EUROLEAGUE

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκει διαμάντια στη λάσπη

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκει διαμάντια στη λάσπη
EUROKINISSI

Το όμορφο μπάσκετ, οι παίκτες-λαυράκια που βρίσκει από το πουθενά και η φιλοσοφία του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ξανά προπονητής του Ολυμπιακού και σκοπεύει να τα κάνει όλα με τον τρόπο του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιάνει ξανά λιμάνι. Έπειτα από πεντέμιση χρόνια από την πρώτη θητεία του, ο έμπειρος τεχνικός επιστρέφει στον Ολυμπιακό για να να επιβάλλει την ηρεμία με τον δικό του τρόπο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι εδώ και χρόνια ένας από τους καλύτερους προπονητές της γενιάς του στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός του έδωσε την σεζόν 2012/13 την ευκαιρία που ονειρευόταν, με τον Έλληνα τεχνικό να οδηγεί τους “ερυθρόλευκους” στην κατάκτηση της EuroLeague, ωστόσο είναι όσα ακολούθησαν αυτά που τον έβαλαν για τα καλά στο μυαλό του κόσμου ως έναν προπονητή που ανήκει στην ελίτ.

Η ονειρεμένη πορεία της Λοκομοτίβ Κουμπάν μέχρι το Final Four του 2016, το πέρασμά του από τη Μπαρτσελόνα την σεζόν 2016/17 και το σύνολο που έφτιαξε στη Χίμκι από το 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019, έδειξαν ότι είναι αυτόφωτος. Όσοι έχουν παρακολουθήσει όλη την πορεία του βέβαια ξέρουν ότι τίποτα δεν ήρθε τυχαία.

ΤΟ "ΑΓΡΟΤΙΚΟ" ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, καθώς μετά την απόσυρσή του από τα παρκέ έγινε προπονητής σε ομάδες όπως η Πεύκη, τα Βριλλήσια και ο Ο.Φ.Η Ηρακλείου, μέχρι να βρεθεί στο πλευρό του Παναγιώτη Γιαννάκη ως βοηθός στο Μαρούσι από το 2003 έως το 2006. Το καλοκάιρι του 2006 ήταν που ο Γιώργος Μαλάκος του ζήτησε να καθίσει στον πάγκο της Ολύμπια Λάρισας, με τον Μαρουσιώτη τεχνικό να δέχεται την πρόκληση και να ξεκινάει την ανοδική του πορεία, δείχνοντας σημάδια της φιλοσοφίας του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκει διαμάντια στη λάσπη
EUROKINISSI

Η τριετία που πέρασε στην Ολύμπια ο Μπαρτζώκας δεν ήταν απλώς ένα καλό “αγροτικό”, αλλά και η ευκαιρία του να δείξει μερικά από τα στοιχεία που έμελλε να τον ακολουθούν στην υπόλοιπη καριέρα του: Όμορφο μπάσκετ γεμάτο ενέργεια, μία εναλλακτική προσέγγιση και στόχευση στα δυνατά σημεία της ομάδας και ένα σπάνιο μάτι στην εξεύρεση παικτών-λαυράκια.

Την τριετία που πέρασε ο Μπαρτζώκας στην Ολύμπια, οι Λαρισινοί έπαιξαν υπέροχο μπάσκετ. Ο Έλληνας τεχνικός ανέδειξε τον Γιώργο Πρίντεζη (ήταν δανεικός από τον Ολυμπιακό) και τον Γιώργο Τσιάρα την σεζόν 2006/07, τους Φάνη Κουμπούρα και Μάριο Μπατή την σεζόν 2007/08, ανακάλυψε σε μία μικρή αμερικανική λίγκα έναν τρελό σκόρερ με το όνομα Ματ Γουόλς (2006/07) και στην Πολωνία τον Μάικλ Κινγκ (2007-2009 στην Ολύμπια). Πάνω από όλα όμως έπαιξε όμορφο μπάσκετ. Τα Stretch-4 ήταν κανόνας για τον Γιώργο Μπαρτζώκα πριν από 13 χρόνια, με αποκορύφωμα την τρομερή χρονιά του Γερμανού Σβεν Σούλτσε την σεζόν 2008/09, όταν ο Γερμανός είχε κλείσει τότε την σεζόν επιχειρώντας 76 δίποντα και 117 τρίποντα!

Η τριετία στην Ολύμπια βοήθησε τον Μπαρτζώκα να ανέβει επίπεδο. Την σεζόν 2009/10 επέστρεψε στο Μαρούσι ως πρώτος προπονητής, φτάνοντας με την ομάδα μέχρι τους 16 της EuroLeague, κερδίζοντας μάλιστα και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Η συνέχεια, γνωστή: Πανιώνιος (2010-2012), Ολυμπιακός (2012-2014), Λοκομοτίβ Κουμπάν (2015/16), Μπαρτσελόνα (2016/17) και Χίμκι (2017-19), μέχρι να έρθει η επιστροφή στον Ολυμπιακό.

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΣΠΗ

Αν υπάρχει κάτι που έκανε πάντα τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ξεχωρίζει, ήταν το γεγονός ότι δεν είχε πρόβλημα να σκεφτεί έξω από την πεπατημένη όταν έψαχνε για παίκτες. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν αν του ταίριαζε ο παίκτης και όχι το όνομά του ή το βιογραφικό του. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που έχει καταφέρει να βρει παίκτες σε σημεία που δεν έψαχνε κανείς.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκει διαμάντια στη λάσπη
EUROKINISSI

Οι Ματς Γουόλς και Μάικλ Κινγκ στην Ολύμπια Λάρισας ήταν απλώς ένα μικρό δείγμα της ικανότητας του Έλληνα τεχνικού να βρίσκει διαμάντια στην λάσπη. Η συνέχεια της καριέρας του το αποδεικνύει αυτό, αφού σε κάθε ομάδα που πήγε κατάφερε να βρει τουλάχιστον έναν παίκτη που δεν είχε προσέξει κανείς και να δημιουργήσει υπεραξία.

Στο Μαρούσι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφερε τον Τζαμόν Λούκας Γκόρντον την σεζόν 2009/10, ο οποίος στην συνέχεια πέρασε μεταξύ άλλων από τον Ολυμπιακό και την Αναντολού Εφές. Στον Πανιώνιο βρήκε από το Κολέγιο τον Τζον Ντίμπλερ (2011/12), ο οποίος έκτοτε έχει κάνει καριέρα στην EuroLeague με το φονικό του σουτ. Στον Ολυμπιακό (2012-14) έφερε τον Ματ Λοτζέσκι από την Οστάνδη, τον Μπράιαν Ντάνστον από την Βαρέζε, τον Οθέλο Χάντερ από την Σιένα, ενώ δεν δίστασε να δώσει ευκαιρία στον Μπρεντ Πέτγουεϊ από το Ρέθυμνο.

Στην Λοκομοτίβ Κουμπάν πήρε τον Κρις Σίνγκλετον από την Κίνα (τους Ράντολφ και Ντιλέινι τους βρήκε εκεί) και τον μετέτρεψε από σμολ φόργουορντ σε έναν από τους καλύτερους φόργουορντ/σέντερ της Ευρώπης, αλλά και τον Αυστραλό Ράιαν Μπρόκχοφ από την Μπεσίκτας. Στην Χίμκι ανακάλυψε τον Άντονι Γκιλ από την... Γεσιλγκιρεσούν, έφερε από την Κίνα τον Μάλκολμ Τόμας, ήταν ο πρώτος που έδωσε ευκαιρία στον Τόμας Ρόμπινσον. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κάποιος.

Και για έρθουμε στο σήμερα, το πρώτο όνομα που ακούγεται έντονα στην πιάτσα των ατζέντηδων είναι ο Άντριου Ντελάνο Άντριους, ο 27χρονος γκαρντ που αγωνίζεται στην Τουρκία με την Μπουγιουκτσεμετσέ. Εξαιρετικός σκόρερ, που λέγεται ότι βρίσκεται καιρό τώρα στα ραντάρ του νέου κόουτς του Ολυμπιακού.

ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε στην Ολύμπια Λάρισας το 2006 έχοντας για σέντερ παίκτες όπως ο Στέφαν Αριγκμπάμπου και ο Σάβο Τζιγκάνοβιτς, δύο βαριά κορμιά δηλαδή, και έφτασε να είναι ένας από τους προπονητές που αγκάλιασε όσο λίγοι την εποχή των βραχύσωμων Αμερικανών σέντερ που άλλαξαν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβει κανείς την προσαρμοστικότητα του Έλληνα τεχνικού. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και τις δικές του αρχές.

Ο Έλληνας τεχνικός ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασαν το Πικ εν Ρολ πριν από 15 χρόνια στο να στήνεται μία επίθεση, αναδεικνύοντας από τον Τζιγκάνοβιτς στην Ολύμπια Λάρισας και τους Τζάρεντ Χόμαν και Δημήτρη Μαυροειδή στο Μαρούσι, μέχρι τον Μπράιαν Ντάνστον στον Ολυμπιακό. Λάτρεψε τα ημίψηλα σχήματα – ειδικά στο Μαρούσι με Μιχάλη Πελεκάνο και Πατ Καλάθη – αλλά πάντα του αρέσει να έχει δύο χειριστές στο παρκέ προκειμένου να έχει αρκετές πηγές δημιουργίας. Είναι σχεδόν απαράβατος κανόνας τουλάχιστον ένας “πλάγιος” της ομάδας να σουτάρει καλά (Ντίμπλερ, Περπέρογλου, Λοτζέσκι, Παπανικολάου, Μπρόκχοφ) και οι πάουερ φόργουορντ του να απειλούν από την περιφέρεια (Πρίντεζης, Σίνγκλετον, Ράντολφ, Γκιλ, παλαιότερα ο Σούλτσε και ο Τσιάρας) και οι ψηλοί του να παίζουν καλά το Πικ εν Ρολ.

Πάνω από όλα αυτά όμως, αυτό στο οποίο δίνει σημασία ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι η άμυνα. Θέλει όλα να δουλεύουν στην εντέλεια, κάθε παίκτης να ξέρει πού πρέπει να σταθεί. Τα τελευταία χρόνια έκανε κανόνα το δυναμικό Hedge Out και τις αλλαγές σε όλα τα σκριν, κυρίως επειδή επέλεξε να έχει αθλητικούς σέντερ, αν και παλαιότερα έπαιζε και με διαφορετικό τρόπο.

Το μόνο σίγουρο στις ομάδες του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι το εξής: Όταν οι παίκτες βρίσκουν ρυθμό και χημεία μεταξύ τους, τότε υπάρχουν στιγμές απόλυτης αρμονίας. Υπάρχουν 5λεπτα, ενίοτε και ολόκληρες περίοδοι, που μπορούν να ισοπεδώσουν κάθε αντίπαλο, πιέζοντας ασφυκτικά στην άμυνα και τρέχοντας συνέχεια στο τρανζίσιον. Όποιος θυμάται τον Ολυμπιακό της σεζόν 2012/13 και κυρίως την εικόνα του στο Final Four όπου αιχμαλώτισε ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ, έχει μία αντίληψη του τι σημαίνει αυτή η φράση.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν ανέκαθεν ασυμβίβαστος. Όπου και αν βρέθηκε, ήθελε πάντα να επιβάλλει την δική του φιλοσοφία, προκειμένου να πάρει το μέγιστο αποτέλεσμα, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες. Και μόνο το γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια δεν δίστασε να βάλει στο περιθώριο τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στη Μπαρτσελόνα τα λέει όλα για τον τρόπο σκέψης του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έρχεται στον Ολυμπιακό για να φέρει ξανά ηρεμία στα φουρτουνιασμένα νερά του λιμανιού. Φέρνει την φιλοσοφία του, τις γνώσεις του, την ικανότητά του να βρίσκει λαυράκια. Φέρνει το ταμπεραμέντο του. Φέρνει δηλαδή όλα αυτά που κάποτε λάτρεψαν οι Πειραιώτες. Μένει να φανεί αν το δεύτερο πέρασμά του θα κριθεί πετυχημένο. Προς το παρόν έχει ήδη σαρώσει την αγορά και έχει ξεχωρίσει γκαρντ και ψηλούς, με τον Άντριου Άντριους της Μπουγιουκτσεμετσέ να βρίσκεται ψηλά στη λίστα του.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ