EUROLEAGUE

Οκτάβιους Έλις: Ένας δυναμίτης που θέλει να κλείσει μία τρύπα 2,5 χρόνων

Οκτάβιους Έλις: Ένας δυναμίτης που θέλει να κλείσει μία τρύπα 2,5 χρόνων
EUROKINISSI

Το τραγικό παρελθόν, η ωρίμανση και η έκρηξη στον Προμηθέα. Ο Οκτάβιους Έλις έρχεται στον Ολυμπιακό για να καλύψει ένα κενό 2.5 χρόνων. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το προφίλ του Αμερικανού.

Ο Οκτάβιους Έλις (27 χρονών, 2.08 μέτρα) ήταν εδώ και καιρό ένας από τους παίκτες που έμοιαζε έτοιμος για... προαγωγή. Αρκετές ομάδες τον παρακολουθούσαν στον Προμηθέα. Τον τσέκαραν. Έμελλε να είναι ο Ολυμπιακός η ομάδα που θα του δώσει την ευκαιρία στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Έλις εμφανίστηκε στην ζωή των Ελλήνων φιλάθλων την περίοδο 2017/18, όταν συμφώνησε με τον Προμηθέα λίγο μετά την έναρξη της σεζόν. Έπρεπε κάποιος να είναι εξαιρετικά μυημένος για να έχει προσέξει ότι την προηγούμενη σεζόν, την πρώτη του στην Ευρώπη, είχε θετική παρουσία με τη Μορνάρ Μπαρ στο Μαυροβούνιο και δεν κατάφερε να στεριώσει στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν στην ρωσική Ενισέι.

Ο Έλις εμφανίστηκε ως ένα ακατέργαστο διαμάντι στον Προμηθέα, με ένα αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν να τον συνοδεύει. Ο (τότε) νέος παίκτης των Πατρινών είχε αποβληθεί από το Κολέγιο του Σινσινάτι δύο φορές (μία για τσακωμό εντός παρκέ με το Κολέγιο του Εξέβιερ και αργότερα για τσακωμό σε κλαμπ) πριν επιστρέψει την σεζόν 2015/16 και τον συνόδευε μία τραγική ιστορία, αφού στα 10 του χρόνια ήταν σπίτι όταν ο πατριός του πυροβόλησε και σκότωσε τη μητέρα του. Η φήμη του προηγείτο, αλλά ο Προμηθέας πίστεψε σε αυτόν και δικαιώθηκε.

Παίζοντας στο σύστημα του Προμηθέα, ο Έλις εξελίχθηκε. Έβαλε πράγματα στο παιχνίδι του, άφησε το σημάδι του. Και ετοιμάζεται να δείξει τι έχει μάθει στο υψηλότερο επίπεδο, θέλοντας να δώσει στον Ολυμπιακό κάτι που ψάχνει εδώ και σχεδόν 2.5 σεζόν. Από το καλοκαίρι του 2017 για την ακρίβεια, όταν και αποχώρησε ξαφνικά ο Κεμ Μπερτς για το ΝΒΑ.

ΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ 2.5 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Ολυμπιακός πήρε τα τελευταία 2.5 χρόνια μία απόφαση που σχολιάστηκε αρκετά, επιλέγοντας ως back up του Νίκολα Μιλουτίνοβ παίκτες που δεν φημιζόντουσαν για τα αθλητικά τους προσόντα. Η αρχή έγινε την σεζόν 2017/18 με τον Τζαμέλ ΜαΚλίν, για να ακολουθήσει πέρυσι ο Ζακ ΛεΝτέι και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν ο Ογκουστίν Ρούμπιτ. Κοινό στοιχείο των τριών ήταν ότι ήταν (επιεικώς) μέτριοι αθλητές και αμυντικοί. Οι δύο πρώτοι (ΜακΛίν, ΛεΝτέι) ήταν εξαιρετικοί στο επιθετικό κομμάτι. Οι ΛεΝτέι και Ρούμπιτ αποδείχθηκε ότι ήταν... πάουερ φόργουορντ.

BASKET LEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός θέλησε φέτος κάποια στιγμή να καλύψει αυτό το πρόβλημα, φέρνοντας τον Γουίλι Ριντ, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά που έμοιαζαν περισσότερο με αυτά των σέντερ που πέρασαν από την ομάδα μέχρι το 2017 (Μπερτς, Γιανγκ, Ντάνστον, Χάινς, Χάντερ, Ντόρσεϊ), αλλά ο Αμερικανός δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Κάπως έτσι, εδώ και 2.5 σεζόν πρακτικά ο Μιλουτίνοβ παλεύει μόνος του με τα.. θηρία, ενώ παράλληλα η αμυντική συνέπεια της ομάδας έπεσε σημαντικά, αφού πλέον δεν υπήρχε παίκτης να παίξει ρόλο... τερματοφύλακα.

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε αρκετή κριτική τα 2.5 τελευταία χρόνια για τις επιλογές του. Φαινόταν να έχει μία γραμμή γκαρντ που είχε ανάγκη από αθλητικούς ψηλούς, αλλά οι ψηλοί ήταν μέτριοι ή κακοί αθλητές. Τα προβλήματα γιγαντώθηκαν. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μείνει πιστός στην λογική του. Μετά το... μπάλωμα – και παράλληλα ρίσκο – με τον Ριντ (ο οποίος δεν είχε παίξει ποτέ στην Ευρώπη), αποφάσισε να επιστρέψει στην πεπατημένη με τον Έλις.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ

Ξεκινώντας από τα βασικά: Ο Έλις είναι ο καλύτερος αθλητής που έχει έρθει στον Ολυμπιακό από την εποχή του Μπερτς. Ο Αμερικανός σέντερ είναι ένας πραγματικός δυναμίτης. Τρέχει το γήπεδο σαν γκαρντ, τα αθλητικά και τα αλτικά του προσόντα σε συνδυασμό με τα μακριά του χέρια τον κάνουν φόβητρο κάτω από το καλάθι, αφού είναι εξαιρετικός μπλοκέρ. Ο Έλις είναι ένας παίκτης που μπορεί πράγματι να δώσει πράγματα που λείπουν στον Ολυμπιακό εδώ και 2.5 χρόνια όποτε παίρνει ανάσες ο Μιλουτίνοβ.

Τα τελευταία 2.5 χρόνια στον Προμηθεά ο Έλις ήταν ο σέντερ που εμπλεκόταν συνεχώς σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ – τόσο κεντρικό όσο και από δεξιά, αφού του αρέσει να ρολάρει από εκείνη την πλευρά – και μετά βυθιζόταν προς το καλάθι, περιμένοντας τη λόμπα ή παίρνοντας τη μπάλα σε απόσταση 2 μέτρων από το καλάθι για να τελειώσει τη φάση. Η εξέλιξή του σε αυτό τον τομέα ήταν ραγδαία, γεγονός βέβαια στο οποίο βοήθησε ότι είχε πάντα στο πλευρό του παίκτες που έπαιζαν από καλά έως εξαιρετικά το Πικ εν Ρολ. Από τον Νίκο Γκίκα (κυρίως) και τον Λάνγκστον Χολ, μέχρι τον Ολεξάντρ Λίποβι και τον Δημήτρη Κατσίβελη, όλοι οι παίκτες που έτρεχαν το Πικ εν Ρολ στον Προμηθέα έψαχναν τον Έλις.

Ο Έλις όμως δεν είναι απλώς πολύ καλός στο Πικ εν Ρολ. Κινείται εξαιρετικά χωρίς τη μπάλα, έχει ένα βασικό (αλλά όχι τρομερό) footwork με πλάτη στο καλάθι, όπου μπορεί να γυρίσει υπό προϋποθέσεις από οποιοδήποτε ώμο πριν σουτάρει (δε μπορεί να στηριχθεί πάντως επιθετικό πλάνο πάνω του) , πηδάει στα επιθετικά ριμπάουντ και ασκεί πίεση. Στην άμυνα, ο Έλις μπορεί να υποστηρίξει την λογική του επιθετικού Hedge Out που αρέσει στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Έχει πάντως ακόμα δρόμο στην άμυνα στο Πικ εν Ρολ, αφού ανά διαστήματα μπορεί να χάσει την συγκέντρωσή του, ενώ την ίδια στιγμή αρκετά συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην άμυνα στο post κόντρα σε βαριά κορμιά λόγω σωματότυπου.

Με λίγα λόγια: Ο Έλις έχει (πάρα) πολλά κοινά χαρακτηριστικά με κάποιους από τους προκατόχους του στον Ολυμπιακό και κυρίως τον Μπερτς. Έχει παρόμοιο σωματότυπο με τον Καναδό σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, σπουδαία αθλητικά προσόντα και παίζει εξαιρετικά το επιθετικό Πικ εν Ρολ, αλλά είναι ετερόφωτος στην επίθεση και πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού (ειδικά στην άμυνα στο post), να μην προσπαθεί να κόψει κάθε σουτ, ενώ πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Είναι πάντως έτοιμος να δώσει αυτό που λείπει εδώ και χρόνια από την γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού: Αθλητικότητα.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

Ο Έλις είναι ένας παίκτης που ταιριάζει στο προφίλ του παίκτη που (πρέπει) να ψάχνει ο Ολυμπιακός από κάθε άποψη: Ηλικιακά (27 χρονών), βάσει παραστάσεων και εμπειρίας, (τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη, τα 2.5 σε καλό επίπεδο), με φιλοδοξίες και πείνα για το βήμα παραπάνω, με εμπειρία από την Ελλάδα και έχοντας στοιχεία που η ομάδα του έχει ανάγκη για να τα αναδείξει. Δεν παύει βέβαια να είναι ένας παίκτης που θα χρειαστεί μεσούσης της σεζόν να προσαρμοστεί σε εντελώς νέα δεδομένα, αφού η απόσταση από το EuroCup μέχρι την EuroLeague είναι τεράστια.

Οκτάβιους Έλις: Ένας δυναμίτης που θέλει να κλείσει μία τρύπα 2,5 χρόνων
EUROKINISSI

Ο Έλις είναι ένα ενδιαφέρον prospect για τον Ολυμπιακό, ωστόσο την ίδια στιγμή θα χρειαστεί στήριξη και βοήθεια από όλους. Σίγουρα ήδη εξιτάρει αρκετό κόσμο η σκέψη να παίζει το Πικ εν Ρολ με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Τέιλορ Ρότσεστι, να δίνει ποιοτικές ανάσες στον Μιλουτίνοβ, να καλύπτει την κακή περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού με τα αθλητικά του προσόντα, να ταιριάξει με όλους τους πάουερ φόργουορντ των “ερυθρόλευκων”, είτε αυτός είναι ο Πρίντεζης, είτε ο Βεζένκοφ, είτε ο Ρούμπιτ. Πρέπει όμως όλοι να είναι έτοιμοι να δεχθούν ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα μοιάζει χαμένος, που θα τον σημαδέψουν οι αντίπαλες ομάδες, που θα κάνει λάθη απειρίας. Πρέπει όλοι να θυμούνται ότι στην περίπτωσή του το θέμα δεν είναι η φετινή σεζόν, αλλά να ετοιμαστεί για την επόμενη.

Ο Έλις είναι ένας παίκτης με προοπτική. Ένας παίκτης που αν συνεχίσει να δουλεύει και έχει τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να εξελιχθεί στο επόμενο... φυντάνι του Ολυμπιακού που πήρε υπεραξία. Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά (αν γίνουν), πρέπει πρώτα να πατήσει παρκέ και να δείξει κατά πόσο μπορεί πράγματι να δικαιολογήσει την εξέλιξη των τελευταίων χρόνων και να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Την φιλοδοξία για να τα καταφέρει την έχει. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στην πορεία.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ