EUROLEAGUE

Άμυνα-φυλακή!

Άμυνα-φυλακή!
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα στη Euroleague με 68.7 πόντους και η άμυνα του μοιάζει σαν "φυλακή" για τον κάθε αντίπαλο. Μεγάλη νίκη έχοντας έξι παίκτες "πληγωμένους".

Επίτευγμα! Είναι επίτευγμα για τον Ολυμπιακό το γεγονός πως κατάφερε να νικήσει μία φορμαρισμένη και αξιόλογη ομάδα όπως η Λαμποράλ Κούτσα, έχοντας νοκ-άουτ τον Γιανγκ και εκτός τους Πρίντεζη, Λοτζέσκι και Μιλουτίνοφ, με αποτέλεσμα το ροτέισον να μικρύνει και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να δοκιμάζει συνεχώς σχήματα, προσπαθώντας να κρατήσει όσο μπορούσε φρέσκια την ομάδα του μέχρι το τέλος.

Και μέσα σε όλα αυτά τραυματίστηκε (διάστρεμμα στο δεξί πόδι) ο Βασίλης Σπανούλης, με τους Πειραιώτες στη καθοριστική τέταρτη περίοδο, σε ένα σημείο που οι Βάσκοι είχαν πλησιάσει στο σκορ, να παίζουν δίχως τον ηγέτη τους, ενώ παράλληλα ο Ιωάννης Παπαπέτρου που γύρισε και εκείνος (!) το πόδι του, αγωνίστηκε στο ματς τραυματίας, κάνοντας υπερπροσπάθεια. Αμφότεροι, μετά το τέλος της αναμέτρησης, αποχώρησαν από τα αποδυτήρια κουτσαίνοντας, μη μπορώντας να περπατήσουν. Οι ερυθρόλευκοι, ουσιαστικά, τέλειωσαν το ματς έχοντας υγιείς και ενεργούς μόλις οκτώ παίκτες, καθώς οι νεαροί Τολιόπουλος και Μουράτος απλά συμπλήρωσαν την δωδεκάδα. Η ομάδα μοιάζει με... νοσοκομείο.

Στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουν... ευχέλαιο στην ομάδα με την κακοδαιμονία τους στους τραυματισμούς. Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, τα μέλη των Πειραιωτών απορούσαν και οι ίδιοι με την ατυχία τους. "Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα στον Ολυμπιακό. Τόσοι μαζεμένοι τραυματισμοί ταυτόχρονα, αυτό δεν ξανάγινε. Και άλλες χρονιές είχαμε προβλήματα με σοβαρούς τραυματισμούς και με θέματα υγείας, αλλά αφορούσαν έναν, δύο το πολύ τρεις παίκτες την ίδια περίοδο. Αυτή τη στιγμή μετράμε προβλήματα με έξι παίκτες! Γιανγκ νοκ-άουτ για τη σεζόν, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Μιλουτίνοφ, Σπανούλης χτυπάει πάνω που επέστρεψε και τώρα ο Παπαπέτρου. Στο τέλος δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε προπόνηση. Μακάρι αυτά να είναι τα τελευταία προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Με τόσα προβλήματα και δυσκολίες, αυτή η νίκη είναι μεγάλη για μας". Και δεν έχουν άδικο...

Το προπονητικό-τιμ ήθελε αυτή την περίοδο να ξεκουράσει τους Πρίντεζη και Λοτζέσκι, αλλά με τα προβλήματα που προέκυψαν με τους Σπανούλη και Παπαπέτρου, λογικά τα πλάνα θα αλλάξουν και οι δύο παίκτες θα επισπεύσουν την επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση.

Την υγειά τους να έχουν από εδώ και πέρα οι μπασκετμπολίστες της ομάδας, αγωνιζόμενοι δίχως προβλήματα και νέες ατυχίες, να βρεθεί ένας αξιόλογος σέντερ με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ώστε να αντικαταστήσει τον Γιανγκ για το υπόλοιπο της σεζόν και αυτός ο Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να φτάσει ψηλά φέτος. Η ομάδα βελτιώνεται, βρίσκει σιγά-σιγά την χημεία της, οι παίκτες αντιλαμβάνονται καλύτερα τον ρόλο τους μέσα στο σύνολο και ένα από τα κέρδη με τις απουσίες είναι ότι μπαίνουν στο ενεργό ροτέισον όλο και περισσότεροι παίκτες, δείχνοντας τι μπορούν να προσφέρουν, ενώ σε άλλους δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβουν και ηγετικό ρόλο.

Ο Αθηναίου αυτό που μπορεί στο δίνει και στον ρόλο του πέμπτου γκαρντ τα πηγαίνει μέχρι στιγμής περίφημα. Οι Αγραβάνης, Στρόμπερι και Χάκετ παρουσιάζονται βελτιωμένοι (αν και έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους), ενώ οι Παπαπέτρου, Μάντζαρης και Χάντερ ανέλαβαν αυτές τις βδομάδες πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι άμυνες του Μάντζαρη στο ματς με την Λαμποράλ ήταν καταπληκτικές, κρατώντας (μαζί με τον Στρόμπερι) τον Κοζέρ στις 0 (!) ασίστ και στα 5 (!) λάθη, ενώ όποτε χρειάστηκε έδωσε λύσεις και στην επίθεση, παίρνοντας πρωτοβουλίες μέσα στο παιχνίδι. Δεν αποτυπώνεται στα στατιστικά, αλλά ήταν σπουδαία η δουλειά που έκανε μέσα στο ματς.

Οι Πειραιώτες με τη νίκη τους επί της Λαμποράλ Κούτσα προκρίθηκαν και μαθηματικά στην επόμενη φάση, αλλά το αν τερματίσουν πρώτοι ή δεύτεροι στο γκρουπ έχει μικρή σημασία. Το να τερματίσεις στη κορυφή του γκρουπ προσφέρει καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας και τίποτα περισσότερο. Η εμπειρία λέει πως αυτό που μετράει είναι να παρουσιαστείς έτοιμος αγωνιστικά και υγιής σωματικά όταν θα πρέπει, δηλαδή από το TOP-16 και μετά. Και το φετινό TOP-16 αναμένεται να σχηματίσει δύο ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς ομίλους, τους ίσους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών. Και τότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παρουσιαστεί απόλυτα έτοιμος από κάθε πλευρά.

Τηρουμένων των αναλογιών, και με βάσει τις απουσίες και τα προβλήματα που είχε ο Ολυμπιακός (όπως τα είχε όλα αυτά και στο "διπλό" στο Ζάγκρεμπ), οι Πειραιώτες σημείωσαν μία μεγάλη νίκη απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα, η οποία πριν λίγες μέρες νίκησε και την Μπαρτσελόνα (87-79) στο ισπανικό πρωτάθλημα. Σημαντικό για τους ερυθρόλευκους το γεγονός πως κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά στο σκορ μία φύσει επιθετική ομάδα, η οποία στο σκοράρισμα είχε μέσο όρο 88 πόντους και 84 στα εκτός έδρας ματς. Και με την παθιασμένη άμυνα τους οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να ρίξουν τους Βάσκους μόλις στους 52 πόντους, δηλαδή σχεδόν 35 πόντους κάτω από τον μέσο όρο τους. Πριν λίγες μέρες ετοιμάσαμε στο Spor24.gr ένα θέμα για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με τους Βαγγέλη Μάντζαρη, Ντι Τζέι Στρόμπερι και Οθέλο Χάντερ, να αναλύουν τα "θέλω" του προπονητή τους στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο Ολυμπιακός, αν και έχει απουσίες το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζει μία συνεχή βελτίωση στον αμυντικό τομέα. Η ομάδα λειτουργεί καλύτερα σαν σύνολο στα ανασταλτικά της καθήκοντα, κάτι που αποτυπώνεται περίτρανα και στο γεγονός πως διαθέτει, πλέον, την καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση, μετρώντας παθητικό 68.7 πόντους, ξεπερνώντας σε αυτό το κομμάτι την Μπαρτσελόνα. Και αυτό έχοντας δώσει και δύο ματς στην παράταση (με Λαμποράλ στη Βιτόρια, και με Εφές στη Πόλη), με αποτέλεσμα να έχει δεχθεί και παραπάνω πόντους στον έξτρα χρόνο. Η άμυνα των ερυθρολεύκων, με την πίεση πάνω στην μπάλα, ειδικά στους αντίπαλους δημιουργούς, αναγκάζοντας τους να υποπίπτουν σε συνεχή λάθη, με την σκληράδα τους στις μάχες σώμα με σώμα, είτε μέσα στην ρακέτα, είτε στην περιφέρεια, με την πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο, με τις βουτιές τους για κάθε κατοχή, με τις παγίδες που δημιουργούν, με τις βοήθειες, με την αυταπάρνηση που δείχνουν σε κάθε φάση, έχουν μετατρέψει την άμυνα τους σε... φυλακή που κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να δραπετεύσει. Εδώ, δεν υπάρχει Εscape Room.

O Ολυμπιακός επιθετικά ήταν κακός, σε ένα ματς βέβαια που του έλλειπαν οι αξιόπιστοι στο σκοράρισμα Πρίντεζης και Λοτζέσκι. Είχε άσχημα ποσοστά (20/52δ-38.5%, 3/15τρ-20%, 10/17β-58.8%), οι παίκτες του έχασαν αρκετά εύκολα καλάθια, δείγμα νευρικότητας σε κάποιες στιγμές, ενώ είδαν το +16' (44-28) που μέτρησαν στο 27' να μετατρέπεται σε 49-47 στο 33' έως και το 35'.

Οι μεγάλες ομάδες όμως συνηθίζουν να δείχνουν το μέταλλο τους, την στόφα τους, την προσωπικότητα τους και τον χαρακτήρα τους, στα δύσκολα, στα κρίσιμα, όταν η μπάλα "καίει" και η κάθε κατοχή έχει έξτρα βάρος. Έχουμε και λέμε από το 35' και μετά: ασίστ Αθηναίου στον αιφνιδιασμό στον Παπαπέτρου που έτρεξε και κάρφωσε (51-47) με αποφασιστικότητα παίζοντας με τραυματισμένο πόδι. Παθιασμένες άμυνες με τους Πειραιώτες να παίρνουν όλες τις μονομαχίες απέναντι στους Βάσκους (τους οποίους ανάγκασαν να κάνουν 23 λάθη στο παιχνίδι), δύο σερί "καυτά" τρίποντα από τους Μάντζαρη και Αθηναίου τη στιγμή που η ομάδα είχε 1/13 σε όλο το ματς, και κάπως έτσι οι γηπεδούχοι έφτασαν στη νίκη, με τους Ισπανούς στο τελευταίο πεντάλεπτο να σημειώνουν μόλις πέντε πόντους. Είπαμε, από αυτή την άμυνα-φυλακή δεν μπορείς να δραπετεύσεις. Και όλα αυτά τα κατάφεραν έχοντας εκτός τέσσερις (Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Γιανγκ) από τους πέντε βασικούς τους παίκτες, οι οποίοι συνήθως είναι αυτοί που τελειώνουν τα ματς.

Ο Ολυμπιακός (και) φέτος ποντάρει στην άμυνα του, έχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει εξαιρετικά στα ανασταλτικά του καθήκοντα, κάτι που το έχει αποδείξει, αλλά δεν εξαρτάται απόλυτα από την κατάσταση που θα βρεθεί στα μετόπισθεν. Θέλει να κρατάει τον αντίπαλο κάτω από τους 68 με 70 πόντους, αλλά αν το σκορ τύχει και ανέβει ψηλά, οι Πειραιώτες μπορούν να αντεπεξέλθουν και σε αυτές τις καταστάσεις. Νίκησαν την Λαμποράλ Κούτσα με 59-52, αλλά πήραν και "διπλό" μέσα στην Πόλη με σκορ 87-91.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ