EUROLEAGUE

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού στο ματς με την Φενέρμπαχτσε

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - FENERBAHCE / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - FENERBAHCE / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με MVP τους... Σπανούλη - Στρέλνιεκς των 7/7 τριπόντων και των 7/7 βολών, ο Ολυμπιακός σκόρπισε την Φενέρ και το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ποιος να το περίμενε ότι ο ντεφορμέ τις τελευταίες εβδομάδες Ολυμπιακός θα διαλύσει με 25 πόντους διαφορά την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε . Ποιος να το περίμενε ότι το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα γνωρίσει την τρίτη πιο βαριά ήττα της ευρωπαϊκής του καριέρας. Ποιος να το περίμενε ότι ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Γιάνις Στρέλνιεκς θα βάλουν μαζί 38 πόντους με 5/10 δίποντα, 7/7 τρίποντα και 7/7 βολές. Και όμως, ο πεσμένος στο ρινγκ φιναλίστ της περσινής EuroLeague, έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα της Ευρώπης. Στάθηκε στα πόδια του και έδειξε πως ό,τι κι αν γίνει, θα βρει έναν τρόπο για να αντιδράσει. Ξανά.

Με τους Σπανούλη - Στρέλνιεκς σε τρομερή κατάσταση, με τους Πρίντεζη - ΜακΛίν να μοιράζονται από ένα ημίχρονο, με την ομάδα να γράφει ρεκόρ στην ιστορία της στη διοργάνωση με ποσοστό 76.5% στα τρίποντα, ο κόσμος που πήγε στο ΣΕΦ (10.500 ήταν οι θεατές σύμφωνα με την ιστοσελίδα της EuroLeague) έζησε μία πολύ όμορφη βραδιά, στήριξε τους ήρωές του και κοιτάζει την δύσκολη συνέχεια με περισσότερη αισιοδοξία. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των 12 που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Ιωάννη Παπαπέτρου.

1. ΤΖΑΜΕΛ ΜΑΚΛΙΝ

Στατιστικά: 12 πόντοι (2/4 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 5/6 βολές), 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο, 1 λάθος σε 20:20 (18 ranking)

Μπήκε στο ματς στα τέλη της πρώτης περιόδου, έκανε ένα εντυπωσιακό μπλοκ, αλλά δεν απείλησε στην επίθεση καθώς η μπάλα δεν έφτανε στα χέρια του. Όταν αυτό συνέβη, στο 16', ο Αμερικανός έκανε λάθος και λίγο μετά αντικαταστάθηκε. Στο δεύτερο μέρος ήταν άλλος παίκτης, έβαλε μέχρι και τρίποντο για το 81-59 στο 34', κόπηκε με φάουλ σε προσπάθεια για το κάρφωμα της εβδομάδας, γέμισε τη στατιστική του για να νιώθει χαρούμενος στο τέλος της βραδιάς και επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις μετά από ένα δύσκολο διάστημα στο οποίο είδε έναν τραυματισμό στην μέση να του διαλύει τον ρυθμό.

4. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Έπαιξε στα τελευταία 94 δευτερόλεπτα και δεν μπορεί να κριθεί.

7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (starter)

Στατιστικά: 19 πόντοι (3/6 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 4/4 βολές), 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος σε 23:35 (22 ranking)

Μπήκε με πείσμα στο ματς, έβαλε το πρώτο καλάθι με τον γνωστό... σπανούλικο τρόπο, έβαλε και δεύτερο για το 11-4 πηγαίνοντας ξανά μέχρι την καρδιά της ρακέτας της Φενέρμπαχτσε. Ξανασκόραρε με ανάποδο λέι-απ για το 20-11 χρησιμοποιώντας μαεστρικά το κορμί του, πριν βάλει και τρίποντο για το 23-13. Πέτυχε και δεύτερο για το 31-13 στο 9', με αποτέλεσμα να φτάσει τους 12... άχαστος! Στο 14' έδωσε την θέση του στον Στρέλνιεκς και πήρε αρκετές ανάσες. Στο 22' έκλεψε τη μπάλα από τον Ντίξον και του "άρπαξε" το τρίτο φάουλ, την ώρα που ο Αμερικανός ένιωθε... Μάικλ Τζόρνταν. Στην επόμενη φάση κέρδισε φάουλ από τον Κάλινιτς (επίσης το τρίτο του) και έβαλε τις βολές για το 49-38, για να συνεχίσει με ασίστ στον Πρίντεζη για το 51-38, τρίποντο με... χειρόφρενο για το 57-43 και αρκετό trash-talking με τον Γιαν Βέσελι στο 25'. Αφού έκανε τη δουλειά, είδε τη συνέχεια από τον πάγκο. Έπαιξε όλα κι όλα 24 λεπτά και ήταν "μαγικός".

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ (starter)

Στατιστικά: 5 πόντοι (0/2 δίποντα, 5/8 βολές), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος σε 19:40 (2 ranking)

"Ησυχο" ξεκίνημα από τον Σέρβο, που είδε τους Πρίντεζη - Παπανικολάου να κάνουν τη δουλειά στο σκοράρισμα και περιορίστηκε σε συμπληρωματικό ρόλο. Έδωσε σπουδαία ασίστ για το κάρφωμα του "Παπ", όμως έκλεισε το πρώτο μέρος με μόλις έναν πόντο από βολή και ένα επιθετικό ριμπάουντ. Ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο με βολές για το 47-36, τελείωσε όμως τον αγώνα χωρίς να πετύχει καλάθι για δεύτερη φορά στα τρία τελευταία παιχνίδια. Δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, παλεύει κυρίως με τον εαυτό του, αλλά η ποιότητά του είναι δεδομένη και δεν μπορεί να κριθεί πιο αυστηρά σε αυτή τη φάση της περιόδου.

13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ

Στατιστικά: 19 πόντοι (2/4 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 3/3 βολές), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 18:35 (22 ranking)

Μπήκε στο ματς στο 14' και στο αμέσως επόμενο λεπτό έβαλε τρίποντο για το 38-21, το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού στο δεύτερο δεκάλεπτο. Πέτυχε και δεύτερο τρίποντο και μάλιστα χωρίς ισορροπία από την δεξιά γωνία για το 44-31 στο 17', έδειξε σε καλή κατάσταση μετά τις μαζεμένες απογοητευτικές του εμφανίσεις, προτιμήθηκε αντί του Ρόμπερτς στο 25', όταν ο Μάντζαρης χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ και δικαίωσε τον προπονητή του καθώς έβαλε το τρίτο του τρίποντο (σε ισάριθμες προσπάθειες) για το 60-46 με step-back πριν την εκτέλεση. Δύο φάσεις αργότερα έκλεψε τη μπάλα από τον νωθρό Γουαναμέικερ και σκόραρε σαν σε προπόνηση για το 64-48, ένιωθε ανίκητος και το έδειξε με το εκτός ισορροπίας δίποντό του από τα έξι μέτρα για το 67-48. Τελείωσε το ματς με 19 πόντους, όσους και ο Σπανούλης, στην κορυφαία εμφάνισή του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Το ντεφορμάρισμά του ήταν μεγάλο, αλλά σας το είχαμε γράψει πως ο Λετονός θα γυρίσει σύντομα στα γνωστά του στάνταρ.

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (starter)

Στατιστικά: 12 πόντοι (3/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 λάθη σε 28:23 (18 ranking)

Πήρε το πρώτο του σουτ από την κορυφή και σκόραρε τρίποντο για το 9-2, συνέχισε με δεύτερο μακρινό σουτ από την αριστερή γωνία για το 14-7, έβαλε παλικαρίσιο δίποντο για το 16-7 και έκλεισε την περίοδο με αυτούς τους οκτώ πόντους. Έπαιξε λίγο στην δεύτερη, ξεκίνησε την τρίτη με "πεταχτάρι" για το 51-38, πήρε λιγότερες μπάλες συγκριτικά με τα τελευταία παιχνίδια, ήταν όμως πιο αποτελεσματικός και έκανε και πάλι τρομερή δουλειά στο ριμπάουντ.

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (starter)

Στατιστικά: 9 πόντοι (2/5 δίποντα, 5/6 βολές), 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 4 κλεψίματα σε 28:29 (13 ranking)

Έδωσε τρομερές μάχες στο πρώτο λεπτό, όταν κέρδισε φάουλ και έβαλε τις βολές για το 4-0. Δύο φάσεις αργότερα έκανε το ίδιο, έφθειρε τον Ντατόμε και πέτυχε και δεύτερο ζευγάρι από τη γραμμή, πριν καρφώσειγια το 18-9. Κινήθηκε σωστά, πήρε την ασίστ του Μιλουτίνοφ και ξεσήκωσε το ΣΕΦ. Έβαλε ένα ακόμη καλάθι, έπαιξε όλο το δεκάλεπτο και γέμισε τη στατιστική του με 8/3/1/2. Δεν χρησιμοποιήθηκε στη δεύτερη περίοδο, μπήκε στην τρίτη με τρομερή ενέργεια και αν δεν κοβόταν με φάουλ, θα μας είχε χαρίσει ένα τρομερό κάρφωμα στο 23'. Συνέχισε σε πιο... νορμάλ στροφές, έγραψε άλλη μία θετική εμφάνιση, είναι σε καλό φεγγάρι και παραμένει εκ των κορυφαίων της ομάδας του στη φετινή σεζόν.

17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ (starter)

Στατιστικά: 6 πόντοι (1/1 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 1/2 βολές), 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος σε 22:03 (6 ranking)

Πενταδάτος αντί του Ρόμπερτς, πίεσε από νωρίς τον Γουαναμέικερ και στο έβδομο λεπτό έβαλε το πρώτο του σουτ, ένα τρίποντο από την δεξιά γωνία για το 26-13. Στην επόμενη επίθεση μπήκε στην καρδιά της ρακέτας και έδωσε ασίστ στον Παπανικολάου για το 28-13. Έκανε καλό πρώτο δεκάλεπτο, γύρισε στα τέλη της δεύτερης, ξεκίνησε την τρίτη με drive και λέι-απ για το 53-40, αλλά στο 24' έκανε το τρίτο του φάουλ και αναγκάστηκε να καθίσει στον πάγκο. Δεν πήρε προσπάθειες, έβαλε δύο καλάθια σε τρία σουτ, έκανε καλή δουλειά στην άμυνα, ήταν θετικός. Στα τελευταία παιχνίδια τον βλέπουμε πιο επιθετικό, να διεισδύει για να σκοράρει ή να δώσει ασίστ στον ψηλό, γενικά να προσπαθεί πολύ για να βελτιωθεί.

22. ΜΠΡΑΙΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Στατιστικά: 7 πόντοι (2/4 δίποντα, 1/1 τρίποντο), 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο σε 11:23 (5 ranking)

Πάτησε παρκέ νωρίς στην δεύτερη περίοδο, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο 16' για να πάρει το πρώτο του σουτ, ένα εύστοχο τρίποντο για το 41-29 όταν όλα λειτουργούσαν υπέρ της Φενέρμπαχτσε. Είχε τεράστια προβλήματα στο μαρκάρισμα του Μπόμπι Ντίξον που έδωσε ζωή στους Τούρκους και μετά από έξι λεπτά γύρισε στον πάγκο. Στο 25', όταν ο Μάντζαρης χρεώθηκε με το τρίτο του φάουλ, είδε τον Σφαιρόπουλο να προτιμά τον Στρέλνιεκς, μπήκε όμως στα τέλη της περιόδου και την έκλεισε με ένα εκπληκτικό... χορευτικό για το 71-54. Έπαιξε λίγο, ήταν θετικός, αλλά ξέρει κι αυτός ότι πρέπει να δώσει πολλά περισσότερα από όσα έχει δώσει μέχρι στιγμής. Ίσως τα 11 λεπτά να ήταν ένα μήνυμα του Σφαιρόπουλου στον Αμερικανό, που έχει δεδομένη ποιότητα, αλλά και μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

31. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ

Έπαιξε στα τελευταία 91 δευτερόλεπτα και δεν μπορεί να κριθεί.

33. ΚΑΙΛ ΓΟΥΙΛΤΖΕΡ

Στατιστικά: 3 πόντοι (1/4 τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 λάθος σε 11:37 (3 ranking)

Βιάστηκε να πάρει το πρώτο του σουτ, με αποτέλεσμα να βρει σίδερο από την κορυφή. Δεν έδωσε κάτι στην ομάδα του στο πεντάλεπτο που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο μέρος και ήταν αυτός που "χάλασε" το ποσοστό του Ολυμπιακού. Αν είχε 3/4, οι Πειραιώτες θα είχαν γράψει το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της EuroLeague. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, τελείωσαν το ματς με την καλύτερη επίδοση στην δική τους ιστορία στη διοργάνωση.

34. ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

Στατιστικά: 3 πόντοι (1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 12:50 (-1 ranking)

Μπήκε κι αυτός στο ματς στις αρχές της δεύτερης περιόδου, κέρδισε φάουλ σε σουτ από την περιφέρεια, αλλά έβαλε την μία από τις τρεις βολές. Με τη διαφορά σε καλά για τον Ολυμπιακό επίπεδα, ο Σφαιρόπουλος του έδωσε πολύ χρόνο στο πρώτο μέρος, ο Αμερικανός δεν άρπαξε όμως την ευκαιρία. Πήρε δύο ριμπάουντ, έδωσε μία ασίστ, αλλά στην επίθεση ήταν ακίνδυνος. Γύρισε στο ματς στο τελευταίο τετράλεπτο για να πετύχει το πρώτο του καλάθι και να ολοκληρώσει άλλη μία κακή εμφάνιση. Ίσως να είναι αργά για να βρει ρυθμό, να γίνει ο παίκτης που όλοι περίμεναν. Ίσως να είναι γενικά αργά για να σώσει την θέση του. Ίσως και όχι. Προς το παρόν, πάντως, δεν βοηθάει.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ