EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: Η κριτική των παικτών και το μέλλον τους

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LADO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LADO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

H σεζόν 2019/20 ολοκληρώθηκε και επίσημα και το Sport24.gr αξιολογεί τους παίκτες του Ολυμπιακού από τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη μέχρι τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Bonus, τα δεδομένα για τον κάθε ένα παίκτη ενόψει της νέας περιόδου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (25/5) ο Ζόρντι Μπερτομέου και οι παράγοντες των 11 ομάδων που έχουν εγγυημένα συμβόλαια με τη EuroLeague αποφάσισαν την οριστική διακοπή , την ακύρωση της σεζόν 2019/20. Η πανδημία δεν υποχώρησε, οι αθλητές δεν ήθελαν να γυρίσουν στα παρκέ και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός κατεβάζει οριστικά τα ρολά του για τη φετινή περίοδο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του να ξεκινούν το χτίσιμο για την επόμενη χρονιά στην επόμενη θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό.

Το Sport24.gr αξιολογεί την παρουσία όσων φόρεσαν φέτος την ερυθρόλευκη φανέλα και παρουσιάζει τα δεδομένα για το μέλλον τους είτε αυτό βρίσκεται στην Ελλάδα, είτε μακριά από αυτή.

00. ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΤΕΡ

Αποκτήθηκε μετά από δύο πρωταθληματικές σεζόν με την ΑΕΚ και τη Βίρτους Μπολόνια για να προσφέρει instant scoring ερχόμενος από τον πάγκο, είχε μερικές καλές εμφανίσεις, αλλά δεν απέκτησε ποτέ σοβαρό ρόλο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει στα μέσα της περιόδου για να μετακομίσει στον Ερυθρό Αστέρα. Εκεί ο Κέβιν Πάντερ έκανε πράγματα και θαύματα, καθώς ένιωσε σημαντικός, είχε αρκετά λεπτά συμμετοχής υπό τις οδηγίες του Ντράγκαν Σάκοτα που τον ήξερε από την κοινή θητεία τους στην ΑΕΚ και έδειξε ότι "έχει" αυτό το επίπεδο κι ας ήταν ρούκι που συνάντησε νωρίς τον... τοίχο των πρωτοεμφανιζόμενων.

Τα στατιστικά του: 11.6 πόντοι (44.2% στο δίποντο, 35.2% στο τρίποντο, 83.6% στις βολές), 1.5 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 8.4 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 20:18 λεπτά συμμετοχής σε 23 αγώνες.

Το μέλλον του: Στόχος του είναι να παίξει στο ΝΒΑ, όμως στις 23 Ιουνίου γίνεται 27 ετών και θα παραμείνει τουλάχιστον για μία ακόμη σεζόν στη EuroLeague.

1. ΤΕΙΛΟΡ ΡΟΤΣΕΣΤΙ

Ήρθε στην Ελλάδα στα 34 χρόνια του, υπήρξαν αρκετές στιγμές που έδειξε ότι παραμένει ένας ποιοτικός πλέι μέικερ, δεν μπορεί όμως πλέον να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague κυρίως επειδή δεν μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε πιο αθλητικούς αντιπάλους. Δεν περίμεναν στον Ολυμπιακό πολλά από εκείνον, δεν έδωσε πολλά ο Τέιλορ Ρότσεστι, πέρασε και δεν ακούμπησε σε προχωρημένη ηλικία και θα ξεχαστεί γρήγορα.

Τα στατιστικά του: 4.6 πόντοι (42.2% στο δίποντο, 41.2% στο τρίποντο, 85% στις βολές), 1 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ, 5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 14:21 σε 21 αγώνες.

Το μέλλον του: Η EuroLeague δεν είναι ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί πλέον να σταθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ίσως ούτε καν σε συμπληρωματικό. Μια ομάδα του Champions League θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και το ταλέντο του σε δημιουργία και σκοράρισμα.

2. ΓΟΥΕΙΝΤ ΜΠΑΛΝΤΟΥΙΝ

Draft στο νούμερο 17 το 2016, έπαιξε τρεις σεζόν στο ΝΒΑ με το Μέμφις και το Πόρτλαντ, δούλεψε στο κορυφαίο περιβάλλον, με τους κορυφαίους προπονητές, με τους κορυφαίους γιατρούς, στις κορυφαίες εγκαταστάσεις, ταξίδευε με ιδιωτικό αεροπλάνο, πληρωνόταν στην ώρα του, είχε όλο το ταλέντο και όλες τις ανέσεις για να καθιερωθεί στη Λίγκα και απέτυχε. Ο Ντέιβιντ Μπλατ τον πίστεψε όταν τον επέλεξε πέρυσι το καλοκαίρι για τη θέση του βασικού άσσου, όμως η αποτυχία του Γουέιντ Μπάλντουιν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη.

Καλό κορμί, δυνατός κορμός, σπουδαίο σουτ από μέση απόσταση, του λείπει όμως το μπασκετικό θράσος, μοιάζει να μην έχει τη σπίθα για να παίζει σε κάθε ματς στα κόκκινα. Δεν είναι κακός παίκτης, έχει πάρει όμως πολλές ευκαιρίες στα 24 του και δεν έχει εκμεταλλευθεί καμία. Έκανε κάποια τραγικά λάθη όπως το φάουλ που δεν έδωσε στον Παπαγιάννη στο ΟΑΚΑ ή τη βοήθεια που δεν έπρεπε να δώσει στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να χάσει από τη Μακάμπι χάρη στο τρίποντο του Σκότι Γουίλμπεκιν.

Τα στατιστικά του: 5.5 πόντοι (48.1% στο δίποντο, 26.7% στο τρίποντο, 63.3% στις βολές), 1.8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 4.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 16:47 συμμετοχής σε 24 αγώνες.

Το μέλλον του: Ο Ολυμπιακός έχει option και μπορεί να τον κρατήσει, πολύ πολύ ΠΟΛΥ δύσκολα όμως θα το κάνει.

3. ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΠΟΛ

Έμοιαζε ιδανικός γι' αυτόν τον Ολυμπιακό. Παίκτης με καλό περιφερειακό σουτ, με πείσμα στην άμυνα, με κορμί άνω του μετρίου, με φιλοδοξία και ανταγωνιστικό πνεύμα. Έκανε κάποια καλά ματς, έκανε και κάποια μεγάλα ματς όπως αυτό στο ΟΑΚΑ, είχε όμως και μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο δεν έκλεισε καλά τη χρονιά, είχε συμπληρωματικό ρόλο και ήταν άσχημη η εικόνα του να απαιτεί πάσα σε κάθε επίθεση του Ολυμπιακού. Αξιόλογος Αμερικανός, όμως στα 29 του πλέον, έχοντας παίξει και στο ΝΒΑ, μάλλον πιέζεται για να δείξει ότι είναι σταρ. Και δεν είναι παίκτης τέτοιου επιπέδου.

Τα στατιστικά του: 8.6 πόντοι (42.9% στο δίποντο, 38.1% στο τρίποντο, 68.7% στις βολές), 2.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 8.2 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 19:40 συμμετοχής σε 27 αγώνες.

Το μέλλον του: Εχει και αυτός συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, που όμως δεν θα επεκταθεί. Θα πρέπει να θεωρείται ήδη free agent.

4. ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Δυο ματς και συνολικά 13 λεπτά πρόλαβε να παίξει, οπότε δεν μπορεί να κριθεί. Ξεκίνησε τη σεζόν στον Ιωνικό Νικαίας, αποχώρησε όταν η ομάδα έριξε στροφές, βρέθηκε στο περιβάλλον του Ολυμπιακού για να προσαρμοστεί σε μια σεζόν χωρίς ιδιαίτερη πίεση, στάθηκε όμως άτυχος καθώς τραυματίστηκε σοβαρά (για άλλη μια φορά) και πέρασε την πόρτα του χειρουργείου.

Τα στατιστικά του: 3 πόντοι από 1/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα σε 12:59.

Το μέλλον του: Όλα δείχνουν ότι θα μείνει στον Ολυμπιακό, έστω και στο βάθος του πάγκου. Στα 23 του πλέον έχει πολλά χρόνια ως επαγγελματίας και πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ και να λειτουργήσει είτε ως δημιουργός, είτε ως εκτελεστής με την ίδια άνεση.

5. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Μέλος της ομάδας που έκανε πρωταθλητισμό στην Α2 αλλά και εκείνης των εφήβων, ο 17χρονος γκαρντ πήρε και μερικά λεπτά στη EuroLeague. Έκανε ντεμπούτο στο Κάουνας, μάρκαρε τον Μάικ Τζέιμς στο ΣΕΦ, έπαιξε απέναντι στον Τίο Μαλεντόν της Βιλερμπάν και ενθουσίασε με το πείσμα και το τσαγανό του. Δεν είναι έτοιμος γι' αυτό το επίπεδο και το γνωρίζει, είναι αρκετά ελαφρύς για να σταθεί απέναντι σε βασικούς της διοργάνωσης, όμως η καρδιά του είναι πολύ μεγάλη και η αποφασιστικότητά του θα τον βοηθήσει να χωρέσει στην ελιτ.

Τα στατιστικά του: 6 πόντοι από 1/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα σε 22:57 σε τρεις αγώνες.

Το μέλλον του: Το πιθανότερο σενάριο είναι να ηγηθεί της Β' ομάδας στην Α2 και να προπονείται με το ανδρικό τμήμα έχοντας τον ρόλο του πέμπτου ή έκτου γκαρντ αντί του Αντώνη Κόνιαρη.

6. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ

Αποκτήθηκε για τον ρόλο του συμπληρωματικού γκαρντ, δεν δικαίωσε όμως τις προσδοκίες. Όχι γιατί δεν μπορεί να σταθεί στο επίπεδο της EuroLeague ως τρίτος άσσος, αλλά γιατί δείχνει να παλεύει περισσότερο με τον εαυτό του, παρά με τους αντιπάλους του. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις που δίστασε να εκτελέσει, πάλεψε όμως στο κομμάτι της άμυνας και συνολικά είχε σίγουρα θετικό πρόσημο. Αφήνει μια περίεργη γεύση, πάντως, διότι έχει το μέγεθος, το σουτ και το μυαλό για πολλά περισσότερα από αυτά που έδειξε στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό.

Τα στατιστικά του: 3.4 πόντοι (30.8% στο δίποντο, 41.7% στο τρίποντο, 83.3% στις βολές), 1.4 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 2.7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 13:22 σε 24 αγώνες.

Το μέλλον του: Το πιθανότερο είναι να παραχωρηθεί δανεικός τη σεζόν 2021/22, σε μια ομάδα που θα του δώσει σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που μπορεί να βρει σε μια ομάδα η οποία ονειρεύεται να κάνει ξανά πρωταθλητισμό.

7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Έσπασε όλα τα ρεκόρ, έγινε ο απόλυτος θρύλος της EuroLeague, καταπίνει τη μία κορυφή μετά από την άλλη, όμως εκείνος ο τραυματισμός στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις Κάουνας τον διέλυσε. Δεν τον σκότωσε βέβαια, καθώς ο Kill-Bill σκοπεύει να επιστρέψει για τη σεζόν 2021/22. Είναι free agent, αλλά θα πάρει το συμβόλαιο που θέλει και θα συνεχίσει να είναι ο αρχηγός, η μορφή που θα συνεχίζει να ξεχωρίζει στα αποδυτήρια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Τα στατιστικά του: 11.3 πόντοι (58.1% στο δίποντο, 28.6% στο τρίποντο, 80.7% στις βολές), 1.2 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 9.7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 24:38 συμμετοχής σε 23 αγώνες.

Το μέλλον του: Θα συνεχίσει για τουλάχιστον μία σεζόν ακόμη στον Ολυμπιακό.

8. ΝΤΟΥΑΙΤ ΜΠΑΙΚΣ

Ήρθε στην Ελλάδα... for the rescue, όταν ο Ολυμπιακός είχε ξεμείνει από κοντούς. Τρία ματς πρόλαβε να παίξει, όμως στο τρίτο, απέναντι στην Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη, έδειξε την κλάση του με 11 πόντους και 8 ασίστ. Στα 31 του πλέον, ο Αμερικανός είναι καλός παίκτης και σίγουρα έχει θέση στη EuroLeague, ωστόσο μάλλον δεν χωράει σε ρόστερ πρωταθλητισμού. Ο Μπαρτζώκας τον ήθελε και στην προηγούμενη θητεία του στο Λιμάνι, έχει την καλύτερη άποψη για το all-around παιχνίδι του, θα προσπαθήσει όμως να βρει κάτι καλύτερο και πιο φρέσκο.

Τα στατιστικά του: 15 πόντοι από 4/8 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 1/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 6 λάθη σε 44:11 σε τρεις αγώνες.

Το μέλλον του: Θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με στόχο να μείνει στη EuroLeague.

10. ΓΟΥΙΛ ΤΣΕΡΙ

Με τρία ματς στο φινάλε της σεζόν 2018/19 κέρδισε την παραμονή του στο ρόστερ της φετινής περιόδου. Μαχητικός, ανταγωνιστικός, όχι ιδιαίτερα ταλαντούχος, παίκτης του προπονητή, καλό εργαλείο, τίποτα περισσότερο όμως. Αποχώρησε στα μέσα της χρονιάς επειδή πλακώθηκε στην προπόνηση με τον Γουέιντ Μπάλντουιν και συνέχισε στην Ιταλία με τη φανέλα της Παλακανέστρο Ρετζιάνα.

Τα στατιστικά του: 5.4 πόντοι (47.2% στο δίποντο, 36.4% στο τρίποντο, 66.7% στις βολές), 2 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 4.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 21:02 συμμετοχής σε 13 αγώνες.

Το μέλλον του: Έκλεισε την σεζόν στη Ρετζιάνα, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι αξίζει μίας ακόμα ευκαιρίας σε ομάδα επιπέδου EuroLeague. Με βάση την εικόνα του ωστόσο μέσα στην σεζόν δύσκολα θα γίνει αυτό.

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ

Στα 25 του, έπρεπε να εκτοξευθεί. Ίσως όμως έκανε ένα βηματάκι προς τα πίσω. Πάλεψε με τον εαυτό του για να μείνει υγιής, είδε τους αριθμούς του σε σκοράρισμα, ποσοστό ευστοχίας, ριμπάουντ ανά χρόνο συμμετοχής, ασίστ και μπλοκ να πέφτουν ελαφρώς, ακόμη κι έτσι όμως ήταν το σημείο αναφοράς στη ρακέτα του Ολυμπιακού αγγίζοντας το double-double για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Υπήρξαν στιγμές που ήταν ασταμάτητος και έμοιαζε με τον Σακίλ Ο' Νιλ, υπήρχαν όμως και στιγμές που ήταν απογοητευτικός καθώς πήγαινε από την άμυνα στην επίθεση χωρίς να ακουμπάει τη μπάλα και γύριζε πίσω με πολύ αργή ταχύτητα. Έχει το ταλέντο και το μέγεθος για να γίνει ο κορυφαίος σέντερ της Ευρώπης, πλησιάζει σε αυτό το status αλλά πρέπει να αποκτήσει και συνέπεια.

Τα στατιστικά του: 10.3 πόντοι (65.6% στο δίποντο, 76.5% στις βολές), 8.2 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 19.2 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 24:39 συμμετοχής σε 24 αγώνες.

Το μέλλον του: Θα συνεχίσει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τα επόμενα τρία χρόνια.

14. ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Ντελικάτος φόργουορντ, βαδίζει προς τα 25 του πλέον και θεωρείται ήδη βετεράνος της EuroLeague. Ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη, χρειάζεται ρόλο και λεπτά συμμετοχής για να αισθάνεται σημαντικός σε μια ομάδα. Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν του τα πρόσφερε, ο Κεστούτις Κεμζούρα τον πήγαινε μία ζεστό - μία κρύο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύθηκε περισσότερο και εκείνος τον δικαίωσε με καλές εμφανίσεις στο δεύτερο μισό της περιόδου. Έβαλε 19 στη Βαλένθια, 20 στη Μπάγερν Μονάχου, 15 στη Ζάλγκιρις και άλλους τόσους στη Βιλερμπάν, έχει τρομερό ταλέντο στο σκοράρισμα αλλά και δεδομένες αδυναμίες που μπορεί να καλύψει με την εμπειρία και το αρκετά δουλεμένο πλέον κορμί του.

Τα στατιστικά του: 7.1 πόντοι (62.5% στο δίποντο, 45.9% στο τρίποντο, 80.8% στις βολές), 2 ριμπάουντ, 6.9 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 13:38 συμμετοχής σε 26 αγώνες.

Το μέλλον του: Το συμβόλαιο του Βούλγαρου φόργουορντ λήγει. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση να μείνει, ωστόσο αν ο Ολυμπιακός προχωρήσει στην απόκτηση ενός αθλητικού φόργουορντ τότε αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι ο Βεζένκοβ θα γίνει ο 5ος ψηλός της ομάδας και θα έχει περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει την απόφασή του.

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Έκλεισε τα 35 του, έχει όμως ακόμη καύσιμα στο ντεπόζιτό του. Δεν μπορεί να κυριαρχήσει παίζοντας +30λεπτα και γι' αυτό ο Ολυμπιακός αναζητά ένα πρωτοκλασάτο πάουερ φόργουορντ ώστε να δημιουργήσει ένα σούπερ δίδυμο στη θέση που θα κάνει τη διαφορά. Σταθερή αξία ο Πρίντεζης, είχε κάποιες απίθανες βραδιές όπως απέναντι στη Χίμκι και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, πάσαρε καλά, έδωσε δωρεάν σεμινάρια στο λόου ποστ σε αρκετούς αντιπάλους του, βρίσκεται όμως προς το τέλος της σπουδαίας καριέρας του και το σημαντικό θα είναι να συντηρηθεί σωστά στη διάρκεια της επόμενης περιόδου για να προσφέρει αυτά που πραγματικά μπορεί.

Τα στατιστικά του: 11.8 πόντοι (55.4% στο δίποντο, 37.1% στο τρίποντο, 69% στις βολές), 4.3 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 13.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 25:02 συμμετοχής σε 25 αγώνες.

Το μέλλον του: Θα μείνει στον Ολυμπιακό και θα κλείσει στο Λιμάνι την καριέρα του.

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Περίεργη σεζόν για τον "Παπ", που στο τέλος του Ιουλίου θα γίνει 30 ετών. Έχει μπει στην πιο παραγωγική του ηλικία, είναι περιφερειακός που μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ και στην καλή βραδιά του να διαλύσει τους πάντες, φέτος όμως είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και του έλειψε η συνέπεια. Έκλεισε καλά τη χρονιά, κράτησε ψηλά τα ποσοστά του και παραμένει ένας από τους κορυφαίος σμολ φόργουορντ των ευρωπαϊκών παρκέ. Δυσκολεύθηκε πολύ με τον Ντέιβιντ Μπλατ και με τον Κεστούτις Κεμζούρα καθώς δεν είχε συχνά τη μπάλα στα χέρια του, αυτό άλλαξε με τον Μπαρτζώκα και η σεζόν 2021/22 θα είναι για εκείνον μια καλή ευκαιρία για να επιστρέψει στην ελιτ.

Τα στατιστικά του: 8.5 πόντοι (60.6% στο δίποντο, 39.1% στο τρίποντο, 70.8% στις βολές), 3.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.4 κλεψίματα, 9.4 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 23:54 συμμετοχής σε 26 αγώνες.

Το μέλλον του: Έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και θα πρέπει να συμβεί κάτι ακραίο για να μην το τιμήσει.

19. ΜΙΝΤΑΟΥΓΚΑΣ ΚΟΥΖΜΙΝΣΚΑΣ

Αποκτήθηκε για να παίζει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, αλλά δεν προσαρμόστηκε ποτέ στον Ολυμπιακό, στην Ελλάδα και στο παιχνίδι του Ντέιβιντ Μπλατ που τον ήθελε στο παρελθόν στη Νταρουσάφακα αλλά τον είχε δει να προτιμά τους Νιου Γιορκ Νικς. Ο Λιθουανός δεν υποστηρίχθηκε και αποχώρησε νωρίς-νωρίς, αφήνοντας την εντύπωση ότι δεν αντέχει την πίεση και τον ανταγωνισμό για να βρει λεπτά σε μια γεμάτη περιφέρεια.

Τα στατιστικά του: 5.8 πόντοι (52.6% στο δίποντο, 27.3% στο τρίποντο, 60% στις βολές), 2.2 ριμπάουντ, 4.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 12:47 συμμετοχής σε 6 αγώνες.

Το μέλλον του: Έκλεισε τη σεζόν στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ουδείς μπορεί να μαντέψει που θα βρίσκεται στην έναρξη της επόμενης περιόδου. Πάντως από το ΝΒΑ πήγε στη EuroLeague και από τη EuroLeague στο EuroCup ενώ έχει αρκετό ταλέντο για να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο.

20. ΑΛΕΞΕΙ ΠΟΚΟΥΣΕΒΣΚΙ

Μόλις 109 δευτερόλεπτα πρόλαβε να παίξει, απέναντι μάλιστα στη Βιλερμπάν, καθώς ήταν μέλος της Β' ομάδας στην Α2. Αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον κράτησε εκτός δράσης για δύο μήνες, ουσιαστικά έχασε μια σεζόν και πλέον στα 18 του χρόνια περιμένει να μάθει πότε θα γίνει το 2020 NBA Draft καθώς ελπίζει ότι κάποια από τις 30 ομάδες της Λίγκας θα επενδύσει στο ύψος, στα μακριά του χέρια, στο καλό περιφερειακό του σουτ και στο "διάβασμά" του στην επίθεση. Αν δεν επιλεγεί ψηλά, θα μείνει στην Ευρώπη ως stash pick και ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να τον βοηθά να βελτιωθεί ώστε κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να θεωρηθεί έτοιμος παίκτης.

Τα στατιστικά του: 0/1 δίποντο, 1 λάθος σε 1:49

Το μέλλον του: Αν δεν επιλεγεί στον πρώτο γύρο του 2020 NBA Draft, τότε θα μείνει στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός είναι το παρόν του, δύσκολα όμως θα τον δούμε να παίρνει χρόνο συμμετοχής στην ομάδα της EuroLeague.

21. ΟΓΚΟΥΣΤΙΝ ΡΟΥΜΠΙΤ

Ιδιαίτερη περίπτωση. Όσοι επέμεναν ότι είναι πάουερ φόργουορντ δικαιώθηκαν, όσοι έλεγαν ότι είναι σέντερ μάλλον απογοητεύθηκαν. Ο Αμερικανός έκανε μεγάλα ματς όταν ο Γιώργος Πρίντεζης δεν ήταν διαθέσιμος, έχει τρομερή έφεση στο σκοράρισμα, είναι ασταμάτητος όταν βρει ρυθμό και νιώσει δυνατός, μπορεί να εξελιχθεί σε αξιόπιστη επιλογή ακόμη και πίσω από τη γραμμή των 6μ.75. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έμεινε ευχαριστημένος από τη συνολική του εικόνα και η αλήθεια είναι ότι ίσως ο Ρούμπιτ να αξίζει άλλη μια ευκαιρία ως συμπληρωματικός ψηλός.

Τα στατιστικά του: 6 πόντοι (61.5% στο δίποντο, 50% στο τρίποντο, 82.2% στις βολές), 3 ριμπάουντ, 7.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 15:17 συμμετοχής σε 26 αγώνες.

Το μέλλον του: Ο Ολυμπιακός θα ψάξει για κάτι καλύτερο στην αγορά. Πιθανότατα έναν πιο αθλητικό ψηλό που θα μπορεί να αγωνιστεί με μεγαλύτερη άνεση και στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Αν ωστόσο οι "ερυθρόλευκοι" δεν βρουν κάτι καλύτερο, ίσως προσεγγίσουν ξανά τον Ρούμπιτ.

22. ΙΘΑΝ ΧΑΠ

Έπαιξε 45 δευτερόλεπτα στην πρεμιέρα απέναντι στη Βιλερμπάν και δεν τον είδαμε ποτέ ξανά. Πήγε με τη μορφή δανεισμού στην Ιταλία, έπαιξε στην Κρεμόνα και έκανε πράγματα και θαύματα με 18 πόντους, 8.9 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ανά αγώνα! Στα 24 χρόνια του αξίζει μια ευκαιρία στη EuroLeague, ίσως όμως να μη μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικός σέντερ και χρειάζεται σημαντικό ρόλο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Τα στατιστικά του: 1 φάουλ σε 45 δευτερόλεπτα

Το μέλλον του: Εχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, αυτή τη στιγμή όμως μοιάζει πολύ δύσκολο να τον δούμε με την ερυθρόλευκη φανέλα τη σεζόν 2020/21.

32. ΟΚΤΑΒΙΟΥΣ ΕΛΙΣ

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον πάρει από τον Προμηθέα πριν επιλέξει τον Γουίλι Ριντ. Τελικά τον "τράβηξε" από τους Πατρινούς όταν ο Ριντ αποχώρησε από την Ελλάδα. Ο Οκτάβιους Έλις είναι στα 27 του χρόνια ένας ελαφρύς, αλλά αρκετά αθλητικός και φιλόδοξος σέντερ, που έκανε καλές εμφανίσεις σε αυτές τις λίγες βραδιές που προλάβαμε να τον δούμε στο επίπεδο της EuroLeague. Με καλούς κοντούς γύρω του είναι δεδομένο ότι μπορεί να είναι και επικίνδυνος, αλλά και αποτελεσματικός, έχει μια σπουδαία ευκαιρία για να γίνει ο επόμενος σέντερ που θα "βγει" από τους Πειραιώτες και είναι αποφασισμένος να την αρπάξει.

Τα στατιστικά του: 8.1 πόντοι (76.7% στο δίποντο, 78.6% στις βολές), 5.9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 12.6 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 21:27 συμμετοχής σε 7 αγώνες.

Το μέλλον του: Θα μείνει στον Ολυμπιακό.

33. ΓΟΥΙΛΙ ΡΙΝΤ

Θα έπρεπε να παίζει στο ΝΒΑ, αλλά δεν παίζει. Θα έπρεπε να κυριαρχεί στη EuroLeague, αλλά δεν το κάνει. Ο Γουίλι Ριντ έχει προσόντα που τρομάζουν, του λείπει όμως η πνευματική ισορροπία και γι' αυτό στα 30 του χρόνια δεν έχει παίξει πουθενά σοβαρό μπάσκετ. Ήρθε στην Ελλάδα έχοντας μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα στα μέρη μας, είχε κάποιες θετικές στιγμές, είχε όμως περισσότερες κακές και ήταν συχνό το φαινόμενο να προκαλεί αμηχανία με τις κινήσεις, τις αποφάσεις και τη γκρίνια του. Αποχώρησε επειδή δεν συμβιβαζόταν με τον ρόλο του δεύτερου σέντερ, ενώ λέγεται πως είχε και άποψη για το πως έπρεπε να παίζει η ομάδα. Εκτός τόπου και χρόνου.

Τα στατιστικά του: 6.5 πόντοι (66.7% στο δίποντο, 60% στις βολές), 2.8 ριμπάουντ, 7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 11:01 συμμετοχής σε 11 αγώνες.

Το μέλλον του: Θα συνεχίσει στη G-League, είναι το καλύτερο πρωτάθλημα που μπορεί να τον αντέξει.

77. ΣΑΚΙΛ ΜΑΚΙΣΙΚ

Ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή και ανθρώπου, δεν είναι τυχαίο ότι στα 30 του έχει παίξει στην Πέζαρο, την Ουσάκ Σπορτίφ, τη Γκραν Κανάρια, την Άβτοντορ, τη Γκαζιαντέπ και τη Μπεσίκτας ενώ έχει προσόντα για να κάνει θραύση στη EuroLeague. Το έδειξε με δυο φοβερές εμφανίσεις απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (14 πόντοι από 6/7 δίποντα, 2/2 βολές) και τον Παναθηναϊκό (22 πόντοι από 8/11 δίποντα και 2/7 τρίποντα), δεν πρόλαβε όμως κάτι περισσότερο καθώς ο κορονοϊός κατέβασε τα ρολά και της EuroLeague. Ενθουσιώδης, εκρηκτικός, ανταγωνιστικός, εννοείται πως έχει αυτό το επίπεδο, εννοείται όμως ότι χρειάζεται και μια καλή διαχείριση για να μείνει προσγειωμένος και να λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργήσει σε έναν οργανισμό σαν τον Ολυμπιακό.

Τα στατιστικά του: 13.7 πόντοι (65.2% στο δίποντο, 27.3% στο τρίποντο, 40% στις βολές), 2 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 10.3 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 26 λεπτά συμμετοχής σε 3 αγώνες.

Το μέλλον του: Θα μείνει στον Ολυμπιακό.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ