EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία

Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να κερδίσει θέσεις στην κατάταξη της EuroLeague. Η έλλειψη ενέργειας στο Μπάμπεργκ, ο "νόμος" στα τρίποντα και η αντίδραση με Φενέρ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ο Ολυμπιακός τον τελευταίο μήνα είχε βρει ρυθμό και διάρκεια στο παιχνίδι του, κάτι που αποτυπώθηκε στις τέσσερις σερί νίκες του στην EuroLeague, έχοντας επικρατήσει απέναντι σε Νταρουσάφακα εκτός, Ούνικς Καζάν εντός, Ζάλγκιρις στο Κάουνας και σε Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ. Το ματς στο Μπάμπεργκ ήταν το τελευταίο για το "πέντε στα πέντε", ώστε οι Πειραιώτες να ολοκλήρωναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα που είχαν μπροστά τους, με τους λεγόμενους "υποδεέστερους" αντιπάλους, πριν το σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε (29/12) στον Πειραιά.

Οι απουσίες και η πιθανή πενταπλή ισοβαθμία

Στην φετινή EuroLeague απαγορεύεται να υποτιμήσεις οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά κακά τα ψέμματα, υπάρχουν ματς που είσαι το φαβορί, που υπερτερείς, επειδή διαθέτεις μεγαλύτερη εμπειρία, προσωπικότητες παικτών, χημεία και ομοιογένεια, ισχύ σαν ομάδα, το... βάρος στην φανέλα. Θα λέγαμε και επειδή διαθέτεις βάθος στον πάγκο, αλλά είναι λογικό ο Ολυμπιακός να μην το διαθέτει αυτή την στιγμή, έχοντας νοκ-άουτ ταυτόχρονα το "βασικό" του "4άρι", τον Γιώργο Πρίντεζη και τον "δεύτερο" πλέι-μέικερ του, Ντάνιελ Χάκετ. Σε συνδυασμό με την κούραση και την φανερή έλλειψη ενέργειας, οι Πειραιώτες στο Μπάμπεργκ πραγματοποίησαν την χειρότερη τους φετινή εμφάνιση στην EuroLeague και γνώρισαν την ήττα από την γερμανική ομάδα, η οποία έλεγξε τον ρυθμό για 40 λεπτά.

Έχασε την ευκαιρία ο Ολυμπιακός να ανέβει ψηλότερα στην κατάταξη. Οι Πειραιώτες δεν αξιοποίησαν το "δώρο" που τους έκανε ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης και αν η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε πάρει το "διπλό" στο Μπάμπεργκ τώρα θα ήταν μόνη δεύτερη με ρεκόρ 10-4, πίσω από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ (12-1). Τώρα είναι στο 9-5 και υπάρχει ενδεχόμενο για πενταπλή (!) ισοβαθμία στην τρίτη θέση, αν ο Παναθηναϊκός (8-5) νικήσει την Μπασκόνια (9-4) και η Φενέρμπαχτσε (8-5) την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα. Η σεζόν, όπως έχουμε πει, είναι μεγάλη, όλες οι ομάδες μπορούν να νικήσουν η μία την άλλη, τα ματς είναι συνεχόμενα και οι εναλλαγές στα συναισθήματα θα συνεχιστούν. Το ζητούμενο είναι η σωστή διαχείριση τους και ο κανόνας λέει: κανένας ενθουσιασμός ύστερα από νίκη, καμία απογοήτευση μετά από ήττα. Χαμένος βγαίνει όποιος μένει στο προηγούμενο ματς και δεν κοιτά μπροστά. Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος κάνουν καλή δουλειά, έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πέρσι, ειδικά στην επίθεση και παραμένουν μία εξαιρετική ομάδα. Αυτό δεν αλλάζει επειδή ηττήθηκαν στην γερμανική πόλη και ο πλήρης Ολυμπιακός σαφώς και μπορεί να τερματίσει στην πρώτη τετράδα της κατάταξης.

Ενόχλησε ο τρόπος και τα τρίποντα που δέχεται ο Ολυμπιακός

Αυτό όμως που... ενόχλησε στο Μπάμπεργκ ήταν ο τρόπος. Προφανώς και ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε δίχως το σημείο αναφοράς του μέσα στην ρακέτα και εκ των βασικών του σκόρερ, τον Γιώργο Πρίντεζη, παραμένει απώλεια το γεγονός πως ο Ντάνιελ Χάκετ βρίσκεται στα "πιτς", καθώς πέρα ότι μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό, η παρουσία του ήταν πολύτιμη στην περιφερειακή άμυνα (ο Κοζέρ έκανε... θραύση στο πρώτο ημίχρονο με 17 πόντους), αλλά το να αφήνεις τον αντίπαλο να επιβάλει τον ρυθμό του από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης δεν είναι κολακευτικό. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν με ένα 11-0 στο 4' και από εκείνο το σημείο και μετά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είχαν συνεχώς το προβάδισμα στο σκορ σε διψήφιο αριθμό. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να αντιδράσει, απέναντι σε μία ομάδα που ήταν εντυπωσιακά εύστοχη στο πρώτο ημίχρονο (1/14 δίποντα-78.6%, 6/13 τρίποντα-46.1%) με εξαίρεση ένα καλό διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο που απλά μείωσε την διαφορά από το -18 στο -9.

Η Μπάμπεργκ είναι αξιόλογη ομάδα, έχει αρχές στο παιχνίδι της, παίζει έξυπνα και ήταν εξαιρετική στο να κυκλοφορεί γρήγορα την μπάλα από την μία πλευρά στην άλλη. Και σε αυτό το ματς είδαμε για ακόμη μία φορά πως ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει πρόβλημα με ομάδες που είναι ιδιαίτερα εύστοχες από την περιφέρεια. Οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση μετρώντας 11/29 τρίποντα. Στα προηγούμενα ματς, ο Ερυθρός Αστέρας είχε 2/17, η Ζάλγκιρις 8/24 και η Ούνικς 4/11. Γενικότερα, οι Πειραιώτες πρέπει να το προσέξουν αυτό το κομμάτι, καθώς στο σύνολο μέσα στην χρονιά, μετά την Γαλατάσαραϊ, είναι η ομάδα που δέχεται τα περισσότερα τρίποντα από τους αντιπάλους της (8/20-40.7%).

Προβλέψιμος στην επίθεση και στα... ρηχά η επιθετική του τετράδα

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση παρουσιάστηκε προβλέψιμος. Δεν μπορούσε να βγάλει αρκετές συνεργασίες πικ-εν-ρολ, ήταν άστοχος, στατικός, αδυνατούσε να βρει σημείο αναφοράς στην επίθεση και αρκετές φορές, ενώ έβγαζε ορισμένες άμυνες, δεν μπορούσε να σταθεί αποτελεσματικός μπροστά. Οι Πειραιώτες δεν είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας, είχε πρόβλημα στην δημιουργία και ήταν από τις ελάχιστες φορές που μέτρησαν αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (12/13). Με νοκ-άουτ τον Γιώργο Πρίντεζη, τον Ματ Λοτζέσκι (είναι βαρόμετρο φέτος) να μένει μόλις στους 4 πόντους, τον Έρικ Γκριν να μετρά 8 και τον Βασίλη Σπανούλη (15π) να είναι ο μόνος που διασώθηκε από την λεγόμενη "επιθετική τετράδα" των Πειραιωτών, σε συνδυασμό και με την αστοχία στα τρίποντα (6/22-27.3%), οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό στο κομμάτι του σκορ.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας φάνηκαν από το ξεκίνημα να μην έχουν ενέργεια και έχασαν αρκετές προσωπικές μονομαχίες. Βρέθηκαν να κυνηγούν από νωρίς το σκορ, καθώς η Μπάμπεργκ παγείωσε διαφορές σε διψήφιο αριθμό και στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες δεν είχαν δυνάμεις για το κάτι παραπάνω. Ο Ολυμπιακός εμφάνισε αδυναμίες στην άμυνα, καθώς έχανε φάσεις και υπήρχαν αρκετές στιγμές που οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν ένα βήμα πίσω από τους αντιπάλους τους. Βέβαια, αν ρίξει κανείς ματιά στην στατιστική των γηπεδούχων, αν και ο Αντρέα Τρινκιέρι έκανε ροτέισον με εφτά παίκτες (Μίλερ, Ραντόσεβιτς, Στρέλνιεκς, Τάις, Ζήσης, Μέλι, Κοζέρ) οι Γερμανοί έδειχναν ανώτεροι και πιο φρέσκοι από την αρχή έως και το τέλος του αγώνα.

Το κέρδος με Παπανικολάου, αναμένει Παπαπέτρου και αντίδραση

Ο Ολυμπιακός από αυτό το ματς μπορεί να κρατήσει την για ακόμη μία φορά σταθερή απόδοση του Κώστα Παπανικολάου (τρίτο ματς με διψήφιο αριθμό πόντων στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια), ο οποίος δείχνει να έχει βρει ρυθμό και παράλληλα αναμένει ένα επιθετικό αγωνιστικό ξέσπασμα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος από την αρχή της φετινής σεζόν έχει τον ρόλο του "δεύτερου 4αριού" στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ. Είτε αγωνιστεί κόντρα στην Φενέρμπαχτσε ο Γιώργος Πρίντεζης, είτε όχι, η ομάδα τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ και τον περιμένει να κάνει το βήμα μπροστά.

Ο Ολυμπιακός συνηθίζει να αντιδρά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ύστερα από ήττες. Είναι ομάδα που τις αρέσουν οι προκλήσεις, που βρίσκει κίνητρα, που οι παίκτες της έχουν αθλητικό εγωισμό, που όταν "πληγώνεται" και μετά έχει ματς στην έδρα της σχεδόν πάντα την... πληρώνει ο επόμενος αντίπαλος, παρουσιάζοντας τα κατάλληλα αντανακλαστικά. Ακολουθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό παιχνίδι για τους Πειραιώτες, τόσο από αγωνιστικής πλευράς, από θέμα κατάταξης, όσο και λόγω πρεστίζ, αντιμετωπίζοντας την φιναλίστ της περσινής EuroLeague, την φιλόδοξη Φενέρμπαχτσε του Κώστα Σλούκα (που επιστρέφει για πρώτη φορά στο ΣΕΦ), η οποία έχει και φέτος υψηλές προσδοκίες. Με νίκη οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο θα διατηρηθούν στις πρώτες θέσεις, αλλά παράλληλα θα αφήσουν πίσω και έναν εκ των βασικών διεκδικητών για την κατάκτηση των πρώτων τεσσάρων θέσεων. Υπάρχει λοιπόν και εδώ ένα έξτρα "πρέπει".

Οι Πειραιώτες βρίσκονται στην αναζήτηση γκαρντ για να καλύψουν το κενό του τραυματία Ντάνιελ Χάκετ και το ζητούμενο είναι το καλύτερο δυνατό "πακέτο". Παίκτης που να διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία, με προσιτό κασέ και που η ομάδα του θα είναι διαθέσιμη να τον παραχωρήσει. Σε όποιον παίκτη όμως και αν καταλήξουν οι "ερυθρόλευκοι", όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο, ώστε ο αθλητής να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό στην αγωνιστική φιλοσοφία του Ολυμπιακού. Ας μην ξεχνάμε πως τον Γενάρη έρχονται τρία "αιώνια" ντέρμπι, αλλά και παιχνίδια κόντρα σε Μπαρτσελόνα (εκτός) και Μπασκόνια (εντός).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία ανάσα, καμία πνοή
Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού
Διακοπές στο Μπάμπεργκ
TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ