EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο "Μπομπλάν", σε ένα... καταραμένο γήπεδο για εκείνον. Όχι μόνο έχει χάσει και τις πέντε φορές που έπαιξε εκεί, αλλά δεν κατόρθωσε και ποτέ να βάλει πάνω από 60 πόντους στη Λιμόζ.

Στην δεκαετία του "1990" ένα από τα πιο ενδιαφέροντα "ζευγάρια" στο Πρωταθλητριών Ευρώπης (στην τότε Euroleague) ήταν εκείνο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Λιμόζ.

Σε μία περίοδο που ο Ολυμπιακός γιγαντωνόταν, χτίζοντας σιγά-σιγά την κυριαρχία του στην Ελλάδα και την παραμονή του στην ελίτ της Ευρώπης, φτάνοντας και στην κορυφή της το 1997, έχοντας αγωνιστεί σε τρεις τελικούς στην διοργάνωση (1994, 1995, 1997) μέσα σε πέντε χρόνια, στο διάστημα 1993-1998, η γαλλική ομάδα λειτουργούσε σαν... κρυπτονίτης απέναντι στην ερυθρόλευκη μηχανή, η οποία μπορούσε να κερδίσει την οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη, σε οποιαδήποτε έδρα, εκτός από... μία. Στο "Μπομπλάν".

Το... καταραμένο "Palais des Sports de Beaublanc" που μοιάζει με το ΣΕΦ

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Χαρακτηριστικό, πως ο Ολυμπιακός, όχι μόνο δεν κατόρθωσε ποτέ να νικήσει μέσα στο "Μπομπλάν", αλλά οι Γάλλοι κατάφεραν να κρατήσουν τους Πειραιώτες σε όλα τα ματς κάτω από τους 60 (!) πόντους (59-53, 60-58, 67-59, 66-59, 66-60). Άλλωστε, το μεγάλο "όπλο" της Λιμόζ εκείνη την περίοδο, ήταν η σκληροτράχηλη άμυνα της στα όρια του φάουλ και το "καταστροφικό" της παιχνίδι, ενώ στο γήπεδο της έπαιρνε πάντα ώθηση από τους οπαδούς της, οι οποίοι φρόντιζαν να δημιουργούν μία εκκωφαντική ατμόσφαιρα.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Ο Ζντοβιτς, ο Ντακουρί και τα άλλα παιδιά της Λιμόζ

Η Λιμόζ, βέβαια, πέρα από το "αντι-μπάσκετ" που αρκετοί την κατηγόρησαν πως έπαιζε, είχε και ορισμένους εξαιρετικούς παίκτες. Τον καταπληκτικό Γιουγκοσλάβο (Σλοβένο) διεθνή γκαρντ, Γιούρι Ζντοβτς, τον πολύπειρο Γάλλο διεθνή σταρ, Ρισάρ Ντακουρί, αλλά και τους "δυναμίτες" φόργουορντ, Μάικλ Γιανγκ (στο "3") και Τζιμ Μπιλμπά (στο "4"). Σε αυτούς κυρίως βασίστηκε εκείνη η ομάδα της Λιμόζ, όντας υπό τις οδηγίες του Σέρβου, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, που είχε νωρίτερα κατακτήσει δύο (από τα τρία σερί που πήρε) Ευρωπαϊκά με την Γιουγκοπλάστικα. Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός, στην πρώτη του φορά που αντιμετώπισε την Λιμόζ, είχε για ηγέτη του τον καταπληκτικό (και μοιραίο σε εκείνη την σειρά) Ζάρκο Πάσπαλ, ο οποίος έκανε... πράγματα και θαύματα εκείνη την σεζόν, τον πολύτιμο Γουόλτερ Μπέρι, συν τους νεαρούς τότε Γιώργο Σιγάλα, Μίλαν Τόμιτς και Ντράγκαν Τάρλατς. Εκείνη ήταν τότε η ερυθρόλευκη βασική πεντάδα, έχοντας για προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Εκείνο το 60-58 στο τρίτο ματς της προημιτελικής σειράς του 1993

Αν υπάρχει όμως μία ήττα από την Λιμόζ που... πόνεσε περισσότερο τους Πειραιώτες, αυτή αναμφισβήτητα είναι το 60-58, σε εκείνο το τρίτο και καθοριστικό ματς της προημιτελική σειράς του 1993. Ο Ολυμπιακός έχασε την πρόκριση μέσα από τα χέρια του, σε ένα έντονο και ανταγωνιστικό παιχνίδι, το οποίο είχε σκληρές μάχες σώμα με σώμα, αλλά και μία εξέλιξη... θρίλερ, που πήγαινε πόντο-πόντο από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης, με την αγωνία να βρίσκεται στο κατακόρυφο.

Η ομάδα του Γιάννης Ιωαννίδη είχε κάνει το 1-0 στη σειρά έχοντας πάρει το πρώτο ματς στην Πάτρα (λόγω τιμωρίας) με 70-67 και ακολούθως τα playoffs πήγαν στο "Μπομπλάν", καθώς οι ερυθρόλευκοι είχαν το μειονέκτημα έδρας και η Λιμόζ το πλεονέκτημα. Το δεύτερο ματς πήγε επίσης πόντο-πόντο, ο Ολυμπιακός έδειχνε ότι μπορεί να πάρει τη νίκη-πρόκριση, αλλά στις λεπτομέρειες έχασε το ματς με 59-53 στο τελευταίο λεπτό. Υπήρχε όμως και δεύτερη ευκαιρία και το αισιόδοξο μήνυμα ήταν πως οι Πειραιώτες μπορούν να νικήσουν μέσα στην Γαλλία.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Με το σκορ στο 58-58 και την κατοχή στα χέρια του Πάσπαλ...

Στο περίφημο τρίτο ματς της σειράς, λοιπόν, οι ερυθρόλευκοι έχουν την δυνατότητα με "διπλό" να πάρουν την πρόκριση στο Final-Four της διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το κίνητρο τεράστιο, καθώς η τελική φάση διεξαγόταν στο "σπίτι" τους, στο ΣΕΦ.

Το τρίτο ματς ήταν επίσης... ντέρμπι. Οι δύο ομάδες προχωρούσαν πόντο-πόντο, μάχες σώμα με σώμα και η αγωνία στο κατακόρυφο μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα. Τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο λεπτό, ενδεχομένως να "στοιχειώνουν" ακόμη τον μεγάλη ηγέτη εκείνη της ομάδας, τον σπουδαίο Ζάρκο Πάσπαλ, και αναμφισβήτητα φέρνουν ακόμη έναν... κόμπο στο στομάχι σε κάθε φίλαθλο του Ολυμπιακού. Και αυτό γιατί εκείνη η περίφημη κρίσιμη κατοχή χάθηκε... τζάμπα, όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο.

Με το σκορ ισόπαλο (58-58), στα 38'' πριν τη λήξη, ο Φορτέ για την Λιμόζ δοκίμασε ένα μακρινό τρίποντο, το σουτ ήταν άστοχο, ο Ντράγκαν Τάρλατς άρπαξε το ριμπάουντ, έδωσε την μπάλα στον Μίλαν Τόμιτς και ακολούθως εκείνος πάσαρε στον καλύτερο παίκτη της ομάδας του, στα ασφαλή χέρια του Ζάρκο Πάσπαλ. Ο Ολυμπιακός είχε τα εναπομείναντα 30'' στην διάθεση του και κρατούσε στα χέρια του την ευκαιρία να σκοράρει, να πάρει το πολύτιμο "διπλό" και ταυτόχρονα την ιστορική πρόκριση στο Final-Four.

Ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ο Πάσπαλ πάτησε ή δεν πάτησε την γραμμή

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Όπως είχε γράψει για εκείνο το ματς στο Sport24.gr ο Γιάννης Φιλέρης, αναφέροντας λεπτομέρειες για αυτή την θρυλική αναμέτρηση , έχοντας ζήσει από κοντά το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι δημοσιογράφοι (που καθόντουσαν κοντά στο παρκέ) φώναζαν "Ζάρκο, την γραμμή...". Ο Πάσπαλ έβαλε το πόδι μέσα, αλλά ο Ιταλός Ζανόν λέει “πάτησε”. Η Λιμόζ, ακολούθως, πήρε την τελευταία επίθεση, ο "δαιμόνιος" (και παιχταράς) Γιούρι Ζντοβτς, σε ένα δύσκολο σουτ, ευστόχησε 2.8'' πριν το τέλος και το 60-58 παρέμεινε, παρά το (εμπρόθεσμο) τρίποντο που επιχείρησε ο Πάσπαλ, χωρίς να βρει τον στόχο... Η Λιμόζ πήρε την πρόκριση στο Final-Four του ΣΕΦ όπου εκεί κιόλας αναδείχθηκε και Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Παραμένει ακόμη η μοναδική γαλλική ομάδα που το έχει κατορθώσει αυτό.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Ιωαννίδης: "Έχω ακόμη τις αμφιβολίες μου για το αν πάτησε την γραμμή"

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Sport24.gr, ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε τόσο για εκείνη την σειρά, όσο και για το αν πάτησε ή όχι την γραμμή ο Ζάρκο Πάσπαλ. Ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού μας σχολίασε τα εξής: "Θυμάμαι πως οι μάχες ήταν κορμί με κορμί. Ήταν σκληρό παιχνίδι. Η Λιμόζ έπαιζε... ξύλο στην άμυνα. Έπαιζε υπερβολικά σκληρά, σχεδόν αντιαθλητικά. Οι διαιτητές όμως άφηναν το παιχνίδι της. Έτσι έπαιζε ο Μάλκοβιτς. Αυτό το μοντέλο μπάσκετ όμως δεν είχε μέλλον και φάνηκε. Υπήρχε κίνητρο να περάσουμε στο Final-Four, γιατί θα διεξαγόταν και στο ΣΕΦ η τελική φάση της διοργάνωσης. Δεν τα καταφέραμε όμως. Την θυμάμαι την φάση που ο Πάσπαλ χρεώθηκε πως πάτησε την γραμμή. Δεν γίνεται να μην την θυμάμαι. Έχω όμως ακόμη ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν όντως πάτησε τη γραμμή ο Πάσπαλ, όπως και όλος ο κόσμος τότε την ίδια απορία είχε. Η τηλεόραση δεν έδειξε ξεκάθαρο ριπλέι. Έχω ακόμη τις αμφιβολίες μου για την φάση. Τέλος πάντων, ό,τι έγινε, έγινε".

Τα παιχνίδια, μέσα από βίντεο και φωτογραφίες:

1992 - 1993 (προημιτελικά)

Λιμόζ - Ολυμπιακός 59-53

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

Λιμόζ - Ολυμπιακός 60-58 (τα κρίσιμα τελευταία λεπτά)

1993-1994 (Φάση των 16)

Λιμόζ - Ολυμπιακός 67-59

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"

1994-1995 (Φάση των 16)

Λιμόζ - Ολυμπιακός 66-59

1997-1998 (Πρώτη φάση)

Λιμόζ - Ολυμπιακός 66-60

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο καταραμένο "Μπομπλάν"
TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ