Μονάχου στην Γερμανία. Υπάρχουν, όμως, δύο σημαντικές διαφορές, καθώς τότε ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν είχε χρησιμοποιηθεί, ενώ οι ερυθρόλευκοι συνολικά είχαν παίξει καλύτερη άμυνα.

Οι "κοντοί" του Ολυμπιακού στο Κάουνας μοίρασαν τις 14 από τις 21 ασίστ της ομάδας τους, αλλά οι 8 εξ αυτών ήταν από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος όσο περνούσε η ώρα γινόταν αποδέκτης όλο και μεγαλύτερης πίεσης. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης στα 6:44 που χρησιμοποιήθηκε δεν έκανε αισθητή την παρουσία του, οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και Γιάνις Στρέλνιεκς ήταν σε άσχημη βραδιά και ο Βασίλης Τολιόπουλος ουσιαστικά δεν υπολογίζεται από τον προπονητή του, όπως αποδεικνύεται από την επαναλαμβανόμενη μη χρησιμοποίησή του. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δημιουργικά ήταν εξαιρετικός και πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να πάρει η ομάδα του τη νίκη. Η... καθίζηση των ερυθρολεύκων στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, επηρέασε κι εκείνον, ενώ στο ίδιο σημείο ο Σαρούνας Γιασιβετσίους έβλεπε την ομάδα του να βρίσκει περισσότερες λύσεις και να παίρνει το μομέντουμ του αγώνα. Ο V-Span προσπαθούσε να κάνει τα πάντα χωρίς να έχει συμπαραστάτες και φάνηκε γιατί οι ερυθρόλευκοι αναζητούν ακόμα έναν γκαρντ.

Η ανάγνωση μίας ήττας μπορεί να προσφέρει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα σε μία ομάδα και στην 11η "στροφή" της EuroLeague φάνηκαν κάποιες από τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Η μία από αυτές από αυτές αφορά τις θέσεις των γκαρντ. Αυτό είναι ένα θέμα που το έχουν... διαγνώσει στον Πειραιά, καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αναζήτηση ενός ακόμα "κοντού" .

Ολυμπιακός: Η πτώση των γκαρντ

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ