EUROLEAGUE

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Ένας ρολίστας πολυτελείας

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας: Ένας ρολίστας πολυτελείας
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας δεν είναι σταρ. Ήταν όμως πάντα ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, αυτός που θα κάλυπτε τα ψεγάδια των άλλων. Αυτό σκοπεύει να κάνει και στον Ολυμπιακό.

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (30 χρονών, 2.05 μέτρα) ανήκει πλέον στο δυναμικό του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι" έπεισαν τον Λιθουανό φόργουορντ να έρθει στην Ελλάδα, σε μία ακόμα κίνηση που έγινε στην λογική της αλλαγής φιλοσοφίας.

Όλες οι κινήσεις που έχει κάνει ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι δείχνουν μία στροφή στην φιλοσοφία της ομάδας, η οποία μοιάζει να ταιριάζει πλέον περισσότερο στα “θέλω” του Ντέιβιντ Μπλατ. Ο έμπειρος τεχνικός έδειξε από την αρχή ότι ήθελε να εμφανίσει μία πιο αθλητική, πιο γρήγορη ομάδα, με καλύτερες αποστάσεις και περισσότερους σουτέρ στο παρκέ. Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία έρχεται να “κολλήσει” και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Ο πρώην παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο δείχνει να ταιριάζει στο νέο – πιο ελεύθερο – στυλ μπάσκετ που έχει στο μυαλό του ο Μπλατ. Όντας εξάλλου προϊόν της λιθουανικής σχολής, δεν γινόταν διαφορετικά. Το θέμα στην περίπτωση του Κουζμίνσκας είναι για ποιον λόγο πραγματικά τον επέλεξε ο Ολυμπιακός, κάτι που για να καταλάβει κάποιος πρέπει να ρίξει μία ματιά στο αγωνιστικό του προφίλ.

ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού είναι περίεργη πάστα παίκτη, κυρίως για έναν λόγο: Ενώ μπορεί να κάνει αρκετές δουλειές στο παρκέ σε καλό επίπεδο, οι ομάδες του συνήθως τον έπαιρναν επειδή κάνει αυτά που... δεν μπορούσαν να κάνουν οι άλλοι παίκτες του ρόστερ. Αυτή η πρόταση περικλείει λίγο-πολύ όλη την καριέρα του, χωρίς απαραίτητα να έχει αρνητική χροιά.

Ο Κουζμίνσκας δεν είναι... αυτόφωτος, αφού χρειάζεται να είναι σε ένα οργανωμένο ρόστερ με ξεκάθαρες αρχές, προκειμένου να αποδώσει το μέγιστο. Δεν έγινε ποτέ σταρ, ίσως γιατί δεν είχε την ψυχοσύνθεση για να τα καταφέρει κι ας έφτασε να παίξει ακόμα και στο ΝΒΑ. Παράλληλα ωστόσο είναι τόσο καλός σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να μπορεί πραγματικά να κολλήσει σε οποιαδήποτε ομάδα και οποιοδήποτε στυλ παιχνιδιού.

Αμυντικά μπορεί να υποστηρίξει την φιλοσοφία των αλλαγών σε όλα τα σκριν χάρη στα καλά του πόδια, την αθλητικότητά του και τα μακριά του χέρια. Η άμυνα στο post, ειδικά απέναντι σε δυνατά κορμιά, είναι ένα ψεγάδι του, κυρίως λόγω σωματομετρικών χαρακτηριστικών, αφού δεν είναι αρκετά δυνατός για να προβάλει αντίσταση. Είναι όμως καλός στην ομαδική άμυνα, αφού ξέρει να κινείται στον χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΑΤ

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού ενόψει της σεζόν 2019/20, ο Κουζμίνσκας φαίνεται να δίνει πολλά από τα στοιχεία που λείπουν από τους... συνοδοιπόρους του στην frontline των “ερυθρόλευκων”. Μία frontline που έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Σμολ φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Αλέξανδρος Βεζένκοφ

Πάουερ φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Δημήτρης Αγραβάνης

Σέντερ: Νίκολα Μιλουτίνοβ, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Ίθαν Χαπ

Μία ματιά σε αυτή την γραμμή αρκεί για να καταλάβει κανείς που ακριβώς ταιριάζει ο Κουζμίνκας, ο οποίος αναμένεται να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, αλλά κυρίως ως πάουερ φόργουορντ. Ο Λιθουανός είναι ο πιο αξιόπιστος σουτέρ της γραμμής φόργουορντ των “ερυθρόλευκων”, αλλά και αυτός που τρέχει καλύτερα στο παρκέ. Είναι πιο αθλητικός και καλύτερος αμυντικός από τον Βεζένκοφ, πιο γρήγορος από τον Πρίντεζη και τον Ρούμπιτ (που λογικά θα περάσει χρόνο και ως πάουερ φόργουορντ) και μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ με μεγαλύτερη συνέπεια από τον Παπανικολάου.

Το παζλ του Ολυμπιακού έχει σχεδόν συμπληρωθεί, αφού απομένει η απόσταση ενός ακόμα γκαρντ. Στην θεωρία, ο Κουζμίνσκας μοιάζει να είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει πράγματα που έλειπαν την σεζόν 2018/19 από την ομάδα του Πειραιά. Είναι ένας ρολίστας πολυτελείας, ένας παίκτης που έχει το σπάνιο χάρισμα να κάνει αυτά που δεν κάνουν οι άλλοι. Όλα τα υπόλοιπα θα φανούν στο παρκέ.

AP Photo/Mary Altaffer

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ