EUROLEAGUE

Λερναία Ύδρα o Ολυμπιακός

Λερναία Ύδρα o Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το "διπλό" που είναι παράσημο για την ομάδα λόγω των απουσιών, ο εξαιρετικός Χάντερ, ο Παπαπέτρου που πάει στο "4", το ροτέισον του Σφαιρόπουλου και ο αντικαταστάτης του Γιανγκ.

Οι Πειραιώτες είχαν μικρό βαθμολογικό κέρδος από την αναμέτρηση, αλλά τα αγωνιστικά κέρδη τους είναι πάρα πολλά. Είναι τεράστια υπόθεση για αυτή την ομάδα να παίρνει μία τέτοιου είδους εκτός έδρας νίκη (70-83). Το όνομα της Τσεντεβίτα σαν σύλλογος ίσως να μην τρομάζει, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για την "παρέα" που πήρε δύο σερί "διπλά" μέσα στα "σπίτια" των Αναντολού Εφές και Αρμάνι Μιλάνο, μετρώντας επίσης ένα 6-0 σερί σε Αδριατική Λίγκα και Euroleague. Οι Κροάτες ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, απέναντι σε έναν σχεδόν... αποδεκατισμένο Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν χωρίς τον ηγέτη τους, τον Βασίλη Σπανούλη, δίχως τους δύο κορυφαίους τους παίκτες από την έναρξη της σεζόν, τους Γιώργο Πρίντεζη και Πάτρικ Γιανγκ, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι που συμπληρώνει την τριάδα των πιο αποτελεσματικών παικτών του ρόστερ μέχρι στιγμής, συμμετείχε μόλις 12 λεπτά στο ματς λόγω ενοχλήσεων στον αχίλλειο. Και όμως, παρά τις απουσίες και τα προβλήματα, ο Ολυμπιακός μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, λειτουργώντας σαν... Λερναία ύδρα, με τον κάθε μπασκετμπολίστα να παίζει και για όποιον έλλειπε, δίνοντας το κάτι παραπάνω, λειτουργώντας όλοι για έναν και ένας για όλους.

Για αυτή την ομάδα, με τα αρκετά νέα πρόσωπα στο ρόστερ, μη έχοντας στη διάθεση της δύο από τους πιο έμπειρους παίκτες της (Σπανούλη, Πρίντεζη), που ψάχνει ακόμη την χημεία της, αποτελεί παράσημο αυτό το "διπλό". Μία νίκη που σφυρηλατεί τον χαρακτήρα της ομάδας, ένα θετικό αποτέλεσμα που της δίνει αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας, που βάζει και τους καινούργιους στο πνεύμα και στη νοοτροπία αυτού του Ολυμπιακού, ο οποίος μετράει τρεις συμμετοχές σε τελικούς Final-Four τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αν μη τι άλλο, οι Πειραιώτες έχουν βρει τον τρόπο να φτάνουν μέχρι το τέλος της διαδρομής, κατακτώντας και το τρόπαιο δύο σερί σεζόν, και όλες αυτές τις επιτυχίες τις κατόρθωσαν παίρνοντας παρόμοιες νίκες.

Ελλείψει των δύο αρχηγών του Ολυμπιακού, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο πιο παλιός παίκτης της ομάδας που παρατάχθηκε στο Ζάγκρεμπ, βγήκε μπροστά, πήρες πρωτοβουλίες, έκανε εξαιρετική δουλειά στην άμυνα, οργάνωσε το παιχνίδι της ομάδας, έβγαλε μία υπέροχη alley-oop φάση με τον Χάντερ (καιρό είχαμε να την δούμε στον Ολυμπιακό), έτρεξε την ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο και έδωσε λύσεις και στην επίθεση, βάζοντας σουτ από την περιφέρεια (3/6τρ). Με την θετική παρουσία του κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του και φυσικά την λειτουργία της ομάδας.

Ο παράγοντας τρίποντο

Όσον αφορά την άμυνα, ο Ολυμπιακός είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη σε αυτό το κομμάτι (δέχεται μέσο όρο 71 πόντους και σκοπός να "πέσει" κάτω από τους 68). Το πρόβλημα του στα μετόπισθεν (κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλα παιχνίδι του) συνήθως παρουσιάζεται όταν βρίσκει απέναντι του ομάδες που είναι αποτελεσματικές από την περιφέρεια. Γιατί μέσα στη ρακέτα συνήθως ξέρει να οχυρώνεται σωστά. Αυτό το χαρακτηριστικό το είδαμε και κόντρα στη Τσεντεβίτα. Οι Κροάτες είχαν 8/15 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο το οποίο βρήκε τις δύο ομάδες κοντά στο σκορ (40-41). Στο δεύτερο μέρος που οι γηπεδούχοι είχαν 1/9 (και οι Πειραιώτες αντιθέτως 7/13) η διαφορά άνοιξε υπέρ των Πειραιωτών. Σημαντικό στοιχείο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ το αξιόπιστο σουτ από τα 6.75 μέτρα.

Οι Πειραιώτες έβγαλαν αιφνιδιασμούς στο παιχνίδι τους, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο όποτε βρήκαν την ευκαιρία, αλλά ορισμένες φορές, είτε από βιασύνη, είτε από νευρικότητα, έχασαν κάποια από τα λεγόμενα εύκολα καλάθια. Τομέας ο οποίος χρειάζεται προσοχή, γιατί οι ερυθρόλευκοι ποντάρουν στο τρανζίσιον παιχνίδι. Το ματς είχε μπόλικο inside game, κάτι που αποτυπώθηκε περίτρανα στον στατιστικό πίνακα, καθώς ο Ολυμπιακός τέλειωσε το ματς με 26/47 δίποντα και με 9/25 τρίποντα, έχοντας και θετικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (19/12) και κυριαρχία στα ριμπάουντ (27-42). Οι Πρωταθλητές Ελλάδας μάζεψαν στο ματς 17 (!) επιθετικά ριμπάουντ, πήραν έξτρα κατοχές και κάπου εξηγούνται και τα σχεδόν 50 (26/47) δίποντα που δοκίμασαν. Οι ερυθρόλευκοι είναι η κορυφαία ομάδα στα ριμπάουντ (40 μέσο όρο) στη διοργάνωση.

Πέτυχε 83 πόντους δίχως τους σκόρερ του και ο εξαιρετικός Χάντερ

Ο Ολυμπιακός πέτυχε 83 πόντους στην επίθεση, σε ένα ματς που του έλλειπαν οι τρεις από τους καλύτερους του παίκτες επιθετικά, όπως οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Γιανγκ, συν τον Λοτζέσκι που είχε ενοχλήσεις, τελειώνοντας το ματς με 2 πόντους. Όσοι αγωνίστηκαν όμως, έπαιξαν και για όσους έλλειπαν.

Ο Οθέλο Χάντερ ήταν εξαιρετικός. Έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στα τελειώματα μέσα στη ρακέτα (9/12δ), ολοκληρώνοντας το ματς με 19 πόντους, ενώ μάζεψε και 8 ριμπάουντ. Είναι ίσως ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη στο να κάνει χετζ-άουτ και βοήθησε τα μέγιστα σε άμυνα, σκορ και ριμπάουντ. Είναι χαρακτηριστικό πως παρουσιάζει μία μεγαλύτερη έφεση στο να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ και λιγότερο τα αμυντικά (έχει 3.5 επιθετικά 2.5 αμυντικά μέσο όρο στη Euroleague) και με αυτόν τον τρόπο δίνει συχνά έξτρα κατοχές στην ομάδα του.

Άραγε θα γίνει ο πρώτος αθλητικός σέντερ του Ολυμπιακού που θα συνεχίσει για πρώτη φορά για τρίτη σεζόν στο μεγάλο λιμάνι; Γιατί οι Μπράιαντ Ντάνστον και Κάιλ Χάινς αποχώρησαν στα δύο χρόνια. Αυτό θα φανεί στη πράξη. Έχουμε καιρό μέχρι τότε. Ο Οθέλο Χάντερ, βέβαια, απέδειξε από πέρσι το πόσο καλός είναι και μετά το τέλος του αγώνα με την Τσεντεβίτα σε κάνει να αναρωτιέσαι το τι... πράγματα και θαύματα θα έκανε μέσα στη σεζόν μαζί με τον Γιανγκ στο "5". Ο Πάτρικ, όμως, τραυματίστηκε, χάνει το υπόλοιπο της σεζόν και οι Πειραιώτες πρέπει και οφείλουν να μάθουν να ζουν δίχως εκείνον.

Ο αντικαταστάτης του Γιανγκ

Οι Πειραιώτες ψάχνουν για τον αντικαταστάτη του Πάτρικ Γιανγκ και συνεχώς προτείνονται παίκτες στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι δεν βιάζονται, αυτό είναι το σίγουρο. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι πρόθυμοι να κάνουν υπομονή και να περιμένουν να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ομίλων της Euroleague. Διάθεση του προπονητικού-τιμ να αποκτηθεί ένας σέντερ με αθλητικά προσόντα, ο οποίος να διαθέτει εμπειρία στην Ευρώπη. Δεν θέλουν ένα "5άρι" που δεν γνωρίζει τι σημαίνει ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιθυμεί ένα "5άρι" με γρήγορα πόδια που να έχει μεγαλύτερη έφεση στην άμυνα σε σχέση με την επίθεση. Έναν "τερματοφύλακα" που θα προστατεύει την ερυθρόλευκη ρακέτα, που θα... δαγκώνει στα μετόπισθεν. Έναν "ψηλό" με ικανότητα στα χετζ-άουτ στην άμυνα (δίνει βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι), με έφεση στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, αλλά και που θα είναι λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ. Και ας μην είναι το δυνατό του σημείο το σκοράρισμα. Οι Πρωταθλητές δεν θα κοιτάξουν για παίκτη τύπου... Τζος Πάουελ. Θέλουν έναν σκληροτράχηλο σέντερ, που θα βγάζει ενέργεια, όπως ο Γιανγκ, ο Χάντερ, ο Ντάνστον, ο Χάινς.

Υπάρχουν "5άρια" που αγωνίζονται σε ομάδες Euroleague (κυρίως) και (λιγότερο σε) Eurocup που θα τους απασχολήσουν. Καλές περιπτώσεις παικτών, και ας έχουν συμβόλαια με τις ομάδες τους, που οι Πρόεδροι της ΚΑΕ Ολυμπιακός δεν θα διστάσουν να κάνουν την κίνηση τους. Ας περιμένουμε όμως να δούμε το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στους ομίλους, με το ποιες ομάδες προκρίνονται και αποκλείονται από την επόμενη φάση και αναλόγως οι "ευκαιρίες" θα γίνουν ακόμη πιο προσιτές. Είναι δεδομένη η απόφαση και η διάθεση για ενίσχυση, αλλά υπάρχει και ένα συγκεκριμένο μπάτζετ.

Ο Παπαπέτρου παίρνει... μετάθεση στο "4"

Εξαιτίας των απουσιών, ο Ιωάννης Παπαπέτρου έπαιξε τόσο στο "3", όσο και στο "4" στο Ζάγκρεμπ, αλλά δεν είναι... μυστικό πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σκέφτεται να τον "μονιμοποιήσει" σε ρόλο πάουερ-φόργουορντ, πίσω από τον "βασικό" Γιώργο Πρίντεζη. Έχει την σωματοδομή (2.06), την δύναμη, την ταχύτητα, τα αθλητικά προσόντα, το περιφερειακό σουτ, την ικανότητα στην ντρίμπλα, αλλά και το αγωνιστικό θράσος ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης σε επίθεση και άμυνα. Στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας τα πηγαίνει περίφημα σε αυτό το πόστο, ο ίδιος αισθάνεται άνετα στα νέα του καθήκοντα και το προπονητικό-τιμ έχει μείνει ικανοποιημένο από την απόδοση του.

Η φετινή χρονιά για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, υγιής να είναι, μπορεί να εξελιχθεί στη σεζόν της δικής του αγωνιστικής εκτόξευσης, κάτι που θα κάνει καλό όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και στην Εθνική μας ομάδα. Τέλειωσε το ματς με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ και μας άφησε για highlight το επιβλητικό του κάρφωμα, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το πόσο ωραία ξέρει να κινείται από την αδύναμη πλευρά. Αν βρει διάδρομο, έστω και λίγο χώρο να του δώσεις, παίρνει τα βήματα, ίπταται και γίνεται ασταμάτητος. Από ταλέντο... ξεχειλίζει. Ζητούμενο για εκείνον η διάρκεια και η συνέπεια.

Ο Στρόμπερι στο "3", ο Αθηναίου που μπαίνει στο ροτέισον και ο Σφαιρόπουλος που δοκιμάζει

Ο Ντι Τζέι Στρόμπερι "ανεβαίνει" θέση και από τα γκαρντ περνάει στη θέση "3". Παίκτες και προπονητές, έχουν να λένε πως ο Αμερικανός είναι εξαιρετικός παίκτης, πολύτιμος για μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός που διαθέτει ρόλους και η χρησιμότητα του θα φανεί μόλις ανέβουν και οι υπόλοιποι παίκτες, ειδικά οι Βασίλης Σπανούλης και Ντάνιελ Χάκετ. Δεν είναι σουτέρ, είναι ξεκάθαρο (1/12 τρίποντα στη Euroleague), αλλά είναι τρομερός στην άμυνα, ξέρει να τρέχει και να τελειώνει τις φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο (αν και κάποιες φορές χάνει κάποια εύκολα καλάθια λόγω νευρικότητας) και είναι ένας μπασκετμπολίστας που σου τελειώνει ένα ματς πάντα με γεμάτη στατιστική, σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα. Αυτό έκανε περίφημα και στο Ζάγκρεμπ: 8 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα.

Ο Γιάννης Αθηναίου μπήκε στο ροτέισον και όποτε του δίνεται η ευκαιρία παρουσιάζεται έτοιμος. Είναι ο πέμπτος γκαρντ της ομάδας και σε αυτόν τον ρόλο τα πηγαίνει εξαιρετικά, προσφέροντας περισσότερα σε σύγκριση με αυτά που έδινε ο Δημήτρης Κατσίβελης πέρσι. Τα δύο συνεχόμενα τρίποντα του, από τα τρία που σημείωσε κόντρα στη Τσεντεβίτα, έδωσαν επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό στο Ζάγκρεμπ και μέχρι στιγμής στη διοργάνωση σουτάρει με ποσοστό 75% (6/8) από την περιφέρεια. Όποτε του δίνεται χρόνος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης λόγω των απουσιών έπαιξε στο "4" και στο "5", αλλά στο ροτέισον στη συνέχεια θα λειτουργήσει κυρίως ως σέντερ, μαζί με τους Οθέλο Χάντερ και Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο οποίος ακόμη θέλει δουλειά ώστε να βρει ρυθμό και τα πατήματα του. Ο 21χρονος φόργουορντ-σέντερ έκανε καλή δουλειά κόντρα στη Τσεντεβίτα και παρουσιάζει βελτίωση στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας. Γενικότερα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος "ανακατεύει την τράπουλα", κάνει δοκιμές σε σχήματα και προσπαθεί να βρει λύσεις και εκ των έσω. Και μέχρι στιγμής τα "πειράματα" του έχουν φέρει αποτελέσματα.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ