ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Η κριτική των παικτών

Μπασκόνια - Ολυμπιακός: Η κριτική των παικτών

Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στη Βιτόρια, έχει αρκετούς "πατέρες". Ένας όμως διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των 12 παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ στο ματς με τη Μπασκόνια

Ωραίο μπάσκετ, για 30 λεπτά απολαυστικό, στο φινάλε αποφασιστικό. Ο Ολυμπιακός πέρασε από τη Βιτόρια, νίκησε τη Μπασκόνια με 85-80 και έκανε το 2/2 στη EuroLeague 2018/19, με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να κάνει δύο ατομικά ρεκόρ σε μια φαντασμαγορική βραδιά, με τους Τουπάν - Σπανούλη - Γουίλιαμς-Γκος - Παπανικολάου να δίνουν σπουδαίες λύσεις και τον Ντέιβιντ Μπλατ να κερδίζει και πάλι τις εντυπώσεις με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αναμέτρηση. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Ολυμπιακού, από τον Σέρβο σέντερ που έπαιξε 30 λεπτά, μέχρι τους Μπόγρη - ΛεΝτέι που έπαιξαν λιγότερο απ' όλους με τις καλές (ο πρώτος) και τις κακές (ο δεύτερος) στιγμές τους

3. ΝΑΙΤΖΕΛ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ-ΓΚΟΣ (starter)

Πήρε το πρώτο ριμπάουντ του Ολυμπιακού και μετά από δύο δευτερόλεπτα έκανε λάθος πάσα στο κέντρο του γηπέδου που οδήγησε σε γκολ-φάουλ του Πουαριέ για το 3-0. Στο δεύτερο λεπτό έκανε έξυπνο φάουλ στον Βόιτμαν στην καρδιά της ρακέτας και "έσβησε" ένα σίγουρο δίποντο, με αποτέλεσμα να πάει στον πάγκο. Γύρισε στο 13' για να κάνει ξανά δίδυμο με τον Σπανούλη, στο 14' είχε έρμπολ σε τρίποντο υπό σχετική πίεση, στο 16' πέτυχε από τη γραμμή τους πρώτους του πόντους για το 30-38 και σε 6:16 στο πρώτο μέρος δεν ήταν καλός. Μπήκε στην τρίτη περίοδο με δίποντο για το 42-52, έβαλε και φλότερ για το 42-54 στην επόμενη επίθεση, σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το 42-58 και άφησε το ματς να του δώσει ρυθμό χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες. Στην πρώτη επίθεση της τέταρτης έβαλε τρίποντο από τη δεξιά γωνία για το 52-70 που έκοψε τα πόδια των γηπεδούχων, έδωσε τρομερή ασίστ στο 38' στον Βεζένκοβ και με μεστό δεύτερο μέρος, έσβησε το άσχημο ξεκίνημά του.

Τα στατιστικά του: 11 πόντοι, 3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος, 11 ranking σε 22:16

6. ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ

Έχασε τη θέση του στην αρχική πεντάδα (είχε παίξει μόλις έξι λεπτά στη Μόσχα απέναντι στη Χίμκι στην πρεμιέρα της διοργάνωσης), όμως μπήκε στο ματς 8:32 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου εξαιτίας των δύο γρήγορων φάουλ του Γουίλιαμς-Γκος. Έβαλε τρίποντο από τη δεξιά γωνία για το 5-5, έβαλε και δεύτερο για το 17-22 αφού προηγουμένως έδωσε ασίστ σε μακρινό σουτ του Παπανικολάου. Στο τέλος της πρώτης περιόδου είχε έξι πόντους, δύο ριμπάουντ, μία ασίστ και ένα κλέψιμο, στο 17' έβαλε το τρίτο του τρίποντο για το 32-41 και στο 19' έκανε λάθος στο κέντρο του γηπέδου αλλά με υπερπροσπάθεια ανάγκασε τον Χίλιαρντ να χάσει την κατοχή. Εξαιρετικό πρώτο μέρος από τον Γάλλο που έπαιξε στο δύο, πιο "ήσυχο' δεύτερο. Βρήκε στόχο για το 47-64 στο 28' πατώντας τη γραμμή των τριών πόντων και στο τελος της βραδιάς είχε κερδίσει πολλούς πόντους με την εμφάνισή του την ώρα που ο Τίμα έμπαινε στη θέση που εκείνος είχε βρεθεί στη Μόσχα.

Τα στατιστικά του: 11 πόντοι, 1/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 λάθη, 17 ranking σε 23:13

7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (starter)

Πήγε στον ρόλο του πόιντ γκαρντ μόλις στο δεύτερο λεπτό εξαιτίας των δύο γρήγορων φάουλ του Γουίλιαμς-Γκος, έβαλε καταπληκτικό καλάθι για το 5-7, αστόχησε στο πρώτο του τρίποντο και δέχθηκε ένα μακρινό σουτ από τον Γκρέιντζερ για το 11-9 στο τέταρτο λεπτό. Δυο φάσεις μετά είχε και νέο άστοχο σουτ και στο 6' αντικαταστάθηκε από τον Στρέλνιεκς. Γύρισε στο 11' και έβαλε λέι-απ για το 26-31 μετά από εξαιρετική ντρίμπλα και ατομική προσπάθεια, έδωσε και νέα ασίστ στον Μιλουτίνοβ που έγραψε γκολ-φάουλ και πήρε το τρίτο φάουλ του Ντιοπ. Έκλεισε το πρώτο μέρος με τρίποντο από το αγαπημένο του σημείο για το 39-50, στο 26' έβαλε 2/3 βολές για το 47-60, άνοιξε μια μικρή "βεντέτα" με τον Γκρέιντζερ στα τέλη της τρίτης περιόδου και στην τέταρτη γύρισε στον ρόλο του δημιουργού. Πάσαρε στον Μιλουτίνοβ για το 59-72, έβαλε βολές για το 71-77 στο 38' και εδωσε την έβδομη ασίστ για το κάρφωμα του Μιλουτίνοβ που "καθάρισε" σε μεγάλο ποσοστό το ματς. Ηγετικός, έστω και αν ήταν αρκετά αστοχος.

Τα στατιστικά του: 11 πόντοι, 2/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 4/5 βολές, 8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη, 11 ranking σε 25:57

10. ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ (starter)

Πενταδάτος αντί του Τίμα, ο Λετονός βρέθηκε στο γήπεδο που έπαιξε πέρυσι, είχε συμπληρωματικό ρόλο στα πρώτα λεπτά και στο έκτο έδωσε τρεις βολές στον Χίλιαρντ. Έδωσε τη θέση του στον Παπανικολάου και δεν τον είδαμε ξανά στο πρώτο μέρος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον Αξέλ Τουπάν στη Μόσχα! Ήταν στο παρκε στην έναρξη της τρίτης περιόδου, έκανε κακή πάσα προς τον Μιλουτίνοβ στο 24', έκλεψε όμως τη μπάλα στην επόμενη φάση και έδωσε ασίστ στον Γουίλιαμς-Γκος για το 42-58. Δεν έδωσε κάτι άλλο, σε ένα κακό βράδυ για εκείνον στο οποίο είναι δεδομένο ότι θα ήθελε να αποδείξει πράγματα στην πρώην ομάδα του.

Τα στατιστικά του: 0/1 τρίποντο, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος, -1 ranking σε 11:42

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ (starter)

Δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, δέχθηκε ένα μπλοκ στο τρίτο λεπτό καθώς πήγε χαλαρός στο λέι-απ, όμως στην επόμενη επίθεση σκόραρε με φόλοου για το 8-9. Έδωσε δυνατές μάχες με τον Πουαριέ, ήταν συνεπής στο ριμπάουντ, γύρισε στο 12' για να ματσάρει με τον Ντιοπ μετά τις ανάσες που του έδωσε ο Μπόγρης. Πρώτα έκανε βήματα και χάρισε μια κατοχή, στη συνέχεια έβαλε βολές για το 26-29, δυσκολεύθηκε να ακολουθήσει μακριά από το καλάθι τον Βόιτμαν, αλλά απάντησε με γκολ-φάουλ για το 28-34. Τελείωσε ακόμα μία φάση για το 28-36, είχε ένα διάστημα στο οποίο έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ από τη στιγμή που οι συμπαίκτες του τον τροφοδοτούσαν. Συνέχισε να κάνει θραύση στα ριμπάουντ, σκόραρε για το 42-56 μετά την άστοχη προσπάθεια του Πρίντεζη, έκοψε μια άλει-ουπ πάσα στον Πουαριέ και σκόραρε και πάλι για το 47-62 σε τέλος επίθεσης από καλή δημιουργία του Παπανικολάου. Στο 33' ακούμπησε τη μπάλα στο καλάθι για το 59-72 την ώρα που οι Βάσκοι έκαναν την ύστατη προσπάθεια και έδειχναν απειλητικοί, κάρφωσε για το 73-79 στο 38' και σαν οδοστρωτήρας πέρασε πάνω από μία ομάδα που θέλει να φτάσει φετος στο Final Four. Στο τέλος της βραδιάς είχε κάνει ρεκόρ καριέρας και σε πόντους και σε αξιολόγηση.

Τα στατιστικά του: 23 πόντοι, 9/13 δίποντα, 5/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος, 33 ranking σε 30:24

13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ

Άλλαξε τον Σπανούλη στο έκτο λεπτό, "φλέρταρε" με επιθετικό φάουλ σε επαναφορά του Ολυμπιακού, έβαλε γρήγορα το πρώτο του καλάθι για το 14-16 και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με 3/3 βολές για το 19-27. Πολύ ψύχραιμος, πολύ κοντρολαρισμένος, πολύ αποφασιστικός,μοίρασε σωστά τη μπάλα και λειτούργησε υποδειγματικά ως backup του Σπανούλη. Γύρισε στα τέλη της τρίτης, σκόραρε σαν σε περίπατο για το 47-66 και είδε την τέταρτη περίοδο από τον πάγκο εξαιτίας ενός σφιξίματος στον προσαγωγό.

Τα στατιστικά του: 10 πόντοι, 3/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 4/4 βολές, 1 ασίστ, 12 ranking σε 11:58

14. ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Τρίτος πάουερ φόργουορντ στο ροτέισον του Μπλατ μετά τους Πρίντεζη - ΛεΝτέι, πήγε και εκείνος στο μαρκάρισμα του Σενγκέλια, το πρώτο του σουτ ήταν κακό, αλλά σε τέλος επίθεσης, συνέχισε με έξυπνη σκαστή πάσα στην καρδιά της ρακέτας προς τον Μιλουτίνοβ (έβαλε βολές για το 26-29) και μετά από πέντε λεπτά γύρισε στον πάγκο. Ο Μπλατ τον έριξε στο ματς στο 37' και ο Σάσα τον δικαίωσε με σουτ από τα πέντε μέτρα για το 68-75, ένα σουτ αρκετά δύσκολο (και γιατί ήταν αμαρκάριστο, αλλά και γιατί έγινε εκτός ισορροπίας) που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι.

Τα στατιστικά του: 4 πόντοι, 2/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος, 4 ranking σε 15 λεπτά

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (starter)

Έβαλε το πρώτο καλάθι του αγώνα με όμορφη προσπάθεια, συνεργάστηκε άψογα με τον Σπανούλη για το φλότερ του 11-11 στο 5', έκλεψε τη μπάλα από τον Σενγκέλια στο 6' και στη συνέχεια ξεκουράστηκε με τον ΛεΝτέι και τον Βεζένκοβ να παίρνουν κατά σειρά λεπτά στη θέση του πάουερ φόργουορντ. Στο 19' έδωσε εκπληκτική ασίστ στον Στρέλνιεκς που έκοψε έξυπνα στη ρακέτα της Μπασκόνια και παρά το γεγονός ότι δεν σκόραρε μετά τους τέσσερις γρήγορους πόντους, ήταν θετικός. Μπήκε στο τρίτο δεκάλεπτο με 0/2 βολές, είχε δύο... τυπικές του προσπάθειες στο σίδερο, δεν είχε καλό ρυθμό. Έκανε μέχρι και έρμπολ σε βολή στο 35', με το σκορ στο 64-73, είδε όμως τον προπονητή του να τον στηρίζει. Και πάλι, δεν του βγήκε το ματς. Κόπηκε σε τρίποντο από τον Σενγκέλια με το σκορ στο 67-73 και στο 37' πήγε στον πάγκο για να μπει στο παρκέ ο Βεζένκοβ και να δώσει μαξιλαράκι επτά πόντων στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν σε καλή βραδιά.

Τα στατιστικά του: 5 πόντοι, 2/7 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 0 ranking σε 20:17

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πάτησε παρκέ 4:27 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου στέλνοντας τον Τίμα στον πάγκο, έβαλε τρίποντο για το 14-14 σε φάση που έφτιαξε ο ίδιος, έβαλε και δεύτερο από την δεξιά γωνία για το 14-19 από ασίστ του Τουπάν! Λίγο τον είδαμε στο πρώτο του πέρασμα, γύρισε στο 19' για να κερδίσει φάουλ και να βάλει τις βολές για το 36-45, σε οκτώ λεπτά στο πρώτο μέρος πρόλαβε να σκοράρει οκτώ πόντους! Στο 27' λειτούργησε με ψυχραιμία όταν το χρονόμετρο άδειαζε και έφτιαξε εύκολο καλάθι για τον Μιλουτίνοβ, έπαιξε σχεδόν 17 λεπτά και ήταν πολύ καλός.

Τα στατιστικά του: 8 πόντοι, 0/1 δίποντο, 2/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 λάθη, 8 ranking σε 16:43

17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Πέντε λεπτά στο πρώτο μέρος, ένα πολύ άστοχο τρίποντο σε τέλος επίθεσης και τίποτα περισσότερο. Μπήκε για να δώσει ανάσες στους βασικούς, το ίδιο έκανε στο 33' όταν ξεκούρασε για λίγο τον Σπανούλη και κλήθηκε να παίξει καλές προσωπικές άμυνες από τη στιγμή που ο Στρέλνιεκς πονούσε στον προσαγωγό.

Τα στατιστικά του: 0/1 τρίποντο, 1 ριμπάουντ, -1 ranking σε 8:11

31. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ

Δεν έπαιξε στην πρεμιέρα με τη Χίμκι, όμως στη Βιτόρια επιστρατεύθηκε νωρίς για να παίξει στο πλευρό του ΛεΝτέι. Στο 9' κέρδισε κατοχή και πανηγύρισε σαν να έβαλε τρίποντο, πριν σκοράρει με ψύχραιμο φλότερ για το 17-24 και γυρίσει στον πάγκο έχοντας προσφέρει ένα πολύ θετικό πεντάλεπτο.

Τα στατιστικά του: 2 πόντοι, 1/1 δίποντο, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος, 1 ranking σε 6:34

32. ΖΑΚ ΛΕΝΤΕΙ

Άλλαξε τον Πρίντεζη στο έβδομο λεπτό και έπαιξε ως πάουερ φόργουορντ με τους Μιλουτίνοβ και Μπόγρη δίπλα του, πήγε στο μαρκάρισμα του Σενγκέλια, δεν έμεινε πολύ στο παρκέ, στα τελευταία δευτερόλεπτα της δεύτερης περιόδου έδωσε γκολ-φάουλ στον Γκρέιντζερ και στο πρώτο μέρος έμεινε στο απόλυτο μηδέν. Γύρισε στο τέταρτο δεκάλεπτο, στο 36' έδωσε γκολ-φάουλ στον Σενγκέλια για το 67-73 και συνολικά έκανε μια απογοητευτική εμφάνιση αλλά σε πολύ λίγο χρόνο συμμετοχής.

Τα στατιστικά του: 1 ασίστ, -2 ranking σε 7:45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ